Čo robiť s prebytkom broskýň a nektáriniek: na plech aj do pohára

Čo je sladší ako jabĺčka a rovnako všestranné v kuchyni? Broskyne a nektárinky!

Oboje využívame predovšetkým čerstvé ako stolové ovocie, ale z týchto kôstkovín sa dajú pripraviť tiež výborné studené a teplé pokrmy.

Poďme sa pozrieť na 5 najobľúbenejších receptov s broskyňami a nektárinkami!

broskyňový koláč

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky polohrubé.mouky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 kg broskýň
  • 1 kyslá smotana
  • 100 g cukru
  • 3 vajcia

POSTUP

  1. Cukor vyšľaháme so žĺtkami.
  2. Pridáme olej, mlieko.
  3. Prosyjeme múku a prášok do pečiva a vanilkový cukor.
  4. Všetko zmiešame so snehom z bielkov.
  5. Surové cesto vylejeme do formy.
  6. Poskladáme na neho broskyne.
  7. Pečieme asi 35 minút pri 170 ° C.
  8. Medzitým si pripravíme polevu: ušľaháme 4 žĺtky s cukrom do peny, vmiešame kyslú smotanu a sneh z bielkov.
  9. Potom rozpečenie múčnik potrieme polevou a dopečieme do zezlatavění polevy.

Recept na broskyňový koláč

broskyňové rezy

INGREDIENCIE

  • 200 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 200 g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 kg predvarených broskýň

Krém:

  • 1/2 mäkkého tvarohu
  • 1 šľahačka (33%)
  • 1 stužovač šľahačky
  • 10 dkg cukru
  • 1 kyslá smotana

Ovocná vrstva:

  • 1 vanilkový puding
  • 1/2 l zvarené šťavy z broskýň
  • 1 lyžica cukru

POSTUP

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme hladkú múku, kypriaci prášok, mlieko a olej.
  2. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
  3. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180 ° C dozlatista.
  4. Medzitým šľahačku vyšľaháme so stužovačom a cukrom a potom primiešame kyslú smotanu a tvaroh.
  5. Po vychladnutí piškótu vyklopíme a narežeme na vrstvy, ktoré rovnomerne natrieme krémom, poukladáme broskyňami nakrájanými na mesiačiky a zalejeme pudingovú polevou, ktorá by mala byť ľahko vychladnutá.
  6. Hotové rezy dáme chladiť do chladničky.

Recept na broskyňové rezy s tvarohovo-smotanovým krémom

Koláč s nektárinkami

INGREDIENCIE

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 650 g nektáriniek na osminky

Miesto mrveničky:

  • 3 vajcia
  • 4 lyžice cukru
  • citrónová šťava
  • 3 lyžice múky

POSTUP

  1. Vyšľaháme cukor so žĺtkom, pridáme maslo.
  2. Potom pridáme múku presýti s kypriacim práškom.
  3. Nakoniec vmiešame bielok a zmes vylejeme do formy.
  4. Na povrch poukladáme osminky nektáriniek a všetko prelejeme vyšľahanou zmesou 3 vajec, 4 lyžíc cukru, 3 lyžíc múky acitronové šťavy.
  5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180ºC dozlatista.

Recept na nadýchaný koláč s nektárinkami

Konzervujeme broskyne a nektárinky

Oba druhy sú výborným ovocím pre konzerváciu. Zavárame je ako vo vlastnej šťave, tak v sladkých nálevoch ako kompót. Pre studenú kuchyňu alebo ako doplnok mäsových jedál si môžeme pripraviť aj korenené broskyne . Rovnako ako kompót sú výborné aj džemy alebo marmelády.

broskyňová marmeláda

INGREDIENCIE

  • 1 kg broskýň
  • 1 kg cukru
  • 1 želírovací prostriedok želírfix
  • kyselina citrónová

POSTUP

  1. Vykôstkované broskyne rozmixujeme a dáme do hrnca,
  2. Prisypeme cukor s želírfixem a za stáleho miešania privedieme k varu.
  3. Krátko povaríme (2 minúty), môžeme přikyselit kyselinou citrónovou.
  4. Pozbierate prípadnú penu, naplníme umyté a suché poháre, ktoré pevne zavrieme.
  5. Sterilizujeme pri 80 ° C 10 minút.

Recept na broskyňovo marmeládu je ľahký

Marmeláda z nektáriniek

INGREDIENCIE

  • 1 kg nektáriniek
  • 1 kg cukru
  • 1 želírfix

POSTUP

  1. Nektárinky rozmixujeme a dáme do hrnca,
  2. Prisypeme cukor s želírfixem a za stáleho miešania privedieme k varu.
  3. Krátko povaríme a môžeme pridať kyselinou citrónovou.
  4. Pozbierame penu, naplníme umyté a suché poháre, ktoré pevne zavrieme.
  5. Sterilizujeme pri 80 ° C 10 minút. Recept na marmeládu z nektariniek je jednoduchý
Tip: Broskve do dezertů a jiných jídel jsou lepší sloupnuté, i když to není vždy nutné.

Broskyne a nektárinky už ste spracovali? Dajte nám o tom vedieť!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.