Dipy ako špeciálny prílohové omáčky

Prílohové omáčky, čiže dipy, pripravené z rôznych surovín, sa postupne stávajú súčasťou aj českej kuchyne.

Objavujú sa recepty priamo na dipy alebo recepty s odporúčaním na podávanie dipu. Dip však nemôžeme zamieňať s omáčkou, ktorou sa pokrmy prelievajú.

Ako napovedá názov dip, ktorý je prevzatý z angličtiny, jedná sa o omáčku, do ktorej sa ďalšie druhy potravín nakrátko ponárajú, čiže namáčajú. Dip pritom môže byť ako teplý, tak studený.

cesnakový dip

Sa výborne hodí ku grilovanému bravčovému mäsu alebo zelenine.

INGREDIENCIE

  • 6 strúčika pretlačeného cesnaku
  • 1 šálka (250 ml) bieleho jogurtu gréckeho typu
  • 50 ml majonézy
  • 1 lyžička zmesi byliniek (oregano, bazalka)
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Do misky si pripravíme najemno rozotrený cesnak, jogurt, majonéz, bylinky a ostatné ingrediencie.
  2. Všetko zamiešame a dáme vychladiť.
  3. Používame ako omáčku ku kúskom zeleniny, syra či ako dresing k šalátom a sendvičov.

cesnakový dipzdroj : garlicmatters.com

Taco dip z kyslej smotany

INGREDIENCIE

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 lyžice tacos korenia
  • 2 lyžice vody
  • 110 g smotanového syra
  • 120 ml kyslej smotany
  • 60 ml majonézy
  • 240 g mexickej salsy
  • 50 g strúhaného eidamu
  • 50 g strúhaného čedaru

POSTUP

  1. Na panvici necháme zhnednúť mleté hovädzie mäso, odstránime prebytočný tuk, pridáme korenie na tacos a vodu.
  2. Premiešame a dusíme, až sa voda odparí.
  3. Mäso zmiešame so smotanovým syrom, kyslou smotanou, majonézou, salsou a strúhanými syry.
  4. Trochu strúhaného syra si necháme bokom.
  5. Zmes nalejeme do zapekacej misky a posypeme strúhaným syrom.
  6. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C dozlatista, asi 20-30 minút.
  7. Podávame s kukuričnými chipsy.

Taco dip sa kyslej smotany mccormick.com

avokádový dip

Môžeme použiť na k mäsu, hodí sa tiež skvele aj na opečené bagetky alebo do tortill.

INGREDIENCIE

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 malé paradajka
  • šťava z 1/2 citróna alebo limety
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • kajenské korenie
  • himalájska soľ
  • Čerstvo mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. Avokádo ošúpeme, vykôstkujeme a dáme do misky.
  2. Vidličkou ho roztlačíme do hladka a zalejeme šťavou z citróna.
  3. Paradajka si sparíme horúcou vodou a ošúpeme.
  4. Rozkrojíme ho napoly a vyberieme mäkký stred.
  5. Zvyšok si nakrájame na drobné kocky a pridáme k avokáde.
  6. Avokádový dip dochutíme dijonskej horčice, kajenským korením, soľou a korením.
  7. Podávame s kúskami zeleniny, celozrnným pečivom alebo chlebovými plackami čapátí.

avokádový dip taste.com.au

Jogurtový dip s kôprom

Sa hodí predovšetkým ku grilovanému mäsu a zelenine.

INGREDIENCIE

  • 150 ml bieleho jogurt (najlepšie gréckeho typu)
  • 3 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • 1 lyžica majonézy
  • 1 lyžica šťavy z limety
  • mleté ​​čierne korenie a soľ
  • olivový olej

POSTUP

  1. Do jogurtu pridáme nasekaný kôpor a majonézu.
  2. Ochutíme mletým čiernym korením, osolíme a pridáme olivový olej a šťavu z limetky.
  3. Všetko dôkladne premiešame a nakoniec môžeme posypať pokrájaným kôprom.
  4. Podávame s rybami alebo mäsom na grile.

Jogurtový dip s kôprom joylovefood.com

Chren známy svojou typickou chuťou i arómou, je zakorenený v našich mysliach i záhradách už od nepamäti.

Koreň obsahuje vysoký obsah vitamínu C , podporuje trávenie a metabolizmus , pôsobí na organizmus regeneračne a má silné antiseptické účinky .

chrenový dip

Je veľmi vhodné podávať ku grilovanému ciciak alebo ku grilovaným klobásam a párkom.

INGREDIENCIE

  • 4 lyžice majonézy
  • 8 lyžice kyslej smotany
  • 4 lyžice strúhaného chrenu
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Všetky suroviny dôkladne premiešame, dochutíme soľou a korením.
  2. Tento dip je najlepší ku grilovanému bravčovému alebo hovädziemu mäsu, grilovanému lososovi.

chrenový dip gutekueche.at

Dipy sú proste skvelou voľbou – sú jednoduché na prípravu, hotové raz dva a vždy do nich môžete pridať to, na čo máte práve chuť alebo čo ladí s konkrétnym jedlom, ktoré pripravujete.

Aký je rozdiel medzi dipom a našou známou omáčkou? Dip sa podáva v samostatnej mištičke, do ktorej jedlo namáčate, má rôznu konzistenciu a väčšinou je studený.

Veľmi sa hodí najmä ku grilovanému mäsu , ktoré sa z grilu prináša bez omáčok a je teda vhodné ho do dipu namáčať.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.