V silvestrovskom pohostenie nemôže chýbať syr, ktorý je vynikajúci surovinou pre rôzne pochúťky studenej kuchyne.
Využiť sa dajú všetky druhy syrov, od tvarohových, tavených, polomäkkých až po tvrdé syry. S ďalšími ingredienciami pestro a chutne obohatí silvestrovský stôl.
Vyskúšajte naše 4 obľúbené syrové chuťovky. Zamilujete si ich.
Tvarohová nátierka s nivou
Jemnosť tvarohu a výrazná chuť nivy sa v tejto nátierke výborne dopĺňajú.
INGREDIENCIE
- pol vaničky obľúbeného tvarohu
- množstvo nivy podľa nášho uváženia – vhodné minimálne 100 g
- maslo cca 50 g
- 1 cibuľa
- strúčik cesnaku
- korenie, soľ, chilli podľa chuti, prípadne mletá paprika
POSTUP
- V miske zmiešame tvaroh a maslo, ak bude treba, použite metličky.
- Pridáme vopred nastrúhanú nivu a na drobno nakrájanú cibuľu.
- Vmiešame roztlačený strúčik cesnaku.
- Dochutíme podľa potreby soľou, korením a zvoleným korením. Všeobecne platí – čím viac dáme do nátierky nivy, tým menej by sme mali soliť – samotná niva je dosť slaná.
Servírujeme na obľúbené pečivo, ozdobiť môžeme zeleninou (cherry paradajky, nakladané uhorky) či trebárs vlašskými orieškami.

Hermelínová nátierka
Hermelín určite nesmie chýbať na silvestrovskom stole a prečo neskúsiť niečo iné ako klasické chlebíčky a jednohubky.
INGREDIENCIE
- 2 ks syra Hermelín
- 2 ks vajec, uvarených na tvrdo
- 100 g bieleho jogurtu
- 4 lyžice majonézy
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- soľ a korenie
- 1 jablko
POSTUP
- Do veľkej misy nahrubo nastrúhame syr a vajcia.
- Pridáme majonézu, biely jogurt, horčicu a cibuľu nakrájanú nadrobno.
- Potom už len osolíme a okoreníme.
- Môžeme zdobiť plátečky jablká.
Servírovať môžeme s čerstvou zeleninou na čerstvé bagete.

Objavte podobné tipy
Šalát s bylinkovým hermelínom
Nie každý má chuť na Silvestra na nátierky a jednohubky, ak patríte k ľuďom vyhľadávajúci odľahčenú stravu, tak tento šalát je skvelá voľba.
INGREDIENCIE
- minimálne 2 hermelíny
- rukola
- paradajky
- červená cibuľa
- toustový chleba na krutóny
- hrsť vlašských orechov
- maslo
- soľ. korenie, obľúbené šalátové korenie (oregano, tymian, bazalka)
- olivový olej, ocot balsamico
- voliteľný: cesnak
Množstvo surovín záleží na našej preferenciu – či chceme šalát viac zeleninový či syrový.
POSTUP
- Aby sme samotnú prípravu urýchlili, spracujeme najskôr ingrediencie, ktoré potrebujú tepelnú úpravu.
- Na masle opražíme na kocky nakrájaný chleba. Smažíme tak dlho, aby sme dosiahli chrumkavosť podľa vlastnej preferencie. Na panvicu môžeme pridať aj cesnak nakrájaný na tenké prúžky.
- Akonáhle máme hotovo, necháme chladnúť a počas toho pripravíme ostatné suroviny. Paradajky a červenú cibuľu nakrájame na drobno, zmiešame a dochutíme soľou a korením.
- Svoju pozornosť presunieme k hermelínům. Od plesne oddelíme krémovú časť, ktorú v miske zmiešame s vybranými bylinkami.
- Rukolu a orechy pridávame až pri servírovaní.
Všetko servírujeme spoločne na jednom tanieri – nakrájanú zeleninu a čerstvú rukolu, Hermelínová pastu (môžeme rozdeliť na menšie kúsky pomocou lyžičky), všetko posypaný vlašskými orechmi a pokvapkané olivovým olejom a balsamico.
S ingredienciami možno tiež trochu experimentovať – môžeme pridať avokádo, rôzne semienka či rôzne druhy šalátu.

Plnené Hermelínová trojhránky
Táto slaná syrová pochúťka poteší každého silvestrovského oslávenca.
INGREDIENCIE
- 3 hermelíny
- 1 krémový syr
- červená cibuľa
- obľúbené korenie (vhodné napr. na grilovaný hermelín)
- soľ, korenie, chilli
POSTUP
- Hermelíny nakrájame na trojuholníčky.
- Oddelíme plesňový okraj od krémovej časti – nič z toho nevyhadzujeme!
- Červenú cibuľu nakrájame na naozaj drobné kúsky.
- V miske zmiešame vnútro hermelínu s ostatnými surovinami, množstvo korenia volíme podľa vlastnej chuti – postupne pridávame a ochutnávame.
- Akonáhle máme všetko zmiešané, naplníme hmotou nechané plesňové okraje.
- Pred podávaním necháme nejakú dobu v chladničke.
Tip: jako náplň můžeme použít například také česnek s vlašskými ořechy, různé druhy bylinek nebo chilli a sladkou papriku.

Mimo uvedených receptov, môžete vyskúšať pridať syr aj k ovociu a pripraviť z neho šalát, alebo syrové roládky, použiť syr k tyčinkám alebo k obľúbeným šnekua z lístkového cesta.
Lístkové cesto si môžete pripraviť podľa našich ďalších receptov, ktoré nájdete na webe.