Dusená roštenka: zapekaná s hubami i bez

Ak máte radi dusené mäso, potom výborne sa k tomuto spôsobu prípravy hodí hovädzie roštenky.

Vďaka dlhšiemu dusenie zmäknú a doslova sa rozplývajú na jazyku.

Roštenky ale môžeme pripraviť aj ako minútky. Inšpirujte sa našimi receptami a pripravte si to pravé.

Roštenky a ich príprava

Na roštenky sa krájajú plátky z nízkeho alebo vysokého roštenky, prípadne ešte zo zadného hovädzieho mäsa. Krájame vždy cez masové vlákno, aby roštenky boli mäkké a pri konzumácii sa dobre krájali aj jedli.

Veľkosť plátkov sa riadia našimi potrebami, ale väčšinou sa krájajú o váhe 100 -150 g. Naporciované hovädzie mäso sa pred úpravou naklepáva, aby sa čiastočne narušila vlákna a mäso bolo mäkšie. Najlepšie je vložiť plátky roštenky do mikroténového sáčku a v ňom je z oboch strán šetrne vyklepať. U naklepaných roštěnek potom ešte narežeme niekoľkokrát okraje, aby sa pri opekaní neskrúcali, a potom ich môžeme tepelne upraviť podľa vlastného želania.

hovädzie roštenky

Hovädzie mäso je menej tučné ako bravčové. Súčasne je bohaté na bielkoviny, ktoré sú pre ľudskú výživu nevyhnutné.

INGREDIENCIE:

  • 500 g hovädzej roštěnek
  • 2 cibule
  • 3 lyžice plnotučnej horčice
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • 1-2 lyžice polohrubej múky na zahustenie

POSTUP:

  1. Hovädzie mäso opláchneme, dáme do mikroténového sáčku a opatrne naklepeme.
  2. Potom narežeme okraje, aby sa pri dusení neskrúcali a osolíme a okoreníme.
  3. Mäso potrieme z oboch strán horčicou.
  4. V hrnci na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme mäso a opečieme, až sa zatiahne.
  5. Podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
  6. Keď mäso zmäkne, zahustíme šťavu vo vode rozmiešanú múkou a ešte chvíľu povaríme, aby múka stratila svoju múčnu chuť.

Hotový recept na hovädzie roštenku ginodacampo.com

Roštenky na hubách

Ak máme doma sušené huby, možno ich upotrebiť pri príprave roštěnek.

INGREDIENCIE:

  • 500 g hovädzej roštenky
  • 1 väčšia cibuľa
  • sušené huby
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • paradajkový pretlak

POSTUP:

  1. Hovädzie roštenky opláchneme, naklepeme a okraje narežeme.
  2. Mäso posolíme a okoreníme.
  3. V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme roštenky a z oboch strán opečieme, až sa mäso zatiahne.
  4. Pridáme vopred namočené huby a paradajkový pretlak, podlejeme vodou alebo vývarom a spoločne dusíme, až mäso zmäkne.

Hotový recept na hovädzie roštenky na hubách magicskillet.com

bravčová roštenka

Nemáme po ruke hovädzie roštenky, použijeme bravčové mäso z kotlety.

INGREDIENCIE:

  • 500 g bravčové kotlety
  • veľká cibuľa
  • plnotučná horčica
  • hrsť sušených húb alebo aj čerstvé huby
  • soľ
  • korenie
  • olej

POSTUP:

  1. Bravčovú kotletu opláchneme, naklepeme.
  2. Mäso osolíme, okoreníme, potrieme horčicou. Stačí z jednej strany.
  3. V kastróle si rozpálime olej a na ňom orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľu.
  4. Vložíme naklepané mäso a z oboch strán opečieme.
  5. Potom pridáme vopred namočené sušené huby alebo čerstvé nakrájané, podlejeme vodou a pomaly dusíme pod pokrievkou domäkka.
  6. Môžeme dať zapiecť tiež do rúry.

Hotový recept na bravčovú roštenku wishfulchef.com

K duseným roštěnkám podávame rôzne upravené zemiaky, ryžu, cestoviny, kuskus, v niektorých prípadoch aj halušky alebo jemné knedle.

Podľa druhu jedla a použitých ingrediencií obložíme zeleninou alebo podávame zeleninový šalát.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.