Recepty na detské nátierky na niekoľko spôsobov. Akú variatu vyskúšate ako prvú?

Nátierky sú skvelým spôsobom, ako deťom podstrčiť zdravé suroviny bez odvrávania.

Na pekne nazdobenom a vykrojenom toastovom chlebe prepašujete deťom aj menej obľúbené ingrediencie, ako sú strukoviny alebo zelenina.

A aké recepty na nátierky pre deti máme pre vás?

Tešte sa na syrový, avokádový či tvarohový variant.

Nech vám aj deťom chutí!

Syrová nátierka s cesnakom a bylinkami

Táto nátierka je zemitá a bohatá, ale zároveň sa po nej nebudete cítiť ťažkí. Navyše je to skvelý spôsob, ako do detí dostať nie vždy obľúbený karfiol.

INGREDIENCIA

  • 230 g smotanového syra, zmäkčeného
  • 2 lyžice masla, zmäknutého
  • 1 malý strúčik cesnaku, nakrájaný na štvrtky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 šálky nasekaných listov petržlenu
  • 1 lyžica nasekanej pažítky
  • krekry alebo toasty (na podávanie)

POSTUP

  1. Zmiešajte smotanový syr, maslo, cesnak a soľ v miske kuchynského robota.
  2. Pulzujte do hladka.
  3. Pridajte petržlenovú vňať a pažítku a niekoľkokrát premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Preložte zmes do malej misky alebo sklenenej nádoby.
  5. Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
  6. Podávajte s krekermi alebo toastami.
Nátierka zo syra servírovaná na okrúhlej tácke v miske a na plátkoch chleba.
www.epicurious.com

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na nátierky zo syra ! Vytvorte jednoduchú, ale chutnú desiatu alebo večeru.

Vajíčkový šalát pre deti

Sendviče s vajíčkovým šalátom chutia vždy tak skvele! Je strašne jednoduché ich pripraviť a môžete ich použiť aj ako rýchly obed či desiatu na cesty.

INGREDIENCIA

  • 4 natvrdo varené vajcia, nakrájané
  • 1 nakladaná uhorka, nasekaná nadrobno
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžička čerstvého kôpru, nasekaného
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 4 plátky chleba

POSTUP

  1. Zmiešajte prvých 7 ingrediencií v miske.
  2. Podľa potreby opečte chlieb dozlatista.
  3. Na 2 plátky chleba natrite šalát a zakryte zvyšnými plátkami chleba, aby ste vytvorili sendviče.
  4. Dobrú chuť!
Šalát z vajec natretý na krajcoch chleba.
www.weelicious.com

Zdravá domáca nutella

Vyskúšajte tento jednoduchý a lahodný recept na domácu nutellu, z ktorej budú vaše ratolesti nadšené!

INGREDIENCIA

  • 2 šálky lieskových orechov
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 1/2 šálky plnotučného kokosového mlieka
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 štipky soli

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Lieskové orechy položte na plech a pečte 12–15 minút, kým nebudú voňavé a ľahko hnedé.
  3. Vyberte z rúry.
  4. Ak chcete orechy zbaviť šupiek, vložte ich do záhybu kuchynskej utierky a jemne ich masírujte, kým sa neodstráni väčšina šupiek.
  5. Olúpané lieskové orechy vložte do kuchynského robota a spracujte do hladkého krému, čo môže trvať asi 8-10 minút.
  6. Nezabudnite niekoľkokrát oškrabať strany.
  7. Pridajte zvyšné ingrediencie a znovu spracujte do hladka.
  8. Môže to trvať niekoľko minút.
  9. Pokiaľ je nutella príliš hustá, pridajte trochu kokosového mlieka.
  10. Uchovávajte vo vzduchotesnej sklenenej nádobe asi týždeň.
Nutella v pohári, ktorý drží ruka.
www.savorylotus.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kuchynských váh . Kto vyhral v našom porovnaní?

Tvarohová nátierka s pažítkou

Jednoduchá a nenáročná na suroviny! Taká je nasledujúca nátierka z tvarohu. Navyše je vhodná aj pre deti, ktoré si ju zaiste obľúbia.

INGREDIENCIA

  • 200 g tvarohu
  • 100 g masla
  • 40 g tvrdého syra
  • hrubší zväzok pažítky
  • soľ
  • biele korenie

POSTUP

  1. Maslo utrite s tvarohom, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr, posekanú pažítku a dochuťte soľou a bielym korením.
  2. Dobrú chuť!
Rozkrojený rožok natretý nátierkou z tvarohu a ozdobený pažítkou a paradajkami. To všetko servírované na tanieri, vedľa je čerstvý chlieb a pažítka.
www.zosrdcadohrnca.sk

Chcete aj naše ďalšie perfektné recepty na nátierku z tvarohu ? Raz ochutnáte a neodoláte!

Uhorkové tzatziki s paradajkami

Grécke tzatziki ocenia aj vaše deti! Táto nátierka je úžasne osviežujúca a zdravá. Plátky paradajok tu navyše tvoria skvelý farebný doplnok.

INGREDIENCIA

  • 3 šálky gréckeho bieleho jogurtu
  • 1 šalátová uhorka, olúpaná, pozdĺžne rozpolená, zbavená semienok
  • 3 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru
  • 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na štvrtky, potom na tenké plátky

POSTUP

  1. Umiestnite sitko nad veľkú misu.
  2. Nalejte jogurt do sitka vyloženého tenkou tkaninou; nechajte 3 hodiny odstáť pri izbovej teplote (tekutina vytečie a jogurt zhustne).
  3. Preneste jogurt do strednej misky.
  4. Medzitým si nahrubo nastrúhajte uhorku.
  5. Umiestnite ju do iného sitka; nechajte stáť pri izbovej teplote, kým väčšina tekutiny nevytečie, asi 3 hodiny.
  6. Vytlačte z uhorky prebytočnú vlhkosť.
  7. Do jogurtu vmiešajte uhorku, kôpor a cesnak.
  8. Nakoniec vmiešajte paradajky, osoľte, okoreňte a podávajte.
Uhorková nátierka s paradajkami v mištičke, ozdobená čerstvým kôprom. Vedľa sú kúsky chleba.
www.epicurious.com

Nátierka z hrášku a avokáda

Táto žiarivá zelená nátierka má sladkú, osviežujúcu chuť zeleného hrášku v kombinácii so smotanovým avokádom. Nielen, že je superzdravá, ale je aj supervšestranná! Použite ju ako dip k vašej obľúbenej zelenine, pridajte kopček do šalátov alebo si ju natrite na sendvič.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky zeleného hrášku, čerstvého alebo mrazeného
  • 1 malé avokádo, vykôstkované a nahrubo nakrájané
  • 3 lyžice jarnej cibuľky alebo pažítky, nasekané nadrobno
  • 2 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy
  • 1/4 plus 1/8 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia
  • extra jarná cibuľka alebo pažítka, jemne nasekaná (na ozdobu)

POSTUP

  1. Rozmixujte zelený hrášok, avokádo, jarnú cibuľku, limetkovú šťavu, soľ a čierne korenie v kuchynskom robote.
  2. Spracovávajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Užite si to!
Avokádovo-hrášková nátierka v miske. Vedľa sú natreté žemle a ozdobené reďkovkou.
www.onegreenplanet.org

Vyskúšajte aj naše zdravé avokádové recepty naslano aj nasladko. Sú vynikajúce!

Mrkvový hummus

Vyskúšajte chutnejšiu, farebnejšiu a zdravšiu variáciu tradičného cícerového hummusu. Tento recept navyše obsahuje mrkvu, ktorá mu dodá trochu sladkosti a ďalšie živiny.

INGREDIENCIA

  • 1 veľká mrkva, nakrájaná nahrubo
  • 400 g konzervované cícery, odkvapkané a prepláchnuté
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredný strúčik cesnaku, lisovaný
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky Tahini
  • 1/2 lyžičky údené papriky

POSTUP

  1. Vložte mrkvu do malého hrnca a zalejte vodou.
  2. Priveďte do varu.
  3. Varte 15-20 minút (do zmäknutia)
  4. Mrkva sceďte a nechajte vychladnúť.
  5. Pridajte všetky ingrediencie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka.
  6. Užite si to!
Ruky, ktoré si naberajú hummus z mrkvy z mištičky. Je servírovaný s čerstvou zeleninou a krekermi.
www.healthylittlefoodies.com

Zdravý tuniakový šalát

Tento jednoduchý a zdravý šalát z tuniaka sa skvele hodí k surovej zelenine alebo krekrom, ale môžete si ho namazať napríklad aj na toasty. Pripravuje sa z gréckeho jogurtu, takže je oveľa zdravšia ako tradičná verzia s majonézou.

INGREDIENCIA

  • 1 plechovka (185g) tuniaka vo vlastnej šťave, scedená
  • 1/4 šálky (65 g) gréckeho jogurtu
  • 1 malá jarná cibuľka, nakrájaná nadrobno
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 polievková lyžica nasekanej pažítky

POSTUP

  1. Vložte všetky ingrediencie do malej misy a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  2. Podávajte so surovou zeleninou, krekry alebo na toustu.
Rybí šalát natretý na kolieskach uhoriek.
www.healthylittlefoodies.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na nátierky z rýb . Sú diétne, zdravé a jednoducho božské. Inšpirujte sa!

Ako vyberať suroviny na nátierky pre deti?

  • Obľúbený a súčasne aj vhodný na základ je tvaroh , podobne ako syry .
  • Nátierku môžeme pripraviť aj zo samotnej zeleniny alebo z jemnejších druhov tepelne upraveného mäsa alebo z vaječných žĺtkov .
  • Solíme veľmi mierne a korenie pokiaľ možno úplne vynecháme , podobne ako dochucujúce prostriedky typu horčice alebo kečupu.
  • V prípade potreby dochutíme citrónovou šťavou .
  • Ak chceme nátierku zjemniť, tak použijeme trochu sladkej alebo kyslej smotany či jogurtu a vyhneme sa tak použitiu majonézy.
  • Tiež s údeninou nakladáme veľmi opatrne .
  • Vynechávame aj cibuľu alebo cesnak , zvlášť pre menšie deti a nátierku skôr mierne doplníme posekanou pažítkou, cibuľkovou vňaťou alebo lístkami žeruchy.
  • Jednotlivé suroviny môžeme medzi sebou vzájomne kombinovať, vždy sa snažíme nátierku doplniť trochou čerstvej zeleniny alebo ovocia .

Ktorá detská nátierka u vás vedie? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.