Luxusné recepty z broskýň, ktoré sa vám rozplynú na jazyku. Vyskúšajte ich všetky!

Urodilo sa vám tento rok viac ovocia ako ste čakali a neviete čo s tým?

Rozhodne sa svojich zásob nezbavujte.

Máme pre vás skvelé recepty s broskyňami v 7 rôznych variantoch.

Od buchty, cez kompót až po Sangrii!

Užite si to!

Broskyňový koláč

Koláč ako od babičky s krehkou maslovou krustou. Postup nie je vôbec zložitý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Naopak je to len pár krokov, ktoré povedú k príprave toho najchutnejšieho koláča, aký ste kedy jedli.

Ingrediencie

Na cesto:

  1. 300 g hladkej múky
  2. 170 g masla z chladničky (nakrájaného na kocky)
  3. 1 lyžička soli
  4. 2 žĺtky
  5. 1 lyžička jablčného octu
  6. 200 ml studenej vody
  7. štipku cukru kryštál

Na náplň:

  1. 6 – 8 zrelých broskýň (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
  2. 2 lyžice citrónovej šťavy
  3. 250 g cukru kryštál
  4. 30 g hladkej múky
  5. štipka muškátového orieška

Postup

  1. V mise zapracujte múku, maslo a soľ.
  2. Cesto spracovávajte rukami alebo v kuchynskom robote.
  3. Cesto by štruktúrou malo pripomínať hrubú múku s kúskami masla.
  4. Do vedľajšej misy pridajte 1 žĺtok, ocot a trochu studenej vody a suroviny zmiešajte.
  5. Touto zmesou cesto pokvapkajte a jemne spolu premiešajte.
  6. Cesto by sa nemalo mrviť, ak tomu tak ich pridajte trochu vody.
  7. Cesto vyberte z misy a na pomúčenej pracovnej ploche ho prepracujte do bochníka.
  8. Bochník nožom rozdeľte na 2 približne rovnaké kusy.
  9. Tie dajte do chladničky na 60 minút odpočinúť.
  10. Rúru si medzitým predhrejte na 200 stupňov Celzia a pripravte si náplň do koláča.
  11. Nakrájané broskyne zmiešajte so šťavou z citróna, cukrom a múkou.
  12. Broskyňovú zmes dobre premiešajte.
  13. Uležané cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte ho na veľkosť formy.
  14. Jednu polovicu cesta natlačte do formy a navrstvite na ňu broskyne.
  15. Broskyne posypete muškátovým orieškom.
  16. Navrch broskýň dajte druhú časť vyvaľkaného cesta.
  17. Okraje orežte a navlhčite studenou vodou.
  18. Do cesta urobte niekoľko zárezov, aby z koláča mohla odchádzať para.
  19. Okraje koláča potrite žĺtkom.
  20. Koláč pečte 15 minút na 200 stupňov.
  21. Potom znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 45 minút, kým cesto nie je zlatisté.
Ovocný koláč s maslovou krustou servírovaný na tanieriku.
www.bunnyswarmoven.net

Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na koláče z broskýň , po ktorých sa budete olizovať!

Zázvorovo-broskyňový džem

Vynikajúci džem z broskýň a zázvoru, ktorý perfektne vyváža sladkosť broskýň, si obľúbite! Uchovajte si ho na horšie časy.

Ingrediencie

  • 900 g čerstvých broskýň
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru

Postup

  1. Priveďte do varu veľký hrniec s vodou a naplňte veľkú misu do polovice studenou vodou a ľadom.
  2. Na spodnej strane každej broskyne označte plytké „x“.
  3. Keď sa voda varí, pridajte broskyne a nechajte 45 sekúnd povariť.
  4. Vyberte broskyne z horúcej vody a okamžite ich vložte do ľadového kúpeľa.
  5. Keď sú dostatočne vychladnuté na manipuláciu (malo by to trvať len minútu), vyberte ich z ľadového kúpeľa a olúpte.
  6. Odstráňte kôstky a nahrubo broskyne nasekajte.
  7. Vložte broskyne do veľkého hrnca s ťažkým dnom a premiešajte s citrónovou šťavou.
  8. Varte na strednom plameni za občasného miešania a pomocou lyžice rozdrvte časť ovocia, kým broskyne nezmäknú a nepustia šťavu, 13 až 15 minút.
  9. Pridajte cukor, citrónovú kôru a zázvor a premiešajte.
  10. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte zmes do varu.
  11. Varte za častého miešania 5 minút.
  12. Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte, kým džem nezhustne, 30 minút až 1 hodinu v závislosti na broskyniach.
  13. Odstráňte z ohňa, preneste do pohárov a pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Džem z broskýň a zázvoru v pohári s lyžičkou s vedľa položenými čerstvými broskyňami.
www.delish.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na zaváranie broskýň a doprajte si skvelú náladu a „no stress“ kedykoľvek chcete.

Šalát z broskýň a špenátu s kozím syrom

Vyskúšajte tento luxusný letný šalát z čerstvých broskýň a špenátu, doplnený kozím syrom, avokádom a chrumkavými praženými mandľami. Navyše je preliaty dokonalou domácou zálievkou z balzamika, čo mu dodáva ten správny šmrnc. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 4-6 šálok špenátu
  • 2 veľké broskyne, nakrájané na plátky
  • 1 avokádo, nakrájané na kocky
  • 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na veľmi tenké plátky
  • 1/2 hrnčeka nadrobeného kozieho syra
  • 1/2 šálky nasekaných pražených mandlí

Na zálievku:

  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • voliteľne: 1 lyžička cukru na osladenie zálievky
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. V strednej miske prešľahajte ingrediencie na zálievku: balsamico, olivový olej, cesnak, dijonskú horčicu a soľ a korenie.
  2. Do veľkej misy pridajte špenát.
  3. Pokvapkajte požadovaným množstvom zálievky a premiešajte.
  4. Na šalát navrstvite plátky broskýň, na kocky nakrájané avokádo, červenou cibuľou, rozdrobený kozí syr a opražené mandle.
  5. Tie si pripravíte tak, že mandle vložíte do nepriľnavej panvice, ktorú zahrejete na strednom plameni.
  6. Vareškou mandle dôkladne miešajte a opekajte, kým nezozlátnu, 3 – 6 minút.
  7. Celý šalát jemne premiešajte.
  8. Ihneď podávajte.
  9. Množstvo bude na cca 4 porcie.
  10. Dobrú chuť!
Šalát z čerstvého ovocia a špenátu, doplnený kozím syrom, avokádom a chrumkavými praženými mandľami. Navyše je preliaty dokonalou domácou zálievkou z balzamika. To všetko servírované v hlbokom tanieri s dvoma lyžicami.
www.ambitiouskitchen.com

Raňajky z broskýň

Broskyňové pyré je nielen skvelý príkrm pre bábätká, ale vy ho môžete použiť aj do dezertov, na pečenie alebo primiešať do jogurtu.

Ingrediencie

  • 3 broskyne

Postup

  1. V strednom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte broskyne a nechajte 40–60 sekúnd odstáť.
  2. Pomocou dierovanej lyžice vyberte broskyne a ihneď ich vložte do misky s ľadovou vodou.
  3. Vyberte broskyne z ľadovej vody a olúpte šupku prstami alebo v prípade potreby nožom
  4. Broskyne nakrájajte na polovice, začnite pri stonke a postupujte okolo kôstky.
  5. Zatočte a odtiahnite polovičky broskýň od seba.
  6. Poloviny broskýň vložte do kuchynského robota/mixéra a rozmixujte dohladka.
  7. Užite si to!
Ovotené pyré v mištičke s lyžičkou.
www.healthylittlefoodies.com

Broskyňový kompót

Hľadáte recept na rýchly a jednoduchý dezert z broskýň? Potom vyskúšajte tento kompót! Potrebujete naň len broskyne, cukor a citrónovú šťavu a je hotový iba za 15 minút. Podávajte ho na francúzskom toaste, torte, palacinkách alebo na čomkoľvek vás napadne.

Ingrediencie

  • 500 g čerstvých alebo mrazených broskýň
  • 2 lyžice cukru (môžete pridať viac, ak dávate prednosť sladšiemu kompótu)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy (najlepšie šťavu z čerstvého citróna)

Postup

  1. Broskyne opláchnite a vykôstkujte.
  2. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
  3. Odšťavnite citrón.
  4. Pridajte na kocky nakrájané broskyne, cukor a citrónovú šťavu do malého hrnca a začnete variť na strednom plameni.
  5. Akonáhle zmes začne prebublávať, znížte teplotu na stredne nízku a varte asi 10 minút.
  6. Čas od času premiešajte. (Ochutnajte kompót av prípade potreby postupne pridávajte viac cukru.)
  7. Akonáhle zmes zhustne, stiahnite ju z ohňa.
  8. Preložte do čistého pohára.
  9. Pokiaľ chcete zmes rýchlejšie zahustiť, zmiešajte dohromady 1 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a 1 polievkovú lyžicu vody ak zmesi pridajte túto kašičku.
  10. Teplý kompót môžete podávať s francúzskym toastom, vaflemi alebo lievančekmi.
  11. Alebo studený kompót podávajte so zmrzlinou, jogurtom či ovsenými vločkami.
  12. Pred uložením do chladničky nechajte dôkladne vychladnúť.
Kompót z broskýň v pohári.
www.izzycooking.com

Broskyňové rezy

Úžasne vláčne rezy, ktoré sú rýchle a jednoduché na prípravu, vďaka čomu sú perfektným pohostením pre nečakanú návštevu!

Ingrediencie

  • 1 šálka kryštálového cukru plus 3 čajové lyžičky
  • 2 a 1/2 šálok nakrájaných broskýň
  • 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 3 lyžice masla, rozpusteného

Postup

  1. Postriekajte zapekaciu misku s rozmermi 20 x 20 cm olejom v spreji.
  2. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  3. V malej miske zmiešajte 3 lyžičky cukru a kukuričný škrob.
  4. Do zmesi vmiešajte broskyne a odložte bokom.
  5. Do strednej misy preosejte 1 hrnček cukru, hladkú múku, soľ a prášok do pečiva.
  6. V inej mise prešľahajte mlieko a maslo.
  7. Mokré ingrediencie pomaly nalievajte do suchých a miešajte, kým sa nezapracujú.
  8. Do pripravenej zapekacej misy nalejte pripravené cesto.
  9. Do cesta vtlačte väčšinu nakrájaných broskýň, premiešaných v zmesi cukru a kukuričného škrobu a časť položte navrch.
  10. Vložte do rúry a pečte 60 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
Detail kúska broskyňovej buchty, ktorá je servírovaná na tanieriku s vidličkou.
www.deliciouslyyum.com

Máme pre vás aj ďalších 5 šťavnatých receptov na buchty z broskýň , ktoré si zamilujete. Vyskúšajte ich všetky!

Broskyňová Sangria

Táto ľahká Sangria z broskýň je hotová za pár minút! Je ovocná, osviežujúca a lahodná, a rozhodne sa stane vašim novým obľúbeným letným drinkom.

Ingrediencie

  • 1 fľaša polosladkého bieleho vína, vychladená
  • ½ šálky broskyňového likéru
  • 1 šálka broskyňovej šťavy alebo džúsu
  • 3 broskyne, nakrájané na plátky
  • 1 šálka malín a/alebo nakrájaných jahôd

Postup

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie v džbáne a premiešajte, aby sa spojili.
  2. Podávajte na ľade.
Sangria v pohároch s kúskami čerstvého ovocia.
www.celebratingsweets.com

Ďalšie spôsoby, ako využiť broskyne

  • Pripravte si z broskýň a čerstvej zeleniny studenú polievku .
  • Ogrilujte ich , aby krásne skaramelizovali a získali ľahko dymovú chuť. Potom ich pridajte do zeleninového šalátu alebo ich podávajte so zmrzlinou či zamiešajte do koktailov.
  • Pripravte si z nich domáce chutney. To potom môžete rozotrieť napríklad na grilovaný syr.
  • Zabaľte broskyne do pancetty alebo slaniny a opečte ich na panvici. Alebo ich zabaľte do prosciutta a podávajte za studena.
  • Vykúzlite si z broskýň luxusnú zmrzlinu , dosladenú javorovým sirupom.
  • Pridajte čerstvé broskyňové pyré do citrónovej sódovky spolu s kopčekom zmrzliny. Je to lahôdka!
  • Jemne povarte broskyne v bylinkovom sirupe a vznikne vám skvelý sofistikovaný dezert, ktorý už nemôže byť jednoduchší.

Broskyne už ste spracovali? Dajte nám o tom vedieť do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.