Bábovka patrí medzi obľúbený múčnik českých kuchýň.
Je jednoduchá na prípravu, pekne vyzerá a ešte lepšie chutí.
Poďte s nami vyskúšať 5 nových receptov na citrónovú bábovku, ktorou sú ľahké, vláčne a osviežujúce.
Pochutnáte si!
Citrónová bábovka s čerstvými čučoriedkami
Užite si tento vláčny citrónový múčnik plnený čerstvými čučoriedkami a preliaty sladkou citrónovou polevou. Nielen milovníci citróna z neho budú nadšení!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 300 g čerstvých čučoriedok + 1 lyžica hladkej múky
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 170 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 400 g kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 80 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice citrónovej kôry
- 60 ml rastlinného oleja
- 230 g kyslej smotany, izbovej teploty
Na polevu:
- 120 g práškového cukru
- 2-3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Do misy pridajte čučoriedky a 1 lyžicu múky a miešajte, kým nie sú všetky čučoriedky obalené múkou.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej nádobe pomocou elektrického mixéra šľahajte maslo a cukor asi 4–5 minút, kým vám nezvnikne svetlá a nadýchaná zmes.
- Po jednom vmiešajte vajcia a potom aj vanilku.
- Pomaly vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a olej.
- Do zmesi v troch prídavkoch pridávajte suché ingrediencie striedavo s kyslou smotanou, počnúc a končiac suchými ingredienciami.
- Premiešajte každý prídavok, dávajte však pozor, aby ste cesto nepremiešali.
- Potom pridajte čučoriedky a jemne ich vmiešajte do cesta.
- Postriekajte 25 cm formu na bábovku olejom v spreji.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite.
- Pečte 50-65 minút alebo kým špáradlo vložené do stredu bábovky nevyjde čisté.
- V prípade potreby na posledných 5–10 minút pečenia voľne prikryte alobalom, aby nedošlo k prílišnému zhnednutiu.
- Vyberte z rúry a nechajte 30 minút chladnúť vo forme na mriežke, potom bábovku preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- V stredne veľkej mise šľahajte práškový cukor a citrónovú šťavu, kým sa všetko dobre nespojí av zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.
- Pokiaľ je poleva príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru, aby zhustla.
- Polevu nalejte na bábovku a nechajte asi 10-15 minút odležať, aby poleva stuhla.
- Užite si to!

Bábovka priamo nabáda k tomu, aby ste si k nej pripravili lahodnú a kvalitnú kávu. Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších pákových kávovarov . Ktorý bol najlepší?
Cuketová bábovka s citrónom a pistáciami
Tak toto je úplná bomba! Kombinácia vláčneho cesta z cukety, opečených pistácií a sviežeho citróna a jemnej polevy s citrusovou chuťou vás dostane. Na klasickú bábovku si ani nespomeniete!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 1 lyžica trstinového cukru
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 šálky pistácií, opečených a jemne nasekaných
- 1 šálka práškového cukru
- kôra z dvoch citrónov
- 1 šálka olivového oleja
- 3 vajcia
- 1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu
- 2 šálky cukety, nastrúhané
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálky jemného práškového cukru
- kôra z polovice citróna
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 a 1/2 lyžice plnotučného mlieka
- 1/3 šálky pistácií, opečených a nahrubo nasekaných
Postup
- Rúru predhrejte na 160 stupňov Celzia.
- Veľkú formu na bábovku postriekajte olejom v spreji a vysypte trstinovým cukrom.
- Dajte bokom.
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Pridajte najemno nasekané pistácie, zľahka prešľahajte a dajte bokom.
- Do veľkej misy dajte cukor a citrónovú kôru.
- Dobre prešľahajte a za stáleho šľahania pomaly prilievajte olivový olej.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Potom pridajte citrónovú šťavu, vanilkový a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Ľahko vmiešajte nastrúhanú a vylisovanú cuketu.
- Do zmesi zľahka vmiešajte múčnu zmes.
- Cesto vložte do formy, povrch zľahka uhlaďte a dajte piecť do rúry na 50 – 55 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Bábovku nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, kým ju preklopíte na mriežku, kde ju nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle bábovka vychladne, pripravte si polevu.
- Preosejte jemný práškový cukor do strednej misy.
- Pridajte zvyšné ingrediencie na polevu a miešajte, kým nebude poleva krásne hladká.
- Bábovku preložte na servírovaciu tácku.
- Prelejte polevou a posypte nahrubo nakrájanými opečenými pistáciami.
- Pred krájaním a podávaním nechajte polevu stuhnúť aspoň 15 minút.

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na múčniky z cukety , na ktorých si pochutnáte! Maškrtte sladko, ale zdravo!
Objavte podobné tipy
Levanduľovo-citrónová bábovka
Táto bábovka je vďaka čerstvej citrónovej kôre a sušeným púčikom levandule dokonale osviežujúca, ľahká a vláčna. Dokonalé letné občerstvenie!
Čo budete potrebovať
- ½ šálky masla, izbovej teploty
- 1 šálka cukru
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky cmaru
- 1/8 lyžičky soli
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1a ¼ lyžičky sušenej levandule
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 a ¼ lyžičky sušených púčikov levandule
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžičky cmaru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Postriekajte 15 cm formu na bábovku olejom v spreji.
- Dajte bokom.
- Do mixovacej nádoby dajte maslo izbovej teploty.
- Nasypte cukor do malej misky spoločne s citrónovou kôrou.
- Citrónovú kôru a cukor stláčajte zadnou časťou lyžice, kým cukor nebude mokrý a voňavý.
- Pridajte cukrovú zmes k maslu a šľahajte, kým vám nezvikne svetlá a nadýchaná zmes, asi 3 minúty.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom, kým sa úplne nezapracujú.
- Zmiešajte cmar, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu.
- V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- Vezmite sušené púčiky levandule a rozdrvte ich končekmi prstov v dlani.
- Do zmesi múky pridajte sušenú levanduľu aj rozdrvené púčiky.
- Zapnite mixér na nízku rýchlosť a do maslovej zmesi striedavo pridávajte múčnu zmes a zmes cmaru, počnúc a končiac múčnou zmesou, v 3 prídavkoch.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Zadnou stranou stierky cesto rovnomerne uhlaďte.
- Pečte 40-50 minút.
- Skontrolujte prepečenosť špáradlom; malo by vyjsť čisté.
- Nechajte bábovku úplne vychladnúť vo forme a potom vyberte.
- Pripravte si polevu
- Vyberte bábovku z formy, keď je úplne vychladnutá.
- Pripravte si polevu a to tak, že zmiešate práškový cukor, cmar a čerstvú citrónovú šťavu.
- Miešajte, kým nebude konzistencia hladká.
- Bábovku potrite polevou a servírujte.

Maková bábovka s citrónovou polevou
Úžasná elegantná bábovka, ktorá je božsky vláčna a má veľa živej chuti z čerstvej citrónovej kôry. Je ozdobená sladkou citrónovou polevou, čo konečný výsledok ešte zlepšuje. Ideálne pre každú príležitosť!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 3 lyžice maku
- 2 šálky kryštálového cukru
- ½ šálky citrónovej kôry
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 1 šálka cmaru
- 4 veľké vajcia
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- 1 až 2 lyžice mlieka (alebo toľko, koľko je potrebné)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Formu na bábovku s objemom 2,84 litra výdatne postriekajte olejom v spreji a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak.
- Dajte bokom.
- Do misy vášho mixéra pridajte cukor a citrónovú kôru.
- Pomocou šľahacieho nástavca šľahajte cukor s kôrou niekoľko minút, kým sa dobre nespojí.
- Pridajte maslo a šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná, asi 4 minúty.
- Ďalej pridajte cmar a vajcia a dobre mixujte asi 2 až 3 minúty, kým nebude zmes hladká.
- Pridajte polovicu múčnej zmesi do mixéra a mixujte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Potom pridajte zvyšnú múku a pokračujte v miešaní, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte 55 až 65 minút alebo kým špáradlo zapichnuté doprostred formy nevyjde čisté.
- Zatiaľ čo sa bábovka pečie, pripravte si citrónovú polevu vyšľahaním práškového cukru spolu s citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
- Poleva musí byť celkom tekutá, takže podľa potreby pridávajte po lyžiciach mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Vyberte bábovku z rúry a nechajte ju 10 minút odležať vo forme.
- Ak je to nutné, prejdite nožom po stranách bábovky a potom bábovku preklopte na tortový podnos.
- Bábovku nechajte asi 10 až 20 minút trochu vychladnúť.
- Bábovku pokvapkajte citrónovou polevou, nakrájajte na plátky a podávajte.

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na makové múčniky , ktorým príde na chuť snáď každý!
Jogurtovo-citrónová bábovka
Tento múčnik z jogurtu a citróna je taký jednoduchý a chutný, že si ho budete pripravovať znova a znova. Cesto z jogurtu, čerstvej citrónovej kôry a šťavy a poleva plná citrónovej chuti dohromady vytvára dokonale sviežu bábovku, ktorú jednoducho musíte milovať!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 320 g hladkej múky plus ďalšie na posypanie
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 500 g kryštálového cukru
- 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry (zhruba z 3 až 4 citrónov)
- 230 g zmäknutého masla
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy (približne z 2 až 3 citrónov)
- 6 veľkých vajec izbovej teploty
- 230 g bieleho plnotučného gréckeho jogurtu
Na polevu:
- 100 g práškového cukru, preosiateho
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C s roštom v strednej polohe.
- Veľkoryso vymažte formu na bábovku s objemom 2,84 litra tukom a vysypte múkou.
- Pripravenú formu dajte do chladničky, zatiaľ čo budete pripravovať cesto.
- V malej mise prešľahajte hladkú múku, soľ, jedlú sódu a prášok do pečiva.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú kôru.
- Pomocou prstov utrite cukor a citrónovú kôru dohromady, kým nebudete mať vlhkú a voňavú zmes.
- Pridajte zmäknuté maslo.
- Šľahajte zmes masla a cukru pri strednej rýchlosti po dobu 4 až 5 minút, alebo pokiaľ nebude mať svetlú farbu.
- Pridajte citrónovú šťavu a zašľahajte.
- Pri strednej rýchlosti pomaly pridávajte vajcia, jedno po druhom a šľahajte, kým sa nezapracujú.
- Podľa potreby raz alebo dvakrát zoškrabnite misku.
- Pri nízkej rýchlosti pridávajte múčnu zmes v troch prídavkoch, striedavo s dvoma prídavkami jogurtu, počnúc a končiac múčnou zmesou.
- Miešajte, kým sa posledná časť múčnej zmesi nevstrebe.
- Vyberte misu z mixéra a pomocou stierky zoškrabnite dno misy, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie rovnomerne premiešané.
- Cesto preložte do (vychladenej) pripravenej formy a rozotrite ho stierkou do rovnomernej hladkej vrstvy.
- Pečte 55 až 60 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo vložené do stredu bábovky čisté.
- Umiestnite na chladiacu mriežku a nechajte bábovku chladnúť vo forme po dobu 1 hodiny.
- Opatrne vyberte bábovku z formy a položte na mriežku, aby úplne vychladla.
- Pripravte si polevu.
- V strednej mise vyšľahajte preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu do hladka.
- Ak je poleva príliš riedka, zašľahajte ešte trochu preosiateho práškového cukru.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu citrónovej šťavy.
- Vršok bábovky rovnomerne pokvapkajte citrónovou polevou, aby stiekla cez okraje bábovky.
- Pred krájaním a podávaním nechajte polevu mierne stuhnúť.

Citrón je blahodarné ovocie pre naše telo a môžete ho použiť rôznymi spôsobmi. Viete, ako ho správne skladovať? Aké sú jeho zdravotné benefity? A aké vitamíny obsahuje?
To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o citrónoch !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!