Polyetylénglykon (E1521) je univerzálna látka. Kde sa používa a prečo?

Polyetylénglykol (E1521) sa označuje aj ako PEG 6000.

Ide o látku, ktorá sa v potravinárskom a farmaceutickom priemysle používa pre svoje zvlhčujúce vlastnosti. Využiť ju možno ale aj v mnohých ďalších odboroch, napr. v chémii, biológii, kozmetike, palive a ďalších.

Polyetylénglykol je veľmi univerzálnou látkou, ktorú možno použiť takmer v každom odvetví. Vďaka svojim vlastnostiam sa môže spoľahlivo a bezpečne používať aj v potravinách a nápojoch.

Hlavné dôležité body o E1521 – polyetylénglykol:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1521

Polyetylénglykol sa vyrába synteticky.

Vytvorí sa interakciou etylénoxidu s vodou alebo inými zlúčeninami.

Výsledkom je biela látka pevného skupenstva, ktorá vyzerá ako vosk. Veľmi jednoducho ju možno rozpustiť vo vode, ale v alkohole sa nerozpustí.

Na čo sa používa polyetylénglykol?

Polyrtylenglykol sa najčastejšie používa vo vitamínových doplnkoch vo forme tabliet. Vďaka tomu tablety lepšie držia svoj tvar.

V potravinárskom priemysle je možné E1521 použiť aj ako protipeniacu prísadu v potravinách a nápojoch.

Okrem toho nájdete túto látku aj v zubných pastách, bublifuku alebo paintballových guličkách.

Je E1521 zdravý?

Negatívny vplyv na zdravie nebol s touto látkou nikdy spojený. Niektoré výskumy dokonca dokázali, že môže spomaľovať rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Konzumácia produktov, ktoré obsahujú polyetylénglykol je úplne bezpečná.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Polyetylénglykol je podľa organizácie FDA považovaný za bezpečný. V Českej republike a ďalších štátoch Európskej únie sa môže E1521 používať všade, okrem detskej výživy.

V Spojených štátoch a ďalších krajinách po celom svete je použitie látky povolené za predpokladu, že sa neprekročí odporúčaná denná dávka. Tá je 0-10 mg na kg telesnej hmotnosti.