Čo bude dnes na obed?

„Čo bude dnes na obed?“ Túto otázku iste počúvate denne, ako od svojich detí, manžela či manželky, tak určite aj od vás samotných. Trápi nás to všetky dnes a denne.

Ste unavení z práce, nestíhate a máte hlad? Dobrá správa! Máme pre vás 3 jednoduché, ale hlavne rýchle recepty na výborný obed.

1. Zapečený segedínsky guláš

ingrediencie:

  • 500 gramov mletého bravčového mäsa (môže byť aj vcelku, nakrájané na kocky)
  • 1,5 kg zemiakov
  • 250 gramov sladkokyslého kapusta
  • 1 paprika
  • 2 cibule
  • trocha syra na posypanie
  • korenie
  • soľ
  • rasca drvený
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 smotana

postup:

  1. Najprv uvaríme zemiaky nakrájané na väčšie kocky.
  2. Potom si nakrájame cibuľu a cesnak na kocky a osmažíme doružova na panvici s olejom.
  3. Potom pridáme mleté mäso, okoreníme, osolíme, pridáme rascu a zľahka osmažíme.
  4. Nakrájame si papriku na kocky a spoločne s kapustou pridáme na panvicu. Chvíľu necháme dusiť.
  5. Medzitým si nachystáme zapekaciu misu s troškou oleja, dáme do nej zemiaky a na ne pridáme hotovú zmes z panvice, ktorú zalejeme smotanou.
  6. Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.

Segedínsky guláš

2. Zemiakový guláš

ingrediencie:

  • 1/2 kg hovädzieho zadného mäsa
  • 1/2 kg zemiakov
  • 1 a 1/2 litra hovädzieho vývaru z kocky
  • 2 väčšie cibule
  • 2-3 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • korenie
  • 3 krajce staršieho chleba (najmenej 4 dni)

postup:

  1. Mäso nakrájame na kocky, veľké asi 2 cm, osolíme, okoreníme, cibuľu očistíme a posekáme.
  2. V hrnci rozpálime olej, vložíme na neho cibuľu a osmažíme, kým dosklovita.
  3. Pridáme rascu, nakrájané mäso a zo všetkých strán prudko opečieme.
  4. Prisypeme mletú papriku, pridáme umytý bobkový list, podlejeme vývarom a dusíme asi 35 minút.
  5. Ošúpeme si zemiaky a nakrájame na rovnako veľké kocky ako je mäso.
  6. K mäsu prilejeme zvyšný vývar a pridáme zemiaky. Privedieme k varu a varíme, kým zemiaky nebudú takmer mäkké.
  7. Chlieb zbavíme kôrky a jemné ho nastrúhame. Pred koncom ho po častiach prisypeme do guláša, a tým ho zahustíme. Spoločne ešte pár minút povaríme.

zemiakový guláš

Přemýšlíte o nové pánvi? Vsaďte na kvalitní pánve ETA!

3. Rajská omáčka

ingrediencie:

  • 15 dkg paradajkového pretlaku
  • 2 menšie cibule
  • 1 lyžica oleja
  • 2-3 lyžice cukru
  • soľ
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 kávovej lyžičky škorice
  • soľ
  • 1 litra vývaru z mäsa alebo kostí (alebo masoxu)
  • 2 vrchovaté lyžice hladkej múky

postup:

  1. Olúpané cibule nakrájame na drobno a speníme na oleji.
  2. Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania ho zľahka opražíme.
  3. Pridáme cukor, korenie, premiešam a zalejeme vriacim osoleným vývarom.
  4. Varíme asi 10 minút, potom omáčku zahustíme hladkou múkou, rozmiešanou vo vode, a 15 minút omáčku povaríme.
  5. Až je hotová, tak ju scedíme a môžeme podávať.

Rajská omáčka

Vhodnou prílohou sú cestoviny. Mäso k paradajkovej omáčke môžeme zvoliť buď varené alebo sa môžeme prikloniť k mäsovým guličkám. K pokrmu sa hodí aj zeleninové fašírky.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.