5 luxusných receptov na guličky s čokoládou! Vychutnajte si každé uhryznutie

Milovníci čokolády pozor! Pripravili sme pre vás tie najskvelejšie recepty na čokoládové guličky!

Recepty sú jednoduché, hotové v pár krokoch a vám nezostane nič iné ako sa tešiť až túto dobrotu ochutnáte!

Skúste naše výborné kombinácie s kokosom, arašidovým maslom alebo si vychutnajte aj bielu čokoládu.

Tak ktoré guličky budú vaše prvé?

Najlepšie nepečené čokoládové guličky

Tento recept na čokoládové sušienky je úplná bomba! Tieto guličky som objavila čisto náhodou, pri firemnom večierku, na ktorý ich jedna z mojich kolegýň priniesla. Po jednom súste bolo jasné, že si musím povedať o recept, pretože sú úplne fantastické! Skúste ich aj vy a uvidíte prečo som si ich tak zamilovala.

Čo budeme potrebovať

  1. 20 kakaových sušienok
  2. 125 g trstinového cukru
  3. Lyžička vanilkového extraktu
  4. 65 g nesladeného kakaového prášku
  5. 85 ml mlieka (plus/mínus)
  6. 5 lyžíc masla (izbové teploty)

Postup

  1. Maslo, vanilku a cukor zmiešame do krémovej konzistencie
  2. Pridáme kakaový prášok a mlieko
  3. Znovu dobre premiešame, aby vzniklo cesto bez hrudiek
  4. V malej nádobe alebo v kuchynskom robote si nahrubo rozdrvíme sušienky
  5. Pridáme do zmesi maslo, cukor a kakao a dobre premiešame
  6. Miešame, kým sa kúsky sušienok nespoja s kakaovou zmesou
  7. Teraz by sme mali byť schopní z cesta tvarovať malé guličky
  8. Ak nie, pridáme ďalšie nadrvené sušienky
  9. Vytvarujeme guličky a obalíme v posypke
  10. Čokoládové guličky necháme v chlade, kým ich nebudeme servírovať

Na obalenie guličiek použite viac rozdrvených sušienok, kakao, farebnú posypku alebo najemno namleté oriešky. Fantázii sa medze nekladú.

Mäkké nepečené guličky z kakaa a sušienok.
Zdroj: thekitchenmagpie.com

Guličky s čokoládou a brandy

Tieto čokoládové guličky svojou chuťou pripomínajú lahodné hľuzovky z čokolády, navyše im je dodaná chrumkavosť, vďaka drveným Oreo sušienkam, v ktorých sú obalené. Najlepšie sú vyrobené s ľahkým predstihom, keď majú čas sa rozležať.

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžička instantnej kávy
  2. 90 ml brandy (ohriate)
  3. 115 g smotanového syra (mäkkého)
  4. 250 g práškového cukru
  5. 200 g mletých mandlí
  6. 85 g čokolády na varenie (rozpustené)
  7. 8 Oreo sušienok (jemne rozdrvených)

Postup

  1. Instantnú kávu si rozpustíme v teplej brandy
  2. V mise si vyšľaháme smotanový syr, práškový cukor, mandle a rumovú zmes, kým sa nespoja
  3. Vmiešame rozpustenú čokoládu
  4. Zmes vložíme do chladničky a necháme ju v chlade asi hodinu, kým nebude dostatočne pevná, aby sa mohli začať váľať guličky
  5. Keď je cesto dostatočné pevné začneme ho tvarovať do guličiek
  6. Potom guličky obalíme v rozdrvených sušienkach
  7. Čokoládové guličky uchovávame vo vzduchotesnej nádobe v chladničke
Úžasné guličky z čokolády a lahodného rumu obalené v kakaovom prášku.
Zdroj: alsothecrumbsplease.com

Guličky z kakaa a kokosu

Čokoládové guličky s kokosom sú receptom z môjho detstva, ktorý cez Vianoce medzi cukrovinkami nesmel chýbať. Moja mama ich robila každý rok na Vianoce a potom ich rozdávala našim priateľom a susedom. Ja som ich nemala rada, ale dnes? Dnes sa po nich môžem utĺcť!

Čo budeme potrebovať

  1. Tabuľka čokolády na varenie
  2. 500 g práškového cukru
  3. 500 g zmäknutého masla
  4. 400 g kokosu (sladený, drvený)
  5. Plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  6. ½ lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Zmäknuté maslo, vanilkový a práškový cukor zmiešame do krémovej konzistencie
  2. Pridáme kondenzované mlieko a kokos
  3. Všetko spoločné dôkladne premiešame
  4. Cesto vložíme do mrazničky a zmrazíme ho na 2 hodiny alebo aj cez noc
  5. Čokoládu si potom rozpustíme v mikrovlnnej rúre a premiešame
  6. V zahrievaní pokračujeme v 30 sekundových intervaloch, a priebežné premiešavame, kým sa nerozpustí, nebude hladká a hlavne predídeme tomu, aby sa spálila
  7. Z cesta vytvarujeme guličky
  8. Kokosové guličky potom jednotlivo namáčame v čokoláde a pokladáme na plech pokrytý papierom na pečenie
  9. Keď čokoláda na guličkách stuhne, preložíme guličky s čokoládou do vzduchotesnej nádoby a uložíme na chladné miesto

Zaujala vás kombinácia čokolády a kokosu? Vyskúšajte aj tieto kokosové pusinky , ktoré nájdete taktiež vo variantoch s čokoládou.

Lahodné guličky plné kakaa a kokosových lupienkov.
Zdroj: alainga.com

Čokoládové guličky s arašidmi

Krémová náplň z arašidového masla potiahnutá bohatou čokoládou a posypaná nasekanými arašidmi vytvára jednoduchú, ale nesmierne dobrú pochúťku. Pre tento recept budete potrebovať je to, čo pravdepodobne už máte v špajze. Táto dobrota je plná chuti arašidového masla a aj keď sú malé tak urobia veľkú radosť.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g práškového cukru
  2. 2 lyžice zmäknutého masla (alebo smotanového syra)
  3. 250 g krémového arašidového masla
  4. 250 g rozpustenej čokolády
  5. 90 g pražených arašidov (nahrubo nasekaných)

Postup

  1. V mise zmiešame cukor, arašidové maslo, maslo (alebo smotanový syr)
  2. Ingrediencie šľaháme mixérom na strednú rýchlosť, kým sa nespoja
  3. Zo zmesi tvarujeme guličky o veľkosti 3 centimetrov
  4. Arašidové guličky potom pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie
  5. Voľne prikryjeme potravinárskou fóliou a preložíme ich do chladničky
  6. V chladničke guličky necháme 30 minút chladiť
  7. Potom si rozpustíme nasekanú čokoládu v žiaruvzdornej miske na vodnom kúpeli
  8. Každú vychladenú guličku namáčame, jednu po druhej rozpustenej čokoláde
  9. Ak v ktoromkoľvek okamihu máčania guličky príliš zmäknú, vrátime ich do chladničky na ďalších 15 minút
  10. Po namočení každej guličky, ešte pred stuhnutím čokolády nasypte navrch každej z nich nasekané arašidy
  11. Arašidové guličky s čokoládou uložíme do chladničky, kým ich nebudeme podávať

Ja osobne milujem arašidové maslo a arašidy všeobecne. Ak to máte rovnako ako ja tak sa neváhajte pustiť do týchto výborných a netradičných vianočných receptov na cukrový s arašidovým maslom .
Ešte jeden malý tip. Vždy sa uistite, že kupujete kvalitné maslo s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín. Neverili by ste aký to po prvé bude mať vplyv na celý recept a za druhé aj na vaše zdravie.
Konzumácia veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, totiž v tele spôsobuje zápaly.

Guličky k krémového arašidového masla obalené v jemnej čokoláde.
Zdroj: kitchenfunwithmy3sons.com

Guličky z bielej čokolády

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g bielej čokolády (nasekané)
  2. 120 ml vysokopercentnej smotany
  3. 30 g masla
  4. ½ lyžičky ružovej vody
  5. 2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo likéru podľa nášho výberu ako je brandy, Cointreau alebo lieskový likér)

Na ozdobu

  1. 200 g bielej čokolády (nasekané)
  2. Jemne nasekané pistácie
  3. Sušený kokos
  4. Kakao
  5. Farebné sypanie

Postup

  1. Čokoládu, smotanu a maslo rozpustíme v žiaruvzdornej miske nad vodným kúpeľom alebo v mikrovlnnej rúre v krátkych intervaloch za pravidelného miešania
  2. Vmiešame ružovú vodu, vanilku alebo likér podľa nášho výberu
  3. Dochucovadlá pridávame postupne a cesto ochutnávame, po vychladnutí bude chuť silnejšia
  4. Cesto preložíme do plytkej nádoby a chladíme, kým nestuhne, asi 4 hodiny alebo cez noc
  5. Pomocou čajovej lyžičky naberáme cesto za čistými rukami cesto váľame a vytvoríme guličky
  6. Tie preložíme na vymastený plech a necháme ich na 30 minút stuhnúť v mrazničke
  7. Ak chceme čokoládové guličky ozdobiť, rozpustíme si čokoládu rovnakým spôsobom ako v kroku 1
  8. Necháme ju trochu vychladnúť a potom vychladené guličky vložíme do čokolády a obalíme ich
  9. Dáme ich späť na vyložený papier na pečenie a posypeme ich akúkoľvek polevou, ktorú sme si vybrali
  10. Guličky s čokoládou znova necháme 1–2 hodiny vychladiť v chladničke alebo ich na 30 minút zmrazíme
  11. Čokoládové guličky uchovávame na chladnom mieste alebo v chladničke
Mäkké čokoládové guličky s bielou čokoládou, kokosom a likérom.
Zdroj: okonomikitchen.com

Akú čokoládu na guličky použiť?

Čokoláda pochádza zo zŕn kakaovníka. Zrná sú pražené a mleté, aby sa vytvorila pasta nazývaná , ktorú neskôr delíme na kakaové maslo a kakaový prášok. Rôznymi pomermi medzi kakaovým maslom, kakaovým práškom, cukrom a ďalších prísad vznikajú rôzne druhy čokolády.

Čokoláda na varenie – tiež sa nazýva ako horká čokoláda. Tento druh čokolády obsahuje 50-58% kakaového masla a je bez pridaného cukru. Mala by sa používať v receptoch, kde sme použili iné sladidlo, ako sú brownies alebo čokoládové korpusy.

Horkosladká čokoláda – tá má najsilnejšiu čokoládovú chuť a obsahuje minimálne 35% čokoládovej pasty. Niektoré prémiové značky obsahujú 70 % alebo viac kakaového masla a kakaovej sušiny. Je to najlepší druh čokolády na varenie a pečenie. Skúste z nej vytvoriť napríklad puding, čokoládovú penu, ganache a glazúra, nebudú mať chybu.

Polosladké – má viac pridaného cukru a obsahuje minimálne 35% čokoládovej pasty. Táto čokoláda vynikne najviac v receptoch, kde čokoláda zohráva hlavnú úlohu, ako sú čokoládové koláče, čokoládové buchty alebo čokoládové krémy.

Sladká čokoláda – obsahuje minimálne 15% čokoládovej pasty. Použijeme ju napríklad v receptoch na sušienky s čokoládovými kúskami.

Mliečna čokoláda – obsahuje aspoň 10% čokoládovej pasty a aspoň 12% mliečnej sušiny, aby získala sladkú a krémovú chuť. Túto čokoládu skôr ako do cesta použite ako finálne „dotiahnutie“ receptu na palacinky alebo muffiny.

Biela čokoláda – nie je to naozaj „pravá“ čokoláda, pretože neobsahuje čokoládovú sušinu. Obsahuje minimálne 20% kakaového masla. Je skvelá v kombinácii s orechmi a soľou – predstavte si makadamové sušienky z bielej čokolády.

Kakaový prášok – môže byť sladký alebo horký. Vyrába sa sušením a mletím čokoládovej pasty a odstránením väčšiny kakaového masla, pričom musí byť, ale stále zachovaných 10-22 % kakaového masla.

V našich receptoch na čokoládové guličky odporúčame používať prvé tri druhy čokolády. Je to z toho dôvodu, že je v receptoch vždy navyše pridané ďalšie sladidlo a použitím sladkej čokolády, by mohlo dôjsť k presladeniu a zároveň by guličky stratili chuť, ktorú majú správne mať, a to ľahko horkastú a trpkú.

Nie je na škodu skombinovať napríklad polosladkú čokoládu spoločne s kakaovým práškom, čo vytvorí zaujímavý chuťový most, ale nezabúdajte pridať viac tekutých surovín, aby cesto nebolo príliš husté.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.