Acetát škrobu (E1420) dodáva potravinám pevnosť a lepšiu štruktúru. Je jeho konzumácia bezpečná?

Acetát škrobu (E1420) je modifikovaný škrob, ktorý sa používa predovšetkým ako zahusťovadlo.

Pridáva sa do zemiakových, mäsových alebo zeleninových produktov, pretože dodáva vnútornú pevnosť a lepšiu textúru.

Pomáha tiež zvýšiť chrumkavosť a znížiť stratu vlhkosti u vyprážaných pokrmov v ceste a obalených potravinách.

Hlavné dôležité body o E1420 – acetát škrobu:

Nejedná sa o prírodnú látku.
Nie je škodlivý.
Je povolený v EÚ aj v USA.
Vhodný pre deti.
Nie je to potenciálny alergén.

Výroba E1420

Acetát škrobu sa pripravuje spracovaním škrobu s fosforylačným činidlom, trimetafosfátom alebo fosforoxychloridom a anhydridom kyseliny octovej.

Výsledný škrob má zvýšenú stabilitu pri vysokých a nízkych teplotách a je odolnejší voči kyselinám.

Kde sa acetát škrobu používa?

Ako už bolo spomenuté, najčastejšie sa pridáva do mäsových , zeleninových alebo zemiakových produktov . Tiež ho nájdete v:

  • dojčenskej výžive
  • želé cukrovinkách
  • jogurtoch
  • zmesiach vaječných bielkov
  • náplniach s ovocnou príchuťou

Je E1420 zdravé?

Doposiaľ neboli preukázané žiadne škodlivé účinky acetátu škrobu. Môžeme ho považovať za bezpečný. Samozrejme dbajte na množstvo, pri vysokej konzumácii môžu nastať tráviace problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Potravinárska prísada acetátu škrobu je schválená v EÚ aj USA. Považuje sa za neškodnú.

Ako E1420 nahradiť?

Ako prírodnú náhradu môžete použiť kukuričný alebo tapiokový škrob.