„Čo bude dnes na obed?“ Túto otázku iste počúvate denne, ako od svojich detí, manžela či manželky, tak určite aj od vás samotných. Trápi nás to všetky dnes a denne.
Ste unavení z práce, nestíhate a máte hlad? Dobrá správa! Máme pre vás 3 jednoduché, ale hlavne rýchle recepty na výborný obed.
1. Zapečený segedínsky guláš
ingrediencie:
- 500 gramov mletého bravčového mäsa (môže byť aj vcelku, nakrájané na kocky)
- 1,5 kg zemiakov
- 250 gramov sladkokyslého kapusta
- 1 paprika
- 2 cibule
- trocha syra na posypanie
- korenie
- soľ
- rasca drvený
- olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 smotana
postup:
- Najprv uvaríme zemiaky nakrájané na väčšie kocky.
- Potom si nakrájame cibuľu a cesnak na kocky a osmažíme doružova na panvici s olejom.
- Potom pridáme mleté mäso, okoreníme, osolíme, pridáme rascu a zľahka osmažíme.
- Nakrájame si papriku na kocky a spoločne s kapustou pridáme na panvicu. Chvíľu necháme dusiť.
- Medzitým si nachystáme zapekaciu misu s troškou oleja, dáme do nej zemiaky a na ne pridáme hotovú zmes z panvice, ktorú zalejeme smotanou.
- Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.
Objavte podobné tipy
2. Zemiakový guláš
ingrediencie:
- 1/2 kg hovädzieho zadného mäsa
- 1/2 kg zemiakov
- 1 a 1/2 litra hovädzieho vývaru z kocky
- 2 väčšie cibule
- 2-3 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1 bobkový list
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
- 3 krajce staršieho chleba (najmenej 4 dni)
postup:
- Mäso nakrájame na kocky, veľké asi 2 cm, osolíme, okoreníme, cibuľu očistíme a posekáme.
- V hrnci rozpálime olej, vložíme na neho cibuľu a osmažíme, kým dosklovita.
- Pridáme rascu, nakrájané mäso a zo všetkých strán prudko opečieme.
- Prisypeme mletú papriku, pridáme umytý bobkový list, podlejeme vývarom a dusíme asi 35 minút.
- Ošúpeme si zemiaky a nakrájame na rovnako veľké kocky ako je mäso.
- K mäsu prilejeme zvyšný vývar a pridáme zemiaky. Privedieme k varu a varíme, kým zemiaky nebudú takmer mäkké.
- Chlieb zbavíme kôrky a jemné ho nastrúhame. Pred koncom ho po častiach prisypeme do guláša, a tým ho zahustíme. Spoločne ešte pár minút povaríme.
Přemýšlíte o nové pánvi? Vsaďte na kvalitní pánve ETA!
3. Rajská omáčka
ingrediencie:
- 15 dkg paradajkového pretlaku
- 2 menšie cibule
- 1 lyžica oleja
- 2-3 lyžice cukru
- soľ
- 5 guličiek nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1/2 kávovej lyžičky škorice
- soľ
- 1 litra vývaru z mäsa alebo kostí (alebo masoxu)
- 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
postup:
- Olúpané cibule nakrájame na drobno a speníme na oleji.
- Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania ho zľahka opražíme.
- Pridáme cukor, korenie, premiešam a zalejeme vriacim osoleným vývarom.
- Varíme asi 10 minút, potom omáčku zahustíme hladkou múkou, rozmiešanou vo vode, a 15 minút omáčku povaríme.
- Až je hotová, tak ju scedíme a môžeme podávať.
Vhodnou prílohou sú cestoviny. Mäso k paradajkovej omáčke môžeme zvoliť buď varené alebo sa môžeme prikloniť k mäsovým guličkám. K pokrmu sa hodí aj zeleninové fašírky.