Ochutnajte zaujímavé recepty s dúloňou obyčajnou, na ktorých si určite pochutnáte. Inšpirujte sa!

Fandíte pochúťkam z rôznych druhov ovocia? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na dule.

Ešte ste nemali tú možnosť túto zaujímavú surovinu vyskúšať? To je škoda.

Má totiž úplne charakteristickú chuť, takže vaše chuťové poháriky budú jasať s každým ďalším sústom.

Potešte svojich blízkych, kamarátov alebo napríklad aj kolegov z práce a vyrobte im niečo skvelé na zub, za čo vás budú zbožňovať!

Dule a bravčová pečienka

Príprava pokrmov v pomalom hrnci je hračka, ale musíte na to mať tie správne suroviny. Skúste si uvariť tento jednoduchý recept, kde mäsu sekunduje takmer zabudnuté ovocie v podobe dule. Skvele chutí a napriek tomu ho veľa gazdiniek úplne zabúda a je to rozhodne škoda. Mrknite aj na iné recepty z pomalého hrnca .

Ingrediencie:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 800 g bravčovej krkovičky
  • 1 červená cibuľa nakrájaná na štvrtky
  • 2 – 3 veľké dule, olúpané, zbavené jadrovníka, nakrájané na mesiačiky
  • 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 2 cm kúsok jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 polievková lyžica celých čerstvých listov šalvie
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1/2 hrnčeka suchého sherry
  • 1 tyčinka škorice
  • 2 lyžičky celozrnnej horčice
  • 140 g jablčného pyré
  • 1 a 1/2 hrnčeka kuskusu
  • 1 a 1/2 hrnčeka vriacej vody
  • 1/4 hrnčeka hrubo nasekaných pistácií
  • 1 olúpaná cuketa nakrájaná na tenké prúžky
  • Čerstvé listy šalvie na ozdobu

Postup:

  • Vo veľkej panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja na stredne vysokú teplotu. Vložíme plátky bravčového mäsa a varíme 5 až 6 minút, alebo kým z oboch strán nezíska zlatistý nádych. Preložíme na tanier.
  • Na panvicu pridáme cibuľu a dule. Varíme 2 minúty. Prihodíme cesnak, zázvor a šalviu. Za stáleho miešania varíme ďalšiu 1 minútu.
  • Vmiešame med a suché sherry, povaríme 2 minúty a prenesieme do pomalého hrnca.
  • Pridáme tyčinku škorice, horčicu aj jablčné pyré.
  • Miešame, aby sa všetko spojilo. Prisypeme bravčové mäso. Zakryjeme pokrievkou a varíme 4 hodiny na vysokú teplotu (alebo 8 hodín na nízku teplotu). Mäso počas varenia dvakrát otočíme.
  • Tesne predtým, než je bravčové mäso hotové, nasypeme kuskus do žiaruvzdornej misy, zalejeme vriacou vodou, premiešame a zakryjeme. Dáme na 5 – 7 minút odstáť, aby sa tekutina vstrebala do kuskusu.
  • Medzitým rozohrejeme zvyšný olej vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu. Pridáme pistácie a za stáleho miešania restujeme 2 minúty. Pridáme cuketu a miešame 2 až 3 minúty alebo kým nezmäkne.
  • Primiešame do kuskusu, dochutíme soľou a korením.
  • Bravčové mäso preložíme na doštičku, nasekáme nahrubo. Vyhodíme tyčinku škorice. Kuskus rozdelíme na taniere, pridáme porciu mäsa a dule, posypeme lístkami šalvie a môžeme podávať.

Tip: Ak si neviete rady s výberom vhodného kuchynského náčinia na prípravu takýchto pokrmov, skúste žmurknúť na našu recenziu na pomalé hrnce .

Dule z pomalého hrnca.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Duľová marmeláda

Toto ovocie je vysoko aromatické a dá sa povedať, že je to tak trochu kríženec hrušky s jablkom, aj keď má oveľa pevnejšiu šupku aj štruktúru. Vzhľadom na to, že je to dosť tvrdé ovocie, konzumuje sa väčšinou po tepelnej úprave. Tento recept je jednoduchý a výsledok vás možno prekvapí.

Ingrediencie:

  • 1 600 g čerstvých dúlí
  • 5 hrnčekov čistej vody
  • 5 rozpolených chemicky neošetrených citrónov
  • 6 hrnčekov cukru

Postup:

  • Vlhkou handričkou očistíme šupku každej dule. Nakrájame na štvrťky a zbavíme jadrovníka so semienkami. Nevyhadzujeme, ale zabalíme do kúska látky či utierky a zaviažeme kuchynským povrázkom.
  • Nakrájané dule vložíme do hrnca s vodou spolu s odloženými jadrami a semienkami vo vnútri utierky. Citróny nakrájame na tenké plátky a pridáme na panvicu.
  • Varíme, kým ovocie nezmäkne po dobu asi 45 až 60 minút. Pozorne strážime, aby sa ovocie nerozvarilo.
  • Do nerezovej misky dáme cukor a zahrejeme 5 minút v rúre pri 120 stupňoch a potom vmiešame do hrnca s ovocím.
  • Za stáleho miešania varíme na strednom ohni až dovtedy, kým sa nedosiahne bod tuhnutia. Dula musí mať sýto ružovú farbu.
  • Dáme si do chladničky vychladiť tanierik, potom naň dáme trochu marmelády a otestujeme štruktúru. Pokiaľ sa na povrchu utvorí škralúp a pri naklonení tanierika steká v hrudkovitom stave, je pripravená na sterilizáciu.
  • Marmeládu rozdelíme do pripravených sterilizovaných čistých pohárov a dôkladne zaviečkujeme. Pomocou handričky pohára otočíme hore dnom a necháme 2 – 3 minúty, by sa viečka zatiahli.
  • Keď vychladnú, utrieme poháre, polepíme štítky a uložíme na chladnom mieste, kde marmeláda vydrží minimálne 12 mesiacov.

Tip: Po otvorení dáme marmeládu vychladiť do chladničky a spotrebujeme do 2 až 3 mesiacov.

Recept na kdoloňovú marmeládu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Duľový syr

Tento vynikajúci recept sa pripravuje hlavne na Vianoce. Hoci hovoríme o syre, správny názov je Membrillo, čo je vlastne husté sladké želé vyrobené z dule. Tie majú vysoký obsa pektínu, nemusíme tak pridávať žiadne ďalšie zložky. Na výrobu želé stačí ovocie a cukor.

Ingrediencie:

  • 4 dule
  • 350 – 400 g cukru

Postup:

  • Dule olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame nahrubo.
  • Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme, kým nie sú mäkké.
  • Scedíme, preložíme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré.
  • Hotové pyré zoškrabneme na panvicu alebo do hrnca so silným dnom.
  • Do kaše/pyré pridáme na váhu rovnaké množstvo cukru ako je hmotnosť dúľa a dobre premiešame.
  • Varíme veľmi pomaly zhruba 1 hodinu, alebo kým pasta nezíska krásnu tmavo jantárovú farbu.
  • Nezabúdame pravidelne miešať, aby sa zmes nelepila a nepripaľovala.
  • Žiaruvzdornú servírovaciu misku alebo zapekaciu, vyložíme potravinárskou fóliou a potom do nej zoškrabneme pastu.
  • Vyrovnáme povrch stierkou, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky, kde pasta zatuhne do pevného bloku.
  • Akonáhle stuhne, možno ho nakrájať na menšie bloky a podávať so syrom alebo údeninami, použiť ako hustú nátierku na toasty a krekry, ale aj ako náplň do sladkého pečiva.
Membrillo kdulová pasta.
Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/

Likér z dule

Mnohí toto ovocie zavrhujú, pretože je veľmi tuhé. To je síce pravda, ale to neznamená, že si ho nemôžeme vychutnať v rôznych podobách. Faktom je, že má úžasnú vôňu a hrejivú chuť, len sa do neho nemôžeme zahryznúť ako napríklad do šťavnatého jablka.

Ingrediencie:

  • 2 veľké dule
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrsť okvetných lístkov ruže
  • 1 tyčinka škorice
  • Vodka alebo brandy na doplnenie fľaše

Postup:

  • Umyjeme dule a odstránime vonkajšie páperie mäkkou handričkou.
  • Všetky dule musia mať sýto žltú farbu. Nesmú byť zelené, pretože také sú takmer bez chuti.
  • Dule nastrúhame do štvrťlitrového pohára. Navrch dáme cukor, okvetné lístky ruží a tyčinku škorice.
  • Nádobu potom naplníme vodkou alebo brandy tak, aby hladina dosahovala cca 1 cm od hrdla.
  • Pohár dôkladne uzavrieme a čo najviac pretrepeme.
  • Umiestnime ju na chladné tmavé miesto, kde ju necháme 2–3 mesiace vylúhovať.
  • Nezabudneme pohár aspoň dvakrát až trikrát týždenne pretrepať.
Duľový likér s hrejivou chuťou jesenného ovocia.
Zdroj: https://adamantkitchen.com

Duľová vejmrda

Chren, chutney (po slovensky čatní), tak sa tejto pochúťke môže hovoriť. Vďaka použitému druhu ovocia bude mať úplne charakteristickú chuť. Zmes je lahodná, osviežujúca a má ten správny šmrnc. Hodí sa k mäsu, ale pokojne aj k pečenej zelenine.

Ingrediencie:

  • 1 kg dúľa
  • 300 ml bieleho suchého vína
  • 500 ml litra čerstvej jablčnej šťavy
  • 180 g cukru
  • 30 g čerstvého chrenu
  • 1 chilli paprička zbavená semienok
  • Šťavu z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžica morskej soli s bylinkami
  • Štipku bieleho korenia (kto nemá, môže dať aj čierny alebo štvorfarebný)

Postup:

  • Dule utrieme suchou kuchynskou utierkou, aby sa zbavilo chĺpkov a potom umyjeme pod tečúcou vodou.
  • Ovocie olúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rovnomerné mesiačiky.
  • Biele víno a jablčnú šťavu privedieme do varu. Cukor dáme do iného hrnca a necháme skaramelizovať.
  • Vlejeme zmes jablčnej šťavy a bieleho vína. Pridáme dule a varíme, kým nie je ovocie mäkké. do mäkka.
  • Vyberieme polovicu dúlí a nahrubo ich nasekáme. Zatiaľ ich dáme bokom.
  • Zvyšné dule rozmixujeme na pyré. Pridáme nastrúhaný chren, čili papričku a nakrájané dule, čo sme si predtým dali bokom.
  • Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, octom, bylinkovou soľou a korením.
  • Čatník nalejeme do predhriatych pohárov a ihneď uzavrieme.
Dulový chren.
Zdroj: https://bosskitchen.com

Rýchly kompót

Dule si veľmi dobre rozumejú s rôznymi druhmi korenia, čo dokazuje aj tento skvelý recept, ku ktorému sa určite čas od času radi vrátite.

Ingrediencie:

  • 3 olúpané dule (zbavené jadrovníkom a nakrájané na kúsky)
  • 300 ml vody
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 badián
  • 3 struky kardamómu
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 – 2 polievková lyžica javorového sirupu

Postup:

  • Do 200 ml vody vytlačíme citrón a pripravené dule ihneď vložíme do citrónovej vody, aby nezhnedli.
  • Potom dule scedíme, prepláchneme a vložíme ich do stredne veľkej panvice s korením, javorovým sirupom a 100 ml vody.
  • Privedieme do varu, potom prikryjeme a varíme na miernom ohni 20–30 minút, kým dule nezmäknú.
  • Vyberieme celé korenie a ešte teplé podávame len tak samotné, ako prílohu k slanému jedlu alebo pri raňajkách s kašou.
Jednoduchý recept na korenený kdulový kompót.
Zdroj: https://cookveggielicious.com

Kúloň obyčajná

Hovorí sa jej tiež Kúloň podlhovastá (Cydonia oblonga) mnohí z nás ani nepoznajú, a to aj napriek tomu, že je tento ovocný strom známy už viac ako 4 000 rokov. Faktom je, že tento druh ovocia sa radí skôr k tým menej známym, čo je veľká škoda.

Je to vynikajúce ingrediencie na prípravu aromatických marmelád a džemov, ktoré má vysoký obsah pektínu. Keď nasajeme jej vôňou, cítime kombináciu intenzívnej vône jablka s hruškou.

Pokiaľ umiestnime jeden taký plod do uzavretej miestnosti, dokáže ju zaplniť počas chvíľky vôňou podobne ako sviečka, ktorá horí niekoľko minút. Bohužiaľ sa nepestuje príliš vo veľkom, nájdeme ju len v hŕstke záhrad a to hlavne v teplejších oblastiach.

Verte, že keď ju ochutnáte v surovom stave, budete sa škľabiť ešte za týždeň. Plod Kulónovej obyčajnej je totiž veľmi tvrdý a trpký. Akonáhle však prejde tepelnou úpravou, jej chuť sa zlepší o 200% a vy si ju nebudete môcť vynachváliť.

Kde sa dá dula ochutnať?

Aktuálne sa vyskytuje najmä v oblasti Stredozemia av strednej Ázii. U nás sa predtým tiež pestovala vo veľkom, ale neskôr ustúpila jablkám. Inak na ňu môžeme naraziť v stredných Čechách a na južnej Morave.

Dokonca existujú aj také miesta, kde sa z týchto plodov stali tzv. pláňatá. Čo sa týka kúpy dulí, v bežnej sieti distribútorov ich určite nenájdeme, je však možné zakúpiť rôzne produkty, ktoré sa z nich vyrábajú. Inak je dobré osloviť súkromných pestovateľov, či vám dule predajú.

Čo obsahujú?

Na začiatok je dobré spomenúť, že sú priamo nadupané pektínom, vďaka čomu sa toto ovocie ľahko a rýchlo želíruje, navyše je vynikajúcou ingredienciou, z ktorej sa dá vyrobiť želé v čisto prírodnom duchu.

Okrem 10% cukrov, obsahujú aj vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, vonné silice, trpké triesloviny, a tiež minerálna látka ako je zinok, draslík, vápnik, meď, železo či fosfor.

Aké majú tieto plody účinky?

  • Podpora trávenia.
  • Pomoc pri žalúdočných problémoch a zápaloch.
  • Prevencia nadúvania, nechutenstva a hnačky.
  • Regulácia obsahu vody v tele.
  • Detoxikácia organizmu.
  • Znižovanie hladiny cholesterolu.

Čo sa dá z plodov vytvoriť?

  • Džem
  • Marmeláda
  • Kompót
  • Sladké koláče
  • Mäsové pokrmy
  • Pleťové masky
  • Sušené plody

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.