Orieškové zmesi chutia skvele aj vďaka diškrobovému glycerolu (E1411). O čo ide?

Diškrobový glycerol (E1411) je stabilizátor a zahusťovadlo, ktoré sa používa pri výrobe potravín, nápojov a liekov.

Škrob sa v tele rozloží a zmení sa na glukózu.

Hlavné dôležité body o E1411 – diškrobový glycerol:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E1411

Diškrobovaný glycerol je kombináciou klasického škrobu a glycerolu. Škrob sa spracuje a potom sa pridá glycerol. Vďaka chemickej reakcii vznikne diškrobovaný glycerol.

Na čo sa používa E1411?

Mimo Európskej únie sa diškrobový glycerol používa na výrobu potravín.

Patria medzi ne napr.:

  • arašidy vo wasabi,
  • jahodová torta Fraisier,
  • hubové cestoviny (Knorr),
  • japonská zmes orechov,
  • balené sladkosti a cukroví.

Je E1411 zdravý?

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky konzumácie tejto látky. Napriek tomu je v našich krajinách zakázaná.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie E1411 zakázané v potravinárskom i farmaceutickom priemysle.

V Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie diškrobového glycerolu povolené a používa sa pri výrobe potravín a liekov.