Prečo sa v potravinách používa oxidovaný škrob (E1404)?

Oxidovaný škrob (E1404) je upravený škrob, ktorý sa využíva v potravinárskom priemysle ako stabilizátor a zahusťovadlo.

Vďaka úprave je škrob oveľa stabilnejší a dokáže zahustiť potraviny a nápoje, pri ktorých je to potrebné. Iste už ste túto látku videli na etikete mrazených jedál alebo paradajkovej omáčky.

Iste poznáte natívne škroby z kukurice, zemiakov, tapioky, ryže alebo pšenice. Čo môžete očakávať od oxidovaného škrobu a kde sa používa?

Hlavné dôležité body o E1404 – oxidovaný škrob:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1404

Potravinársky škrob je možné upraviť mnohými spôsobmi. Jedným z nich je aj oxidácia.

Oxidovaný škrob (E1404) je upravený oxidáciou chloranom sodným.

Na čo sa používa oxidovaný škrob?

Oxidovaný škrob sa používa v mnohých produktoch ako stabilizátor a zahusťovadlo. Používa sa všade, kde je potrebné dosiahnuť vyššiu hustotu.

Najčastejšie sa oxidovaným škrobom stretnúť v nápojoch, instantných polievkach a rezancoch, sladkostiach (želé), pečive (koláče, sušienky) alebo v mliečnych produktoch (jogurty, zmrzlina, puding).

Pri prezeraní zloženia potravín (hlavne hotových jedál) sa s touto látkou môžete stretnúť pomerne často. Nemusíte sa ničoho obávať, pretože je na konzumáciu úplne bezpečná.

Je E1404 zdravý?

Oxidovaný škrob pri bežnej konzumácii nie je nebezpečný. Nie sú žiadne žiadne alergické reakcie ani iné zdravotné problémy.

Pri vysokej koncentrácii látky v strave sa môžu objaviť zažívacie problémy a veľmi zriedkavo aj poškodenie obličiek.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Bezpečnosť E1404 bola schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ale aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Spoločným výborom expertov FAO, WHO a ďalšími úradmi. Z tohto dôvodu sa bezpečne používa po celom svete na výrobu potravín a nápojov.