Jednoduché recepty na vianočné pečivo bez pečenia, ktoré sa dá pripraviť na poslednú chvíľu. Inšpirujte sa!

Ste v jednom kole, takže nič nestíhate, ale veľmi radi maškrtíte? Potom práve pre vás sú skvelou voľbou recepty na nepečené pečivo.

Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte niektorú z našich starostlivo pozbieraných lahôdok vhodných pre akúkoľvek príležitosť.

Hľadáte najlepšie dobrôtky na Vianoce, Veľkú noc alebo napríklad na narodeninový večierok?

Využite toho, že vám prípravy takýchto pochúťok zaberú minimum času a ešte si úžasne pochutnáte.

Klasické nepečené pečivo

Samozrejme, že s mäsom nemá tento recept nič spoločné, naopak získal svoj názov vďaka tomu, aký má tvar a že sa pred konzumáciou krája na plátky ako pri údeniach.

Medzi toto populárne pečivo patrí aj recepty na včelie úle , ktoré majú úplne nezameniteľnú chuť.

Ingrediencie:

  • 90 g hrozienok (ideálne sultánky)
  • 4 lyžice kvalitného koňaku
  • 400 g maslových čajových sušienok alebo detských piškót
  • 150 g blanšírovaných mandlí
  • 375 g rozpusteného nesoleného masla
  • 220 g holandského kakaa alebo kakaového prášku
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • Múčkový cukor na obalenie

Postup:

  • Najskôr dáme sultánky do misky a pridáme 2 lyžice koňaku. Lúhujeme po dobu 10 minút.
  • Do veľkej misy nasypeme sušienky alebo detské piškóty a rukami ich rozdrvíme na stredne veľké kúsky.
  • Prisypeme blanšírované mandle, rozpustené maslo, kakaový prášok, zvyšný koňak a kondenzované mlieka.
  • Nakoniec prihodíme namočené hrozienka aj s koňakom a veľmi dôkladne miešame, aby sa všetko spojilo a vznikla hladká hmota.
  • Cesto je tuhé, takže je najlepšie ho spracovať ručne. Miešanie bude trvať dlho, ale rozhodne to stojí za to.
  • Akonáhle sa všetko spojí, vznikne krásne tmavé, vláčne cesto.
  • Na kuchynskú linku rozprestrieme potravinársku fóliu a do jej stredu dáme 1/3 hotového cesta.
  • Rukami ju vytvarujeme do kmeňa, ktorého priemer bude zhruba 5 až 7 cm.
  • Hotový kmeň/salám posunieme ku kraju fólie a začneme ju okolo neho opatrne, ale pevne otáčať.
  • Konce fólie otočíme dole a pritlačíme ľahko k spodnej časti kmeňa.
  • Takto spracujeme zvyšné 2/3 cesta a uložíme do chladničky, kde ich necháme chladiť až do budúceho dňa.
  • Pred servírovaním stačí len vybaliť z potravinárskej fólie a poprášiť práškovým cukrom cez jemné sito.
  • Nakrájame pomocou ostrého noža a môžeme servírovať.

Tip: Ak všetko nezjeme v jeden deň a chceme si pečivo trochu prikrášliť, môžeme nasledujúci deň nakrájať na veľmi tenké plátky a ozdobiť šľahačkou s čokoládovým toppingom.

Nepečená čokoládová saláma s koňakom.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Vianočné pečivo bez pečenia

Táto receptúra je super voľbou pre milovníkov kokosu a likéru Malibu. Príprava je maximálne jednoduchá a výsledok stojí za pozornosť.

Ingrediencie:

  • 400 g domácej piškótovej rolády plnené džemom (keď nemáme, dá sa použiť aj tá kupovaná)
  • 60 ml smotany na šľahanie (40 % – ak nezoženieme, použijeme 33 %)
  • 1 polievková lyžica likéru Malibu
  • 250 g kvalitnej tmavej čokolády
  • 120 g strúhaného kokosu

Postup:

  • Pripravíme si veľký plech a vyložíme ho papierom na pečenie.
  • Piškótovú roládu rozkrájame na plátky, dáme do misky a rozdrvíme.
  • Prilejeme smotanu na šľahanie, Malibu likér a vypracujeme hladkú hmotu.
  • Lyžicu odoberáme kúskami hmoty a tvarujeme do guličiek, ktoré naukladáme na plech.
  • Keď spracujeme celú dávku, vložíme plech s guličkami do chladničky a necháme 1 hodinu chladiť.
  • Potom nasypeme strúhaný kokos do strednej misky av malom hrnci rozpustíme čokoládu, prípadne môžeme v mikrovlnnej rúre.
  • Každú guľôčku dáme na vidličku a ponoríme do rozohriatej čokolády.
  • Jemne poklepeme na okraj hrnca či misky s čokoládou, aby odkvapkala prebytočná späť, a vhodíme do misky s kokosom.
  • Dôkladne obalíme a vrátime späť na pôvodné miesto na plechu.
  • Obalené guličky vložíme späť do chladničky minimálne na 30 – 60 minút. Akonáhle zatuhnú, môžeme konzumovať.
Lamingtonské gule s kokosom.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Kokosové guličky Raffaello

Ak existuje nepečená pochúťka, na ktorú nesmiete zabudnúť, potom je to práve tento recept. V televízii beží každú chvíľu reklama, kde je táto pochúťka vychvaľovaná, ale verte, že doma vyrobená chutí ešte oveľa lepšie ako kupovaná.

Výhodou je aj to, že je rýchlo hotová a ľahko sa pripravuje. Kokos je obľúbená surovina, preto neváhajte a prejdite si recepty na kokosovú buchtu .

Ingrediencie:

  • 190 g strúhaného kokosu
  • 50 g drvených kokosových plátkov
  • 400 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 150 g pražených nesolených mandlí
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (môžeme použiť aj mandľový extrakt, prípadne obaja v pomere 1:1)

Postup:

  • Do misky nasypeme strúhaný kokos a prilejeme všetko kondenzované mlieko.
  • Pridáme vanilkový či mandľový extrakt a premiešame.
  • Necháme 30 minút odstáť, aby mohol kokos absorbovať mlieko.
  • Keď bude zmes príliš mokrá, prisypeme viac strúhaného kokosu.
  • Rukami potom odoberáme kúsky hmoty a tvarujeme v dlaniach do guličky.
  • Do každej guličky zasunieme opatrne jednu mandľu do strednej časti a obalíme v drvenom kokose.
  • Naukladáme do misky a uložíme na 3 – 4 hodiny do chladničky.

Tip: Ak premýšľate, čím niekomu urobiť radosť, pripravte tieto guličky, zabaľte do darčekovej krabičky alebo ozdobného vrecka, zaobstarajte mašľou a máte perfektný darček. Ostatne, ručne vyrábané darčeky sú vždy najlepšie.

Domáce nepečené guličky Raffaello s kokosom a mandľami.
Zdroj: https://www.thebossykitchen.com/

Rumové guličky

Toto je klasické vianočné pečivo, ktoré však nie je problém pripraviť kedykoľvek v priebehu roka, vrátane leta, zvlášť keď k nemu nepotrebujete rúru. Má vynikajúcu chuť, úžasne vonia, je rýchlo hotové a jeden kúsok nikdy nestačí.

Ingrediencie:

Na guličky:

  • 250 g vanilkových oblátok alebo čokoládových sušienok (keď nemáme, použijeme detské piškóty)
  • 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 4 polievkové lyžice rumu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnčeka nesladeného kakaového prášku
  • 1/2 hrnčeka jemne drvených kokosových plátkov

Na obalenie:

  • 1 – 1 a 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu

Postup:

  • Sušienky nasypeme do vrecka so zipsom, dobre uzavrieme a pomocou valčeka na cesto rozdrvíme cez vrecko. Kto má kuchynského robota, môže sušienky rozmixovať aj v ňom na jemné omrvinky. Keď zostanú niektoré kúsky väčšie, vôbec to nevadí.
  • Rozdrvené sušienky nasypeme do veľkej misy, pridáme drvené kokosové plátky, kakaový prášok, kondenzované mlieko, rum a vanilkový extrakt.
  • Rukami dôkladne premiešame, aby vznikla dokonale hladká hmota.
  • Ak bude zmes veľmi hustá, pridáme 2 lyžice mlieka a znova prehniteme.
  • Lyžicou budeme odoberať kúsky zmesi a tvarovať guličky s priemerom 2 – 3 cm.
  • Každú guľôčku obalíme v kokose a odkladáme na tácku alebo misku.
  • Akonáhle máme všetko spracované, uložíme guličky aspoň na 2 hodiny do chladničky. Až potom servírujeme.
Obľúbené nepečené vianočné pečivo z rumu, kokosu a kakaa.
Zdroj: https://cafedelites.com/

Medovníkové gule

Múčnik Marlenka pozná určite každý, ale už ste si z neho skúsili niekedy vyrobiť ako nepečenú alternatívu? Uvidíte, že si tento recept zamilujete a budete sa k nemu pravidelne vracať.

Ingrediencie:

  • 500 g medového korpusu na tortu Marlenka
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka
  • 2 – 3 polievkové lyžice medu
  • 200 g čerstvého nesoleného masla
  • Rum podľa chuti
  • Mleté a nasekané lieskové či vlašské orechy na obalenie
  • Čokoláda na ozdobu

Postup:

  • Do misy dáme zmäknuté maslo, karamelové kondenzované mlieko aj med a pomocou ručného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu.
  • Medové cesto na Marlenku ručne rozdrobíme do misy k zmesi a pokiaľ možno necháme aj väčšie kúsky.
  • Pokvapkáme rumom a dôkladne premiešame s maslovou zmesou.
  • Vypracujeme, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Pomocou lyžičky odoberáme kúsky, z ktorých tvoríme malé guličky, ktoré obalíme v zmesi mletých a nasekaných orechov.
  • Každú guľôčku dáme do cukrárskeho papierového košíčka.
  • Nakoniec ešte rozpustíme čokoládu a jednotlivé guličky s ňou pokvapkáme.
  • Cesto by malo vystačiť na 30 – 40 kúskov.
Luxusné medové gule Marlenka.
Zdroj: https://www.top-rezepte.de/

Guľôčky z arašidového masla

Vo chvíli, keď pripravujeme nejaké tie sladkosti a hlavnú rolu hrajú oriešky, máme istotu, že budú chutiť skvele. Výnimkou nie je ani tento recept, kde orechom sekunduje med.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka prírodného arašidového masla
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 3/4 hrnčeka sušeného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lyžičky soli

Postup:

  • Do misky dáme med, arašidové maslo, vanilkový extrakt a dôkladne zamiešame.
  • Prisypeme sušené mlieko, osolíme a šľaháme, kým sa všetko nespojí.
  • Akonáhle je nepečené cesto hotové, odoberáme z neho kúsky cesta a tvarujeme d rovnako veľkých guličiek s priemerom cca 3 – 4 cm.
  • Naukladáme do misky alebo na tácku a dáme vychladiť do chladničky.
Energetické gule plné arašidového masla bez obilnín aj lepku.
Zdroj: https://www.foxandbriar.com/

Kávové zrná bez pečenia

Toto pečivo je úplne luxusné a veľmi obľúbené. Veľa obľúbené a často vyhľadávané snáď vo všetkých cukrárňach. Avšak tomu domácemu sa nič nevyrovná. Čo poteší najviac je, že ich môžete zjesť, koľko chcete a nikto to neuvidí.

Ingrediencie:

Na guličky:

  • 250 g práškového cukru
  • 75 ml vody
  • 125 g čerstvého nesoleného masla
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g drvených maslových sušienok
  • 80 g mliečnej čokolády
  • 2 lyžičky instantnej kávy (môže byť aj bez kofeínu)

Na polevu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 3 polievkové lyžice rastlinného oleja

Postup:

  • Do hrnca dáme vodu, prisypeme cukor, rozmiešame, aby sa rozpustil, a dáme variť na 3 – 4 minúty.
  • Prihodíme maslo a necháme rozpustiť, pričom stále miešame.
  • Odstavíme, prisypeme mleté orechy, drvené maslové sušienky, čokoládu, instantnú kávu a starostlivo zamiešame, aby sa všetko prepojilo na hladké cesto.
  • Necháme trochu vychladnúť a potom odoberáme kúsky cesta, z ktorých tvarujeme malé guličky.
  • Tie skladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou špáradla či špajle vytvoríme uprostred ryhu a na guľôčku ľahko zatlačíme. Vďaka tomu budú vyzerať ako malé kávové zrná.
  • Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, potom odstránime z tepla a za stáleho miešania prilejeme postupne všetok olej.
  • Kávové zrná ozdobíme rozpustenou čokoládou a necháme zatuhnúť.
Vynikajúce čokoládovo-orechové kávové zrná v čokoládovej poleve.
Zdroj: https://www.top-rezepte.de/

Kokosové kolieska s kakaom

Ďalšia zaujímavá pochúťka je tentoraz pripravovaná z vločiek a ponúka skvelú chuť malín, kokosu a kešu orieškov. Túto pochúťku si zamilujete a často sa k nej budete vracať.

Ingrediencie:

Na sušienky:

  • 200 g ovsených vločiek
  • Štipka soli
  • 220 g čerstvých datlí
  • 100 g kešu masla

Na náplň:

  • 120 g hustého kokosového jogurtu
  • 120 g čerstvých malín
  • 1 polievková lyžica chia semienok

Na polevu:

  • 300 g čokolády na varenie
  • 1 lyžička kakaových lupienkov
  • Štipka soli

Postup:

  • Maliny dáme do misky, roztlačíme a primiešame chia semienka. Necháme odpočívať 60 minút.
  • Ovsené vločky nasypeme do mixéra a rozmixujeme nie jemnú múku.
  • Pridáme štipku soli, kešu maslo, datle a mixujeme ďalej, až sa utvorí lepkavé cesto, čo drží pohromade.
  • Pripravíme si dva archy papiera na pečenie a nepečené cesto vytvarujeme do tvaru kolieska.
  • Vložíme medzi oba listy a vyvaľkáme cez papier na placku s hrúbkou 0,5 cm.
  • Okrúhlou formičkou na pečivo vykrojíme 60 malých koliesok. Zvyšky cesta vždy vyvaľkáme a znovu vykrájame, aby sa všetko spracovalo.
  • Polovicu sušienok natrieme kokosovým jogurtom. Na to dáme vrstvu roztlačených malín s chia semienkami.
  • Zakryjeme druhým kolieskom, čím nám vznikne vlastne zlepované pečivo, len ho nie je potrebné piecť.
  • Takto upravené sušienky dáme na 30 minút do mrazničky.
  • Medzitým rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.
  • Vyberieme sušienky z mrazničky a jednu po druhej namočíme v čokoláde.
  • Odložíme na pracovnú plochu pokrytú papierom na pečenie a posypeme nasekanými kakaovými lupienkami a soľou.
  • Vložíme do chladničky a necháme minimálne 20 minút odpočinúť. V chladničke nám toto nepečené pečivo vydrží až 5 dní.

Tip: Pokiaľ nebudeme mať čerstvé datle, ale sušené, musíme ich pred použitím zaliať vriacou vodou a nechať 10 minút namočené. Potom len stačí scediť.

Nepečené kokosové pečivo s kakaom a malinovým džemom.
Zdroj: https://nourishingamy.com/

Arašidovo-datlové brownies s čokoládou

Tento bezlepkový dezert v štýle obľúbeného amerického múčnika si zamilujete hneď po prvom súste. Rozplýva sa na jazyku a má úplne dokonalú chuť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 25 kusov vykôstkovaných datlí
  • 1/2 hrnčeka vylúpaných vlašských orechov
  • 3/4 hrnčeka nesladeného kakaového prášku
  • 1/4 hrnčeka smotanového arašidového masla
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky morskej soli

Na polevu:

  • 1/3 hrnčeka kakaového prášku
  • 1/3 hrnčeka medu alebo javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Pekáč vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme nabok.
  • Datle dáme do misky, prelejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom precedíme a nakrájame na malé kúsky.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme vlašské orechy, kakaový prášok, soľ a dôkladne rozmixujeme na jemné drobné kúsky.
  • Cesto je dobré spracovať na dve časti, aby malo tú najlepšiu konzistenciu aj chuť.
  • Polovicu tejto zmesi dáme nabok a do tej zvyšnej dáme polovicu datlí, arašidového masla, kokosového oleja i vanilky.
  • Mixujeme tak dlho, až kým je zmes hladká. V prípade potreby pridáme kokosový olej.
  • Akonáhle zmes drží pohromade a nedrobí sa, keď ju rukou stlačíme, prenesieme ju do pripraveného pekáča.
  • Zostávajúcu zmes kakaa s orechmi, datle, arašidové maslo, vanilku aj kokosový olej dáme do kuchynského robota a spracujeme rovnako ako predtým.
  • Opäť preložíme cesto do pekáča a všetko starostlivo zatlačíme do pekáča a rozprestrieme po celej ploche.
  • Dáme vychladiť do chladničky a medzitým si nachystáme polevu.
  • V stredne veľkej miske zmiešame kakaový prášok, med, rozpustený kokosový olej aj vanilku.
  • Miešame tak dlho, pokiaľ nie je zmes hustá a hladká.
  • Rovnomerne rozprestrieme na hmotu v pekáči a dáme na 2 hodiny vychladiť.
  • Pred servírovaním rozdelíme na menšie kúsky. Kto chce, môže ešte posypať kakaom alebo postriekať čokoládovou polevou.
Nepečené brownies s kakaom, arašidmi a medom.
Zdroj: https://krollskorner.com/

Čokoládové bochníky oreo

Cukroví bez pečenia s obľúbenými sušienkami poteší snáď každého maškrtníka. Majú nezameniteľnú a úplne charakteristickú chuť, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 1 balenie sušienok Oreo v krabici
  • 510 g smotanového syra
  • 200 g čokolády na varenie alebo mliečne

Postup:

  • Oreo sušienky nasypeme do nádoby mixéra či kuchynského robota a na najvyššiu rýchlosť rozmixujeme na jemné drobčeky. Pokiaľ nemáme mixér s nádobou či robota, dáme ich do vrecka a rozdrvíme pomocou kuchynského valčeka na cesto.
  • Preložíme do klasickej misky, pridáme smotanový syr a dôkladne rozšľaháme pomocou ručného mixéra.
  • Odoberáme kúsky hmoty a tvarujeme z nej guličky, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Keď spracujeme všetko, vložíme guličky do chladničky a necháme aspoň 1 hodinu vychladiť.
  • Potom rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a jednu guličku po druhej do nej namočíme.
  • Vrátime späť na plech a znova dáme chladiť, tentoraz aspoň na 2 – 3 hodiny.

Tip: Ak nechcete len obyčajnú čokoládu, prejdite si recepty na čokoládové polevy na pečivo , ktoré sa tiež budú hodiť.

Neprekonateľné hľuzovky máčané v čokoláde.
Zdroj: https://whoneedsacape.com/

Marhuľovo-kokosové guličky so zázvorom

Tento recept bol inšpirovaný vegánskymi čokoládovo-karamelovými guličkami. Základ tvoria zdraviu prospešné semená s obsahom omega 3.

Nie je to len obyčajná sladkosť, ale zároveň aj výživná rýchla desiata, do ktorej sa s chuťou zahryznete. Vynikajúca chuť ide ruka v ruke s jemnosťou.

Ingrediencie:

  • 1/4 hrnčeka zlatých ľanových semienok
  • 1/4 hrnčeka konopných semienok
  • 1/2 hrnčeka mandlí
  • 1/2 hrnčeka sušeného strúhaného kokosu
  • 150 g sušených marhúľ
  • 3 čerstvé datle
  • Štipka soli

Postup:

  • Marhule dáme do misky, zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút odstáť. Potom marhule precedíme, opláchneme, osušíme a nakrájame na štvrťky.
  • Do nádoby mixéra dáme ľanové aj kopné semienka, mandle a 1/4 hrnčeka kokosu. Na najvyššiu rýchlosť rozmixujeme, až bude mať všetko konzistenciu ako múka.
  • Keď máme hotovo, pridáme marhule, nakrájané datle, soľ a pulzným tlačidlom mixujeme tak dlho, kým sa všetky suroviny nespoja. Nie je na škodu niekoľkokrát oddeliť kúsky zo stien misy.
  • Nakoniec misu vyberieme zo základne a prisypeme zvyšnú 1/4 hrnčeka kokosu. Zmes bude lepkavá, ale dobre sa s ňou pracuje.
  • Pripravíme si tanier alebo tácku, posypeme kokosom az cesta tvoríme rovnako veľké guličky, ktoré skladáme na tanier.
  • Vložíme do chladničky a necháme 1 hodinu vychladiť.
  • Potom už len stačí naservírovať.
Vegánske guličky s marhuľami, kokosom a javorovým sirupom.
Zdroj: https://amylecreations.com/

Vianočné pečivo s bourbonom

Vianoce sú krásne obdobie a príprava sladkého maškrtenia je jeho nepostrádateľnou súčasťou. Tieto guličky sa dajú síce pripravovať po celý rok, ale to najväčšie kúzlo majú práve počas vianočných sviatkov. Sú rýchle, jednoduché a veľmi dobré.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček drvených vanilkových sušienok
  • 1 hrnček nakrájaných pekanových orechov
  • 1 a 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 2 – 3 lyžičky nesladeného kakaového prášku
  • 1/4 hrnčeka bourbonu Jim Beam
  • 1 a 1/2 lyžičky kukuričného sirupu

Postup:

  • Do strednej misky nasypeme drvené vanilkové sušienky, pekanové orechy, kakao a 1 hrnček práškového cukru.
  • Pridáme kukuričný sirup, zalejeme bourbonom a všetko dôkladne premiešame, aby vznikla hladká hmota.
  • Lyžičkou odoberáme kúsky cesta a dlaňami vytvarujeme do guličky.
  • Zostávajúcu 1/3 kokosu nasypeme na hlboký tanier a každú guličku v ňom obalíme.
  • Naukladáme na tácku či plech s papierom na pečenie a dáme aspoň na 1 hodinu vychladiť.
Dokonale vláčne nepečené vianočné guličky s bourbonom.
Zdroj: https://www.savvymamalifestyle.com/

Snehové gule

Každé pečivo bez pečenia je niečím špecifické, čo platí aj v prípade tohto receptu. Vďaka pekanovým orechom a sušienkam budú guličky úžasnou pochúťkou, ktorú potešíte všetkých svojich blízkych. Len pozor, aby na vás vôbec zostalo.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/4 hrnčeka rozdrobených čokoládových sendvičových sušienok (Oreo, Disco atď.)
  • 1 hrnček jemne nasekaných pekanových orechov
  • 1 a 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného sirupu
  • 1/3 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/4 hrnčeka jahodovej marmelády

Postup:

  • Omrvinky sušienok s nasekanými pekanovými orechmi dáme do misy.
  • K sušienkam preosejeme 3/4 hrnčeka práškového cukru, strúhaný kokos a premiešame.
  • Pridáme kukuričný sirup, jahodovú marmeládu a dôkladne zamiešame, aby sa všetko spojilo do hladkej hmoty.
  • Rukou alebo lyžičkou tvoríme rovnako veľké guličky, ktoré obalíme vo zvyšných 3/4 hrnčeku cukru múčka.
  • Každú guľôčku otočíme v cukre hneď niekoľkokrát, aby bola skutočne dobre obalená.
  • Ak ich uložíme do vzduchotesnej nádoby, vydrží nám až 1 týždeň.
13) Orechové guličky s kokosom.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Gaštánky z gaštanov

Tieto sušienky sú maximálne chutné a krásne mäkké. Ich chuť je maslová, hoci maslo vôbec neobsahujú. Spôsobom prípravy je trochu netradičný, ale určite stojí za to ho vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 250 g jedlých gaštanov
  • 4 polievkové lyžice agátového medu
  • 1/2 lyžičky škorice
  • Štipka soli
  • 2 lyžice nasekaných píniových orieškov
  • Štipka soli

Postup:

  • Gaštany dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme ich namočené po dobu 1 hodiny.
  • Potom ich narežeme do tvaru kríža, preložíme do misky alebo kastróla aj s vodou, v ktorej boli namočené a privedieme do varu.
  • Varíme po dobu 15 minút, potom znížime teplotu a necháme variť ďalších 10 minút.
  • Potom gaštany precedíme, nasypeme na utierku, zabalíme a dôkladne pretlačíme, aby škrupina praskla. Vylúpeme a ochladíme pod tečúcou studenou vodou.
  • Vylúpané gaštany nasypeme do nádoby mixéra a rozdrvíme najemno.
  • V malom hrnci rozpustíme 2 lyžice agátového medu so škoricou a štipkou soli.
  • Tento sirup nalejeme na rozmixované gaštany a starostlivo premiešame.
  • Namočíme si prsty a odoberáme kúsky hmoty, z ktorej tvarujeme mierne ploché gaštany.
  • Každý jednotlivý kúsok namočíme do zvyšných 2 lyžíc agátového medu a potom obalíme v píniových orieškach.
  • Skladáme na tácku alebo tanier a dáme vychladiť do chladničky, kde nám vydržia cca 3 dni.
  • Pred konzumáciou je potrebné nechať gaštany 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote a potom servírovať.
Nepečené pečivo z gaštanov.
Zdroj: https://gordon-ramsay-recipe.com/

Orechové pečivo s čokoládovou polevou

Lahodné tyčinky či štvorčeky plné vlašských orechov sú jemné, dokonale chrumkavé s drobivou náplňou a lahodnou polevou. Príprava sa môže zdať zložitá, ale verte, že je to hračka.

Ingrediencie:

Na nepečený korpus:

  • 1/2 hrnčeka kokosovej múky
  • 1/2 hrnčeka polených vlašských orechov
  • Štipka soli
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja (musia mať izbovú teplotu)
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 8 – 10 kúskov datlí
  • 1 hrnček delených vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • Štipka soli

Na polevu:

  • 1 balenie tmavej čokolády
  • 1/3 hrnčeka arašidového masla

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota či mixéra dáme kokosovú múku, vlašské orechy, soľ a na strednú rýchlosť mixujeme.
  • Potom prilejeme kokosový olej, javorový sirup aj vanilkový extrakt. Mixujeme, aby sa všetko spojilo, pričom niekoľkokrát mixér vypneme a odlúpneme kúsky hmoty od stien nádoby.
  • Pripravíme si štvorcovú formu, vyložíme ju papierom na pečenie a preložíme do nej hotovú hmotu, ktorú prstami natlačíme na celé dno.
  • Opláchneme misu od robota a vložíme do nej všetky suroviny na náplň.
  • Na strednú rýchlosť všetko mixujeme, až sa utvorí hladký krém, ktorý prelejeme na pripravenú základňu v pekáči.
  • Rozprestrieme a dáme na 30 minút do chladničky.
  • Nakoniec dáme čokoládu rozpustiť do vodného kúpeľa a miešame, kým nie je pekne hladká.
  • Odstránime z platne a pridáme arašidové maslo. Nalejeme na náplň a uhladíme.
  • Dáme do chladničky a necháme oddýchnuť najlepšie cez noc. Pokiaľ sa nám nechce čakať tak dlho, chladíme aspoň 3 hodiny.
  • Potom už len stačí rozdeliť na 16 rovnako veľkých kúskov a servírovať.
  • Skladujeme v chladničke a môžeme si časť uložiť aj do mrazničky.
Tyčinky plné orechov, čokolády a datlí.
Zdroj: https://bakeitpaleo.com

Cukrovia zo salka

Niekedy stačí len chvíľka a nepečená pochúťka je na svete ako mávnutím kúzelného prútika. Pokiaľ milujete Salko, potom je tento recept určený práve vám. Budete sa olizovať až za ušami.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
  • 2 čokolády na varenie (môžeme použiť aj mliečnu či horkú)
  • 30 kusov mliečnych sušienok

Postup:

  • Formu na pečenie na biskupský chlebíček vyložíme papierom na pečenie a zľahka natrieme maslom.
  • Sušienky rozdrvíme a nasypeme do veľkej misky.
  • Do malého hrnca dáme čokoládu, maslo, kondenzované mlieko a na nízku teplotu pomaly zahrejeme.
  • Za stáleho miešania necháme rozpúšťať, aby sa všetko spojilo. Varíme cca 3 – 5 minút.
  • Ešte teplú zmes prelejeme do misy k sušienkam a dôkladne premiešame. Tým vznikne súvislá hmota, ktorú preložíme do pripravenej formy.
  • Dôkladne natlačíme do formy a rozprestrieme na celé dno.
  • Vložíme do chladničky a necháme po dobu 7 hodín zatuhnúť.
  • Akonáhle táto doba uplynie, vyberieme formu z chladničky, otočíme hore dnom a odlepíme papier na pečenie.
  • Nakrájame na malé, rovnako veľké kúsky a môžeme podávať. Uchovávame s chladničke.
Čokoládový sušienkový koláč bez pečenia z kondenzovaného mlieka.
Zdroj: https://www.islandsmile.org/

Zaujímavosti na záver

Na rôzne druhy nepečených cukroviniek sa používa kondenzované mlieko. Viete, ako sa vyrába? Mrknite na krátke video, podľa ktorého si urobíte predstavu.

Peanut Butter | How It's Made

V niekoľkých receptoch môžete naraziť na tzv. sendvičové sušienky. Tie sú veľmi populárne najmä kvôli lahodnej náplni. V nasledujúcom videu zistíte, ako sa vlastne tieto sušienky tvoria.

SANDWICH COOKIES | How It's Made

Cukrovia a čokoláda k sebe patria rovnako ako jahody so šľahačkou. Používa sa do krémov, na polevy, na posyp, skrátka do všetkého možného. Pozrite sa na video a zistíte, ako taká pochúťka vlastne vzniká.

How It's Actually Made - Chocolate

Dnešná doba je značne uponáhľaná, takže keď sa vám nebude chcieť strácať čas s pečením rolády, ktorú použijete na prípravu nepečených cukroviniek, môžete si ju jednoducho kúpiť hotovú. Ako sa vyrába? To už zistíte v priloženom videu.

SHANGHAI KUIHONG automatic swiss roll production line video 1

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.