Beta-apo-8-karotenal (E160e), farbivo, ktoré sa skrýva v citrusoch. Do akých potravín sa pridáva?

E160 je oranžovo-červené farbivo, ktoré hoci je syntetické, prirodzene sa vyskytuje aj v mandarínkach a pomarančoch.

Je rozpustné v oleji.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E160e – Beta-apo-8-karotenal :
Použitie v SR je povolené.
Jeho použitie je bezpečné.
Nepatrí medzi alergény.
Odporúčame.

Výroba E160e

Pre potravinársky priemysel ako potravinárske farbivo sa E160e vyrába synteticky z karoténu alebo sa izoluje z rastlín.

V prírode ho možno nájsť v pomarančoch, mandarínkach, špenáte.

Na čo sa beta-apo-8-karotenal používa?

Toto éčko sa používa ako farbivo v potravinárskom, farmaceutickom i kozmetickom priemysle.

Beta-apo-8-karotenal sa používa hlavne na farbenie sladkostí, suchých zmesí na prípravu nápojov, margarínov a majonéz.

Je tiež používaný v kozmetickom priemysle na farbenie šampónov, krémov a rúžov.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E160e:

  • pomarančové a citrusové nápoje
  • tavený syr
  • zmrzliny
  • omáčky
  • oleje
  • dresingy
  • ovocné džúsy
  • majonéza
  • sladkosti
  • müsli

Je E160e zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky v koncentráciách používaných v potravinách.

Vysoké koncentrácie však môžu spôsobiť žlté sfarbenie kože.

Pretože je beta-apo-8-karotenal zdrojom vitamínu A, jeho vysoké koncentrácie spôsobujú príznaky toxicity vitamínu A.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Beta-apo-8-karotenal je schválený pre použitie ako potravinárske farbivo v EÚ. V Spojených štátoch je E160e považované za bezpečné a je povolené jeho používanie v potravinách a kozmetických výrobkoch podľa predpisov Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).