Kde môžeme nájsť violoxantín (E161e) a ako sa vyrába?

Violoxantín je karotenoid prirodzene sa vyskytujúci v oranžovo sfarbenom ovocí, zelenej zelenine, rôznych rastlinách a používa sa hlavne za účelom dodania typicky žltej farby do potravín.

Je čiastočne rozpustný vo vode av našom tele pôsobí ako antioxidant. Znamená to, že naše telo chráni pred neblahým vplyvom okolia. Napriek tomu je violoxantín v mnohých krajinách zakázaný.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E161e – violoxantíne:
Použitie v SR je zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to alergén.
Odporúčame.

Výroba E161e

Violoxantín sa komečne obvykle vyrába z rastlín rodu Viola, ako sú záhradné sirôtky alebo mikroriasy.

Niektoré zo spôsobov výroby violoxantínu zahŕňajú extrakciu rozpúšťadlom. To znamená, že karotenoid je extrahovaný (etanolom), izolovaný a purifikovaný.

Na čo sa používa violoxantín?

Violoxantín sa vo výnimočných prípadoch využíva ako potravinové farbivo. Niekedy je používaný v kozmetike.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E161e:

  • sladkosti
  • cukrárske dekorácie

Je E161e zdravé?

U violoxantínu neboli priamo zistené negatívne účinky, ale ani jeho prospešnosť.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ, ani v Spojených štátoch nie je použitie E161e povolené. Je však povolený v Austrálii a na Novom Zélande.