Lykopén (E160d), červené farbivo, ktoré nášmu telu dokonca svedčí. Prečo tomu tak je?

Lykopén je potravinárska prídavná látka, ktorá sa používa ako prírodné farbivo v potravinách a nápojoch. Zároveň pôsobí ako silný antioxidant. Radí sa do skupiny karotenoidov.

Hlavné dôležité body o E160d – lykopén
Ide o farbivo
Je netoxický a nesyntetický
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E160d

Lykopén je červené farbivo, ktoré sa prirodzene vyskytuje v ružových grapefruitoch a paradajkách. Pri použití vo veľkom na komerčné účely sa farbivo získava extrakciou z paradajok.

Kde sa lykopén (E160d) používa?

Tento produkt je možné použiť pre rôzne doplnky stravy, ovocné a zeleninové nápoje, raňajkové cereálie, dresingy, polievky či chlieb.

Niekedy ho obsahujú aj paradajky, ružový grapefruit, ružová guava, papája, vodný melón, šípok a červenej papriky.

Je E160d zdravé?

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky a niektorí si dokonca myslia, že E160d znižuje riziko rôznych typov rakoviny (vrátane rakoviny prsníka a prostaty) a srdcových ochorení.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V celej EÚ je použitie lykopénu povolené na farbenie mnohých druhov potravín. V USA je jeho používanie tiež povolené.