Máte radi burizóny?
Môžete ich veľmi ľahko urobiť aj súčasťou vášho vianočného pečenia.
Inšpirujte sa našimi receptami na burizonové pečivo!
Je veľmi chutné, rýchle a ľahké!
Vyskúšajte ho v nepečených aj pečených variantoch.
Netradičné burizonové pečivo na tyčke
Jedinečné pečivo, ktoré okúzlite všetky návštevy. Stačí len vykrajovače, ktoré používate na pečenie perníčkov, a tento recept!
Ingrediencie:
- 1/4 šálky masla
- 6 šálok marshmallows
- 5 a 1/2 šálky burizónov
- 100 g rozpustenej čokolády
- 1 PL kakaového prášku
- biela poleva a lentilky na ozdobenie
- slamky alebo tyčinky na nanuky
Postup:
- Na miernom ohni rozpustite maslo.
- Pridajte marshmallow a miešajte, aby sa rozpustili.
- Zmiešajte s kakaovým práškom a stiahnite z ohňa.
- Vmiešajte burizóny a čokoládu.
- Zmes miešajte, kým sa všetko dokonale nespojí.
- Vnútro vykrajovačov na perníčky vymažte trochou oleja a vykrajovače položte plech s papierom na pečenie.
- Do vykrajovača pevne vtlačte pripravenú burizónovú zmes.
- Vykrajovač opatrne odstráňte a do spodnej časti zatlačte slamku alebo tyčinku.
- Postup opakujte.
- Podľa potreby ozdobte bielou polevou a lentilkami.

Lentilky môžete využiť nielen v receptoch na burizónové pečivo. Upiecť si totiž môžete aj špeciálne lentilkové pečivo .
Burizonové pečivo s datľami
Chuťovo veľmi zaujímavé vianočné pečivo, ktorému zmes rozmanitého korenia zároveň dáva aj nevšednú vôňu. Vyskúšajte, uvidíte, že na ňom nie je nič zložité!
Ingrediencie:
- 3 šálky burizónov
- 1 šálka datlí bez kôstky
- 1 PL mletého ľanového semienka
- 3 PL teplej vody
- 3 PL avokádového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1/8 čajovej lyžičky mletého bieleho alebo čierneho korenia
- štipka soli
Postup:
- V malej miske zmiešajte mleté ľanové semienko s teplou vodou. Nechajte aspoň 15 minút odstáť.
- Do kuchynského robota vložte burizóny, datle, olej, vanilku, škoricu, zázvor, korenie, soľ a ľanovú zmes.
- Spracovávajte 2 až 3 minúty, kým sa cesto nespojí do guličky.
- Na papieri na pečenie vytvarujte z cesta valček dlhý asi 12 cm.
- Valček potom zabaľte do potravinovej fólie a vložte na niekoľko hodín do mrazničky.
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Valček nakrájajte na približne pol centimetra hrubé plátky.
- Burizonové pečivo pečte na plechu s papierom na pečenie približne 10 minút.
- Ak chcete, môžete pred upečením vrchnú časť cukroviniek ozdobiť kandizovaným ovocím.

Kandizované ovocie využijete aj pri príprave ďalších vianočných pochúťok. Inšpirujte sa našimi receptami na pečivo z kandizovaného ovocia .
Nepečené guličky s burizónmi a karamelom
Jedným z tvarov cukroviniek, ktoré k Vianociam patria, sú guličky, ktoré pripomínajú guľôčky na vianočnom stromčeku. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na guličky s burizónmi!
Ingrediencie:
- 2 šálky burizónov
- 1/2 šálky cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- maslo alebo olej na potretie rúk
- posypky na ozdobenie
Postup:
- Cukor dajte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bol ponorený.
- Zahrievajte na miernom plemene a nechajte cukor úplne rozpustiť.
- Pridajte citrónovú šťavu a dobre premiešajte.
- Keď začne cukrová zmes karamelizovať, odtavte ju z ohňa.
- Pridajte burizóny a premiešajte.
- Pridajte zdobiace posypky a nechajte minútu odstáť.
- Následne si ruky pomažte malým kúskom masla alebo trochou oleja a opatrne naberte trochu zmesi.
- Vytvarujte guľôčku a postup opakujte.
- Potom nechajte burizonové pečivo stuhnúť.

Objavte podobné tipy
Vianočné stromčeky z burizónov
Z burizónovej zmesi sa dajú pripraviť veľmi zaujímavé tvary. Napríklad vianočné stromčeky!
Ingrediencie:
- 6 šálok burizónov
- 300 g marshmallows
- 3 PL masla
- zelené gélové potravinárske farbivo
- biela poleva
- posypky a ďalšie vianočné zdobenie
Postup:
- Maslo rozpustite v hrnci na strednom plameni.
- Pridajte marshmallow a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Zafarbite zmes zeleným potravinárskym farbivom, množstvo prispôsobte požadovanému odtieňu.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte burizóny.
- Nechajte asi 5 minút vychladnúť.
- Ruky potrite olejom a ručne vytvarujte zo zmesi rôzne veľké tvary kornútkov, stromčekov.
- Zmes pevne stláčajte, aby držala pohromade.
- Stromčeky následne ozdobte posypkami a polevou.

Krásne zelené stromčeky môžete vytvoriť aj ako zdravé matcha cukroví !
Lahodné burizónovo-čokoládové hrudky
Veľmi rýchle a ľahké pečivo, ktoré navyše môžete konzumovať ihneď po vybratí z mrazničky, nie je potrebné ho rozmrazovať.
Ingrediencie:
- 200 g burizónov
- 400 g práškového cukru
- 250 g kokosového oleja
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 PL silnej kávy
- 5 PL nesladeného kakaového prášku
Postup:
- Najprv pomocou mixéra zmiešajte vajcia a práškový cukor.
- Rozpustite kokosový olej, kým nebude tekutý. Než ho pridáte do vaječnej zmesi, nechajte ho zľahka vychladnúť.
- Pridajte vanilkový extrakt, kávu a nesladený kakaový prášok. Všetko premiešajte a potom opatrne vmiešajte burizóny.
- Zo zmesi vytvarujte hrudky a nechajte ich vychladnúť na plechu s papierom na pečenie.
- Toto burizonové pečivo skladujte v chladničke alebo v mrazničke.

Vianočné mini rezy s burizónmi, arašidovým maslom a čokoládou
Lahodné a veľmi jednoduché nepečené pečivo, ktoré si všetci hneď obľúbia!
Ingrediencie:
- 6 šálok burizónov
- 4 šálky marshmallows
- 3 PL masla + maslo na vymazanie formy
- 1/3 šálky arašidového masla
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 6 šálok burizónov
- 100 g rozpustenej čokolády
- 1/4 šálky nasekaných pražených arašidov
Postup:
- Malým množstvom masla vymažte štvorcovú zapekaciu misku.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte marshmallow, arašidové maslo, maslo a soľ.
- Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Potom pridajte burizóny a premiešajte.
- Preložte do zapekacej misky polovicu zmesi.
- Navrch rozotrite polovicu rozpustenej čokolády.
- Postup opakujte so zvyšnou zmesou burizónov a zvyškom čokolády.
- Posypte nasekanými praženými arašidmi.
- Nechajte vychladnúť a potom nakrájajte na malé kúsky.

Z arašidového masla sa dá pripraviť celý rad vianočného pečiva. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na arašidové pečivo !
Niekoľko praktických informácií na záver
Burizóny sa niekedy označujú tiež ako pufovaná ryža. Pufovanie je proces, ktorý sa pri ich výrobe využíva. Dochádza k tomu, že sa ryža stláča až do okamihu, keď praskne. Pri tomto procese dôjde k vypareniu tekutín.
Burizóny sa rôzne ochucujú, dajú sa konzumovať len tak, pridávajú sa do raňajkových cereálií či tyčiniek. V neposlednom rade ich možno použiť aj pri pečení vianočných cukroviniek. Recepty na burizonové pečivo väčšinou burizóny pridávajú do základnej hmoty vytvorenej z rozpustených marshmallow cukríkov, karamelu, salka či čokolády.
Zo vzniknutej hmoty potom jednoducho vytvarujete rozmanité tvary, od guličiek a rezov až po snehuliakov či stromčeky. Použiť môžete aj rozmanité formičky a vykrajovače. Veľmi zaujímavých farebných odtieňov je možné docieliť pridaním potravinárskeho farbiva. Výsledný dojem potom môžete ešte doladiť pomocou rozmanitých poliev a zdobení.