Čo je polydextróza (E1200) a ako sa využíva pri výrobe jedla?

Polydextrózy (E1200) je rozpustná vláknina. Bežne sa používa ako plnidlo a texturizátor namiesto sladidla na zvýšenie obsahu vlákniny a ako náhrada cukru, škrobu a tuku v potravinách.

Používa sa na zníženie príjmu kalórií, pretože má nízku energetickú hodnotu.

Hlavné dôležité body o E1200 – polydextrózy:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1200

Polydextrózy sa vyrábajú z troch zložiek, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kukurici: glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej.

Tieto zložky sa spracujú vo vákuu pri vysokých teplotách, aby vznikol E1200.

Na čo sa používajú polydextrózy?

Polydextrózy sa používa pri produktoch, ako je pečivo, zmesi na pečenie, žuvačky, sladkosti, polevy, šalátové dresingy, mrazené mliečne dezerty, želatína, puding, náplne, tvrdé i mäkké cukríky.

Pri pečení sa E1200 používa na dobrú štruktúru chleba, rožkov, muffinov, koláčov a sušienok.

Pri mliečnych výrobkoch sa používa hlavne pri mrazených mliečnych dezertoch, v jogurtoch a zmrzlinách.

Pri nápojoch môže byť E1200 použitý v sýtených nápojoch a výživných nápojoch.

Je E1200 zdravé?

Polydextróza je rozpustná vláknina, ktorú telo nedokáže stráviť v tenkom čreve. Rozkladá sa až v hrubom čreve pomocou baktérií.

Má rovnaké vlastnosti ako bežná vláknina. Dokáže znížiť hladinu glukózy v krvi, cholesterol alebo krvný tlak.

Podporuje metabolizmus, pomáha absorpcii minerálov v črevách a podporuje pocit plnosti. Vďaka tomu pomáha pri chudnutí.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Polydextrózy s označením E1200 bola schválená ako bezpečná EFSA (Komisia EÚ) ako povolená prídavná látka v potravinách.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tiež E1200 posúdil ako bezpečnú pre výrobu potravín. Používa sa ako plnidlo, pomocná formulácia, zvlhčovadlo a stabilizátor textúry vo všetkých vyššie uvedených potravinách, mäse, hydine, detskej výžive i dojčenskej výžive.