Chinolínová žlť (E104) je veľkým rizikom pre zdravie! O čo sa jedná a prečo ju nejesť?

Chinolínová žlť (E104) je syntetické potravinárske farbivo, ktoré bolo v mnohých krajinách zakázané a používa sa iba v kozmetike alebo farmaceutickom priemysle.

Hlavné dôležité body o E104 – chinolínová žlť:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Je E104 zdravé?

Chinolínová žlť je mnohých krajinách zakázaná kvôli možnému vplyvu na vznik rakoviny a dermatitídy. V roku 1997 prebehol výskum na potkanoch, ktoré mali po konzumácii E104 vyšší výskyt nádorov pečene a obličiek.

Čím chinolínovú žlť nahradiť?

Každé umelé farbivo je možné nahradiť prírodným zdrojom. V tomto prípade sa môžu výrobcovia sústrediť na látky žltej farby.

Ako vhodné farbivo sa ponúka kurkumín (E100), riboflavín (E101), karotenoidy (E160a) alebo šafranové farbivo (E164). Žltú farbu má ale aj flavoxantín (E161a) alebo luteín (E161b).

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ sa E104 používa v potravinách, ako je tmavá čokoláda Janek, Haas vitamín C, Ollies makrónky, bochník s mandľami Benea, CFM proteín bar chocolate Explomax atď.

V Spojených štátoch, Kanade, Austrálii a Nórsku nie je chinolínová žlť povolená ako potravinárske farbivo. V Amerike je povolená len v liečivách a kozmetike pod označením D&C Yellow 10.