Chystáte letnú párty a neviete, čo pripraviť za pohostenie?
Hľadáte niečo zdravé, nové a inšpiratívne?
Potom vyskúšajte naše recepty na cuketové nátierky!
Inšpirujte sa dipom s pistáciami, fetou, tahini či píniovými orieškami.
Dobrú chuť!
Dip zo spálenej cukety
Táto jednoduchá nátierka je inšpirovaná tradičným gréckym údeným baklažánovým dipom, my však namiesto baklažánu použijeme cuketu, s ktorou je pokrm nemenej chutný.
Ingrediencie
- 3 cukety
- 2 lisované strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
- štipka soli a korenia
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (rozdelenej na dve časti)
- 1/4 šálky rozdrobeného syra Feta
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice strúhaného syra Romano
Postup
- Predhrejte si plynový alebo uhlíkový gril na stredne vysokú teplotu.
- Umiestnite cukety na gril a otáčajte ich každých 10 minút, kým nebudú po stranách spálené.
- Celkový čas grilovania by mal byť asi 30 minút.
- Dajte cukety na tanier a nechajte ich dostatočne vychladnúť, aby ste s nimi mohli manipulovať.
- Zlúpnite kožu a vyhoďte ju.
- Olúpané cukety dajte do sitka na 30 minút, aby sa vypustila prebytočná tekutina.
- Vložte cukety do misky spolu s cesnakom, citrónovou šťavou, soľou a korením a roztlačte vidličkou a poriadne premiešajte.
- Pridajte polovicu petržlenovej vňate, Fetu a znovu premiešajte.
- Ochutnajte a prípadne upravte korenie.
- Preneste do servírovacej misky.
- Ozdobte strúhaným syrom Romano a zvyšnou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým chlebom.
Ak preferujete sladké, vyskúšajte naše recepty na 4 vynikajúce cuketové buchty .
Nátierka z cukety s čerstvou bazalkou
Veľmi chutný dip z pečenej cukety je povinnosťou každej letnej párty! Je skvelý aj ako pesto s cestovinami či len tak natretý na sendviči.
Ingrediencie
- 2 veľké cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- ½ citróna
- ½ zväzku čerstvej bazalky
- 1 štipka hrubej morskej soli
- 1-2 lyžičky vegánskeho bazalkového pesta (voliteľne)
Postup
- Umyte cukety a nakrájajte ich na 1 cm kúsky.
- Rozlisujte cesnak.
- Umyte bazalku a odšťavnite citrón.
- Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejte trochu olivového oleja.
- Keď je horúci, pridajte cuketu a cesnak.
- Restujte na stredne vysokom ohni do zlatista.
- Znížte na strednú teplotu, až bude zelenina zlatistá, ale ešte nie úplne mäkká.
- To by malo trvať cca 10 až 15 minút.
- Pridajte hotové cukety do mixéra spolu s bazalkou, citrónovou šťavou a soľou.
- Voliteľne pridajte 1 alebo 2 čajové lyžičky vegánskeho bazalkového pesta pre intenzívnejšiu bazalkovú chuť.
- Možno budete musieť pridať trochu vody kvôli správnej konzistencii nátierky.
- Nechajte vychladnúť a podávajte ako dip alebo nátierku, prípadne ako cuketové pesto s cestovinami.
Pistáciovo-cuketová tapenáda
Táto nátierka s pistáciami a cuketou je úplná delikatesa! Je jednoduchá, chutná, skvelá s krekermi, chrumkavým chlebom, ale aj mäsom.
Ingrediencie
- 1 veľká hrsť listov petržlenu
- 1 veľký biely šampiňón, nakrájaný na štvrtiny
- ⅓ šálky vylúpaných solených pistácií
- 1 polievková lyžica nahrubo nasekanej červenej cibule
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 2-3 strúčiky cesnaku
- ½ šálky vykôstkovaných čiernych olív
- 7,5 cm kus cukety
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do kuchynského robota pridajte petržlenovú vňať, šampiňón, pistácie, cibuľu, olivový olej, citrónovú šťavu a cesnak.
- Mixujte, kým nie je všetko nasekané na malé kúsky, ale nie úplne do hladka.
- Ručne nakrájajte olivy a cuketu.
- V malej miske zmiešajte olivy a cuketu s rozmixovanými ingredienciami.
- Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s krekermi, chrumkavým chlebom, syrom a jemným mäsom.
- Užite si to!
Objavte podobné tipy
Cuketový dip s tahini a píniovými orieškami
Jednoduché a lahodné občerstvenie pre vašich hostí! Pokiaľ si cuketu ugrilujete deň vopred, stačí potom hodinu pred príchodom očakávanej návštevy iba rozmixovať cuketu s ďalšími ingredienciami a máte pripravené skvelé pohostenie.
Ingrediencie
- 2 veľké cukety, nakrájané na štvrtky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice tahini
- 1 lyžička citrónovej kôry plus 1 a 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1/2 strúčika cesnaku
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej mäty
- 1/4 šálky opražených píniových orieškov
- Tortilla chipsy, na podávanie
Postup
- Do veľkej misy dajte cuketu a olej; dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte gril.
- Cukety grilujte do mäkka tak, aby boli na niektorých miestach spálené.
- Nezabudnite ich každých 5 – 10 minút obracať.
- Spálené cukety nechajte vychladnúť.
- Zakryte a vložte do chladničky až na 1 deň.
- V kuchynskom robote rozmixujte cuketu, tahini, citrónovú kôru a šťavu a cesnak a poriadne premiešajte.
- Preložte dip do misky.
- Ozdobte mätou a píniovými orieškami.
- Podávajte s tortillovými chipsy.
Cuketová nátierka so zeleninou
Táto rastlinná nátierka z cukety je jemná, krémová a vynikajúca. Je skvelá ako predjedlo s vašim obľúbeným pečivom či tortillovými chipsy.
Ingrediencie
- 1,5 kg cukety, nasekané
- 500 g cibule, nasekané
- 500 g mrkvy, nasekané
- 500 g červenej papriky, nasekané
- 2-4 papriky jalapeno (voliteľne podľa vášho vkusu), nasekané
- 500 g paradajok, nasekaných
- 2 veľké strúčiky cesnaku, drvené
- zväzok čerstvého koriandra
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice mletej rasce
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1/2 šálky bieleho octu
- 1 šálka olivového oleja
Postup
- Vo veľkej panvici zahrejte šálku olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu dozlatista.
- Pridajte mrkvu, cesnak, papriku, pridávajte jednu po druhej a dobre premiešajte.
- Restujte 5 minút.
- Pridajte cuketu a paradajky a varte 10 minút.
- Pridajte ocot, papriku a rascu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Varte 30 minút.
- Zmes každých pár minút premiešajte.
- Pridajte čerstvé bylinky a varte ešte niekoľko minút.
- Rozmixujte zeleninovú zmes v kuchynskom robote dohladka.
- Vložte pyré späť do hrnca a varte ďalších 5-7 minút.
- Upravte korenie podľa vašej chuti.
- Nádoby a viečka umyte mydlovou vodou.
- Vložte nádoby a viečka do veľkého hrnca a podlejte vodou.
- Priveďte do varu.
- Poháre a viečka nechajte v horúcej vode, kým nie sú pripravené na naplnenie.
- Naplňte poháre hotovou nátierkou, utrite a zaviečkujte.
- Táto rastlinná cuketová nátierka je najlepšia, ak sa podáva studená.
- Môže byť uložená v chladničke po dobu niekoľkých týždňov.
- Užite si ju!
Pozrite sa na inšpiráciu pre vaše zdravé obedy či večere v podobe receptov na zapekanú cuketu 7x inak. Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude úplná pochúťka.
Pikantná nátierka z pečenej cukety
Bohato ochutený a úžasne jednoduchý cuketový dip s vločkami červeného korenia, citrónom a cesnakom. Podávajte natreté na toaste či ako prílohu k vašej večeri.
Ingrediencie
- 5 malých cukiet, orezaných a pozdĺžne rozpolených
- 4 strúčiky cesnaku, neolúpané
- 2 polievkové lyžice plus 1 čajová lyžička extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na servírovanie
- 1/2 lyžičky vločiek červeného korenia
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli a ďalšie podľa chuti
- 2 lyžice na masle poduseného, jemne nakrájaného šťaveľa a hlávkového šalátu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Na veľký plech s okrajom položte cuketu s 2 lyžicami olivového oleja a premiešajte
- Položte šupkou dole, druhú stranu posypte vločkami červeného korenia a čiernym korením.
- Strúčiky cesnaku dajte do malého vrecka z alobalu, pokvapkajte ich 1 čajovou lyžičkou olivového oleja a pevne zabaľte.
- Položte balíček na plech.
- Pečte cuketu a cesnak po dobu 20 minút.
- Vyberte cesnak z rúry a nechajte ho vychladnúť.
- Pokračujte v pečení cukety po dobu ďalších 20 – 25 minút, alebo pokiaľ nebude nafúknutá a zlatá.
- Vypnite rúru a cuketu v nej nechajte ešte 15 – 30 minút.
- Vytlačte cesnak zo šupky do misky kuchynského robota; pridajte aj olivový olej.
- Pridajte cuketu, citrónovú šťavu a morskú soľ.
- Mixujte, kým zmes nie je zredukovaná a hladká.
- Ochutnajte a podľa chuti pridajte ďalší citrón alebo soľ.
- Preložte do misky, pokvapkajte olivovým olejom a zasypte bazalkou.
Máte prebytok cukety a chcete si ju schovať na horšie časy? Potom sa pozrite na naše recepty na zavarenú cuketu .
A aký recept na nátierku z cukety vám chutil najviac? Dajte nám vedieť do komentárov!