Obdobie fašiangov zahajujeme na Popolcovú stredu pred Veľkou nocou. Pôvod sviatku nachádzame v kresťanstve. Dnes už striktne nedodržiavame obdobie pôstu, ale niektoré príjemné aspekty zostávajú. Napríklad vyprážané dobrôtka menom šišky.
Podľa niektorých historických zdrojov boli šišky pečivom, ktoré sa pripravovalo pre obchádzajúce koledníkov.
Časom sa šišky rozšírili ako trochu sýtejšie múčnik alebo dokonca ako hlavný chod v bezmäsitých dňoch i mimo obdobia fašiangov.
Inšpirujte sa teda našimi jednoduchými receptami na šišky.
Základný recept na fašiangový šišky
Mňam. Tiež už sa tešíte, až sa zahryznete do mäkučkého cesta s marmeládou vnútri?
INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- 20 g droždia
- 3 žĺtky
- 125 ml plnotučného mlieka
- 25 g masla
- 25 g krupicového cukru
- 1 lyžica rumu
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- domáce marmeláda
POSTUP
- Droždie rozdrvíme s lyžičkou cukru a miešame, kým sa nevytvorí kaša.
- Pridáme polovicu mlieka a lyžicu múky.
- Premiešame a necháme 10 minút kysnúť.
- Maslo vymiešame s cukrom.
- Do maslovej peny pridáme žĺtky a rum. Osolíme.
- Zvyšok múky premiešame s kváskom, pridáme mlieko a vymiesime cesto.
- Na ceste si dáme záležať a hnetieme minimálne 10 minút.
- Necháme 45 minút kysnúť.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
- Do stredu kolieska dáme vždy lyžičku marmelády a priklopíme druhým kolieskom.
- Necháme kysnúť približne 20 minút.
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej (tak, aby sa šišky ponorili).
- Šišky vyprážame dozlata z oboch strán.
- Prebytočný tuk odsajeme papierovou utierkou.
- Pocukrujeme a podávame.

Objavte podobné tipy
Fašiangové šišky z tvarohu
Jednoduché šišky. Vláčne, chutné a pripravené do pol hodiny.
INGREDIENCIE
- 250 g polohrubej múky
- 250 g plnotučného tvarohu
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica rumu
- 250 ml mlieka
- štipka soli
- domáce marmeláda
- práškový cukor
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Múku, tvaroh a vajcia zmiešame.
- Pridáme prášok do pečiva a rum.
- Hnetieme cesto a podľa potreby prilievame mlieko.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
- Do stredu kolieska dáme vždy lyžičku marmelády a priklopíme druhým kolieskom.
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej (tak, aby sa šišky ponorili).
- Šišky vyprážame dozlata z oboch strán.
- Prebytočný tuk odsajeme papierovou utierkou.
- Obalíme v cukre a podávame.

Fašiangové šišky z majonézy
Nie príliš diétne, ale o to viac si pochutíme. Jednoduché a skvelé šišky.
INGREDIENCIE
- 250 g polohrubej múky
- 150 ml mlieka
- 10 g droždia
- 50 g majonézy
- 2 žĺtky
- 1 lyžica rumu
- štipka soli
- domáce marmeláda
- práškový cukor
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Droždie rozdrvíme s lyžičkou cukru a miešame, kým sa nevytvorí kaša.
- Pridáme polovicu mlieka a lyžicu múky.
- Premiešame a necháme 10 minút kysnúť.
- Pridáme žĺtky a rum. Osolíme.
- Zvyšok múky premiešame s kváskom, pridáme mlieko, majolku a vymiesime cesto.
- Na ceste si dáme záležať a hnetieme minimálne 10 minút.
- Necháme 45 minút kysnúť.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
- Do stredu kolieska dáme vždy lyžičku marmelády a priklopíme druhým kolieskom.
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej (tak, aby sa šišky ponorili).
- Šišky vyprážame dozlata z oboch strán.
- Prebytočný tuk odsajeme papierovou utierkou.
- Obalíme v cukre a podávame.

Predstavili sme vám tri recepty na skvelé fašiangový šišky.
Šišky podávame na raňajky, ale k chuti prídu kedykoľvek v priebehu dňa.
Nebojte sa na prvý pohľad dlhých receptov, príprava nie je zložitá a rýchlo sa zorientujete.
Milujete sladké? Vyskúšajte určite aj naše recepty na vyprážané múčniky .