Recepty na zdravé nátierky z cukety 6x inak. Ochutnajte zase niečo nové!

Chystáte letnú párty a neviete, čo pripraviť za pohostenie?

Hľadáte niečo zdravé, nové a inšpiratívne?

Potom vyskúšajte naše recepty na cuketové nátierky!

Inšpirujte sa dipom s pistáciami, fetou, tahini či píniovými orieškami.

Dobrú chuť!

Dip zo spálenej cukety

Táto jednoduchá nátierka je inšpirovaná tradičným gréckym údeným baklažánovým dipom, my však namiesto baklažánu použijeme cuketu, s ktorou je pokrm nemenej chutný.

Ingrediencie

  • 3 cukety
  • 2 lisované strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
  • štipka soli a korenia
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (rozdelenej na dve časti)
  • 1/4 šálky rozdrobeného syra Feta
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice strúhaného syra Romano

Postup

  1. Predhrejte si plynový alebo uhlíkový gril na stredne vysokú teplotu.
  2. Umiestnite cukety na gril a otáčajte ich každých 10 minút, kým nebudú po stranách spálené.
  3. Celkový čas grilovania by mal byť asi 30 minút.
  4. Dajte cukety na tanier a nechajte ich dostatočne vychladnúť, aby ste s nimi mohli manipulovať.
  5. Zlúpnite kožu a vyhoďte ju.
  6. Olúpané cukety dajte do sitka na 30 minút, aby sa vypustila prebytočná tekutina.
  7. Vložte cukety do misky spolu s cesnakom, citrónovou šťavou, soľou a korením a roztlačte vidličkou a poriadne premiešajte.
  8. Pridajte polovicu petržlenovej vňate, Fetu a znovu premiešajte.
  9. Ochutnajte a prípadne upravte korenie.
  10. Preneste do servírovacej misky.
  11. Ozdobte strúhaným syrom Romano a zvyšnou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým chlebom.
Nátierka zo spálenej cukety so syrom v hrnci s opečeným pečivom.
www.kalofagas.ca

Ak preferujete sladké, vyskúšajte naše recepty na 4 vynikajúce cuketové buchty .

Nátierka z cukety s čerstvou bazalkou

Veľmi chutný dip z pečenej cukety je povinnosťou každej letnej párty! Je skvelý aj ako pesto s cestovinami či len tak natretý na sendviči.

Ingrediencie

  • 2 veľké cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • ½ citróna
  • ½ zväzku čerstvej bazalky
  • 1 štipka hrubej morskej soli
  • 1-2 lyžičky vegánskeho bazalkového pesta (voliteľne)

Postup

  1. Umyte cukety a nakrájajte ich na 1 cm kúsky.
  2. Rozlisujte cesnak.
  3. Umyte bazalku a odšťavnite citrón.
  4. Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejte trochu olivového oleja.
  5. Keď je horúci, pridajte cuketu a cesnak.
  6. Restujte na stredne vysokom ohni do zlatista.
  7. Znížte na strednú teplotu, až bude zelenina zlatistá, ale ešte nie úplne mäkká.
  8. To by malo trvať cca 10 až 15 minút.
  9. Pridajte hotové cukety do mixéra spolu s bazalkou, citrónovou šťavou a soľou.
  10. Voliteľne pridajte 1 alebo 2 čajové lyžičky vegánskeho bazalkového pesta pre intenzívnejšiu bazalkovú chuť.
  11. Možno budete musieť pridať trochu vody kvôli správnej konzistencii nátierky.
  12. Nechajte vychladnúť a podávajte ako dip alebo nátierku, prípadne ako cuketové pesto s cestovinami.
Cuketový dip ozdobený čerstvou bazalkou v miske.
www.cookingwithelo.com

Pistáciovo-cuketová tapenáda

Táto nátierka s pistáciami a cuketou je úplná delikatesa! Je jednoduchá, chutná, skvelá s krekermi, chrumkavým chlebom, ale aj mäsom.

Ingrediencie

  • 1 veľká hrsť listov petržlenu
  • 1 veľký biely šampiňón, nakrájaný na štvrtiny
  • ⅓ šálky vylúpaných solených pistácií
  • 1 polievková lyžica nahrubo nasekanej červenej cibule
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • ½ šálky vykôstkovaných čiernych olív
  • 7,5 cm kus cukety
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Do kuchynského robota pridajte petržlenovú vňať, šampiňón, pistácie, cibuľu, olivový olej, citrónovú šťavu a cesnak.
  2. Mixujte, kým nie je všetko nasekané na malé kúsky, ale nie úplne do hladka.
  3. Ručne nakrájajte olivy a cuketu.
  4. V malej miske zmiešajte olivy a cuketu s rozmixovanými ingredienciami.
  5. Dochuťte soľou a korením.
  6. Podávajte s krekermi, chrumkavým chlebom, syrom a jemným mäsom.
  7. Užite si to!
Nátierka z cukety s pistáciami v miske s vedľa položenou bagetkou.
www.sneakymommies.com

Cuketový dip s tahini a píniovými orieškami

Jednoduché a lahodné občerstvenie pre vašich hostí! Pokiaľ si cuketu ugrilujete deň vopred, stačí potom hodinu pred príchodom očakávanej návštevy iba rozmixovať cuketu s ďalšími ingredienciami a máte pripravené skvelé pohostenie.

Ingrediencie

  • 2 veľké cukety, nakrájané na štvrtky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice tahini
  • 1 lyžička citrónovej kôry plus 1 a 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej mäty
  • 1/4 šálky opražených píniových orieškov
  • Tortilla chipsy, na podávanie

Postup

  1. Do veľkej misy dajte cuketu a olej; dochuťte soľou a korením.
  2. Zahrejte gril.
  3. Cukety grilujte do mäkka tak, aby boli na niektorých miestach spálené.
  4. Nezabudnite ich každých 5 – 10 minút obracať.
  5. Spálené cukety nechajte vychladnúť.
  6. Zakryte a vložte do chladničky až na 1 deň.
  7. V kuchynskom robote rozmixujte cuketu, tahini, citrónovú kôru a šťavu a cesnak a poriadne premiešajte.
  8. Preložte dip do misky.
  9. Ozdobte mätou a píniovými orieškami.
  10. Podávajte s tortillovými chipsy.
Nátierka z cukety s tahini a píniovými orieškami servírovaná v miske s tortilla chipsy.
www.rachaelraymag.com

Cuketová nátierka so zeleninou

Táto rastlinná nátierka z cukety je jemná, krémová a vynikajúca. Je skvelá ako predjedlo s vašim obľúbeným pečivom či tortillovými chipsy.

Ingrediencie

  • 1,5 kg cukety, nasekané
  • 500 g cibule, nasekané
  • 500 g mrkvy, nasekané
  • 500 g červenej papriky, nasekané
  • 2-4 papriky jalapeno (voliteľne podľa vášho vkusu), nasekané
  • 500 g paradajok, nasekaných
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, drvené
  • zväzok čerstvého koriandra
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice mletej rasce
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1/2 šálky bieleho octu
  • 1 šálka olivového oleja

Postup

  1. Vo veľkej panvici zahrejte šálku olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu dozlatista.
  2. Pridajte mrkvu, cesnak, papriku, pridávajte jednu po druhej a dobre premiešajte.
  3. Restujte 5 minút.
  4. Pridajte cuketu a paradajky a varte 10 minút.
  5. Pridajte ocot, papriku a rascu.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Varte 30 minút.
  8. Zmes každých pár minút premiešajte.
  9. Pridajte čerstvé bylinky a varte ešte niekoľko minút.
  10. Rozmixujte zeleninovú zmes v kuchynskom robote dohladka.
  11. Vložte pyré späť do hrnca a varte ďalších 5-7 minút.
  12. Upravte korenie podľa vašej chuti.
  13. Nádoby a viečka umyte mydlovou vodou.
  14. Vložte nádoby a viečka do veľkého hrnca a podlejte vodou.
  15. Priveďte do varu.
  16. Poháre a viečka nechajte v horúcej vode, kým nie sú pripravené na naplnenie.
  17. Naplňte poháre hotovou nátierkou, utrite a zaviečkujte.
  18. Táto rastlinná cuketová nátierka je najlepšia, ak sa podáva studená.
  19. Môže byť uložená v chladničke po dobu niekoľkých týždňov.
  20. Užite si ju!
Zeleninová nátierka natretá na plátku chleba s vedľa položeným pohárom plným nátierkami.
www.grabandgorecipes.com

Pozrite sa na inšpiráciu pre vaše zdravé obedy či večere v podobe receptov na zapekanú cuketu 7x inak. Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude úplná pochúťka.

Pikantná nátierka z pečenej cukety

Bohato ochutený a úžasne jednoduchý cuketový dip s vločkami červeného korenia, citrónom a cesnakom. Podávajte natreté na toaste či ako prílohu k vašej večeri.

Ingrediencie

  • 5 malých cukiet, orezaných a pozdĺžne rozpolených
  • 4 strúčiky cesnaku, neolúpané
  • 2 polievkové lyžice plus 1 čajová lyžička extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na servírovanie
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli a ďalšie podľa chuti
  • 2 lyžice na masle poduseného, jemne nakrájaného šťaveľa a hlávkového šalátu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
  2. Na veľký plech s okrajom položte cuketu s 2 lyžicami olivového oleja a premiešajte
  3. Položte šupkou dole, druhú stranu posypte vločkami červeného korenia a čiernym korením.
  4. Strúčiky cesnaku dajte do malého vrecka z alobalu, pokvapkajte ich 1 čajovou lyžičkou olivového oleja a pevne zabaľte.
  5. Položte balíček na plech.
  6. Pečte cuketu a cesnak po dobu 20 minút.
  7. Vyberte cesnak z rúry a nechajte ho vychladnúť.
  8. Pokračujte v pečení cukety po dobu ďalších 20 – 25 minút, alebo pokiaľ nebude nafúknutá a zlatá.
  9. Vypnite rúru a cuketu v nej nechajte ešte 15 – 30 minút.
  10. Vytlačte cesnak zo šupky do misky kuchynského robota; pridajte aj olivový olej.
  11. Pridajte cuketu, citrónovú šťavu a morskú soľ.
  12. Mixujte, kým zmes nie je zredukovaná a hladká.
  13. Ochutnajte a podľa chuti pridajte ďalší citrón alebo soľ.
  14. Preložte do misky, pokvapkajte olivovým olejom a zasypte bazalkou.
Pikantný cuketový dip v servírovacej miske položený na doske so suchármi, zeleninou a olivami.
wwwbrooklynsupper.com

Máte prebytok cukety a chcete si ju schovať na horšie časy? Potom sa pozrite na naše recepty na zavarenú cuketu .

A aký recept na nátierku z cukety vám chutil najviac? Dajte nám vedieť do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.