Skvelé recepty na roštenú z hovädzieho mäsa, po ktorých sa budete olizovať

Milujete hovädzie mäso, ale už vám dochádzajú nápady na jeho prípravu?

Inšpirujte sa našimi úžasnými receptami na hovädziu roštenku 5x inak.

Máte radšej steaky na grile, thajské omáčky alebo stroganoff?

To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku!

Hovädzí steak s bylinkovým maslom a hubami

Tento steak z roštenej z hovädzieho mäsa je výdatný a lahodný a perfektne sa hodí na víkendové grilovanie. Pochutí si celá rodina!

Ingrediencie

Na bylinkové maslo:

  • 1/2 šálky masla zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 1/2 šálky nasekanej pažítky, tymiánu, oregana, petržlenu a majoránu
  • 1 lyžica medu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Na krémové huby:

  • 3 lyžice masla
  • 230 g nakrájaných šampiňónov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/4 šálky hovädzieho vývaru
  • 1 a 1/4 šálky silnej smotany
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného tymiánu
  • soľ a čierne korenie

Na grilovaný steak:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 steaky bez kosti z hovädzej roštenky s hmotnosťou cca 300 g
  • morská soľ a čierne korenie

Postup

  1. Na bylinkové maslo v miske zmiešajte všetky ingrediencie.
  2. Preneste na veľký kúsok igelitu a maslo pevne zabaľte a vytvorte okrúhly tvar.
  3. Zabaľte fóliou a dajte do chladničky vychladnúť.
  4. Na strednom ohni rozpustite maslo vo veľkej panvici.
  5. Pridajte huby a varte 8-10 minút alebo do mäkka.
  6. Vmiešajte múku a varte ďalšie 2 minúty dozlatista.
  7. Zašľahajte hovädzí vývar a silnú smotanu.
  8. Pokračujte v šľahaní, kým omáčka nezačne hustnúť a nezostanú žiadne hrudky múky.
  9. Primiešajte petržlenovú vňať, tymián a podľa chuti soľ a čierne korenie.
  10. Priveďte do varu a varte ďalších 5 minút (podľa potreby aj viac), kým nebude omáčka krásne hustá.
  11. Znížte plameň, zakryte a udržujte huby v teple, zatiaľ čo si pripravujete steak.
  12. Predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokom plameni.
  13. Potrite olivovým olejom.
  14. Steaky veľkoryso dochuťte morskou soľou a čiernym korením a potom grilujte z oboch strán podľa svojich predstáv.
  15. Vyberte z tepla a nechajte odpočívať po dobu najmenej 5 minút.
  16. Podávajte grilované steaky s bylinkovým maslom a smotanovými hubami.
  17. Užite si to!
Hovädzí plátok z grilu servírovaný na krémových hubách na bielom tanieri.
www.cookingandbeer.com

Hovädzie kúsky s cesnakovým maslom

Tieto pečené kúsky z hovädzie roštené s cesnakovým maslom sú neuveriteľne chutné a pritom tak jednoduché. A najlepšia vec? Sú hotové za 15 minút!

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • steak z hovädzej roštenky o veľkosti cca 700 g, nakrájaný na kúsky
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky korenia alebo podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 4 lisované strúčiky cesnaku
  • 1/4 lyžičky vločiek červeného chilli
  • 1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nasekané

Postup

  1. Nalejte olivový olej do veľkej panvice a zahrejte ho na vysokú teplotu.
  2. Uistite sa, že je olivový olej horúci, a potom doň pridajte kúsky mäsa.
  3. Veľkoryso ich dochuťte soľou a korením.
  4. Mäso asi 2 minúty restujte.
  5. Potom premiešajte a restujte ďalšie 2 minúty, pokiaľ nie sú zlatohnedé.
  6. Ak vaša panvica nie je dostatočne veľká, možno budete musieť pracovať vo viacerých dávkach.
  7. Preložte kúsky mäsa na tanier a do rovnakej panvice pridajte maslo.
  8. Znížte teplotu na stredný plameň a po rozpustení masla pridajte cesnak a chilli papričky.
  9. Restujte za stáleho miešania asi 30 sekúnd, pokiaľ nebude cesnak krásne aromatický a nezačne hnednúť.
  10. Nalejte cesnakové maslo na kúsky mäsa a dobre premiešajte.
  11. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Kúsky hovädzieho na cesnaku na veľkej panvici.
www.jocooks.com

Steaky z hovädzej roštenky s omáčkou Chimichurri

Nie je nič lepšie ako kvalitný kus mäsa! A čo potom grilovaný a servírovaný s lahodným dipom či omáčkou. Vyskúšajte argentínsku omáčku Chimichurri, po ktorej sa budete olizovať.

Ingrediencie

  • 4 steaky z hovädzej roštenej posypanej mletou rascou

Na omáčku Chimichurri:

  • 42 g petržlenu
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 150 ml olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2 lyžice vínneho octu
  • štipka mletej rasce

Postup

  1. Na omáčku Chimichurri rozmixujte všetky ingrediencie, kým nebudú jemne nasekané, a pridajte rascu podľa chuti.
  2. Rozpáľte gril alebo predhrejte panvicu.
  3. Celé steaky potrite olivovým olejom az oboch strán dochuťte soľou, čiernym korením a mletou rascou.
  4. Grilujte steaky po dobu 2-3 minút z každej strany.
  5. Odložte, nechajte 10 minút odpočívať a podávajte s omáčkou Chimichurri.
Hovädzie steaky servírované na okrúhlej doske s argentínskou omáčkou, šalátom a plackami.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Hovädzie Stroganoff

Vyskúšajte najúžasnejšie Stroganoff, aký ste kedy mali! Šťavnaté hovädzie kúsky v neuveriteľnej omáčke z kyslej smotany budete mať hotové iba za 30 minút.

Ingrediencie

  • 600 g steaku z hovädzej roštenej bez kosti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 veľká cibuľa (alebo 2 malé), nakrájané na plátky
  • 300 g húb, nakrájaných na plátky (nie príliš tenké)
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 150 ml kyslej smotany
  • soľ a korenie podľa chuti

Na servírovanie:

  • 250 – 300 g cestovín alebo vaječných rezancov podľa výberu
  • nasekaná pažítka, na ozdobu (voliteľne)

Postup

  1. Päsťou (alebo valčekom či paličkou) natlčte steaky na hrúbku asi ¾ cm.
  2. Nakrájajte ich na prúžky a zbavte ich prebytočného tuku.
  3. Posypte štipkou soli a korenia.
  4. Zahrejte 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkej panvici na vysokom plameni.
  5. Dajte polovicu hovädzieho mäsa na panvicu a rýchlo ho rozprestrite.
  6. Nechajte ho nedotknuté po dobu 30 sekúnd, kým nezhnedne.
  7. Hovädzie mäso rýchlo otočte (ako najlepšie viete!).
  8. Nechajte nedotknuté po dobu 30 sekúnd, aby zhnedlo.
  9. Okamžite preložte na tanier.
  10. Nerobte si starosti s ružovými kúskami as tým, že vo vnútri bude mäso surové.
  11. Pridajte zvyšnú lyžicu oleja a opakujte so zvyšným hovädzím mäsom.
  12. Znížte teplotu na stredný plameň.
  13. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť.
  14. Potom pridajte cibuľu, restujte 1 minútu a pridajte huby.
  15. Restujte huby dozlatista.
  16. Zoškrabte dno z panvice, aby ste získali všetky kúsky.
  17. Pridajte múku, varte a miešajte 1 minútu.
  18. Počas miešania prilejte polovicu vývaru.
  19. Potom pridajte zvyšný vývar.
  20. Miešajte, potom pridajte kyslú smotanu a horčicu.
  21. Miešajte, kým sa všetko nepremieša.
  22. Priveďte do varu a potom znížte teplotu na stredný plameň.
  23. Akonáhle omáčka zhustne (trvá to cca 3 – 5 minút), podľa chuti osoľte a okoreňte.
  24. Pridajte späť hovädzie mäso (vrátane všetkej šťavy).
  25. Varte 1 minútu a potom ihneď vyberte zo sporáka.
  26. Podávajte na cestovinách alebo vaječných rezancoch, prípadne posypané pažítkou.
Omáčka s hubami, hovädzím mäsom a kyslou smotanou na cestovinách v hlbokom tanieri.
www.recipetineats.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími skvelými receptami na hovädzie rezančeky Stroganoff 6x inak!

Thajská hovädzia roštenka s ryžou

Marinované hovädzie mäso, ryža s grilovanými hubami shiitake a zelenými fazuľkami s červeným karí zahanbia akékoľvek iné jedlo. To musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 1/4 šálky ustrícovej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 polievková lyžica každého sušeného zázvoru
  • 1 polievková lyžica lisovaného cesnaku
  • 1 lyžička rybacej omáčky
  • 1 lyžička drveného chilli
  • 4 steaky z hovädzej roštenky, každý s hmotnosťou 175 až 250 g
  • 4 šálky nakrájaných húb shiitake
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička červenej thajskej kari pasty
  • 1/2 lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 500 g čerstvých zelených fazuliek
  • 2 šálky horúcej, varené dlhozrnnej bielej alebo hnedej ryže
  • 2 lyžice nakrájanej jarnej cibuľky
  • 2 polievkové lyžice (jemne nasekaného koriandra
  • 1 lyžička limetkovej kôry
  • 1/4 šálky opečeného, ​​drveného kokosu

Postup

  1. V malej miske zmiešajte ustrícovú omáčku, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, zázvor, cesnak, rybiu omáčku a chilli.
  2. Vyhraďte si 3 polievkové lyžice marinády a do zvyšnej marinády pridajte steaky.
  3. Nechajte marinovať aspoň 20 minút.
  4. Medzitým vo veľkej miske zmiešajte huby s vyhradenou marinádou a položte na jednu stranu veľkú vrstvu ťažkej fólie.
  5. Prehnite fóliu a zovrite okraje, aby sa utesnili, a vytvorte tak bezpečný balíček.
  6. Vo veľkej miske premiešajte olej s karí pastou, soľou a čiernym korením a zmiešajte so zelenými fazuľkami.
  7. Preložte fazuľku na jednu stranu iného kusu ťažkej fólie, preložte a utesnite okraje a vytvorte druhý balíček.
  8. Predhrejte gril.
  9. Balíčky s fazuľkami a hubami grilujte 8 minút, raz otočte.
  10. Steaky vyberte z marinády a podľa chuti zľahka dochuťte soľou a korením.
  11. Umiestnite steaky na gril a grilujte 8 až 10 minút, raz otočte.
  12. Steaky vyberte z grilu a nechajte odpočívať cca 5 minút.
  13. Medzitým do veľkej misy pridajte ryžu, jarnú cibuľku a koriander.
  14. Otvorte balíček s hubami a premiešajte s ryžovou zmesou.
  15. Opatrne otvorte balíček so zelenými fazuľkami a posypte limetkovou kôrou.
  16. Preložte ryžu a zelené fazuľky na servírovacie taniere a posypte kokosom.
  17. Podávajte so steakmi a odzdobte limetkovými klinmi.
Hovädzí plátok s thajskou ryžou a zelenými fazuľkami, červenými čili papričkami a limetkou na tanieri s príborom.
www.riceinfo.com

Ak ste milovníci thajskej kuchyne, nezabudnite vyskúšať naše 4 lahodné recepty na národné jedlo Pad Thai !

Tipy na marinády

Okrem bežného potretia olejom sa roštenky často vopred nakladajú do marinády, v ktorej mäso nielen skrehne, ale tiež získa lepšiu chuť. Hovädzie mäso sa dobre znáša s korením a koreniacimi prípravkami, takže je len na nás, akú marinádu si pripravíme. Môže to byť napríklad:

olejová marináda: Základom marinády je dobrý stolný olej, ktorý dochucujeme korením, prelisovaným cesnakom, citrónovou šťavou a rôznymi koreniacimi prípravkami.

vínna marináda: Základ tvorí červené, prípadne biele víno. Aj túto vínnu marinádu dochucujeme rôznym korením alebo vhodnými bylinkami.

horčicová marináda: Na základ môžeme použiť ako obyčajnú plnotučnú horčicu, tak pikantnejšiu horčicu kremžskú a obe tieto horčice môžeme ešte prichutiť ostrou dijonskou horčicou. Do horčice môžeme pridať aj trochu kečupu, sójovej omáčky a korenia.

kečupová marináda : Na základ marinády dávame jemný aj ostrý kečup, ktorý doplníme podľa chuti ľubovoľným korením či prelisovaným alebo rozotreným cesnakom.

medová marináda: Marinádu, kde je základom med v tekutom stave, väčšinou ešte trochu riedime vínom, pivom alebo citrónovou šťavou. Korenie do marinády vyberáme podľa chuti, často pridávame prelisovaný cesnak.

ovocná marináda: Jedná sa o menej obvyklé, ale veľmi chutné marinády, kde na základ použijeme chuťovo ostrejšie ovocné džemy, lekvár alebo ovocný džús. Aj tieto suroviny z ovocia dopĺňame korením.

A ako máte najradšej hovädziu roštenú vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.