Máte chuť na poriadne dusené mäso s chutnou šťavou?
Potom si v mäsiarstve kúpte pekný kúsok bravčového pliecka a podľa našich chutných receptov si pripravte výborný obed.
Top 5 receptov čaká len na vaše šikovné ručičky! Ideme na to.
Bravčové pliecko na paprike
Naozaj nemusíte byť majstri v kuchynskom umení, aby ste si pripravili veľmi jednoduchý pokrm – bravčovú pliecko na paprike.
INGREDIENCIE:
- 500 g bravčového pliecka
- 1 téglik smotany
- sladká mletá paprika
- 1 lyžice polohrubej múky
- soľ
- cibuľa
- masť
- korenie
POSTUP:
- Bravčovú pliecko umyjeme a nakrájame na rezance.
- V kastróle dáme na masť osmažiť cibuľku nadrobno nakrájanú a pridáme mäso, ktoré opečieme.
- Potom osolíme, okoreníme a ochutíme mletou paprikou a podlejeme vodou.
- Dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Ku koncu dusenia pridáme múku rozmiešanú v smotane a dobre povaríme, aby múka stratila svoju múčnu chuť.
kalynskitchen.com
Objavte podobné tipy
2. Bravčové pliecko na hubách
Na prípravu tohto jedla si prichystáme sušené huby. Môžeme samozrejme použiť aj huby čerstvé, ak si ich prinesieme z lesa.
INGREDIENCIE:
- 750 g bravčového pliecka
- 2 cibule
- 2 hrste sušených húb
- masť
- korenie
- rasca
- soľ
- 1 lyžica hladkej múky
POSTUP:
- Bravčovú pliecko umyjeme a osušíme.
- V kastróle na masti orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme mäso, ktoré zo všetkých strán opečieme.
- Osolíme, okoreníme, pridáme rascu a podlejeme.
- Huby sparíme horúcou vodou a studenou je prepláchneme a pridáme k mäsu do kastróla.
- Všetko dusíme pomaly domäkka pod pokrievkou.
- Ako je šťava vydusenou a mäso mäkké, zaprášime všetko múkou a orestujeme a zalejeme vodou a povaríme.
yellowblissroad.com
Huby strong> neobsahujú príliš kalórií, Lebo sú totiž prevažne tvorené vodou. Nájdeme v nich však vitamíny a minerály. Pokrmu dodajú svoju špecifickú chuť i vôňu.
Bravčové pliecko na cesnaku
Jedna z možností prípravy dusené bravčové pliecko je jej ochutenie cesnakom.
INGREDIENCIE:
- 800 g bravčového pliecka
- cesnak podľa chuti
- soľ
- korenie
- rasca
- masť
- múka na zápražku
POSTUP:
- Bravčovú pliecko umyjeme a nakrájame na väčšie kocky.
- V kastróle si na masti orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme na ňu kocky bravčového pliecka, ktoré zo všetkých strán opečieme.
- Pridáme na plátky nakrájaný cesnakom, podlejeme vodou alebo vývarom, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme domäkka.
- Ku koncu dusenia si pripravíme zápražku z múky a sadla a pridáme ju k mäsu.
- Rozriedime na požadované množstvo šťavy a dobre povaríme.
simplyrecipes.com
Cesnak je bohatý na vitamíny A, B a C, selén, vápnik a jód. Má veľký vplyv na obranyschopnosť organizmu a trávenie napríklad pri nadúvaní.
4. Bravčové pliecko na smotane
Sviečkovú možno pripravovať nielen v mäsa hovädzieho, ale aj z bravčového pliecka.
INGREDIENCIE:
- 700 g bravčového pliecka
- 2 mrkvy
- 2 korene petržlenu
- kúsok zeleru
- 20 g slaniny
- 1 cibuľa
- 1 téglik smotany
- masť
- korenie
- nové korenie
- bobkový list
- soľ
POSTUP:
- Bravčovú pliecko umyjeme a nakrájame na plátky.
- Pripravíme si zeleninu, ktorú umyjeme, olúpeme a nahrubo nastrúhame.
- V kastróle na masti a slanine orestujeme cibuľu a pridáme zeleninu, ktorú osmažíme, až zavonia.
- Potom vložíme do zeleninového základu mäso, pridáme celé korenie, nové korenie a bobkový list, osolíme a podlejeme.
- Dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Keď je bravčová pliecko mäkká, vyberieme ju z kastróla a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Omáčku rozriedime smotanou, ak je málo hustá, môžeme ju zahustiť múkou.
- Vložíme späť mäso a dobre ešte chvíľu povaríme.
wikipedie
5. Bravčové pliecko na rasci
Bravčové mäso nemusíme príliš koreniť, aby sme docielili chutného jedla. Úplne bude stačiť rascu a iste si na obede pochutíme.
INGREDIENCIE:
- 600 g bravčového pliecka
- soľ
- rasca
- masť
- hladká múka na zahustenie
- 1 cibuľa
POSTUP:
- Bravčovú pliecko umyjeme a nakrájame na plátky alebo na väčšie kocky.
- V kastróle na masti speníme cibuľu a pridáme mäso.
- Osolíme, posypeme rascou a podlejeme.
- Dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Ako sa šťava vydusí, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme vodou.
- Potom ešte dobre povaríme, aby múka stratila svoju múčnu chuť.
graspingforobjectivity.com
Viete, že rasca patrí k najstarším druhom korenie v Európe? Používal sa už v staroveku a aj v súčasnosti nachádza svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni.
Ako prílohu k dusenej bravčovej plece môžeme podávať čokoľvek. Vhodná je ryža aj halušky. Ku sviečkovej sa pochopiteľne najviac hodia knedľa .
Ak aj ten chcete domáce formou, pozrite sa na náš návod, ako na domáce žemľové knedle.