10 najlepších receptov na špagety s cuketou! Zdravá alternatíva pre všetkých

Vyhnite sa zbytočným kalóriám a sacharidom s týmito receptami na cuketové špagety!

Pokrmy sú také jednoduché a lahodné, že ani nespoznáte rozdiel od klasických cestovín.

Urobte si svoj obed zdravý a plný potrebných živín pre vaše telo.

Jednoducho a jednoducho, maškrtte bez výčitiek!

Cuketové špagety s cesnakom a parmezánom

Tento recept je tým najlepším spôsobom, ako si uvariť zeleninové rezance! Varenie vrátane prípravy vám zaberie iba 20 minút. Vychutnajte si tieto lahodné zeleninové cestoviny s cesnakom, paradajkami, bazalkou a parmezánom. Sú nízko-sacharidové, keto a vegetariánske!

Čo budeme potrebovať

  1. 1 kg cukiet
  2. 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  3. 4 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  4. Lyžička chilli prášku
  5. 350 g paradajky (nakrájané)
  6. 200 g strúhaného parmezánu
  7. Hrsť bazalkových lístkov
  8. Lyžička kukuričného škrobu
  9. 2 lyžičky studenej vody
  10. Soľ

Postup

  1. Na rezance si pripravíme cuketu, ktorú olúpeme a pomocou škrabky na cuketové špagety vytvoríme špirály
  2. Pokiaľ krájač na cuketové špagety nemáte, nakrájajte jednotlivé plátky špaget na tenké prúžky do dĺžky špaget (nechajte sa inšpirovať videom na konci článku)
  3. Do veľkej panvice pridáme olivový olej, cesnak a čili korenie
  4. Sporák zapneme na strednú teplotu
  5. Keď okolo cesnaku začne bublať olej, pridáme cuketové rezance
  6. Rezance niekoľkokrát v oleji prehodíme a varíme ako klasické špagety, kým nie sú dobré na skus, a to približne 5-7 minút
  7. Nenechávame ich variť dlhšie, inak budú kašovité
  8. Počas varenia ich neprestávame prehadzovať a miešať
  9. Vmiešame paradajky, bazalku a parmezán
  10. Varíme ďalšiu minútu
  11. Pomocou klieští na cestoviny prenesieme cuketové rezance, paradajky a bazalku do servírovacej misky
  12. Tekutinu, ktorá sa varením uvoľnila, necháme na panvici
  13. Tekutinu privedieme do varu
  14. Zmiešame kukuričný škrob a studenú vodu v malej miske a potom všetko vmiešajte do vriacej omáčky na panvici
  15. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu, kým tekutina nezhustne na omáčku
  16. Omáčku ochutnáme a dochutíme soľou
  17. Omáčkou prelejeme cuketové cestoviny, paradajky a bazalku
  18. Nakoniec všetko posypeme parmezánom a ihneď podávame
Zdravé cuketové špirály namiesto klasických špaget s parmezánom a cesnakom.
Zdroj: jessicagavin.com

Raw špagety z cukety na ázijský spôsob

Tento pokrm je plný lahodných čerstvých zeleninových rezancov a obsahuje iba 85 kalórií na porciu! Recept je hotový za menej ako 20 minút a vyžaduje doslova nulovú dobu varenia.

Čo budeme potrebovať

  1. Hrsť čerstvého koriandra (nasekaný)
  2. 3 lyžice ryžového octu
  3. Lyžica sezamového oleja
  4. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  5. 2 lyžičky červenej papriky
  6. 2 lyžičky cukru
  7. 3 stredné cukety
  8. Soľ

Postup

  1. Vo veľkej mise si zmiešame koriander, ocot, olej, cesnak, červenú papriku, cukor a štipku soli
  2. Cuketu pomocou škrabky na cuketové špagety nakrájame na špirály, inak ju nakrájame na tenké prúžky nožom (nechajte sa inšpirovať videom na konci článku)
  3. Cuketu pridáme do pripravenej octovej zmesi
  4. Zmes prehádžeme a premiešame, kým sa ingrediencie dobre nepremiešajú
  5. Takto cuketové špagety ihneď podávame

Cuketa sa hodí naozaj ku všetkému a dá sa upraviť do akejkoľvek podoby! Upečte z nej napríklad niektorý z týchto lahodných cuketových múčnikov a pochutnajte si na zdravej, sladkej bodke na záver!

Ľahké zeleninové cestoviny z cukety s krevetami a štipľavým chilli.
Zdroj: downshiftology.com

Caprese s cestovinami z cukety bez mäsa

Zabudnite na cestoviny plné sacharidov! Tento kreatívny recept vám prináša čerstvú chuť talianskych cestovín bez výčitiek. Osviežujúci tanier cuketových rezancov caprese vyžaduje, aby cuketa prešla procesom vyprážania pre zmäknutie. Potom musí byť okamžite podávaná, aby nestratila svoju sviežosť a chrumkavosť.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice olivového oleja
  2. 1 kg cukiet
  3. 350 g paradajok
  4. 250 g čerstvej mozzarelly
  5. Hrsť čerstvej bazalky
  6. 2 lyžice kapary
  7. 2 strúčiky cesnaku
  8. 100 g pražených solených mandlí

Postup

  1. Na panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olej, kým nebude horúci
  2. Pridáme nakrájanú cuketu
  3. Za stáleho miešania varíme 1 až 2 minúty alebo kým nezačne mäknúť
  4. Panvicu s cuketou odstránime z platne a cuketu preložíme ju do veľkej misy
  5. Do misy s cuketou pridáme paradajky, mozzarellu, bazalku, cesnak a štipku soli
  6. Jemne spolu všetko premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  7. Pokrm z cukiet ihneď podávame posypaný opraženými mandľami
Zeleninové špirálky s paradajkou a mozzarellou.
Zdroj: thefitchen.com

Talianske lasagne s cuketou a tofu

Vynechanie hovädzieho mäsa neznamená, že toto jedlo bude o to menej chutné. Práve naopak s plátkami cukety tento pokrm dostane sviežosť a tento klasický recept na lasagne.

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 150 g nasekaných vlašských orechov
  2. 2 strúčiky cesnaku
  3. 200 g tvrdého tofu
  4. 200 g nakrájanej cukety na kocky
  5. Lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  6. ½ lyžičky sušeného oregana
  7. ¼ lyžičky chilli prášku
  8. Hrsť čerstvej bazalky
  9. ½ lyžičky morskej soli
  10. Mleté čierne korenie

Na lasagne

  1. 150 g lasagne cestovín
  2. Extra panenský olivový olej
  3. 400 g konzervovaných paradajok (drvených)
  4. 2 cukety (nakrájané na tenké plátky)
  5. 250 g strúhaného syra pecorino (alebo parmezánu)
  6. Soľ
  7. Mleté čierne korenie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Pripravíme si cuketovú tofu náplň
  3. V kuchynskom robote si zmiešame vlašské orechy, cesnak, tofu, nakrájanú cuketu, citrónovú šťavu, oregano, chilli prášok, bazalku, soľ a korenie
  4. Všetko spracujeme do krémovej konzistencie (tak aby sa dala rozotrieť)
  5. Podľa potreby pridávame viac soli a korenia
  6. Cestoviny si vo vriacej osolenej vode pripravíme podľa návodu na obale
  7. Na zostavenie lasagnej pokvapkáme zapekaciu misu olivovým olejom a potom začneme vrstviť jednotlivé ingrediencie v tomto poradí
  8. 1. vrstva: ⅓ paradajok, ½ rezancov, ½ tofu náplne, ½ cukety
  9. 2. vrstva: ⅓ paradajok, ½ rezancov, ½ tofu náplne, ½ cukety
  10. Navrch položíme zvyšné ⅓ paradajok
  11. Zmes posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom
  12. Zapekaciu misu prikryjeme a pečieme približne 15 minút
  13. Po 15 minútach misu odkryjeme a pečieme ďalších 20-30 minút, alebo kým cuketa nezmäkne
  14. Pred samotným podávaním necháme cuketové lasagne 10 minút odpočinúť.
  15. Nakoniec okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a podávame
Klasický recept na lasagne vo vegetariánskej verzii s cuketou a tofu.
Zdroj: feastingathome.com

Cuketové rezance s mäsovými guľami

Odľahčite klasický recept na špagety s mäsovými guličkami mletým morčacím mäsom a jednoduchými zeleninovými cestovinami.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mletého morčacieho mäsa (kuracieho)
  2. 200 g strúhanky
  3. Vajcia
  4. 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  5. 50 g nastrúhaného parmezánu
  6. 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
  7. Soľ
  8. Čerstvo mleté čierne korenie
  9. 2 lyžice olivového oleja
  10. 700 g marinara omáčky
  11. 4 stredné cukety (nakrájané na rezančeky)
  12. 120 g syra provolone (nastrúhaný)

Postup

  1. V miske zmiešame mleté morčacie mäso, strúhanku, vajcia, petržlen, parmezán, 1 strúčik cesnaku a ½ lyžičky soli a korenia
  2. Z mäsovej zmesi si vytvarujeme 12 mäsových guličiek
  3. Na veľkej panvici, vhodné do rúry si rozohrejeme lyžicu oleja
  4. Postupne pridáme mäsové guličky a za občasného obracania varíme 4 až 6 minút, kým nezhnednú zo všetkých strán
  5. Teplotu znížime na stredne nízku, pridáme a jemne vmiešame omáčku marinara
  6. Pokračujeme 14 až 16 minút vo varení
  7. Mäsové gule občas otočíme, kým sa guličky neprevaria a omáčka nezhustne
  8. Medzitým si na stredne vysokú teplotu rozohrejeme zvyšnú lyžicu oleja na menšej panvici
  9. Pridáme cuketu so zvyšným cesnakom a varíme, kým cuketa nebude mäkká a prehriata
  10. Všetko dochutíme soľou a korením
  11. Rúru si rozohrejeme na vysokú teplotu v režime grilu
  12. Mäsové guličky posypeme syrom provolone a vložíme ich do rúry
  13. Tu ich grilujeme 3 až 4 minúty, kým syr nie je zlatohnedý
  14. Mäsové guličky podávame s hotovými cuketovými cestovinami, posypané parmezánom
Mäsové gule z morčacieho mäsa s cestovinou z cukety.
Zdroj: eatwell101.com

Vegánske cestoviny z cukety s avokádovým pestom

Urobte si jednoduché avokádové pesto, ktoré krásne ochutí tento jedinečný recept na cuketové špagety.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 stredné (nakrájané na rezančeky)
  2. Zrelé avokádo (zbavené kôstok a olúpané)
  3. 30 g lístkov čerstvej bazalky
  4. Lyžica miso pasty (alebo tahini pasty)
  5. ½ lyžice extra panenského olivového oleja
  6. 3 lyžice citrónovej šťavy
  7. Strúčik cesnaku
  8. 250 g nakrájaných cherry paradajok
  9. Soľ
  10. Korenie

Postup

  1. Cuketové rezance, bohato osolíme a dáme ich do sitka nad misku
  2. Misku umiestnime do chladničky aspoň na 30 minút
  3. Medzitým si na avokádové pesto, zmiešame avokádo, bazalku, miso pastu, olivový olej, citrónovú šťavu a cesnak v mixéri alebo kuchynskom robote
  4. Zmes mixujeme, kým nebude hladká
  5. Pridáme (veľa) soli a korenia
  6. Vypotené cuketové špagety opláchneme a jemne ich vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú tekutinu, osušíme ich čistou utierkou
  7. Avokádové pesto vmiešame do cuketových rezancov
  8. Pridáme aj cherry paradajky a premiešame
  9. Cestoviny podávame vychladené a čo najskôr od prípravy

Tieto cuketové rezance s avokádovým pestom naozaj chutia najlepšie, keď ich zjete do 2 hodín od prípravy, ale v prípade potreby uchovávajte zvyšky v chladničke vo voľne zakrytej nádobe až 24 hodín.

Krémové avokádové pesto na zeleninových cuketových špagetách.

Kung pao z cuketových cestovín a kuracím mäsom

Čínska klasika z jednej panvice, je ľahkým a rýchlym riešením, pokiaľ premýšľate nad tým ako si ázijskú kuchyňu urobiť o niečo zdravšie. Najlepšie zo všetkého je, že celé varenie trvá menej ako 30 minút a je oveľa zdravšie a lepšie ako jedlo so sebou z ázijského bistra!

Čo budeme potrebovať

  1. Kuracie prsia (nakrájané na kocky)
  2. Lyžička sezamového oleja
  3. Soľ
  4. Korenie

Na omáčku

  1. 200 ml sójovej omáčky
  2. 2 lyžice rybej omáčky
  3. 2 lyžice ryžového octu
  4. Lyžička sezamového oleja
  5. 2 strúčiky cesnaku (nasekaný)
  6. ½ lyžičky strúhaného zázvoru
  7. 2 lyžice kukuričného škrobu
  8. 2 lyžice vody (+ ďalšie podľa potreby na zriedenie omáčky)
  9. 4 sušené chilli papričky
  10. 5-6 stredných cukiet (nakrájaných na rezančeky)

Na ozdobu

  1. Jarná cibuľka
  2. Sezamové semienka

Postup

  1. V stredne veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na omáčku
  2. Vo veľkej mise si osolíme a okoreníme kura a pridáme 1 lyžicou omáčky
  3. Kurča necháme marinovať
  4. Medzitým si pomocou škrabky na cuketové špagety nakrájame cuketu
  5. Špirálky potom osušíme papierovou utierkou
  6. Na hlbokej panvici (najlepšie woku) si zahrejeme 2 lyžice oleja
  7. Pridáme kura a varíme, kým nie je zlato hnedé, asi 4-5 minút
  8. Pridáme sušené chilli a varíme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia
  9. Do panvice pridáme omáčku a zvýšime teplotu, aby omáčka začala bublať a hustnúť
  10. Pridáme jednu polievkovú lyžicu vody, ale len pokiaľ je potrebné, aby sa omáčka viac zriedila
  11. Cuketové rezance, pridáme do panvice a pomocou klieští premiešame, aby sa obalili omáčkou
  12. Varíme ďalšie 2 minúty, kým cuketa nie je mäkká, ale stále chrumkavá
  13. Ihneď podávame, ozdobené jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami
Cuketové kung pao s kuracím mäsom, sójovou omáčkou a chilli.
Zdroj: skinnytaste.com

Cuketové špagety carbonara

Vegetariánska carbonara je zeleninovou verziou klasických talianskych cestovín s vaječnou omáčkou a šunkou, ktorý je možné servírovať pri každej príležitosti, ako napríklad ľahký obed.

Čo budeme potrebovať

  1. 350 g cukety
  2. 3 lyžice oleja
  3. Strúčik cesnaku
  4. Štipka sušenej mäty (voliteľne)
  5. 2 vajcia
  6. Žĺtok
  7. 30 g strúhaného parmezánu
  8. Korenie
  9. Soľ
  10. 300 g špaget

Postup

  1. Cuketu umyjeme a nakrájame na kocky alebo plátky
  2. Na panvici si s 3 lyžicami oleja orestujeme ľahko rozdrvený cesnak
  3. Cesnak necháme zozlatnúť, potom pridáme nakrájanú cuketu
  4. V polovici varenia pridáme soľ, mätu a varíme asi 10 minút na miernom ohni
  5. Potom odstránime cesnak
  6. Do misky si rozbijeme vajcia a pridáme parmezán, soľ a veľké množstvo mletého čierneho korenia
  7. Vaječnú zmes dôkladne prešľaháme a dáme bokom
  8. Špagety uvaríme vo veľkom množstve osolenej vody a scedíme
  9. Trochu vody z cestovín si odoberieme a necháme bokom
  10. Cestoviny pridáme do panvice s restovanou cuketou a pridáme aj vaječnú zmes
  11. Zmes miešame na najnižšiu možnú teplotu, kým nezískame krémovú konzistenciu
  12. V prípade potreby pridáme vodu z cestovín, aby omáčka bola dostatočne krémová
  13. Cestoviny podávame teplé posypané parmezánom a čiernym korením
Klasická talianska carbonara s cuketovými cestovinami vajcom a slaninou.
Zdroj: cookinglsl.com

Cuketová omáčka z paradajok

Táto omáčka z cukiet na cestoviny je skvelý spôsob, ako pridať túto lahodnú zeleninu do vášho jedálnička! Okrem paradajkovej a smotanovej chuti, omáčka aj krásne vyzerá a ešte lepšie chutí! Dokonca aj deti si ju zamilujú!

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  2. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  3. 350 g cukety (nakrájaná na plátky)
  4. 400 g konzervovaných paradajok (drvená)
  5. Lyžička soli
  6. Čerstvo mleté čierne korenie
  7. 70 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Na cuketovú omáčku si pripravíme veľkú panvicu, na ktorej si rozohrejeme olivový olej
  2. Potom pridáme prelisovaný cesnak a asi minútu cesnak opekáme, kým sa nerozvonia
  3. Následne pridáme nakrájanú cuketu
  4. Varíme, kým cuketa nezačne hnednúť
  5. Ihneď pridáme drvené paradajky z plechovky
  6. Teplota pod omáčkou by mala byť vysoká, aby sa omáčka pekne prevarila
  7. Osolíme, okoreníme a podľa potreby pridáme trochu vody, aby omáčka bola pekne krémová
  8. Po 10 minútach varenia by mala byť omáčka hotová
  9. Prelejeme ju do kuchynského robota a spracujeme ju do hladka
  10. Potom ju prelejeme späť do rovnakej panvice, zapnutej na nízku teplotu
  11. Pridáme smotanu a miešame, kým sa ingrediencie dôkladne nespoja
  12. Omáčku ochutnáme, okoreníme podľa potreby a podávame s obľúbenými cestovinami
Omáčka z paradajok a cuketou rozmixované do krémovej omáčky.
Zdroj: gocookyummy.com

Cuketová omáčka zo smotany

Tieto cestoviny so smotanovo cuketovou omáčkou sa môžu stať vašim novým obľúbeným receptom z cukety. Rýchly, jednoduchý, lacný a skvelý spôsob, ako túto surovinu použiť na prípravu lahodnej cestovinovej večere!

Čo budeme potrebovať

  1. 50 g masla
  2. 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  3. ½ cibule (nakrájaná najemno)
  4. 600 g cukety (nastrúhaná)
  5. ½ lyžičky soli
  6. ½ lyžičky korenia
  7. 250 ml smotany na šľahanie
  8. 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  9. 75 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
  10. 200 g kukurice (konzervovaná, odkvapkaná)
  11. Parmezán
  12. Hrsť čerstvej bazalky

Postup

  1. Vo veľkej panvici si na stredne vysokú teplotu rozpustíme maslo
  2. Pridáme cesnak a cibuľu
  3. Varíme asi 2 minúty, kým cibuľa ľahko nezozlátne
  4. Pridáme cuketu, varíme ďalšiu 1 minútu
  5. Potom pridáme soľ a korenie a miešame 2 minúty, kým nezmenší objem asi o ½
  6. Vmiešame smotanu, kurací vývar, parmezán a kukuricu
  7. Zmes privedieme do varu, potom znížime teplotu na stredný stupeň a varíme ďalšie 3 minúty
  8. Omáčku varíme dovtedy, kým sa tekutina dodatočne nezredukuje
  9. Omáčku zložíme z platne, ihneď podávame s obľúbenými cestovinami, ozdobené extra parmezánom

Zmlsnite si na cukete nielen vo forme krémovej omáčky, ale aj vo forme nadýchanej cuketovej nátierky alebo cuketovej polievky , ktorú z nej môžete počas niekoľkých jednoduchých krokov vytvoriť! Vychutnajte si na rôzne spôsoby a plnými dúškami!

Krémová omáčka na cestoviny s cuketou a smotanou.
Zdroj: recipetineats.com

Ak si neviete rady ako cuketové rezance bez toho, aby ste si museli kupovať strojček na cuketové špagety, nezúfajte. V tomto videu sa všetko potrebné dozviete. Cestoviny z cukety je možné vytvoriť s klasickou škrabkou na zeleninu alebo strúhadlom alebo stolným krájačom. Pozrite sa ako na to!

How to Make Zucchini Noodles Without a Spiralizer
Zdroj: Kelly Senyei

Prečo zaradiť cuketu do nášho jedálnička?

Cuketa je letná tekvica z čeľade tekvicových a radíme ju do rovnakej čeľade spolu s melónmi, špagetovou tekvicou a uhorkami.

Môže dorásť do dĺžky viac ako 1 metra, ale obvykle sa žne, keď meria okolo 20 cm.

Napriek tomu, že je cuketa často považovaná za zeleninu, botanicky je radená medzi ovocie. Vyskytuje sa v niekoľkých odrodách, ktoré majú farbu od sýto žltej až po tmavo zelenú.

Cuketa je skvelým doplnkom stravy a existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme mali cuketu konzumovať:

  • Je bohatá na dôležité živiny
  • Obsahuje mnoho antioxidantov
  • Podporuje trávenie
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Zlepšuje funkciu srdca
  • Napomáha k zlepšeniu zraku
  • Skvelý doplnok stravy pre redukciu váhy
  • Podporuje zdravie kostí
  • Zlepšuje funkciu štítnej žľazy
  • Protirakovinové účinky

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.