Recepty na dusené mäso z morky na jednom mieste. Diétne a zdravé jedlá!

Viete o tom, že morčacie patria k tým najdiétnejším mäsám?

Nielen z toho dôvodu je vhodné ho zaradiť do vášho jedálnička.

Inšpirujte sa našimi receptami na dusené morčacie mäso a doprajte si zdravé a chutné jedlo v niekoľkých obmenách.

Morčacie mäso s mrkvou

Bravčové mäso s mrkvou je taká príjemná klasika. Čo vyskúšať miesto bravčového mäso morčacie? Podusená mrkva výborne osladí celý pokrm a verte, že si ho zamilujete.

INGREDIENCIA:

  • morčacie mäso – z prsníkov alebo stehien
  • 1 mrkva
  • 1 hrsť zeleného hrášku
  • téglik sladkej smotany
  • cibuľa
  • olej
  • soľ

POSTUP:

  1. Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a pridajte umyté a na kocky nakrájané morčacie mäso.
  2. Osoľte.
  3. Pridajte hrášok a nakrájanú mrkvu a pomaly duste domäkka.
  4. Na záver prilejte sladkú smotanu.
Morčacie s mrkvou na tanieri.
www.wishfulchef.com

Morčacie krídla s bylinkovou omáčkou

Jedinečné a zároveň jednoduché jedlo, ktoré kĺbi šťavnaté morčacie krídla s lahodnou domácou omáčkou. Ideálne ako skvelé víkendové pohostenie, ktoré vás nezruinuje.

Ingrediencie

  • 1,5 kg morčacích krídiel
  • 1 malá cibuľa, nasekaná
  • ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 šálky vody
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 rozmarínová ratolesť
  • ¼ šálky nasekaná bazalky
  • 1 polievková lyžica cajunského korenia
  • 4 strúčiky cesnaku, drvené
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 polievková lyžica ryžového octu
  • 2 lyžice worcestrovej omáčky

Postup

  1. Mäso dôkladne očistite a umyte.
  2. Na veľkej panvici zohrejte olej a mäso zo všetkých strán opečte.
  3. Vyberte mäso z panvice.
  4. Preložte ho na papierový uterák.
  5. Do rovnakej panvice pridajte paradajkový pretlak, cibuľu a cesnak.
  6. Varte, kým nebude zmes krásne voňavá.
  7. Vráťte mäso na panvicu.
  8. Premiešajte.
  9. Pridajte kukuričný škrob a opäť premiešajte.
  10. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a cajunské korenie.
  11. Prilejte vodu, worcesterskú omáčku, ryžový ocot a dobre premiešajte.
  12. Pridajte bylinky.
  13. Zakryte a nechajte variť na miernom ohni po dobu 45 minút alebo do mäkka.
  14. Potom odkryte a nechajte omáčku zhustnúť.
  15. Podávajte s ryžou.
Morčacie krídla s bylinkovou omáčkou na pekáči.
www.savorythoughts.com

Dusené morčacie mäso na zelenine

Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Rozhodne s ňou teda nešetrite. Kombinácia paradajok, paprík a smotany je výborná, poďte ju s nami vyskúšať!

INGREDIENCIA:

  • morčacie mäso – prsia alebo stehná
  • papriky
  • paradajky
  • soľ
  • korenie
  • cibuľa
  • sladká smotana

POSTUP:

  1. V kastróli orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte umyté a na kúsky nakrájané morčacie mäso.
  3. Všetko osoľte a okoreňte.
  4. Pridajte na kúsky nakrájanej papriky a paradajky.
  5. Pomaly duste domäkka.
  6. Ako posledný doplňte do hotového pokrmu sladkú smotanu, ešte krátko povarte a môžete podávať.
Morčacie s paprikou, paradajkami a cibuľou na tanieri.
www.simplyrecipes.com

Morčacie guláš s bielym vínom

Tento bohatý a výdatný morčacie guláš je perfektné zimné jedlo, ktoré vás zahreje. Vďaka hustému vývaru a kombinácii mäsa, hrášku a zemiakov sa určite stane aj vašim obľúbeným pokrmom.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 vykostené morčacie stehno 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 stredné mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 4 veľké strúčiky cesnaku, drvené
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice paradajkovej pasty
  • 1/2 šálky bieleho vína
  • 2 čerstvé listy šalvie
  • 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
  • 4 stonky čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 4 šálky morčacieho vývaru
  • soľ a čierne korenie, podľa chuti

Postup

  1. Rozpáľte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom plameni.
  2. Morčacie stehno poriadne osoľte a okoreňte.
  3. Pridajte do hrnca a pečte asi 3 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
  4. Pomocou klieští preložte stehno na tanier a odložte bokom.
  5. Do hrnca pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí a nezačne peniť, a zoškrabnite všetky hnedé kúsky z dna panvice.
  6. Pridajte cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak a restujte, kým zelenina nezmäkne a nezačne hnednúť, asi 10 minút.
  7. Posypte múku a miešajte 1 až 2 minúty, kým nebude všetka zelenina rovnomerne obalená.
  8. Prilejte víno a paradajkovú pastu a miešajte asi 2 až 3 minúty, kým sa tekutina z väčšiny neodparí.
  9. Prilejte vývar, sójovú omáčku a bylinky (bylinky spojte špagátom, aby ste ich neskôr ľahko odstránili) a priveďte do varu.
  10. Pridajte morčacie stehno späť do hrnca a znížte plameň.
  11. Pokračujte vo varení na nízkom plameni asi 30 minút (hrniec nechajte čiastočne zakrytý vekom).
  12. Pridajte zemiaky a hrášok a varte ďalších cca 30 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  13. Vyberte morčacie stehno z hrnca a vložte do misy alebo na doštičku, a nechajte ho dostatočne vychladnúť (medzitím nechajte hrniec zakrytý na najnižšom plameni).
  14. Odstráňte z morčacieho mäsa kosť, kožu a chrupavky, a nakrájajte ho na kúsky.
  15. Odstráňte zväzok byliniek.
  16. Pridajte nakrájané morčacie mäso späť do hrnca a miešajte, kým sa neprehreje.
  17. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou as kúskom dobrého chrumkavého chleba.
Morčacie guláš s bielym vínom v miske s lyžicou.
www.loveandoliveoil.com

Mrknite sa, ktorá mikrovlnka sa najlepšie hodí do vašej domácnosti . Otestovali sme pre vás tie najobľúbenejšie modely.

Dusené morčacie mäso s ovocím

Niekoho môže prekvapiť spojenie sladkého ovocia so slanou chuťou mäsa, ale vedzte, že výsledkom je lahôdka, ktorej nepoviete nie.

INGREDIENCIA:

  • morčacie mäso – prsia alebo stehná
  • ananásový kompót
  • biele víno
  • sladká sójová omáčka
  • mletý zázvor
  • soľ
  • olej

POSTUP:

  1. Na panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom na rezančeky nakrájané morčacie mäso.
  2. Osoľte a ochuťte mletým zázvorom.
  3. Podlejte bielym vínom a duste tak dlho, až sa vydusí šťava.
  4. Potom nalejte do panvice na mäso ananásový kompót aj so šťavou a ešte chvíľu duste.
  5. Dochuťte sójovou omáčkou.
  6. Podávajte s ryžou alebo cestovinami.
Morčacie s ananásom na sporáku v bielej mise.
www.budgetbytes.com

Ak chcete vyskúšať morčacie recepty bez prílohy, odporúčame prečítať výber najlepších morčacích rolád .

Prečo morčacie mäso zaradiť do jedálnička

  • Je bohatým zdrojom bielkovín, niacínu, vitamínu B6 a aminokyseliny tryptotán , ktorá produkuje serotonín zlepšujúci vašu náladu.
  • Okrem týchto živín obsahuje aj zinok a vitamín B12 .
  • nízky obsah tuku .
  • Je veľmi dobrým zdrojom selénu , ktorý môže znížiť výskyt rakoviny.
  • Obsahuje menej cholesterolu ako kuracie, bravčové alebo hovädzie mäso.

Ako sami vidíte, dôvodov, prečo začať jesť morčacie mäso je hneď niekoľko. Užite si naše recepty a napíšte nám, ako ste si pochutnali!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.