Betanín (E162), prírodné farbivo, vďaka ktorému sú salámy, marmelády i paradajkové polievky červenšie.

Betanín alebo tiež betalaínová červeň je prírodné farbivo červenej až fialovej farby.

Získava sa predovšetkým z červenej repy, potom sa mieša s vodou a priemyselne upravuje.

Akonáhle pH dosiahne alkalické hodnoty, betanín sa hydrolýzou rozkladá a výsledkom je žltohnedá farba.

Molekulárny vzorec E162 je C24H26N2O13 .

Hlavné dôležité body o E162 – betanín:

Je to farbivo .
Je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi bežné alergény .
Použitie v SR je povolené, okrem detskej výživy.

Na čo sa betanín používa?

E162 sa hojne využíva ako farbivo v potravinárskom priemysle. Nájdeme ho v rade rôznych nápojov, používa sa tiež na farbenie mäsových výrobkov, najmä salám a údenín, ďalej na farbenie džemov a marmelád, zmrzlín, jogurtov, sladkostí, náplní, poliev či výrobkov z paradajok.

  • Krstný otec Poličan
  • Mäso údeniny Piesok Lovecký saláma
  • Vitana Polievka paradajková
  • Billa Malokarpatská saláma
  • BM Kávoviny Arizonky ryžové

Vzhľadom na jeho nestabilitu, degraduje pri pôsobení svetla, tepla a kyslíka, sa používa predovšetkým vo výrobkoch s krátkou dobou trvanlivosti, vo výrobkoch predávaných v suchom stave alebo mrazených produktoch.

Je E162 zdravé?

Používanie betanínu ako potravinárskeho farbiva je všeobecne považované za bezpečné, okrem červenej repy ho nájdeme aj v niektorých plodoch kaktusov Opuntia či niektorých odrodách mangoldu. Z tela sa vylučuje močom.

U detí sa neodporúča vzhľadom na možné problémy, ktoré by mohol spôsobiť prípadný zvýšený obsah dusičnanov v červenej repe, z ktorej sa získava.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie betanínu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA aj ostatných krajinách sveta.