Bez čierny, ker, ktorý každý stretneme, nech už sa prechádzame kdekoľvek. Ker, ktorý klame svojim vzhľadom. Menia totiž svoju podobu dvakrát ročne. Na jar ho uvidíte ako krásne rozkvitnutý s bielymi, voňavými kvetmi a na jeseň je zase osypaný čiernymi malými bobuľky.
Tieto bobule nazývame baza. Tieto plody sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Pomáhajú totiž pri nachladnutí, rôznych bolestiach, napríklad hlavy, uší alebo zubov, nádche, zápche a mnoho ďalších.
Nehľadiac na ich prínos sa dajú upraviť na niekoľko spôsobov. Či už vo forme sirupu, marmelád, tvarohu, lekváru, tak i medu a burčiaku .
Spôsobov na ich úpravu je naozajstná kopa a my vám prinášame našich TOP 5 receptov na úpravu a prípravu zo “zázračných” bazy .
Bazový džem s jablkami
INGREDIENCIE
- 70 dkg bazy
- 30 dkg pretlaku z jabĺk
- 70 dkg práškového cukru
- voda na podliatie
POSTUP
- Baza umyjeme, vidličkou otrháme od stopiek
- 10 dkg bazy necháme celých, ostatné dáme do kastróla a mierne podliate vodou je podusíme
- Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a v hrnci rozvaríme domäkka
- Oboje prelisujeme, zmiešame a varíme 5 minút.
- Pridáme celé baza, cukor a varíme, kým džem nezačne rôsolovatieť
- Horúci ho plníme do pohárov so skrutkovacími viečkami, ktoré ihneď zaviečkujeme, obrátime dnom hore a necháme vychladnúť

Bazový marmeláda s jablkami a hruškami
INGREDIENCIE
- 50 dkg bazy
- 25 dkg jabĺk
- 25 dkg hrušiek
- 50 dkg želírovacieho cukru
- citrónová kôra
- štipka muškátového orieška
POSTUP
- Baza umyjeme a otrháme. Jablká i hrušky ošúpeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na malé kúsky
- Vložíme do hrnca, podlejeme mierne vodou a uvedieme do varu a varíme asi 10 minút
- Nakoniec pridáme želírovací cukor a necháme ho rozpustiť
- Naplníme do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 85 ° C

Objavte podobné tipy
Bazový likér
INGREDIENCIE
- 2 litre bazy
- 75 dkg cukor kryštál
- 1 vanilkový cukor
- 2 rovné lyžice instantnej kávy
- 1/2 litra rumu
POSTUP
- Oprané guličky bazy zalejeme jedným litrom vody a varíme domäkka
- Potom je prelisujeme, nasypeme cukor a za stáleho miešania varíme asi 15 minút až do rozpustenia cukru
- Potom pridáme vanilkový cukor, kávu a necháme prejsť varom
- Necháme vychladnúť, zamiešame rum, precedíme a zlejeme do fliaš

Bazový rôsol
INGREDIENCIE
- 50 dkg bazy
- 2 litre šťavy z nedozretých jabĺk
- 1 kg práškového cukru
- 2 gramy kyseliny citrónovej
- 1 gram prášku na konzervovanie
POSTUP
- Baza otrháme zo stopiek, preberieme, prepláchneme a zalejeme vodou
- Rozvaríme, prelisujeme cez cedidlo, pridáme šťavu z jabĺk a spoločne varíme
- Necháme vyvariť polovicu, potom začneme pomaly pridávať cukor, kyselinu citrónovú a prášok na konzervovanie
- Horúci rôsol nalievame do malých pohárov, ktoré ihneď uzavrieme viečkami

Bazový sirup
INGREDIENCIE
- 2 kg bazy
- 60 dkg práškového cukru
- 3 citróny
POSTUP
- Zrelé baza otrháme zo stopiek, preberieme a prepláchneme, mierne zalejeme vodou a podusíme
- Prelisujeme cez cedidlo, sirup zahrejeme, vmiešame do nej cukor a šťavu z citrónov a krátko povaríme
- Plníme do pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme 30 minút pri 80 ° C

Okrem sirupu si z bazy môžete urobiť aj med či limonádu, pre inšpiráciu využite našich ďalších článkov.