5 lahodných receptov so slepačím mäsom na paprike. Inšpirujte sa!

Soľ, korenie a …?

Samozrejme paprika!

Jedno z najuniverzálnejších korenín, ktoré dodáva chuť i vôňu veľkému množstvu pokrmov.

Poďte ho spoločne s nami použiť v rozmanitých receptoch na sliepku na paprike!

Výsledok bude vždy gastronomickým zážitkom.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Lahodná sliepka na paprike so smotanou

Jemné slepačie mäso sa skvele snúbi s dvoma typmi smotany. Výsledkom je krémový pokrm veľmi delikátnej chuti.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka, naporciovaná na menšie časti
  • 2 cibuľa
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1/4 šálky šľahačky
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička paradajkového pyré
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kúsky sliepky posypte soľou a korením.
  2. V hrnci rozohrejte olej a slepiace mäso na ňom zo všetkých strán orestujte.
  3. Následne mäso z hrnca vyberte a pridajte do hrnca nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Keď cibuľa zozlatne, pridajte do hrnca sladkú papriku a dôkladne premiešajte.
  5. Prilejte kurací vývar, paradajkový pretlak a citrónovú šťavu.
  6. Potom vráťte kúsky sliepky späť do hrnca a povarte približne 20 minút.
  7. Pokiaľ sa vývar počas varenia príliš vyvarí, prilejte ho o niečo viac.
  8. Keď mäso zmäkne, odstráňte ho z hrnca.
  9. V medziobdobí si v miske premiešajte kyslú smotanu s múkou a následne ich zmes pridajte do hrnca.
  10. Za stáleho miešania povarte približne 5 minút, kým omáčka nezhustne.
  11. Primiešajte šľahačku a citrónovú šťavu.
  12. Na záver vložte späť do hrnca kúsky slepačieho mäsa a prihrejte.

Takto pripravená sliepka na paprike sa najčastejšie podáva so žemľovou knedľou či cestovinami.

Kúsky sliepky v omáčke zo smotany a papriky posypanej pažítkou
zdroj: allrecipes.com

Máte chuť na slepačiu polievku, alebo túžite ochutnať slepačie mäso na kari? Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na sliepku !

Sliepky na paprike s haluškami

Okrem cestovín či žemľovej knedle chutí tento pokrm veľmi dobre aj s haluškami. Tie si môžete buď jednoducho zakúpiť, alebo si pripraviť halušky vlastnoručné.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 šálka bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • 3 PL paradajkového pyré
  • 3 čajové lyžičky sladkej papriky
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Očistenú sliepku dajte variť do hrnca s vodou, bobkovým listom a novým korením.
  2. Varte domäkka.
  3. V medziobdobí si na hlbšej panvici zohrejte olej, v ktorom zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak, paradajkové pyré, soľ a korenie.
  5. Zmes následne zaprášte sladkou paprikou a premiešajte.
  6. Potom pridajte kurací vývar, pridajte zmes do varu a vložte halušky.
  7. Varte, kým halušky nezmäknú.
  8. Na záver pridajte grécky jogurt.
  9. Keď je sliepka uvarená, vyberte ju z hrnca, odstráňte kožu a mäso naporciujte na väčšie či menšie kúsky v závislosti na vašich preferenciách.
  10. Mäso následne pridajte do panvice s omáčkou.
Slepačie mäso pripravované na paprike s haluškami
zdroj: foodfanatic.com

Slepačie mäso so šampiňónmi v paprikovej omáčke

Aj keď je smotana či šľahačka jednou z typických ingrediencií, ktoré sa do receptov so slepačím mäsom pridávajú, nemusí to tak byť vždy. Vyskúšajte našu verziu bez smotany!

Ingrediencie:

  • 1 sliepka, naporciovaná na menšie časti
  • 250 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/4 šálky bieleho vína
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL paradajkového pyré
  • 1 PL sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej.
  2. Slepačie kúsky osoľte, okoreňte a posypte múkou.
  3. Následne mäso dozlatista na oleji orestujte zo všetkých strán, približne 3-4 minúty.
  4. Potom sliepku vyberte z panvice a na zvyšnom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  5. Keď cibuľa zosklovatí, pridajte k nej prelisovaný cesnak a na plátky nakrájané šampiňóny.
  6. Povarte približne 5 minút, kým huby nezmäknú.
  7. Vráťte späť do panvice slepačie mäso a pridajte papriku.
  8. Dôkladne premiešajte.
  9. Prileje víno a povarte 1-2 minúty.
  10. Následne pridajte do zmesi kurací vývar a paradajkové pyré.
  11. Premiešajte, pridajte soľ a korenie a povarte niekoľko minút.
Cestoviny so slepačím mäsom a šampiňónmi v paprikovej omáčke
zdroj: thefoodiephysician.com

Slepačí paprikáš po maďarsky

Veľmi obľúbené a chutné jedlo našich blízkych susedov v origináli paprikás csirke, ktorému jeho charakteristickú chuť dodáva okrem korenia aj zmes zeleniny.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka, naporciovaná na menšie časti
  • 2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 1 maďarská paprika
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/4 šálky šľahačky
  • 3/4 šálky kyslej smotany
  • 3-4 PL sladkej papriky
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL masti alebo masla
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci či hlbšej panvici zahrejte masť a sliepku zľahka opečte zo všetkých strán.
  2. Následne mäso vyberte a do masti vložte orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Potom pridajte prelisovaný cesnak a nakrájané paradajky, restujte približne 2-3 minúty.
  4. Hrniec odstavte z ohňa, vmiešajte sladkú papriku, soľ a korenie.
  5. Následne do hrnca pridajte späť kúsky sliepky a prilejte kurací vývar.
  6. Priveďte zmes do varu, priklopte pokrievkou a na strednom ohni varte približne 40 minút.
  7. Keď je slepačie mäso mäkké, vyberte ho z hrnca opäť von.
  8. V medziobdobí si pripravte misku, v ktorej rozmiešajte kyslú smotanu a šľahačku.
  9. Túto zmes pridajte do hrnca a za stáleho miešania ju niekoľko minút povarte.
  10. Keď omáčka zhustne, pridajte do hrnca späť kúsky sliepky, omáčku prípadne dochuťte soľou a korením.

Paprikáš sa v Maďarsku podáva predovšetkým s nokedli, ktoré pripomínajú nemecké spaetzle. Skvele ale chutí aj s akýmikoľvek cestovinami či žemľovou knedľou.

Kúsky slepačieho mäsa v paprikovej omáčke
zdroj: darlinggourmet.com

Najčastejšie konzumovaným hydinovým mäsom v slovenskej kuchyni je predovšetkým kura. Pozrite sa na rozmanité spôsoby, ako si možno pripraviť pečené kurča .

Zmes zo slepačieho mäsa a listového špenátu v paprikovom sose

Chuť slepačieho mäsa je v tomto recepte zvýraznená nielen klasicky paprikou a smotanou, ale aj bielym vínom a špenátom.

Ingrediencie:

  • 1 sliepka, naporciovaná na menšie časti
  • 2 PL masla
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • soľ, korenie

Omáčka

  • 1 PL masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky šľahačky
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 šálky čerstvého listového špenátu
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kúsky sliepky zo všetkých strán posypte soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
  2. Následne mäso zo všetkých strán orestujte na panvici s rozpusteným maslom.
  3. Mäso odstavte a pripravte si omáčku.
  4. Na panvici rozpustite maslo, pridajte prelisované strúčiky cesnaku a za stáleho miešania povarte asi 2 minúty.
  5. Následne pomocou sitka preosejte múku a dobre ju v zmesi rozmiešajte.
  6. Prilejte víno a povarte 1-2 minúty, aby sa odparil alkohol.
  7. Pridajte kuracie vývar, šľahačku a citrónovú šťavu.
  8. Všetko dôkladne premiešajte, pridajte soľ a sladkú papriku.
  9. Povarte ešte 2-3 minúty.
  10. Ochutnajte a prípadne ešte trochu dokoreňte.
  11. Následne do panvice pridajte špenát, povarte 2 minúty.
  12. Na záver pridajte do panvice späť kúsky sliepky a ešte niekoľko minút povarte domäkka.

Tento pokrm podávajte s ryžou či cestovinami posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou.

Slepačie mäso so španátom v smotanovo-paprikovej omáčke
zdroj: whatsinthepan.com

Paprika – všestranné korenie, ktoré dodá chuť, farbu a arómu

Spoločne so soľou a korením patrí už mnoho storočí k najčastejšie používaným koreniam po celom svete. Pridáva sa predovšetkým do rozmanitých mäsitých pokrmov, ale používa sa aj v kombinácii so syrmi, údeninami či slaným pečivom.

Okrem toho je to práve paprika, ktorá je často základnou zložkou rozmanitých koreniacich zmesí.

Väčšinou všetci poznáme dva základné druhy tohto korenia, ktoré sa získava zo sušených a pomletých paprikových strukov. Papriku sladkú a pálivú. Okrem toho ale existuje aj paprika lahôdková, gulášová či údená.

Prvé zmienky o paprike sú staré už viac ako šesť a pol tisíc rokov a pochádzajú zo starovekých civilizácií žijúcich v Mexiku. Po objavení Ameriky sa paprika postupne rozšírila do celého sveta.

Malé varovanie na záver

Pri používaní papriky počas varenia sa oplatí poznať niekoľko malých trikov. Vzhľadom na to, že dlhým varením paprika stráca svoju farbu, odporúča sa ju do jedál pridávať až ku koncu varenia. Rovnako jej nesvedčí pridanie do rozpáleného oleja, môže ľahko dôjsť k jej zhorknutiu.

Sliepky na paprike patria k jednému z najtradičnejších pokrmov, ktoré sú s používaním papriky spojené. Pôvodná receptúra pochádza z maďarskej kuchyne, v ktorej je paprika používaná vo väčšine tradičných pokrmov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.