Vynikajúce recepty na pečivo z karamelu. Upečte si pečivo, ktoré chutí každému!

Ak patríte medzi milovníkov karamelu, zrejme si nenecháte cez Vianoce odpustiť ani karamelové pečivo.

Viete, ako upiecť vianočné pečivo s karamelom, aby nebolo tvrdé ako kameň?

Stačí sa držať nasledujúcich receptov a vykúzlite vianočné pečivo s karamelovým krémom, napríklad ním môžete naplniť linecké.

Upečte si prvé linecké kolieska podľa týchto receptov , a potom do nich dajte karamelový krém.

Chcete pri pečení používať aj karamelové salko, pretože vám chutí?

Žiadny problém.

Brownie zo slaného karamelu

Chutí vám brownie? Jedná sa o múčnik, ktorý k nám prišiel až zo Spojených štátov .

Používa sa trené cesto s múkou a kakaom.

Obohaťte múčnik ešte o karamel a vznikne vám obľúbené karamelové vianočné pečivo.

INGREDIENCIA NA BROWNIE

  • 3/4 kocky masla
  • 1 a 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/2 hrnčeka kakaového prášku
  • 4 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli

INGREDIENCIA NA KARAMEL

  • 1 hrnček cukru
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 4 lyžice masla
  • 1/4 hrnčeka smotany
  • morská soľ

POSTUP NA BROWNIE

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C a vyložte si menší plech štvorcového tvaru papierom na pečenie.
  2. V panvici si na miernom ohni rozpustite maslo.
  3. Zmiešajte si v miske rozpustené maslo, kakaový prášok a cukor. Postupne do tejto zmesi primiešajte vajcia a vanilkový extrakt.
  4. V ďalšej miske zmiešajte múku so soľou a pridajte kakaovú sme s cukrom, vajcom a vanilkovým extraktom.
  5. Cesto dajte na plech a pečte v predhriatej rúre zhruba 35 až 40 minút. Potom nechajte brownie vychladnúť.

POSTUP NA KARAMEL

  1. Do malého hrnca dajte cukor a vodu. Varte cukor na miernom ohni a miešajte ho drevenou vareškou. Zmes za stáleho miešania priveďte do varu. Potom zvýšte teplotu, prestaňte miešať a varte zmes dovtedy, kým nebude zlatá.
  2. Hrniec odstavte a zamiešajte do zmesi maslo a smotanu. Zmes bude trochu prskať, tak si dajte pozor.
  3. Potom nechajte karamel vychladnúť. Akonáhle začne hustnúť, polejte ním vychladené brownie.
  4. Posypte brownie morskou soľou a nechajte múčnik aspoň 20 minút odstáť, než ho začnete krájať.
karamelové brownies
Zdroj: delish.com

Brioškový chlieb s karamelovou polevou

Premýšľate nad tým, čo si urobíte na Štedrý deň za raňajky?

Čo tak vyskúšať brioškový chlieb a ozdobiť ho bourbonovo-karamelovou polevou ?

Síce sa nejedná o tradičné karamelové pečivo, ale nemusíte sa každý rok držať svojich tradícií.

Ak sa bojíte, že vaše ratolesti by tento dezert nechceli jesť, môžete im pripraviť podľa tohto receptu klasickú vianočnú štôlňu .

INGREDIENCIA NA CHLIEB

  • 2 lyžice rozpusteného nesoleného masla
  • 2 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 4 vajcia
  • 6 hrnčekov na kúsky nakrájaných briošiek (zoženiete ich napríklad v Makre)

INGREDIENCIA NA KARAMEL

  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 lyžice nesoleného masla nakrájaného na kúsky
  • 1 hrnček smotany
  • 2 lyžice bourbonu
  • 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Pripravte si prvé cesto na chlieb. Použite formu na pečenie s priemerom 20 centimetrov (v prípade hranatej formy 20×20 centimetrov).
  2. V miske rozšľahajte mlieko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt, cukor a soľ. Rozšľahajte zvlášť vajcia a pridajte ich do misky. Potom pridajte nakrájané briošky a nechajte 30 minút odstáť.
  3. Predhrejte si zatiaľ rúru na 180 °C.
  4. Cesto dajte do formy na pečenie a dajte piecť na zhruba 30 až 40 minút.
  5. Pripravte si medzitým bourbon-karamelovú polevu. V hrnci zmiešajte cukor, citrónovú šťavu a 1/4 hrnčeka vody. Zmes priveďte do varu a za stáleho miešania drevenou vareškou ju varte, kým cukor nezhustne a nestmavne. To bude trvať zhruba 10 až 14 minút.
  6. Hrniec odstavte a vmiešajte doň maslo, pridajte opatrne smotanu, bourbon a vanilkový extrakt. Potom karamel miešajte, kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
  7. Potom dajte hrniec späť na mierny oheň a varte zhruba 10 minút, pokiaľ nie je karamel dostatočne hustý.
  8. Hrniec dajte bokom, nechajte vychladnúť, a potom ním ozdobte upečený brioškový chlieb.
brioškový chlieb s karamelom je výbornou pochúťkou
Zdroj: goodhousekeeping.com

Karamelové pečivo s náplňou

Chutí vám krehké pečivo? Chcete, aby sa vám rozpustilo na jazyku ?

Pripravte si lahodné vianočné pečivo karamelové s náplňou.

INGREDIENCIA NA CUKROVIE

  • 1 a 1/2 hrnčeka nesoleného masla izbovej teploty
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 a 1/2 hrnčeka hladkej múky

INGREDIENCIA NA KARAMELOVÚ NÁPLŇ

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 150 g masla izbovej teploty
  • voda

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C. Vyložte si plech papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ. Ingrediencie rozmixujte za pomoci elektrického mixéra, kým nebude zmes nadýchaná a ľahká.
  3. Znížte výkon mixéra na minimum a pridávajte postupne múku. Akonáhle sa suroviny spoja, mixér vypnite, aby sa cesto „nepremiešalo“.
  4. Rozvaľkajte si cesto na pláty hrubé zhruba 3 milimetre. Vyrežte z neho kolieska.
  5. Kolieska dajte na plech a dajte ich piecť na zhruba 10 až 12 minút do rúry.
  6. Potom si pripravte karamelový krém na vianočné pečivo.
  7. Plechovku salka dajte do hrnca s vriacou vodou a nechajte ju variť zhruba 1,5 až 2 hodiny.
  8. Potom nechajte plechovku vychladnúť.
  9. Postrážte si, aby bolo skaramelizované mlieko ešte vlažné a vmiešajte doň maslo izbovej teploty. Karamel dokonale premiešajte a potom ho použite ako náplň medzi upečené kolieska.
  10. Cukrovie z karamelového salka si môžete upiecť pokojne aj počas roka. Je to jednoduché a rýchle.
vianočné pečivo zlepované karamelom
Zdroj: aspicyperspective.com

Jamkové koláčiky s karamelom

Jamkové pečivo je na Vianoce veľmi obľúbené. Použiť sa dá pokojne jeden a ten istý recept na koláčiky, len náplne môžete meniť.

Vyskúšajte jamkové koláčiky s karamelom. Nemusíte používať karamelové salko . Recepty máme aj na karamel bez salka (viď nižšie).

INGREDIENCIA NA KOLÁČKY

  • 2/3 hrnčeka nesoleného maslo izbovej teploty
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 2 veľké vajcia (použijete iba žĺtky)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lyžičky hladkej múky

INGREDIENCIA NA KARAMEL

  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/4 hrnčeka nesoleného masla
  • 2 polievkové lyžice smotany na šľahanie

POSTUP

  1. Zmiešajte 2/3 hrnčeka masla, cukor, žĺtky a vanilkový extrakt. Rozmixujte ingrediencie tak, aby sa dokonale spojili.
  2. Pridajte múku a mixujte suroviny tak, aby vzniklo cesto. Potom ho dajte na 1 hodinu vychladnúť do chladničky, aby stuhlo.
  3. Rozohrejte si rúru na 180 °C.
  4. Z cesta robte guličky a za pomocou druhého konca varešky do nich urobte jamku.
  5. Jamkové koláčiky potom pečte zhruba 7 až 10 minút.
  6. Zmiešajte si hnedý cukor a maslo v malom hrnci. Varte zmes na miernom ohni za stáleho miešania, kým ju neprivediete do varu.
  7. Akonáhle karamel privediete do varu, ešte ho minútu miešajte.
  8. Hrniec následne odstavte a zamiešajte do karamelu šľahačku.
  9. Akonáhle karamel trochu ochladne, dávajte ho do jamkových koláčikov.
koláčiky s jamkou s karamelovou náplňou
Zdroj: landolakes.com

Krehké karamelové rožky

A máme tu ďalšie obľúbené vianočné pečivo . Karamelové rožky sú v podstate obmenou vanilkových rožkov.

Karamelové rožky patria medzi vianočné pečivo z karamelového salka.

Ak si chcete pripraviť aj tradičné vanilkové rožteky, postupujte podľa nášho receptu .

INGREDIENCIA

  • 200 g hladkej múky
  • 55 g práškového cukru
  • 110 g masla izbovej teploty
  • 110 g namletých orechov
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 vajcia (použijete žĺtky)
  • citrónová kôra

INGREDIENCIA NA KARAMEL

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 1 celá kocka masla
  • čokoládová poleva

POSTUP

  1. V miske zmiešajte múku, maslo izbovej teploty, práškový cukor, orechy, kakao, žĺtky a citrónovú kôru.
  2. Vypracujte cesto, ktoré nechajte aspoň 30 minút v chladničke.
  3. Z cesta vyvaľkajte plát, z ktorého potom vykrajujte rožky. Ak nemáte formičky na rožky, nevadí, je možné vykrajovať aj kolieska či iné tvary.
  4. Vyložte si plech papierom na pečenie.
  5. Rúru rozohrejte na 180 °C.
  6. Rožte potom pečte tak, aby boli dozlatista.
  7. Medzitým si pripravte karamelovú náplň. Karamelové salko vyšľahajte s maslom tak, aby vznikol hladký krém.
  8. Pomocou cukrárskeho vrecka krémom ozdobte rožky.
  9. Po stuhnutí ich ešte namočte v čokoládovej poleve. A máte karamelové vianočné pečivo s čokoládovou polevou.
rožky z karamelu rozplývajúce sa na jazyku
Zdroj: pinterest.com

Zaujíma vás, ako sme otestovali plne automatické kávovary ? Pozrite sa, poradíme vám s prípadným výberom.

Ako správne pripraviť karamel?

Prvé pokusy sa vám nepodarili? Zakaždým vám karamel tak stvrdol, že bol ako kameň?

Ak nechcete vyhadzovať ďalší karamel do koša, tak si dôkladne prečítajte nasledujúci návod.

Karamel predstavuje nenahraditeľnú zložku celého radu cukrárskych výrobkov.

Vzniká postupným zahrievaním na zhruba 170 °C.

Pri príprave karamelu buďte obozretní, pretože má tendenciu striekať. Ideálne je obliecť si tričko s dlhým rukávom.

Na prípravu karamelu vám postačí 500 gramov kryštálového cukru a 120 gramov masla . Cukor s maslom dajte do hrnca so silnejším dnom, ale zmes neustále miešajte, aby sa nepripálila. Akonáhle sa začnú objavovať hrudky, dajte plameň na menšie a neustále karamel miešajte, kým sa hrudky nerozpustia.

Po dosiahnutí vhodnej konzistencie zastavte tepelný proces a dajte karamel vychladnúť. Tepelný proces sa dá zastaviť aj tak, že do zmesi ihneď po uvarení pridáte maslo, a tým dosiahnete jemný karamel.

Pripravte si teda vianočné domáce pečivo. Karamelové trubičky, rožky, ale aj jamkové koláčiky zachutnajú všetkým členom domácnosti.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.