Žemľové knedle sú tradičnou českou prílohou hlavne k omáčkam a to aj napriek tomu, že sú často vysmievaný a niekedy až zatracované. Čo tiež iného podávať ku sviečkovej?
Uvariť žemľové knedle bývalo skúškou každej začínajúce kuchárky, ktoré sa ich preto často obávali, alebo skôr poznámok k ich kvalite.
Žemľové knedle ale vyžadujú len trochu viac skúseností a ak sa dbá istých zásad, tak sa určite povedú.
Kysnuté žemľové knedle s droždím
INGREDIENCIE
- 850 g hrubej múky
- 600 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- štipka krupicového cukru
- 1 vajce
- 180 g žemlí z predošlého dňa alebo oschnuté
- soľ
POSTUP
- Urobíme si kvások a zároveň dáme variť vodu na knedle.
- V miske rozmiešame nadrobené droždie so štipkou cukru a trochou vlažného mlieka.
- Teplota mlieka nesmie byť vyššia ako 37 ° C, inak kvasinky zahynú a kvások nevybehne.
- Prisypeme hŕstku múky, prilejeme trochu mlieka, rozmiešame a necháme v teple vzísť.
- Žemle nakrájame na rovnomerné kocky.
- Do misy preosejeme hrubú múku, pridáme vajce, vyplývajúci kvások, soľ a postupne pridávame mlieko.
- Vznikne pomerne riedke cesto, ku ktorému pridáme nakrájané žemle (žemle všetku vlhkosť vsiaknu) a spracujeme v hladké, nelepivé cesto.
- Zo na oleji cesta vytvarujeme dve šišky a na pomúčenej doske necháme 30 minút kysnúť.
- Po desiatich minútach knedle otáčame, aby vykysol rovnomerne.
- Do vriacej vody vložíme vykysnuté knedle.
- Zmiernime plameň a knedle varíme 10 minút, potom je obrátime a varíme ďalších 9 minút.
- Uvarené knedle na doske prepichneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla para.
- Horúce knedle je najlepšie krájať niťou, studené idú aj nožom.
depositphotos.com
Objavte podobné tipy
Nekysnuté žemľové knedle s práškom do pečiva
Tento recept je vhodný pre tých, ktorí si netrúfnu na kysnuté cesto, je rýchly a nenáročný.
INGREDIENCIE
- 500 g polohrubej múky
- 2 rožky
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
POSTUP
- Múku zmiešame v mise s práškom do pečiva a soľou.
- Pečivo si nakrájame na kocky a pridáme k múke.
- Vajcia rozmiešame a pridáme do misky, prilejeme aj mlieko.
- Ručne premiešame a spracujeme.
- Akonáhle vytvoríme zmes držiace pohromade, vyberieme ju z misky a dôkladne spracujeme ešte na pracovnej ploche.
- Stredne tuhé cesto, ktoré by nemalo príliš lepiť (ak lepí, prisypeme trochu múky), rozdelíme na dve časti a z každej vytvoríme valček.
- Ihneď dáme variť do osolenej vriacej vody asi na dvadsať minút.
czechcuisine.net
Hrnčeková knedľa
INGREDIENCIE
- 1 hrnček hrubej múky
- 1 hrnček mlieka
- soľ
- 2 staršie rožky
- 2 vajíčka
- lyžička prášku do pečiva
- možno pridať aj čerstvé bylinky (pažítka, petržlen)
POSTUP
- Do misy dáme múku, osolíme a pridáme na kocky nakrájané rožky.
- Premiešame a prilejeme studené mlieko a žĺtky, opäť premiešame.
- Hrnčeky vymastíme masťou a vysypeme hrubou múkou.
- Ušľaháme sneh z bielkov a spolu s práškom do pečiva vmiešame do rohlíkové hmoty.
- Hrnčeky plníme do 3/4, vložíme do hrnca s horúcou vodou (voda siaha asi do polovice výšky hrnčeka).
- Varíme pod pokrievkou 20 minút.
TIP : Pokud chcete změnu a nahradit bílou mouku za jinou, lze použít i mouky celozrnné např.špaldodovou nebo pohankovou.
prozeny.blesk.cz
Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i k receptům s dušeným zelím s masem či k mnoha druhům gulášů.