Čo je sladší ako jabĺčka a rovnako všestranné v kuchyni? Broskyne a nektárinky!
Oboje využívame predovšetkým čerstvé ako stolové ovocie, ale z týchto kôstkovín sa dajú pripraviť tiež výborné studené a teplé pokrmy.
Poďme sa pozrieť na 5 najobľúbenejších receptov s broskyňami a nektárinkami!
broskyňový koláč
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky polohrubé.mouky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 3 vajcia
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 kg broskýň
- 1 kyslá smotana
- 100 g cukru
- 3 vajcia
POSTUP
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami.
- Pridáme olej, mlieko.
- Prosyjeme múku a prášok do pečiva a vanilkový cukor.
- Všetko zmiešame so snehom z bielkov.
- Surové cesto vylejeme do formy.
- Poskladáme na neho broskyne.
- Pečieme asi 35 minút pri 170 ° C.
- Medzitým si pripravíme polevu: ušľaháme 4 žĺtky s cukrom do peny, vmiešame kyslú smotanu a sneh z bielkov.
- Potom rozpečenie múčnik potrieme polevou a dopečieme do zezlatavění polevy.

broskyňové rezy
INGREDIENCIE
- 200 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 200 g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 kg predvarených broskýň
Krém:
- 1/2 mäkkého tvarohu
- 1 šľahačka (33%)
- 1 stužovač šľahačky
- 10 dkg cukru
- 1 kyslá smotana
Ovocná vrstva:
- 1 vanilkový puding
- 1/2 l zvarené šťavy z broskýň
- 1 lyžica cukru
POSTUP
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme hladkú múku, kypriaci prášok, mlieko a olej.
- Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
- Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180 ° C dozlatista.
- Medzitým šľahačku vyšľaháme so stužovačom a cukrom a potom primiešame kyslú smotanu a tvaroh.
- Po vychladnutí piškótu vyklopíme a narežeme na vrstvy, ktoré rovnomerne natrieme krémom, poukladáme broskyňami nakrájanými na mesiačiky a zalejeme pudingovú polevou, ktorá by mala byť ľahko vychladnutá.
- Hotové rezy dáme chladiť do chladničky.

Koláč s nektárinkami
INGREDIENCIE
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 650 g nektáriniek na osminky
Miesto mrveničky:
- 3 vajcia
- 4 lyžice cukru
- citrónová šťava
- 3 lyžice múky
POSTUP
- Vyšľaháme cukor so žĺtkom, pridáme maslo.
- Potom pridáme múku presýti s kypriacim práškom.
- Nakoniec vmiešame bielok a zmes vylejeme do formy.
- Na povrch poukladáme osminky nektáriniek a všetko prelejeme vyšľahanou zmesou 3 vajec, 4 lyžíc cukru, 3 lyžíc múky acitronové šťavy.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180ºC dozlatista.

Objavte podobné tipy
Konzervujeme broskyne a nektárinky
Oba druhy sú výborným ovocím pre konzerváciu. Zavárame je ako vo vlastnej šťave, tak v sladkých nálevoch ako kompót. Pre studenú kuchyňu alebo ako doplnok mäsových jedál si môžeme pripraviť aj korenené broskyne . Rovnako ako kompót sú výborné aj džemy alebo marmelády.
broskyňová marmeláda
INGREDIENCIE
- 1 kg broskýň
- 1 kg cukru
- 1 želírovací prostriedok želírfix
- kyselina citrónová
POSTUP
- Vykôstkované broskyne rozmixujeme a dáme do hrnca,
- Prisypeme cukor s želírfixem a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Krátko povaríme (2 minúty), môžeme přikyselit kyselinou citrónovou.
- Pozbierate prípadnú penu, naplníme umyté a suché poháre, ktoré pevne zavrieme.
- Sterilizujeme pri 80 ° C 10 minút.

Marmeláda z nektáriniek
INGREDIENCIE
- 1 kg nektáriniek
- 1 kg cukru
- 1 želírfix
POSTUP
- Nektárinky rozmixujeme a dáme do hrnca,
- Prisypeme cukor s želírfixem a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Krátko povaríme a môžeme pridať kyselinou citrónovou.
- Pozbierame penu, naplníme umyté a suché poháre, ktoré pevne zavrieme.
- Sterilizujeme pri 80 ° C 10 minút.
Broskyne a nektárinky už ste spracovali? Dajte nám o tom vedieť!