Domáce knedle: kysnuté aj nekysnuté

Žemľové knedle sú tradičnou českou prílohou hlavne k omáčkam a to aj napriek tomu, že sú často vysmievaný a niekedy až zatracované. Čo tiež iného podávať ku sviečkovej?

Uvariť žemľové knedle bývalo skúškou každej začínajúce kuchárky, ktoré sa ich preto často obávali, alebo skôr poznámok k ich kvalite.

Žemľové knedle ale vyžadujú len trochu viac skúseností a ak sa dbá istých zásad, tak sa určite povedú.

Kysnuté žemľové knedle s droždím

INGREDIENCIE

  • 850 g hrubej múky
  • 600 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • štipka krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 180 g žemlí z predošlého dňa alebo oschnuté
  • soľ

POSTUP

  1. Urobíme si kvások a zároveň dáme variť vodu na knedle.
  2. V miske rozmiešame nadrobené droždie so štipkou cukru a trochou vlažného mlieka.
  3. Teplota mlieka nesmie byť vyššia ako 37 ° C, inak kvasinky zahynú a kvások nevybehne.
  4. Prisypeme hŕstku múky, prilejeme trochu mlieka, rozmiešame a necháme v teple vzísť.
  5. Žemle nakrájame na rovnomerné kocky.
  6. Do misy preosejeme hrubú múku, pridáme vajce, vyplývajúci kvások, soľ a postupne pridávame mlieko.
  7. Vznikne pomerne riedke cesto, ku ktorému pridáme nakrájané žemle (žemle všetku vlhkosť vsiaknu) a spracujeme v hladké, nelepivé cesto.
  8. Zo na oleji cesta vytvarujeme dve šišky a na pomúčenej doske necháme 30 minút kysnúť.
  9. Po desiatich minútach knedle otáčame, aby vykysol rovnomerne.
  10. Do vriacej vody vložíme vykysnuté knedle.
  11. Zmiernime plameň a knedle varíme 10 minút, potom je obrátime a varíme ďalších 9 minút.
  12. Uvarené knedle na doske prepichneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla para.
  13. Horúce knedle je najlepšie krájať niťou, studené idú aj nožom.

Kysnuté žemľové knedle s droždím depositphotos.com

Nekysnuté žemľové knedle s práškom do pečiva

Tento recept je vhodný pre tých, ktorí si netrúfnu na kysnuté cesto, je rýchly a nenáročný.

INGREDIENCIE

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 rožky
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli

POSTUP

  1. Múku zmiešame v mise s práškom do pečiva a soľou.
  2. Pečivo si nakrájame na kocky a pridáme k múke.
  3. Vajcia rozmiešame a pridáme do misky, prilejeme aj mlieko.
  4. Ručne premiešame a spracujeme.
  5. Akonáhle vytvoríme zmes držiace pohromade, vyberieme ju z misky a dôkladne spracujeme ešte na pracovnej ploche.
  6. Stredne tuhé cesto, ktoré by nemalo príliš lepiť (ak lepí, prisypeme trochu múky), rozdelíme na dve časti a z každej vytvoríme valček.
  7. Ihneď dáme variť do osolenej vriacej vody asi na dvadsať minút.

Nekysnuté žemľové knedle s práškom do pečiva czechcuisine.net

Hrnčeková knedľa

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček hrubej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • soľ
  • 2 staršie rožky
  • 2 vajíčka
  • lyžička prášku do pečiva
  • možno pridať aj čerstvé bylinky (pažítka, petržlen)

POSTUP

  1. Do misy dáme múku, osolíme a pridáme na kocky nakrájané rožky.
  2. Premiešame a prilejeme studené mlieko a žĺtky, opäť premiešame.
  3. Hrnčeky vymastíme masťou a vysypeme hrubou múkou.
  4. Ušľaháme sneh z bielkov a spolu s práškom do pečiva vmiešame do rohlíkové hmoty.
  5. Hrnčeky plníme do 3/4, vložíme do hrnca s horúcou vodou (voda siaha asi do polovice výšky hrnčeka).
  6. Varíme pod pokrievkou 20 minút.

 TIP : Pokud chcete změnu a nahradit bílou mouku za jinou, lze použít i mouky celozrnné např.špaldodovou nebo pohankovou. 

Hrnčeková knedľa prozeny.blesk.cz

Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i k receptům s dušeným zelím s masem či k mnoha druhům gulášů.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.