Recepty na silvestrovské chuťovky 7x inak. Inšpirujte sa v našom článku!

Obložené chlebíčky a klasické jednohubky z bieleho pečiva vedia skoro každý.

Silvestrovské pohostenie by malo byť chutné, ľahké a rýchle na prípravu.

Aké recepty všach zvoliť?

Na čo si dať pozor?

Inšpirujte sa v našom článku! 🙂

Silvestrovské jednohubky z kornbagety

INGREDIENCIA

  • 3 kornbagety
  • 300 g čerešňových paradajok
  • 2 veľké vetvičky čerstvej bazalky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • ½ malé šalotky
  • 4 lyžice krémového balsamica
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 150 g ricotty
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Paradajky nakrájame ostrým nožom na štvrtiny.
  2. Šalotku a cesnak nakrájame nadrobno.
  3. V mise prešľaháme krémové balsamico s olejom.
  4. Osolíme, okoreníme a zeleninu chvíľu marinujeme.
  5. Plátky kornbagety potrieme ricottou, obložíme marinovanými paradajkami a posypeme najemno nakrájanými lístkami bazalky.
Silvestrovské pochúťky v podobe jednohubiek z kornbagety
Zdroj: dokrupava.cz

Tradičné silvestrovské chlebíčky

INGREDIENCIA

  • 1 celozrnná veka
  • maslo
  • vajcia
  • trvanlivá saláma (herkules, uhorák…)
  • paradajka
  • uhorka
  • tatarka

POSTUP

  1. Celozrnnú veku potrieme maslom a poukladáme z polovice kolieskami uvarených vajec.
  2. Salámu prehneme a vytvoríme z neho ruličku, ktorou vtlačíme prsty priamo do bagety.
  3. Pridáme paradajku, uhorku a tatárku.
Silvestrovské pochúťky v podobe obľúbených chlebíčkov
Zdoj: prozeny.cz

Silvestrovské chuťovky v aspiku

INGREDIENCIA

na šalát

  • 30 dkg mäkkej salámy
  • 2 stredne veľké kyslé uhorky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 pohár Moravanky
  • 250 ml majonézy
  • podľa chuti korenie, soľ a cukor

na želatínu

  • 1 vrecúško želatíny jemne mleté
  • 450 ml vody
  • 3 polievkové lyžice octu
  • ½ polievkové lyžice soli
  • 1 a ½ polievkovej lyžice cukru
  • štipka mletého korenia

suroviny na rolky

  • 10 plátkov šunky
  • 5 ks natvrdo uvarených vajec
  • 5 plátkov tvrdého syra
  • 1-2 kyslé uhorky
  • 10 prúžkov červenej papriky
  • 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj kukurica)

POSTUP

  1. Pripravíme si domáci šalát.
  2. Salámu, uhorky, cibuľu a Moravanku (bez feferónky) nasekáme alebo nakrájame nadrobno.
  3. Z Moravanky zlejeme vodu cez sitko.
  4. K surovinám pridáme majolku.
  5. Dôkladne premiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti.
  6. Nachystáme si želatínu.
  7. Do kastrólika nalejeme studenú vodu a ochutíme ju soľou, cukrom, octom a mletým čiernym korením.
  8. Všetko dôkladne rozmiešame a prisypeme vrecko želatíny.
  9. Želatínu metličkou dôkladne rozmiešame vo vode a necháme 10 minút odpočinúť, aby želatína napučala.
  10. Potom ju dáme na mierny plameň a za stáleho miešania želatínu zahrejeme.
  11. Želatína sa nesmie variť.
  12. Akonáhle sa z vody začne viac fajčiť, stiahneme kastrólik zo sporáka.
  13. Želatínu necháme schladiť do vlažnej podoby.
  14. Než želatína vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
  15. Najskôr naplníme šunku šalátom . , stočíme a rolky uložíme do chladničky.
  16. Pripravíme prízdoby.
  17. Olúpeme a na plátky nakrájame vajcia, pripravíme uhorky.
  18. Drobnejšiu uhorku prepolíme a narežeme do vejárika (na päť spojených plátkov). Keď máme veľké uhorky, narežeme ich na šikmé plátky. Nakrájame kúsok kapie na prúžky.
  19. Uložíme do chladničky.
  20. Podľa veľkosti roliek vyberieme vhodnú formu na aspik. Mala by mať rovné dno a rozmer taký, aby sa do neho dali závitky čo najekonomickejšie skladať.
  21. Vychladnutý aspik nalejem do misky v asi centimetrovej vrstve. Dáme do chladu.
  22. Aspik necháme tuhnúť len tak, aby už držal tvar , ale ešte nebol tuhý.
  23. Na túto vrstvu naukladáme naplnené závitky.
  24. Potom pridávame na závitky prechladnutý aspik, aby cez ne stekal.
  25. Formu naplníme do polovice výšky závitkov a zase dáme stuhnúť, ale zase nie celkom, len do polomäkka.
  26. Nalejeme ďalšiu malú vrstvu a opäť dáme zatuhnúť do polomäkka.
  27. Na rolky kladieme prízdoby.
  28. Zalejeme vrstvou aspiku mala by siahať asi 1 cm nad suroviny.
  29. Necháme zatuhnúť ideálne cez noc v chladničke.
Silvestrovské pochúťky v podobe šunkových roliek v aspiku
Zdroj: mimibazár.sk

Určite príde pri silvestrovskom pohostení k dobru kuracie alebo hovädzie vývar. Počas silvestra je možné tradičné potraviny už odľahčiť aj inými obľúbenými potravinami syrmi, údeným lososom, tuniakom, ovocím, zeleninou a obľúbenými kvalitnými potravinami.

Tvarohová nátierka s nivou

Jemnosť tvarohu a výrazná chuť nivy sa v tejto nátierke výborne dopĺňajú.

INGREDIENCIA

  • pol vaničky obľúbeného tvarohu
  • množstvo nivy podľa nášho uváženia – vhodné minimálne 100 g
  • maslo cca 50 g
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • korenie, soľ, chilli podľa chuti, prípadne mletá paprika

POSTUP

  1. V miske zmiešame tvaroh a maslo, pokiaľ bude treba, použite metličky.
  2. Pridáme vopred nastrúhanú nivu a na drobno nakrájanú cibuľu.
  3. Vmiešame roztlačený strúčik cesnaku.
  4. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a zvoleným korením. Všeobecne platí – čím viac dáme do nátierky nivy, tým menej by sme mali soliť – samotná niva je dosť slaná.

Servírujeme na obľúbené pečivo, ozdobiť môžeme zeleninou (cherry paradajky, nakladané uhorky) alebo napríklad vlašskými orieškami.

Tvarohová nátierka z nivy v sklenenej mise, ozdobená vlašskými orechmi
Zdroj: trixicooks.com

Hermelínová nátierka

Hermelín určite nesmie chýbať na silvestrovskom stole a prečo neskúsiť niečo iné ako klasické chlebíčky a jednohubky.

INGREDIENCIA

  • 2 ks syra Hermelín
  • 2 ks vajec, uvarených na tvrdo
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 4 lyžice majonézy
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • soľ a korenie
  • 1 jablko

POSTUP

  1. Do veľkej misy nahrubo nastrúhame syr a vajcia.
  2. Pridáme majonézu, biely jogurt, horčicu a cibuľu nakrájanú nadrobno.
  3. Potom už len osolíme a okoreníme.
  4. Môžeme zdobiť plátkami jablka.

Servírovať môžeme s čerstvou zeleninou na čerstvej bagete.

Nakrájaná bageta s hermelínovou nátierkou a čerstvými paradajkami
Zdroj: beautifuleatsandthings.com

Šalát s bylinkovým hermelínom

Nie každý má chuť na Silvestra na nátierky a jednohubky, pokiaľ patríte k ľuďom vyhľadávajúcim odľahčenú stravu, tak tento šalát je skvelá voľba.

INGREDIENCIA

  • minimálne 2 hermelíny
  • rukola
  • paradajky
  • červená cibuľa
  • toastový chlieb na krutóny
  • hrsť vlašských orechov
  • maslo
  • soľ. korenie, obľúbené šalátové korenie (oregáno, tymian, bazalka)
  • olivový olej, ocot balsamico
  • voliteľný: cesnak

Množstvo surovín záleží na našej preferencii – či chceme šalát viac zeleninový alebo syrový.

POSTUP

  1. Aby sme samotnú prípravu urýchlili, spracujeme najskôr ingrediencie, ktoré potrebujú tepelnú úpravu.
  2. Na masle opražíme na kocky nakrájaný chlieb. Vyprážame tak dlho, aby sme dosiahli chrumkavosť podľa vlastnej preferencie. Na panvičku môžeme pridať aj cesnak nakrájaný na tenké prúžky.
  3. Akonáhle máme hotovo, necháme chladnúť a počas toho pripravíme ostatné suroviny. Paradajky a červenú cibuľu nakrájame na drobno, zmiešame a dochutíme soľou a korením.
  4. Svoju pozornosť presunieme k hermelínom. Od plesne oddelíme krémovú časť, ktorú v miske zmiešame s vybranými bylinkami.
  5. Rukolu a orechy pridávame až pri servírovaní.

Všetko servírujeme spoločne na jednom tanieri – nakrájanú zeleninu a čerstvú rukolu, hermelínovú pastu (môžeme rozdeliť na menšie kúsky pomocou lyžičky), všetko posypané vlašskými orechmi a pokvapkané olivovým olejom a balzamicom.

S ingredienciami sa dá tiež trochu experimentovať – môžeme pridať avokádo, rôzne semienka či rôzne druhy šalátu.

Zeleninový šalát so semienkami a syrom na čiernom tanieri
Zdroj: photodune.net

Plnené hermelínové trojhránky

Táto slaná syrová pochúťka poteší každého silvestrovského oslávenca.

INGREDIENCIA

  • 3 hermelíny
  • 1 krémový syr
  • červená cibuľa
  • obľúbené korenie (vhodné napr. na grilovaný hermelín)
  • soľ, korenie, chilli

POSTUP

  1. Hermelíny nakrájame na trojuholníčky.
  2. Oddelíme plesňový okraj od krémovej časti – nič z toho nevyhadzujeme!
  3. Červenú cibuľu nakrájame na skutočne drobné kúsky.
  4. V miske zmiešame vnútro hermelínu s ostatnými surovinami, množstvo korenia volíme podľa vlastnej chuti – postupne pridávame a ochutnávame.
  5. Akonáhle máme všetko zmiešané, naplníme hmotou nechané plesňové okraje.
  6. Pred podávaním necháme nejaký čas v chladničke.
  Tip: ako náplň môžeme použiť napríklad aj cesnak s vlašskými orechmi, rôzne druhy byliniek alebo chilli a sladkú papriku.  
Plnený hermelín krájaný na trojhránky, naservírovaný s datľami na drevenom podnose
Zdroj: unegrainedidee.com

Okrem uvedených receptov na silvestrovské pohostenie, môžete vyskúšať pridať syr aj k ovociu a pripraviť z neho šalát, alebo syrové roládky, použiť syr k tyčinkám alebo k obľúbeným slimákom z lístkového cesta.

Listové cesto si môžete pripraviť podľa našich ďalších receptov, ktoré nájdete na webe.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.