Svieže recepty na bábovku s citrónom na 5 rôznych spôsobov. Inšpirujte sa!

Bábovka patrí medzi obľúbený múčnik českých kuchýň.

Je jednoduchá na prípravu, pekne vyzerá a ešte lepšie chutí.

Poďte s nami vyskúšať 5 nových receptov na citrónovú bábovku, ktorou sú ľahké, vláčne a osviežujúce.

Pochutnáte si!

Citrónová bábovka s čerstvými čučoriedkami

Užite si tento vláčny citrónový múčnik plnený čerstvými čučoriedkami a preliaty sladkou citrónovou polevou. Nielen milovníci citróna z neho budú nadšení!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 300 g čerstvých čučoriedok + 1 lyžica hladkej múky
  • 350 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 170 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 400 g kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia izbovej teploty
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 230 g kyslej smotany, izbovej teploty

Na polevu:

  • 120 g práškového cukru
  • 2-3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 175° C.
  • Do misy pridajte čučoriedky a 1 lyžicu múky a miešajte, kým nie sú všetky čučoriedky obalené múkou.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Dajte bokom.
  • V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej nádobe pomocou elektrického mixéra šľahajte maslo a cukor asi 4–5 minút, kým vám nezvnikne svetlá a nadýchaná zmes.
  • Po jednom vmiešajte vajcia a potom aj vanilku.
  • Pomaly vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a olej.
  • Do zmesi v troch prídavkoch pridávajte suché ingrediencie striedavo s kyslou smotanou, počnúc a končiac suchými ingredienciami.
  • Premiešajte každý prídavok, dávajte však pozor, aby ste cesto nepremiešali.
  • Potom pridajte čučoriedky a jemne ich vmiešajte do cesta.
  • Postriekajte 25 cm formu na bábovku olejom v spreji.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite.
  • Pečte 50-65 minút alebo kým špáradlo vložené do stredu bábovky nevyjde čisté.
  • V prípade potreby na posledných 5–10 minút pečenia voľne prikryte alobalom, aby nedošlo k prílišnému zhnednutiu.
  • Vyberte z rúry a nechajte 30 minút chladnúť vo forme na mriežke, potom bábovku preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • V stredne veľkej mise šľahajte práškový cukor a citrónovú šťavu, kým sa všetko dobre nespojí av zmesi nezostanú žiadne hrudky.
  • Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.
  • Pokiaľ je poleva príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru, aby zhustla.
  • Polevu nalejte na bábovku a nechajte asi 10-15 minút odležať, aby poleva stuhla.
  • Užite si to!
Citrónový múčnik plnený čerstvými čučoriedkami a preliaty sladkou citrónovou polevou.
www.livewellbakeoften.com

Bábovka priamo nabáda k tomu, aby ste si k nej pripravili lahodnú a kvalitnú kávu. Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších pákových kávovarov . Ktorý bol najlepší?

Cuketová bábovka s citrónom a pistáciami

Tak toto je úplná bomba! Kombinácia vláčneho cesta z cukety, opečených pistácií a sviežeho citróna a jemnej polevy s citrusovou chuťou vás dostane. Na klasickú bábovku si ani nespomeniete!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 šálky pistácií, opečených a jemne nasekaných
  • 1 šálka práškového cukru
  • kôra z dvoch citrónov
  • 1 šálka olivového oleja
  • 3 vajcia
  • 1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 1/2 lyžičky mandľového extraktu
  • 2 šálky cukety, nastrúhané

Na polevu:

  • 1 a 1/2 šálky jemného práškového cukru
  • kôra z polovice citróna
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 a 1/2 lyžice plnotučného mlieka
  • 1/3 šálky pistácií, opečených a nahrubo nasekaných

Postup

  • Rúru predhrejte na 160 stupňov Celzia.
  • Veľkú formu na bábovku postriekajte olejom v spreji a vysypte trstinovým cukrom.
  • Dajte bokom.
  • Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Pridajte najemno nasekané pistácie, zľahka prešľahajte a dajte bokom.
  • Do veľkej misy dajte cukor a citrónovú kôru.
  • Dobre prešľahajte a za stáleho šľahania pomaly prilievajte olivový olej.
  • Pridajte vajcia, jedno po druhom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  • Potom pridajte citrónovú šťavu, vanilkový a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Ľahko vmiešajte nastrúhanú a vylisovanú cuketu.
  • Do zmesi zľahka vmiešajte múčnu zmes.
  • Cesto vložte do formy, povrch zľahka uhlaďte a dajte piecť do rúry na 50 – 55 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Bábovku nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, kým ju preklopíte na mriežku, kde ju nechajte úplne vychladnúť.
  • Akonáhle bábovka vychladne, pripravte si polevu.
  • Preosejte jemný práškový cukor do strednej misy.
  • Pridajte zvyšné ingrediencie na polevu a miešajte, kým nebude poleva krásne hladká.
  • Bábovku preložte na servírovaciu tácku.
  • Prelejte polevou a posypte nahrubo nakrájanými opečenými pistáciami.
  • Pred krájaním a podávaním nechajte polevu stuhnúť aspoň 15 minút.
Bábovka z cukety, citróna a pistácií na tácke.
www.mummascountrykitchen.com.au

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na múčniky z cukety , na ktorých si pochutnáte! Maškrtte sladko, ale zdravo!

Levanduľovo-citrónová bábovka

Táto bábovka je vďaka čerstvej citrónovej kôre a sušeným púčikom levandule dokonale osviežujúca, ľahká a vláčna. Dokonalé letné občerstvenie!

Čo budete potrebovať

  • ½ šálky masla, izbovej teploty
  • 1 šálka cukru
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky cmaru
  • 1/8 lyžičky soli
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 1a ¼ lyžičky sušenej levandule
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 a ¼ lyžičky sušených púčikov levandule

Na polevu:

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 lyžičky cmaru
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Postriekajte 15 cm formu na bábovku olejom v spreji.
  • Dajte bokom.
  • Do mixovacej nádoby dajte maslo izbovej teploty.
  • Nasypte cukor do malej misky spoločne s citrónovou kôrou.
  • Citrónovú kôru a cukor stláčajte zadnou časťou lyžice, kým cukor nebude mokrý a voňavý.
  • Pridajte cukrovú zmes k maslu a šľahajte, kým vám nezvikne svetlá a nadýchaná zmes, asi 3 minúty.
  • Pridávajte vajcia jedno po druhom, kým sa úplne nezapracujú.
  • Zmiešajte cmar, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu.
  • V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • Vezmite sušené púčiky levandule a rozdrvte ich končekmi prstov v dlani.
  • Do zmesi múky pridajte sušenú levanduľu aj rozdrvené púčiky.
  • Zapnite mixér na nízku rýchlosť a do maslovej zmesi striedavo pridávajte múčnu zmes a zmes cmaru, počnúc a končiac múčnou zmesou, v 3 prídavkoch.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy.
  • Zadnou stranou stierky cesto rovnomerne uhlaďte.
  • Pečte 40-50 minút.
  • Skontrolujte prepečenosť špáradlom; malo by vyjsť čisté.
  • Nechajte bábovku úplne vychladnúť vo forme a potom vyberte.
  • Pripravte si polevu
  • Vyberte bábovku z formy, keď je úplne vychladnutá.
  • Pripravte si polevu a to tak, že zmiešate práškový cukor, cmar a čerstvú citrónovú šťavu.
  • Miešajte, kým nebude konzistencia hladká.
  • Bábovku potrite polevou a servírujte.
Bábovka z citróna a levandule preliata polevou.
www.ibakeheshoots.com

Maková bábovka s citrónovou polevou

Úžasná elegantná bábovka, ktorá je božsky vláčna a má veľa živej chuti z čerstvej citrónovej kôry. Je ozdobená sladkou citrónovou polevou, čo konečný výsledok ešte zlepšuje. Ideálne pre každú príležitosť!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 3 lyžice maku
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky citrónovej kôry
  • 1 šálka masla izbovej teploty
  • 1 šálka cmaru
  • 4 veľké vajcia

Na polevu:

  • 1 šálka práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • 1 až 2 lyžice mlieka (alebo toľko, koľko je potrebné)

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Formu na bábovku s objemom 2,84 litra výdatne postriekajte olejom v spreji a dajte bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak.
  • Dajte bokom.
  • Do misy vášho mixéra pridajte cukor a citrónovú kôru.
  • Pomocou šľahacieho nástavca šľahajte cukor s kôrou niekoľko minút, kým sa dobre nespojí.
  • Pridajte maslo a šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná, asi 4 minúty.
  • Ďalej pridajte cmar a vajcia a dobre mixujte asi 2 až 3 minúty, kým nebude zmes hladká.
  • Pridajte polovicu múčnej zmesi do mixéra a mixujte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Potom pridajte zvyšnú múku a pokračujte v miešaní, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy.
  • Pečte 55 až 65 minút alebo kým špáradlo zapichnuté doprostred formy nevyjde čisté.
  • Zatiaľ čo sa bábovka pečie, pripravte si citrónovú polevu vyšľahaním práškového cukru spolu s citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
  • Poleva musí byť celkom tekutá, takže podľa potreby pridávajte po lyžiciach mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • Vyberte bábovku z rúry a nechajte ju 10 minút odležať vo forme.
  • Ak je to nutné, prejdite nožom po stranách bábovky a potom bábovku preklopte na tortový podnos.
  • Bábovku nechajte asi 10 až 20 minút trochu vychladnúť.
  • Bábovku pokvapkajte citrónovou polevou, nakrájajte na plátky a podávajte.
Bábovka z maku a citróna na tanieri.
www.jocooks.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na makové múčniky , ktorým príde na chuť snáď každý!

Jogurtovo-citrónová bábovka

Tento múčnik z jogurtu a citróna je taký jednoduchý a chutný, že si ho budete pripravovať znova a znova. Cesto z jogurtu, čerstvej citrónovej kôry a šťavy a poleva plná citrónovej chuti dohromady vytvára dokonale sviežu bábovku, ktorú jednoducho musíte milovať!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 320 g hladkej múky plus ďalšie na posypanie
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 500 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry (zhruba z 3 až 4 citrónov)
  • 230 g zmäknutého masla
  • 60 ml čerstvej citrónovej šťavy (približne z 2 až 3 citrónov)
  • 6 veľkých vajec izbovej teploty
  • 230 g bieleho plnotučného gréckeho jogurtu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru, preosiateho
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 °C s roštom v strednej polohe.
  • Veľkoryso vymažte formu na bábovku s objemom 2,84 litra tukom a vysypte múkou.
  • Pripravenú formu dajte do chladničky, zatiaľ čo budete pripravovať cesto.
  • V malej mise prešľahajte hladkú múku, soľ, jedlú sódu a prášok do pečiva.
  • Dajte bokom.
  • V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú kôru.
  • Pomocou prstov utrite cukor a citrónovú kôru dohromady, kým nebudete mať vlhkú a voňavú zmes.
  • Pridajte zmäknuté maslo.
  • Šľahajte zmes masla a cukru pri strednej rýchlosti po dobu 4 až 5 minút, alebo pokiaľ nebude mať svetlú farbu.
  • Pridajte citrónovú šťavu a zašľahajte.
  • Pri strednej rýchlosti pomaly pridávajte vajcia, jedno po druhom a šľahajte, kým sa nezapracujú.
  • Podľa potreby raz alebo dvakrát zoškrabnite misku.
  • Pri nízkej rýchlosti pridávajte múčnu zmes v troch prídavkoch, striedavo s dvoma prídavkami jogurtu, počnúc a končiac múčnou zmesou.
  • Miešajte, kým sa posledná časť múčnej zmesi nevstrebe.
  • Vyberte misu z mixéra a pomocou stierky zoškrabnite dno misy, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie rovnomerne premiešané.
  • Cesto preložte do (vychladenej) pripravenej formy a rozotrite ho stierkou do rovnomernej hladkej vrstvy.
  • Pečte 55 až 60 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo vložené do stredu bábovky čisté.
  • Umiestnite na chladiacu mriežku a nechajte bábovku chladnúť vo forme po dobu 1 hodiny.
  • Opatrne vyberte bábovku z formy a položte na mriežku, aby úplne vychladla.
  • Pripravte si polevu.
  • V strednej mise vyšľahajte preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu do hladka.
  • Ak je poleva príliš riedka, zašľahajte ešte trochu preosiateho práškového cukru.
  • Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu citrónovej šťavy.
  • Vršok bábovky rovnomerne pokvapkajte citrónovou polevou, aby stiekla cez okraje bábovky.
  • Pred krájaním a podávaním nechajte polevu mierne stuhnúť.
Múčnik z jogurtu a citrónu preliaty polevou.
www.abeautifulplate.com

Citrón je blahodarné ovocie pre naše telo a môžete ho použiť rôznymi spôsobmi. Viete, ako ho správne skladovať? Aké sú jeho zdravotné benefity? A aké vitamíny obsahuje?
To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o citrónoch !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.