Výborné recepty na domácu majonézu, ktoré si hravo pripravíte sami. Inšpirujte sa!

Majonéza má veľa rôznych využití.

Na trhu síce existuje dostatočný výber rôznych majonéz vrátane už ochutených tatárskych omáčok, ale domácu majonézu si pripravíme podľa vlastnej chuti, v potrebnom množstve a pritom vieme, z čoho sme ju vyrobili.

Preto sme si pre vás pripravili 8 úžasných receptov na domácu majonézu.

Máme pre vás tradičné varianty, ale aj zdravšiu avokádovú či gurmánsku japonskú.

Užite si ich!

Domáca žĺtková majonéza

Príprava tejto majonézy je veľmi jednoduchá a hlavne rýchla. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je čerstvosť vajec a trvanlivosť, v chladničke vydrží iba pár dní.

INGREDIENCIA

  • 2 žĺtky
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a korenie z mlynčeka

POSTUP

  1. Všetky suroviny vložte do nádoby od tyčového mixéra.
  2. Tyč spustite až na dno, zapnite a pomaly ťahajte nahor asi 5 sekúnd.
  3. Majonézu môžete ihneď podávať.
Majonéza v mištičke.
www.epicurious.com

Domácu majonézu využijete napríklad v jednom z našich receptov na veľkonočné šaláty !

Chipotle majonéza

Túto domácu chipotle majonézu si zamilujete a budete ju chcieť podávať takmer s čímkoľvek! Je krémová, hladká, ľahko pikantná, s nádychom údenej chuti. Koriander a limetka ju potom dokonale dopĺňajú.

INGREDIENCIA

  • 1 a 1/2 šálky vysoko kvalitnej majonézy (prípadne domáce majonézy)
  • 3-6 chipotle papričiek v adobo omáčke plus 2-3 lyžice omáčky
  • 1/4 šálky koriandra
  • 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky údené papriky
  • 1/4 lyžičky rímskej rasce

POSTUP

  • Pridajte všetky ingrediencie do mixéra a mixujte do hladka!
  • Začnite s 3 malými chipotle papričkami a pokračujte ďalej.
  • Ak ste nervózny, že vaša majonéza bude príliš pikantná, začnite s 1-2 lyžicami adobo omáčky alebo ju úplne vynechajte.
  • Ak chcete viac chuti, pridajte viac limetkovej šťavy.
  • Pokiaľ chcete tekutú konzistenciu, zrieďte majonézu trochou vody alebo mlieka.
  • Začnite pridávaním jednej polievkovej lyžice po druhej a dávajte pozor, aby ste nepridali príliš veľa, nechcete utlmiť chute.
  • Užite si to!
Majonéza z chipotle v pohári, naberaná lyžicou.
www.thefoodcharlatan.com

Domáca majonéza z mlieka a oleja bez vajec

Táto domáca bezvaječná majonéza je krémová, hladká a skvelá do sendvičov či šalátov. Je hotová za menej ako 2 minúty a je možné ju ľubovoľne dochucovať.

INGREDIENCIA

  • 1/2 šálky repkového oleja
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1 lyžička jablčného octu (nutné použiť, inak majonéza nezhustne)
  • 1/2 lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • 1/8 lyžičky kurkumy (voliteľne, len pre farbu)
  • 1 lyžička dijonskej horčice (alebo podľa chuti)

POSTUP

  • Všetky ingrediencie pridajte do vysokej nádoby.
  • Mixujte ponorným mixérom na vysokú rýchlosť po dobu asi 20-30 sekúnd alebo kým zmes nezhustne.
Bezvaječná majonéza v pohári.
www.imagelicious.com

Vyskúšajte aj naše recepty na obľúbené šaláty nielen na chlebíčky . Aký si pripravíte ako prvý?

Tvarohová majonéza

Táto omáčka sa podobá majonéze. Chuť je trošku jemnejšia a môžete si navyše ju prispôsobiť podľa svojich chutí. Je vhodná pre tých, čo chcú niečo ľahšie. Tvarohovú majonézu používame do šalátov a nátierok. Hodí sa všade tam, kde chceme nahradiť tučnú klasickú majonézu.

INGREDIENCIA

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 3 lyžice mlieka
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g odtučneného tvarohu

POSTUP

  1. Čerstvý žĺtok osoľte a utrite s olejom a citrónovou šťavou do peny.
  2. Postupne vmiešajte tvaroh, horčicu a mlieko.
  3. Hladký krém podľa chuti prislaďte a prisoľte.
Majonéza z tvarohu v pohári, naberaná lyžicou.
www.fifteenspatulas.com

Avokádová majonéza

Vyskúšajte túto zdravšiu verziu tradičnej majonézy, ktorá je úžasne krémová a možno ju väčšinou použiť aj tam, kde by ste použili bežnú majonézu.

INGREDIENCIA

  • 2/3 šálky roztlačeného zrelého avokáda
  • 2 lyžičky bieleho alebo jablčného octu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 3/4 lyžičky cibuľového prášku
  • 1/8 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 šálky vody
  • 2 lyžice oleja alebo ďalšia voda pre nízkotučnú majonézu

POSTUP

  • Zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri dohladka.
  • Ak chcete redšiu majonézu, pridajte viac vody.
  • Ak chcete pikantnú majonézu, pokojne pridajte štipku štipľavej omáčky alebo kajenského korenia.
  • Zvyšky skladujte zakryté v chladničke 3-4 dni.
Majonéza z avokáda v pohári s vedľa položenou lyžicou z jednej strany a polovicou avokáda z druhej strany.
www.californiaavocado.com

Máme pre vás aj ďalšie zdravé avokádové recepty na slané aj sladké jedlá. Inšpirujte sa!

Jogurtová majonéza bez vajec

Jogurtová majonéza patrí medzi odľahčené majonézy a využívame ju predovšetkým na zeleninové šaláty alebo ako studenú omáčku k pečeným alebo grilovaným mäsám.

INGREDIENCIA

  • 1 jogurt biely gréckeho typu
  • 1 lyžica horčice
  • soľ
  • kvalitný rastlinný olej
  • cesnak
  • bylinky podľa chuti (rozmarín, bazalka, tymián, pažítka, petržlenová vňať…)

POSTUP

  1. Suroviny zmiešajte (bez byliniek) a pomaly pridávajte olej.
  2. Až majonéza zhustne, pridajte bylinky.
  3. Najlepšie je majonézu robiť ručným šľahačom a nikdy nemixujeme – mohla by sa prešľahať, alebo zraziť.
Majonéza z jogurtu v miske.
www.allrecipes.com.au

Vegánska majonéza

Ste vegáni, ale neviete si svoj život predstaviť bez majonézy? Žiadny problém! Máme pre vás úplne luxusný recept na majonézu pre vegánov, ktorý vám zaberie iba 5 minút, chutí neuveriteľne a navyše naň potrebujete jednoduché obyčajné ingrediencie.

INGREDIENCIA

  • 1/2 šálky originálneho sójového mlieka
  • 2 lyžičky jablčného octu, limetkovej šťavy alebo bieleho octu
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 šálka oleja neutrálnej chuti

POSTUP

  • Uistite sa, že všetky vaše ingrediencie majú izbovú teplotu.
  • Pokiaľ je vaše mlieko studené, môžete ho asi 20 sekúnd vložiť do mikrovlnnej rúry.
  • Do nádoby ponorného mixéra pridajte sójové mlieko, jablkový ocot, cesnakový prášok, morskú soľ a dijonskú horčicu a premiešajte.
  • Zmes zalejte olejom.
  • Nechajte asi minútu odležať.
  • Umiestnite ponorný mixér na dno nádoby.
  • Mixujte a držte pevne pritlačené ku dnu asi 15 sekúnd.
  • Pomaly pohybujte mixérom hore a dole, aby sa všetky ingrediencie riadne premiešali a zapracovali, kým zmes nebude hustá a úplne premiešaná.
  • Ochutnajte av prípade potreby pridajte/upravte akékoľvek ingrediencie.
  • Vložte do chladničky v uzavretom pohári.
  • V chladničke majonéza ešte viac zhustne.
  • Užite si to!
Majoneza pre vegánov v mištičke, naberaná lyžicou.
www.jessicainthekitchen.com

Domáca japonská majonéza

Japonská majonéza sa skvele hodí do sendvičov, cestovinových šalátov alebo jednoduchých zeleninových jedál. Má zaujímavý ovocný a umami podtón, čo jej dodáva jedinečnosť. Stala sa obľúbenou medzi slávnymi kuchármi po celom svete a vy si ju teraz môžete pripraviť aj doma a to za menej ako 10 minút!

INGREDIENCIA

  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky dashi prášku
  • 2 lyžice ryžového alebo jablčného octu
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 šálka oleja z hroznových semienok

POSTUP

  • Vložte vaječný žĺtok, horčicu, dashi prášok, ocot, soľ a cukor do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
  • Prípadne môžete použiť tyčový mixér alebo šľahač.
  • Pri bežiacom kuchynskom robote pomaly pridávajte olej a pokračujte v mixovaní, pokiaľ nie je zmes hustá ako majonéza.
  • Ak chcete, aby bola majonéza sladšia, pridajte ďalšiu lyžičku cukru.
  • Znovu premiešajte.
  • Preložte do sklenenej nádoby.
  • V chladničke vám majonéza vydrží až 2 týždne.
Majonéza s dashi práškom v pohári, naberaná vareškou.
www.pickledplum.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie tyčových mixérov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Tipy a rady na prípravu tej najlepšej domácej majonézy

  • Najlepšie oleje na výrobu domácej majonézy sú repkový, kukuričný či arašidový . Extra panenský olivový olej má príliš silnú chuť a majonéza nebude dobre držať pohromade. Nerafinované oleje obsahujú monoglyceridy, ktoré povedú k tomu, že sa majonéza bude oddeľovať.
  • Všeobecne platí, že pomer je 1 žĺtok na 1/2 až 1 šálka oleja plus 1 lyžica kyseliny na šálku majonézy. Pokiaľ namiesto citrónovej šťavy používate ocot, uistite sa, že je to kvalitný ocot, najlepšie biely vínny ocot. To dodá majonéze jemnejšiu chuť.
  • Na zriedenie príliš hustej majonézy je možné použiť smotanu na šľahanie, zahustené nesladené mlieko alebo horúcu vodu.
  • Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu , takže si naplánujte, že vajcia vyberiete aspoň tridsať minút predtým, než ich budete potrebovať.
  • Pre bohatšiu majonézu je lepšie použiť iba žĺtky ako celé vajcia.
  • Zrazenú majonézu spravíte tak , že zvlášť vyšľaháte jeden žĺtok. Za stáleho šľahania pridávajte jednu kvapku do zrazenej majonézy, kým nebude majonéza opäť hladká. Alebo pomaly pokvapkajte asi 1 lyžicou vriacej vody. Pridajte iba toľko, aby sa majonéza znovu emulgovala.
  • Chuť majonézy z obchodu rozjasníte pridaním dobrého vínneho octu či citrónovej alebo limetkovej šťavy.
  • Pri použití majonézy ako spojiva, napríklad v šaláte, skúste znížiť obsah kalórií použitím polovice majonézy a polovice bieleho jogurtu .
  • Na dochutenie majonézy je možné pridať rôzne bylinky, korenie alebo dochucovadlá. Nasekajte svoje obľúbené čerstvé bylinky a pridajte do majonézy. Nechajte asi hodinu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.
  • Vyskúšajte akúkoľvek zelenú bylinku, cesnak, cibuľu, chilli prášok, karí, chren, citrusovú kôru, pesto, chutney, horčicu, sušené paradajky, sardelovú pastu alebo dokonca rozdrobený syr s modrou plesňou.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.