6 originálnych receptov na vianočné pečivo z burizónov. Vyskúšajte, milo vás prekvapí!

Máte radi burizóny?

Môžete ich veľmi ľahko urobiť aj súčasťou vášho vianočného pečenia.

Inšpirujte sa našimi receptami na burizonové pečivo!

Je veľmi chutné, rýchle a ľahké!

Vyskúšajte ho v nepečených aj pečených variantoch.

Netradičné burizonové pečivo na tyčke

Jedinečné pečivo, ktoré okúzlite všetky návštevy. Stačí len vykrajovače, ktoré používate na pečenie perníčkov, a tento recept!

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky masla
  • 6 šálok marshmallows
  • 5 a 1/2 šálky burizónov
  • 100 g rozpustenej čokolády
  • 1 PL kakaového prášku
  • biela poleva a lentilky na ozdobenie
  • slamky alebo tyčinky na nanuky

Postup:

  1. Na miernom ohni rozpustite maslo.
  2. Pridajte marshmallow a miešajte, aby sa rozpustili.
  3. Zmiešajte s kakaovým práškom a stiahnite z ohňa.
  4. Vmiešajte burizóny a čokoládu.
  5. Zmes miešajte, kým sa všetko dokonale nespojí.
  6. Vnútro vykrajovačov na perníčky vymažte trochou oleja a vykrajovače položte plech s papierom na pečenie.
  7. Do vykrajovača pevne vtlačte pripravenú burizónovú zmes.
  8. Vykrajovač opatrne odstráňte a do spodnej časti zatlačte slamku alebo tyčinku.
  9. Postup opakujte.
  10. Podľa potreby ozdobte bielou polevou a lentilkami.
Cukrovie z burizónov a marshmallow v tvare panáčikov na tyčke.
zdroj: cleanandscentsible.com

Lentilky môžete využiť nielen v receptoch na burizónové pečivo. Upiecť si totiž môžete aj špeciálne lentilkové pečivo .

Burizonové pečivo s datľami

Chuťovo veľmi zaujímavé vianočné pečivo, ktorému zmes rozmanitého korenia zároveň dáva aj nevšednú vôňu. Vyskúšajte, uvidíte, že na ňom nie je nič zložité!

Ingrediencie:

  • 3 šálky burizónov
  • 1 šálka datlí bez kôstky
  • 1 PL mletého ľanového semienka
  • 3 PL teplej vody
  • 3 PL avokádového oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1/8 čajovej lyžičky mletého bieleho alebo čierneho korenia
  • štipka soli

Postup:

  1. V malej miske zmiešajte mleté ľanové semienko s teplou vodou. Nechajte aspoň 15 minút odstáť.
  2. Do kuchynského robota vložte burizóny, datle, olej, vanilku, škoricu, zázvor, korenie, soľ a ľanovú zmes.
  3. Spracovávajte 2 až 3 minúty, kým sa cesto nespojí do guličky.
  4. Na papieri na pečenie vytvarujte z cesta valček dlhý asi 12 cm.
  5. Valček potom zabaľte do potravinovej fólie a vložte na niekoľko hodín do mrazničky.
  6. Predhrejte si rúru na 170°C.
  7. Plech vyložte papierom na pečenie.
  8. Valček nakrájajte na približne pol centimetra hrubé plátky.
  9. Burizonové pečivo pečte na plechu s papierom na pečenie približne 10 minút.
  10. Ak chcete, môžete pred upečením vrchnú časť cukroviniek ozdobiť kandizovaným ovocím.
Vianočné kolieska z datlov a burizónov.
zdroj: lettykitchen.com

Kandizované ovocie využijete aj pri príprave ďalších vianočných pochúťok. Inšpirujte sa našimi receptami na pečivo z kandizovaného ovocia .

Nepečené guličky s burizónmi a karamelom

Jedným z tvarov cukroviniek, ktoré k Vianociam patria, sú guličky, ktoré pripomínajú guľôčky na vianočnom stromčeku. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na guličky s burizónmi!

Ingrediencie:

  • 2 šálky burizónov
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • maslo alebo olej na potretie rúk
  • posypky na ozdobenie

Postup:

  1. Cukor dajte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bol ponorený.
  2. Zahrievajte na miernom plemene a nechajte cukor úplne rozpustiť.
  3. Pridajte citrónovú šťavu a dobre premiešajte.
  4. Keď začne cukrová zmes karamelizovať, odtavte ju z ohňa.
  5. Pridajte burizóny a premiešajte.
  6. Pridajte zdobiace posypky a nechajte minútu odstáť.
  7. Následne si ruky pomažte malým kúskom masla alebo trochou oleja a opatrne naberte trochu zmesi.
  8. Vytvarujte guľôčku a postup opakujte.
  9. Potom nechajte burizonové pečivo stuhnúť.
Nepečené guličky s burizónmi a karamelom.
zdroj: rakskitchen.net

Vianočné stromčeky z burizónov

Z burizónovej zmesi sa dajú pripraviť veľmi zaujímavé tvary. Napríklad vianočné stromčeky!

Ingrediencie:

  • 6 šálok burizónov
  • 300 g marshmallows
  • 3 PL masla
  • zelené gélové potravinárske farbivo
  • biela poleva
  • posypky a ďalšie vianočné zdobenie

Postup:

  1. Maslo rozpustite v hrnci na strednom plameni.
  2. Pridajte marshmallow a miešajte, kým sa nerozpustí.
  3. Zafarbite zmes zeleným potravinárskym farbivom, množstvo prispôsobte požadovanému odtieňu.
  4. Odstavte z ohňa a vmiešajte burizóny.
  5. Nechajte asi 5 minút vychladnúť.
  6. Ruky potrite olejom a ručne vytvarujte zo zmesi rôzne veľké tvary kornútkov, stromčekov.
  7. Zmes pevne stláčajte, aby držala pohromade.
  8. Stromčeky následne ozdobte posypkami a polevou.
Vianočné pečivo v tvare stromčekov vytvorené z burizónov.
zdroj: cookingclassy.com

Krásne zelené stromčeky môžete vytvoriť aj ako zdravé matcha cukroví !

Lahodné burizónovo-čokoládové hrudky

Veľmi rýchle a ľahké pečivo, ktoré navyše môžete konzumovať ihneď po vybratí z mrazničky, nie je potrebné ho rozmrazovať.

Ingrediencie:

  • 200 g burizónov
  • 400 g práškového cukru
  • 250 g kokosového oleja
  • 3 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 PL silnej kávy
  • 5 PL nesladeného kakaového prášku

Postup:

  1. Najprv pomocou mixéra zmiešajte vajcia a práškový cukor.
  2. Rozpustite kokosový olej, kým nebude tekutý. Než ho pridáte do vaječnej zmesi, nechajte ho zľahka vychladnúť.
  3. Pridajte vanilkový extrakt, kávu a nesladený kakaový prášok. Všetko premiešajte a potom opatrne vmiešajte burizóny.
  4. Zo zmesi vytvarujte hrudky a nechajte ich vychladnúť na plechu s papierom na pečenie.
  5. Toto burizonové pečivo skladujte v chladničke alebo v mrazničke.
Vianočné burizónovo-čokoládové hrudky.
zdroj: gingerwithspice.com

Vianočné mini rezy s burizónmi, arašidovým maslom a čokoládou

Lahodné a veľmi jednoduché nepečené pečivo, ktoré si všetci hneď obľúbia!

Ingrediencie:

  • 6 šálok burizónov
  • 4 šálky marshmallows
  • 3 PL masla + maslo na vymazanie formy
  • 1/3 šálky arašidového masla
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 6 šálok burizónov
  • 100 g rozpustenej čokolády
  • 1/4 šálky nasekaných pražených arašidov

Postup:

  1. Malým množstvom masla vymažte štvorcovú zapekaciu misku.
  2. Vo veľkom hrnci zmiešajte marshmallow, arašidové maslo, maslo a soľ.
  3. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
  4. Potom pridajte burizóny a premiešajte.
  5. Preložte do zapekacej misky polovicu zmesi.
  6. Navrch rozotrite polovicu rozpustenej čokolády.
  7. Postup opakujte so zvyšnou zmesou burizónov a zvyškom čokolády.
  8. Posypte nasekanými praženými arašidmi.
  9. Nechajte vychladnúť a potom nakrájajte na malé kúsky.
Vianočné mini rezy s burizónmi, arašidovým maslom a čokoládou.
zdroj: marthastewart.com

Z arašidového masla sa dá pripraviť celý rad vianočného pečiva. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na arašidové pečivo !

Niekoľko praktických informácií na záver

Burizóny sa niekedy označujú tiež ako pufovaná ryža. Pufovanie je proces, ktorý sa pri ich výrobe využíva. Dochádza k tomu, že sa ryža stláča až do okamihu, keď praskne. Pri tomto procese dôjde k vypareniu tekutín.

Burizóny sa rôzne ochucujú, dajú sa konzumovať len tak, pridávajú sa do raňajkových cereálií či tyčiniek. V neposlednom rade ich možno použiť aj pri pečení vianočných cukroviniek. Recepty na burizonové pečivo väčšinou burizóny pridávajú do základnej hmoty vytvorenej z rozpustených marshmallow cukríkov, karamelu, salka či čokolády.

Zo vzniknutej hmoty potom jednoducho vytvarujete rozmanité tvary, od guličiek a rezov až po snehuliakov či stromčeky. Použiť môžete aj rozmanité formičky a vykrajovače. Veľmi zaujímavých farebných odtieňov je možné docieliť pridaním potravinárskeho farbiva. Výsledný dojem potom môžete ešte doladiť pomocou rozmanitých poliev a zdobení.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.