Škvarkovú nátierku a tvarohové buchty spája zosieťovaný fosfát škrobu (E1412). O čo sa jedná?

Zosieťovaný fosfát škrobu (E1412) je stabilizátor a zahusťovadlo, ktoré sa používa pri výrobe potravín a nápojov.

Látka je ľahko vstrebávaná telom a fermentovaná črevnou mikrobiotou.

Zosieťovaný fosfát škrobu je možné nájsť v potravinách, kde je potrebné dosiahnuť vyššiu hustotu a zároveň je potrebná ochrana pred nízkymi i vysokými teplotami.

Hlavné dôležité body o E1412 – zosieťovaný fosfát škrobu:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1412

Zosieťovaný fosfát škrobu je posilnený trimetafosfátom sodným alebo oxychloridom fosforečným. Vďaka tomu je odolnejší voči vysokým aj nízkym teplotám a kyselinám.

Na čo sa používa E1412?

Zosieťovaný fosfát škrobu sa používa do ovocných gélov, pečiva a krémových náplní. Stretnúť sa s ním môžete aj v pretlakoch alebo tvarohových krémoch.

Látku E1412 môžete nájsť na etikete škvarkovej nátierky, mini závinoch, pečeňovom bločku, v bagete s kuraťom, českých tvarohových buchtách, kakaových sušienkach aj slaných pochutinách.

Je E1412 zdravý?

Žiadne zdravotné riziká z bežnej konzumácie tejto látky nie sú známe. Všeobecne sa jedná o bezpečný stabilizátor potravín a nápojov.

Pri vysokých látkach môže dôjsť k zníženiu vápnika v tele.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie zosieťovaného fosfátu škrobu povolené. Nebola stanovená ani denná dávka.

V Spojených štátoch aj ďalších krajinách je látka tiež povolená a môže sa používať pri výrobe v potravinárskom priemysle.