Domáce gnocchi, halušky, halušky ľahko a rýchlo

Gnocchi, halušky a halušky nie sú tri rôzne jedlá, ale iba tri rôzne názvy pre rovnaký druh prílohy k mäsitým alebo zeleninovým pokrmom alebo k omáčkam.

K týmto trom názvami môžeme pridať ešte špecle a naše zemiakové kolíky.

Líšiť sa môžu v používanej základnej surovine, ktorú môže byť múka alebo zemiaky a v spôsobe prípravy alebo veľkosti.

Pre tento článok sme vám pripravili 3 skvelé recepty, nebudete ľutovať.

Domáce gnocchi so špenátom a smotanou

Pravé italské bramborové gnocchi. Výsledkem mají být lehké, nadýchané a malé nočky. Ale pozor pokud přidáte příliš mnoho mouky budou gumovité. 

INGREDIENCIE

na gnocchi

  • 1 kg múčnych, uvarených, nastrúhaných zemiakov
  • 3 veľké vajcia, ušľahané
  • 300 g hladkej múky alebo menej – presné množstvo závisí od druhu zemiakov
  • soľ

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice masla
  • 4-5 strúčikov cesnaku na plátky
  • 300 g mrazeného listového špenátu
  • soľ
  • 150 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Pripravíme cesto na gnocchi.
  2. Zavaríme vodu na varenie.
  3. Zemiaky premiešame so všetkými surovinami a vytvoríme cesto.
  4. S cestom pracujeme rýchlo, inak nám zredne.
  5. Vytvoríme tri menšie valčeky a z nich odkrajujeme menšie kocky.
  6. Tvarujeme halušky, ktoré môžeme stlačiť vidličkou.
  7. Dáme do vriacej osolenej vody uvariť., Varíme do vyplávaniu na povrch.
  8. V panvici rozohrejeme maslo a opečte na ňom cesnak.
  9. Pridáme listový špenát a necháme úplne povoliť.
  10. Premiešame, osolíme a zalejeme smotanou na varenie.
  11. Necháme zhustnúť, dosolíme, primiešame strúhaný parmezán a spojíme s haluškami.

Domáce gnocchi so špenátom a smotanou prostreno.cz

Zapekané gnocchi s omáčkou zo štyroch syrov

INGREDIENCIE

  • 500 g gnocchi
  • maslo na vymastenie zapekacej misky
  • 125 g (pol balenia) ricotty
  • 100 g mozzarelly, natrhané na kúsky
  • 100 g syra s modrou plesňou, rozdrobeného
  • 50 g parmezánu, nastrúhaného

POSTUP

  1. Zahrejeme rúru na 180 ° C.
  2. Gnocchi uvarte podľa receptu uvedeného vyššie, scedíme a necháme odkvapkať.
  3. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vysypeme do nej gnocchi.
  4. Rovnomerne posypeme ricottou, mozzarellou, syrom s modrou plesňou a parmezánom.
  5. Zapekáme cca 20 minút, aby sa syry roztavili a povrch zezlátl.

Zapekané gnocchi s omáčkou zo štyroch syrov gnamgnam.it

Halušky s kyslou kapustou a údeným mäsom

Tradičné slovenské pokrm, ktorý si skoro každý dáva rád pri svojej návšteve tejto krajiny, nemusíte cestovať, keď dostanete chuť, môžete si ich pripraviť aj doma.

INGREDIENCIE

  • 750 g zemiakov
  • 400 g kyslej kapusty
  • 200 g údenej varené mäso
  • 250 g polohrubá múka
  • soľ

POSTUP

  1. Údené mäso nakrájame na kocky, opražíme s lyžicou oleja, pridáme kyslú kapustu, osolíme (môžeme aj jemne okoreniť) a podusíme 10-15 minút.
  2. Zemiaky nastrúhame, osolíme a dobre premiešame s múkou.
  3. Do vriacej osolenej vody hádžeme halušky cez špeciálny cedidlo (alebo cez strúhadlo s veľkými otvormi).
  4. Opatrne raz premiešame.
  5. Keď halušky vyplávajú na povrch, scedíme ich.
  6. Halušky premiešame s kapustou a podávame.

Halušky s kyslou kapustou a údeným mäsom borik-stodolamax.eu

bryndzové halušky

INGREDIENCIE

  • halušky
  • 250 g bryndza
  • 150 g slanina alebo domáce špek

POSTUP

  1. Halušky pripravíme podľa uvedeného receptu vyššie.
  2. V teplej mise prípadne rovno v hrnci halušky dobre premiešame s bryndzou, ktorá sa na horúcich haluškách rozpustí.
  3. Na tanieroch je potom ešte sypeme rozškvarenou na kocky nakrájanú slaninou.

bryndzové halušky aktualne.centrum.sk

Domáce zemiakové halušky s hubovou smotanovou omáčkou

INGREDIENCIE

na halušky

  • 300 g varené zemiaky – olúpané
  • 130 g hrubá múka
  • soľ
  • 1 ks vajcia

na omáčku

  • 400 g nakrájaných húb
  • 150 ml smotany na varenie
  • 1 lyžička nakrájané čerstvé pažítky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 50 g strúhaného syra parmezán
  • 1 lyžička cesnaku, rozotrený
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Zemiaky nastrúhame na jemno.
  2. Zmiešame s ostatnými surovinami.
  3. Vytvoríme halušky.
  4. Vkladáme do vriacej osolenej vody.
  5. Varíme asi 2 minúty po vyplávaniu halušiek na povrch.
  6. Na panvici rozohrejeme maslo spolu s olejom.
  7. Pridajte cesnak s bylinkami a huby.
  8. Orestujeme a zalejeme smotanou a zeleninovým vývarom.
  9. Prevaríme spolu so strúhaným parmezánom.
  10. Vložíme halušky a dobre premiešame.

Domáce zemiakové halušky s hubovou smotanovou omáčkou theculinarychronicles.com

Gnocchi, halušky, halušky možné výborne kombinovať aj s ostatnými surovinami, ktoré sa bežne používajú v našu kuchyňu. So zeleninou, tvarohom, smotanou. Ale možno ich dopĺňať ako príloha k mäsitým chodom, ako sú gulášu a rôzne mäsovej zmesi.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.