Tartrazín (E102) je nádherne žltý. Čo je to a kde sa používa?

Tartrazín (E102) je syntetické azofarbivo s citrónovo žltou farbou.

Používa sa hlavne ako potravinárske farbivo.

Hlavné dôležité body o E102 – tartrazín:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Nie je vhodný pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E102

Tartrazín vzniká z uhoľného dechtu.

Existuje vo forme prášku alebo granúl.

Na čo sa používa tartrazín?

Tartrazine je potravinárske farbivo. Nachádza sa len v spracovaných potravinách.

Vyskytuje sa aj v kozmetike (mydlo, púder, rúž, opaľovacie krémy) alebo v liekoch (vitamíny, doplnky stravy).

E102 sa používa všade, kde chcú výrobcovia dosiahnuť citrónové sfarbenie. Stretnúť sa s ním môžete pri mnohých produktoch:

  • dezerty (zmrzlina, nanuky, gumové medvedíky, mrkvová torta, torta Ollies),
  • nápoje (Monster Energy, vaječný likér),
  • pochutiny (kukuričné lupienky, žuvačky, popcorn),
  • korenie a nátierky (džem, želé, horčica, chren, omáčky),
  • ďalšie produkty (cereálie, instantné polievky, rezance, pyré).

Je E102 zdravé?

Tartrazín je jedným z najpoužívanejších farbív. Napriek tomu môže spôsobiť alergickú reakciu, migrénu a hyperaktivitu u detí. Látka patrí do azo skupiny, takže je možným potravinovým karcinogénom.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Európska únia povoľuje použitie E102 v tavených syroch, konzervovanom a balenom ovocí, zelenine, spracovaných rybách alebo vínach.

V Spojených štátoch sa často používa v liekoch, kozmetike a potravinách. Nájdeme ho v doplnkoch stravy, nápojoch, mrazených produktoch, želé, cukríkoch, korení, omáčkach, pečive alebo mliečnych výrobkoch.

Medzinárodne sa používa ako farbivo spracovaných potravín, v kozmetike a farmaceutickom priemysle.

Čím tartrazín nahradiť?

Každé umelé farbivo je možné nahradiť prírodným. V prípade žltej možno použiť kurkumín (E100), riboflavín (E101) karotenoidy (E160a) alebo šafranové farbivo (E164).