Ak máte radi dusené mäso, potom výborne sa k tomuto spôsobu prípravy hodí hovädzie roštenky.
Vďaka dlhšiemu dusenie zmäknú a doslova sa rozplývajú na jazyku.
Roštenky ale môžeme pripraviť aj ako minútky. Inšpirujte sa našimi receptami a pripravte si to pravé.
Roštenky a ich príprava
Na roštenky sa krájajú plátky z nízkeho alebo vysokého roštenky, prípadne ešte zo zadného hovädzieho mäsa. Krájame vždy cez masové vlákno, aby roštenky boli mäkké a pri konzumácii sa dobre krájali aj jedli.
Veľkosť plátkov sa riadia našimi potrebami, ale väčšinou sa krájajú o váhe 100 -150 g. Naporciované hovädzie mäso sa pred úpravou naklepáva, aby sa čiastočne narušila vlákna a mäso bolo mäkšie. Najlepšie je vložiť plátky roštenky do mikroténového sáčku a v ňom je z oboch strán šetrne vyklepať. U naklepaných roštěnek potom ešte narežeme niekoľkokrát okraje, aby sa pri opekaní neskrúcali, a potom ich môžeme tepelne upraviť podľa vlastného želania.
hovädzie roštenky
Hovädzie mäso je menej tučné ako bravčové. Súčasne je bohaté na bielkoviny, ktoré sú pre ľudskú výživu nevyhnutné.
INGREDIENCIE:
- 500 g hovädzej roštěnek
- 2 cibule
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- soľ
- korenie
- olej
- 1-2 lyžice polohrubej múky na zahustenie
POSTUP:
- Hovädzie mäso opláchneme, dáme do mikroténového sáčku a opatrne naklepeme.
- Potom narežeme okraje, aby sa pri dusení neskrúcali a osolíme a okoreníme.
- Mäso potrieme z oboch strán horčicou.
- V hrnci na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme mäso a opečieme, až sa zatiahne.
- Podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Keď mäso zmäkne, zahustíme šťavu vo vode rozmiešanú múkou a ešte chvíľu povaríme, aby múka stratila svoju múčnu chuť.
ginodacampo.com
Objavte podobné tipy
Roštenky na hubách
Ak máme doma sušené huby, možno ich upotrebiť pri príprave roštěnek.
INGREDIENCIE:
- 500 g hovädzej roštenky
- 1 väčšia cibuľa
- sušené huby
- mleté čierne korenie
- soľ
- paradajkový pretlak
POSTUP:
- Hovädzie roštenky opláchneme, naklepeme a okraje narežeme.
- Mäso posolíme a okoreníme.
- V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme roštenky a z oboch strán opečieme, až sa mäso zatiahne.
- Pridáme vopred namočené huby a paradajkový pretlak, podlejeme vodou alebo vývarom a spoločne dusíme, až mäso zmäkne.
magicskillet.com
bravčová roštenka
Nemáme po ruke hovädzie roštenky, použijeme bravčové mäso z kotlety.
INGREDIENCIE:
- 500 g bravčové kotlety
- veľká cibuľa
- plnotučná horčica
- hrsť sušených húb alebo aj čerstvé huby
- soľ
- korenie
- olej
POSTUP:
- Bravčovú kotletu opláchneme, naklepeme.
- Mäso osolíme, okoreníme, potrieme horčicou. Stačí z jednej strany.
- V kastróle si rozpálime olej a na ňom orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľu.
- Vložíme naklepané mäso a z oboch strán opečieme.
- Potom pridáme vopred namočené sušené huby alebo čerstvé nakrájané, podlejeme vodou a pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Môžeme dať zapiecť tiež do rúry.
wishfulchef.com
K duseným roštěnkám podávame rôzne upravené zemiaky, ryžu, cestoviny, kuskus, v niektorých prípadoch aj halušky alebo jemné knedle.
Podľa druhu jedla a použitých ingrediencií obložíme zeleninou alebo podávame zeleninový šalát.