Čím je charakteristický fosfát škrobu (E1410)? Prečo ho používame v potravinách?

Fosfát škrobu (E1410) patrí do skupiny škrobov, ktoré sú upravené na použitie v potravinárskom priemysle.

Ide o bezpečnú látku, ktorá sa používa pri výrobe potravín i nápojov, kde je potrebná vyššia hustota a stabilné zahustenie.

Hlavné dôležité body o E1410 – fosfát škrobu:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1410

Fosfát škrobu patrí medzi zosieťované škroby, ktoré sa vyrábajú pre odolnosť v nízkych teplotách.

Na výrobu sa používajú alkalické fosforečnany, polyfosforečnany a kyselina fosforečná, ktoré reagujú s bežným škrobom a posilňujú jeho schopnosti.

Na čo sa používa E1410?

Fosfát škrobu sa najčastejšie používa pri mrazených produktoch, pretože dokáže veľmi dobre znášať nízke teploty.

Nájsť ho môžete aj v potravinách, ako sú šalátové dresingy, pudingy, polievky, omáčky, káva alebo náplne do koláčov a ďalšieho pečiva.

Je E1410 zdravý?

Všeobecne sa spracované škroby považujú za zdravé. Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E1404 je schválený ako potravinárska prísada v celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) a tiež v Spojených štátoch.

Celosvetovo sa používa ako bezpečná látka pre potravinárske výrobky.