Čo je pullulan (E1204)? Neškodný stabilizátor potravín!

Pullulan je polysacharidový polymér rozpustný vo vode.

Ide o látku bez zápachu a chuti. Používa sa nielen v potravinárskom priemysle, ale je možné ho tiež použiť v lekárstve ako náhradu liekových kapsúl, ktoré sú vhodné pre vegetariánov.

V niektorých produktoch môže nahradiť želatínu.

Často ho ale nájdete aj ako súčasť osviežovačov dychu alebo produktov na ústnu hygienu.

Hlavné dôležité body o E1204 – pullulan:

Je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1204

Pullulan sa vyrába fermentačnou metódou zo škrobu huby Aureobasidium pullulans. Odtiaľ aj látka získala svoj názov.

Vďaka výrobe zo škrobu je produkt nielen neškodný, ale aj vhodný pre vegetariánov a vegánov.

Na čo sa používa pullulan?

Pullulan je možné využiť v mnohých odvetviach, ale hojne sa používa aj v potravinárskom priemysle.

Látka nemá vôňu ani chuť. Z toho dôvodu sa používa ako nízkokalorická prísada, ktorá poskytuje potravinám objem a štruktúru.

Dokáže skvele zadržať vlhkosť a zabraňuje rozvoju plesní. Potraviny majú vďaka nemu dlhšiu životnosť.

Používa sa tiež v instantných nápojoch, krémoch, polevách, sójových omáčkach, dezertoch a ďalších sladkostiach.

Je E1204 zdravé?

Odborníci nezaznamenali žiadny negatívny vplyv na zdravie. Látka sa považuje za neškodnú.

V Japonsku sa používa viac ako 20 rokov a žiadne škodlivé následky neboli nikdy zaznamenané.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európska únia schválila pullulan pomerne nedávno ako prísadu do jedla, kapsúl alebo tabliet. Spojené štáty uznali látku ako zdravie nezávadnú v roku 2002. Dnes sa už hojne používa celosvetovo pri výrobe potravín.

Pullulan sa v Japonsku používa pri výrobe desiat alebo práškového syra. Ako bezpečná prísada do potravín bol schválený v niektorých ázijských krajinách, Rusku a niektorých krajinách Južnej Ameriky.