Dobroty na Silvester pripravené z obľúbených syrov

V silvestrovskom pohostenie nemôže chýbať syr, ktorý je vynikajúci surovinou pre rôzne pochúťky studenej kuchyne.

Využiť sa dajú všetky druhy syrov, od tvarohových, tavených, polomäkkých až po tvrdé syry. S ďalšími ingredienciami pestro a chutne obohatí silvestrovský stôl.

Vyskúšajte naše 4 obľúbené syrové chuťovky. Zamilujete si ich.

Tvarohová nátierka s nivou

Jemnosť tvarohu a výrazná chuť nivy sa v tejto nátierke výborne dopĺňajú.

INGREDIENCIE

  • pol vaničky obľúbeného tvarohu
  • množstvo nivy podľa nášho uváženia – vhodné minimálne 100 g
  • maslo cca 50 g
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • korenie, soľ, chilli podľa chuti, prípadne mletá paprika

POSTUP

  1. V miske zmiešame tvaroh a maslo, ak bude treba, použite metličky.
  2. Pridáme vopred nastrúhanú nivu a na drobno nakrájanú cibuľu.
  3. Vmiešame roztlačený strúčik cesnaku.
  4. Dochutíme podľa potreby soľou, korením a zvoleným korením. Všeobecne platí – čím viac dáme do nátierky nivy, tým menej by sme mali soliť – samotná niva je dosť slaná.

Servírujeme na obľúbené pečivo, ozdobiť môžeme zeleninou (cherry paradajky, nakladané uhorky) či trebárs vlašskými orieškami.

Tvarohová nátierka z nivy v sklenenej mise, ozdobená vlašskými orechmi
Zdroj: trixicooks.com

Hermelínová nátierka

Hermelín určite nesmie chýbať na silvestrovskom stole a prečo neskúsiť niečo iné ako klasické chlebíčky a jednohubky.

INGREDIENCIE

  • 2 ks syra Hermelín
  • 2 ks vajec, uvarených na tvrdo
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 4 lyžice majonézy
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • soľ a korenie
  • 1 jablko

POSTUP

  1. Do veľkej misy nahrubo nastrúhame syr a vajcia.
  2. Pridáme majonézu, biely jogurt, horčicu a cibuľu nakrájanú nadrobno.
  3. Potom už len osolíme a okoreníme.
  4. Môžeme zdobiť plátečky jablká.

Servírovať môžeme s čerstvou zeleninou na čerstvé bagete.

Nakrájaná bageta s Hermelínová nátierkou a čerstvými paradajkami
Zdroj: beautifuleatsandthings.com

Šalát s bylinkovým hermelínom

Nie každý má chuť na Silvestra na nátierky a jednohubky, ak patríte k ľuďom vyhľadávajúci odľahčenú stravu, tak tento šalát je skvelá voľba.

INGREDIENCIE

  • minimálne 2 hermelíny
  • rukola
  • paradajky
  • červená cibuľa
  • toustový chleba na krutóny
  • hrsť vlašských orechov
  • maslo
  • soľ. korenie, obľúbené šalátové korenie (oregano, tymian, bazalka)
  • olivový olej, ocot balsamico
  • voliteľný: cesnak

Množstvo surovín záleží na našej preferenciu – či chceme šalát viac zeleninový či syrový.

POSTUP

  1. Aby sme samotnú prípravu urýchlili, spracujeme najskôr ingrediencie, ktoré potrebujú tepelnú úpravu.
  2. Na masle opražíme na kocky nakrájaný chleba. Smažíme tak dlho, aby sme dosiahli chrumkavosť podľa vlastnej preferencie. Na panvicu môžeme pridať aj cesnak nakrájaný na tenké prúžky.
  3. Akonáhle máme hotovo, necháme chladnúť a počas toho pripravíme ostatné suroviny. Paradajky a červenú cibuľu nakrájame na drobno, zmiešame a dochutíme soľou a korením.
  4. Svoju pozornosť presunieme k hermelínům. Od plesne oddelíme krémovú časť, ktorú v miske zmiešame s vybranými bylinkami.
  5. Rukolu a orechy pridávame až pri servírovaní.

Všetko servírujeme spoločne na jednom tanieri – nakrájanú zeleninu a čerstvú rukolu, Hermelínová pastu (môžeme rozdeliť na menšie kúsky pomocou lyžičky), všetko posypaný vlašskými orechmi a pokvapkané olivovým olejom a balsamico.

S ingredienciami možno tiež trochu experimentovať – môžeme pridať avokádo, rôzne semienka či rôzne druhy šalátu.

Zeleninový šalát so semienkami a syrom na čiernom taniere
Zdroj: photodune.net

Plnené Hermelínová trojhránky

Táto slaná syrová pochúťka poteší každého silvestrovského oslávenca.

INGREDIENCIE

  • 3 hermelíny
  • 1 krémový syr
  • červená cibuľa
  • obľúbené korenie (vhodné napr. na grilovaný hermelín)
  • soľ, korenie, chilli

POSTUP

  1. Hermelíny nakrájame na trojuholníčky.
  2. Oddelíme plesňový okraj od krémovej časti – nič z toho nevyhadzujeme!
  3. Červenú cibuľu nakrájame na naozaj drobné kúsky.
  4. V miske zmiešame vnútro hermelínu s ostatnými surovinami, množstvo korenia volíme podľa vlastnej chuti – postupne pridávame a ochutnávame.
  5. Akonáhle máme všetko zmiešané, naplníme hmotou nechané plesňové okraje.
  6. Pred podávaním necháme nejakú dobu v chladničke.

  Tip: jako náplň můžeme použít například také česnek s vlašskými ořechy, různé druhy bylinek nebo chilli a sladkou papriku.  

Plnený hermelín krájaný na trojhránky, naservírovaný s datľami na drevenom podnose
Zdroj: unegrainedidee.com

Mimo uvedených receptov, môžete vyskúšať pridať syr aj k ovociu a pripraviť z neho šalát, alebo syrové roládky, použiť syr k tyčinkám alebo k obľúbeným šnekua z lístkového cesta.

Lístkové cesto si môžete pripraviť podľa našich ďalších receptov, ktoré nájdete na webe.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.