Vianoce majú byť sviatky pokoja a mieru, my o tom ale vieme svoje – rúra už nestíha a my nemáme zďaleka toľko cukroví, koľko sme chceli.
A práve preto tak milujeme nepečené vianočné pečivo.
Jeho príprava je rýchla a výsledok je tak dobrý.
Poďte s nami ušetriť čas a potešiť maškrtné jazýčky celej rodiny!
osie hniezda
Kto by nemal rád túto Nepečené klasiku? Osie hniezda, alebo tiež včelie úle, sa dajú vďaka rôznym náplniam pripraviť na mnoho spôsobov!
INGREDIENCIE
Na hniezda:
- 100 g klasických piškót
- 200 g mletých vlašských orechov
- 130 g práškového cukru cukor do formičiek
- 1 bielok
- štipka škorice
Na krém:
- 150g masla
- 4 lyžice rumu
- 2 žĺtky
Na prilepenie:
- piškóty vopred pokvapkané rumom
POSTUP
- Piškóty rozomelieme.
- Pridáme ostatné ingrediencie na hniezda a vypracujeme hladké cesto.
- Dáme vychladiť na 30 minút do chladničky.
- Potom berieme otvárateľné formičky na úliky. Starostlivo je vysypávame cukrom, vtlačíme do nich cesto a uprostred pomocou varešky alebo prsta urobíme dieru na krém.
- Po vytiahnutí vytvarovaného hniezda opäť formičku vysypeme.
- Akonáhle máme všetky hniezda hotová, pripravíme si plnku.
- Ušľaháme dohladka maslo, rum a žĺtky.
- Hmotu môžeme dať do zdobičky či zdobiaceho vrecúška. Krémom potom naplníme všetky včelie úle.
- Nakoniec celé osie hniezdo uzavrieme piškótou.
Nemáte radi kombinácii s prilepeným piškótou? Môžete využiť nalámané oblátky či sušienky. Vždy je dobré pokvapkať je rumom.
Ak nie ste milovníkmi rumového krému, môžete použiť iný.

Nepečené kokosové guľky
Tieto guľôčky s kokosom a mandlí chutia takmer ako Rafaelo!
INGREDIENCIE
- 200 g strúhaného kokosu kokos v miske na obalenie
- 150 g zmäknutého masla
- kondenzované mlieko (salko)
- mandle
POSTUP
- Najskôr zo všetkého zalejeme mandle vrelú vodou a necháme chvíľu lúhovať.
- Vodu vylejeme, počkáme, až mandle vychladnú, potom odstránime šupky.
- Maslo zmiešame so šálkou a kokosom. Ak sa hmota moc lepí, môžeme kokosu dosypať viac.
- Z hmoty vytvárame guličky takej veľkosti, aby sme mohli do nich schovať mandľu.
- Nakoniec guľôčku povalíte v kokose.
- Necháme odležať pár dní.
Milovníci kokosu iste ocenia tipy na vianočné kokosové pečivo.

Rumovo – orechové koláčiky
Osvedčená kombinácia chutí, ktorá poteší aj vo forme cukroví bez pečenia!
INGREDIENCIE
Na guličky:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- vanilkový cukor
- 2 panáky hnedého rumu
- kokos na „zahustenie“
Na obalenie:
- kokos
- kakao
POSTUP
- Vyšľaháme cukry so zmäknutým maslom.
- Zmiešame zvyšok surovín – kokos však nechávame až na koniec a dosypáváme množstvo tak, aby zo vzniknutej hmoty bolo možné tvarovať guľky (približne 80 g kokosu).
- Akonáhle máme vypracovanú hmotu, s ktorou sme spokojní, necháme minimálne hodinu odpočinúť v chlade.
- Potom odoberáme malé množstvo (môžeme si pomôcť lyžičkou) a tvarujeme guličky.
- Nakoniec môžeme podľa chuti obaľovať buď v kokose alebo v kakau, prípadne si guličky rozdelíme a polovicu urobíme tak, druhú inak.

Objavte podobné tipy
Piškótové guličky s kakaom
Nechajte sa inšpirovať receptom na najlepšie nepečené cukrovinky z piškót. Bude chutiť všetkým!
INGREDIENCIE
- 300 g piškót
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
- 20 g kakaa + kakao na obalenie
POSTUP
- Rozdrvíme piškóty. Pre extra kakaovú chuť môžeme použiť priamo kakaové piškóty.
- Drť zmiešame s rozměklým maslom a ostatnými surovinami a vypracujeme jednotnú hmotu. Ak sa nám zdá temperovanej, môžeme pridať viac piškót, ak máme po ruke, tak aj trochu kokosu.
- Cesto necháme odpočinúť v chlade.
- Môžeme si vybrať, či chceme guličky – tým pádom z cesta odoberáme po kúskoch a tvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v kakau; alebo či chceme kolieska – v tom prípade vytvarujeme valčeky, ktoré potom krájame na cca centimetrová kolieska.
Ak vám po príprave piškótového nepečeného cukrovinky stále ostalo viac než dosť kakaa, využite ho v receptoch na ďalší kakaové cukrovinky.

Datľové cukroví bez pečenia
Datľové guličky sú tak šťavnaté! A čo je najlepšie? Nemusí sa piecť!
INGREDIENCIE
- 200 g datlí bez kôstok
- 120 g nasekaných mandlí
- 40 g kokosu
- 20 g masla
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice kakaa
- mleté oriešky, kokos alebo kakao na obalenie
POSTUP
- Odkôstkované datle buď rozmixujeme, alebo nakrájame na naozaj drobné kúsky.
- Zmiešame s mandľami.
- Pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme pevné cesto. Pokiaľ sa bude cesto drobiť, pridáme viac medu.
- Pokiaľ bude hmota naopak moc mäkká, pridáme viac kokosu.
- Akonáhle budeme s cestom spokojní, môžeme začať tvarovať guličky.
- Po vytvarovanie obaľujeme, v čom máme chuť, prípadne kombinujeme viac variantov.

Zdravé nepečené cukrovinky
Ak nechcete počas sviatkov hrešiť, nemusíte sa oblúkom všetkému cukroví vyhýbať. Naopak – pripravte si zdravé cukroví!
U cukroví bez pečenia je to dokonca jednoduchšie, nepoužíva sa tu žiadna múka, ktorá by sa musela nahrádzať zdravší špaldovú alebo bezlepkovú.
Stačí sa zamerať na množstvo a typ cukru. Namiesto klasického práškového, ktorý je v týchto receptoch typický, môžete použiť trstinový alebo hroznový cukor.
Skvele nahradíte tiež kakao. Namiesto neho môžete v receptoch použiť karob. V porovnaní s kakaom neobsahuje alergénne látky a ani kofeín.
V podstate teda môžete zvoliť ktorýkoľvek z vyššie uvedených receptov a klasické ingrediencie vymeniť za ich zdravšie varianty.
A potom si aj s diétou môžete užívať chute Vianoc!

Guličky, kolieska alebo srdiečka?
Najčastejšie sa u nepečeného cukroví stretávame s variantom guličiek. Môžeme však vyvárať tiež hrudky, kolieska aj iné tvary bez pečenia.
Prípravu samotnej nepečené hmoty môžeme dodržať podľa klasických receptov.
Vo chvíli, keď pristupujeme k tvarovaniu, môžeme namiesto guľôčok vytvarovať rovnomerný valček, ktorý potom vyvaľkáme v kokose, kakau či iné ingredienciu, a potom ho nakrájame na kolieska.
Ak sa nám podarí naozaj dobre držiace a nedrobivé sa cesto, môžeme ho skúsiť vyvaľkať na silnejšie pláty a pomocou formičiek vykrajovať rôzne tvary. Ani tu nie je na škodu dozdobenie posypom a alebo napríklad oriešky.

Skúste aj vy doplniť svoje vianočné cukrovinky o jeho nepečené varianty.
Sme presvedčení, že sa stane jednou z najobľúbenejších cukroviniek na vašom stole.
Tak už máte vybrané, ktorý recept skúsite?