Tiež nedáte dopustiť na túto strukovinu orieškovej chuti?
V tom prípade vyskúšajte naše skvelé recepty na cícerové polievky, ktoré si zamilujete.
Či už si vyberiete variant s mrkvou, paradajkami, citrónmi alebo pečeným cesnakom, nemôžete siahnuť vedľa.
Dobrú chuť!
Polievka z cíceru a mrkvy
Táto lahodná cícerová polievka s kokosovým mliekom a mrkvou vás nadchne! Navyše je podávaná s dokonalou chrumkavou korenenou cícerom, smotanou a tekvicovými semienkami. Delikatesa!
Ingrediencie
Na polievku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nasekaná
- 1 lyžička chilli vločiek
- 500 g mrkvy, nakrájané na plátky
- 400 ml kokosového mlieka
- zeleninový vývar
- 1 x 400g plechovka cíceru, scedená
- soľ a korenie
Na chrumkavý cícer:
- 1 x 400g plechovka cíceru, scedená
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- mleté korenie
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička garam masaly
- ½ lyžičky kajenského korenia
Na servírovanie:
- 150 ml smotany
- 2 lyžice opečených tekvicových semienok
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozpáľte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a čili vločky.
- Pridajte mrkva a varte niekoľko minút.
- Prilejte kokosové mlieko a zeleninový vývar.
- Dobre premiešajte a varte desať minút.
- Pridajte scedený cícer.
- Miešajte ešte niekoľko minút.
- Odoberte panvicu zo sporáka a polievku rozmixujte v pyré pomocou kuchynského robota alebo mixéra.
- Podávajte v miskách, s trochou smotany a ozdobené tekvicovými semienkami a chrumkavou cícerom.
- Na prípravu chrumkavého cíceru predhrejte rúru na 200 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Cícer dajte do misky a natrite olivovým olejom, soľou, korením a korením.
- Cícer rozložte na vyložený plech na pečenie.
- Pečte po dobu 15-17 minút alebo kým cícer nevyzerá chrumkavo.
Cícerová polievka s paradajkami
Táto polievka z cícera a paradajok je ľahká a výdatná. Strúhaný parmezán jej dodá ešte lepšiu chuť. Užite si ju!
Ingrediencie
- 1 lyžička olivového oleja
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 1/2 šálky mrkvy nakrájané na kocky
- 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 plechovky cíceru (po 420 ml), opláchnuté a scedené
- 1 plechovka drvených paradajok (800 ml)
- 3 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 čerstvá vetvička rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice nakrájané čerstvé bazalky
- podľa chuti čerstvé čierne korenie
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu plus navyše na ozdobu
Postup
- Zahrejte olej vo veľkom hrnci na strednú teplotu.
- Pridajte mrkvu, stopkový zeler, cibuľu, cesnak a restujte asi 6 až 8 minút.
- Pridajte vývar, paradajky, cícer, parmezán a korenie.
- Primiešajte rozmarín, bazalku a bobkové listy, prikryte a varte na minime 30 minút.
- Pridajte špenát, prikryte a varte, kým nezvädne, asi 2 minúty.
- Odstráňte bobkový list, rozmarínovú ratolesť a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Preložte polievku do misiek a posypte parmezánom.
Z cíceru si nemusíte pripravovať iba polievky. Možností je množstvo. Inšpirujte sa našimi 9 receptami s cícerom , kde nájdete napríklad tipy, ako pripraviť skvelý hummus či falafel.
Citrónová grécka polievka s cícerom
Táto lahodná grécka polievka s čerstvou zeleninou a cestovinami Risoni vo voňavom vývare je nabitá bielkovinami a hotová za niečo málo cez 30 minút.
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 šálky jemne nasekanej cibule
- 3/4 šálky jemne nasekanej mrkvy
- 1/2 šálky jemne nasekaného rapíkatého zeleru
- 2 prúžky (5 cm) citrónovej kôry plus 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 litre zeleninového vývaru
- 2 (440 g) plechovky cíceru, opláchnuté a scedené
- 3/4 šálky cestovín Risoni
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného oregána
- 2 veľké celé vajcia plus 2 žĺtky
- 3 hŕstky nahrubo nasekaného kelu
- 2 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru a ďalšie na ozdobu
Postup
- Na strednom ohni zahrejte olej vo veľkom hrnci.
- Akonáhle je horúci, pridajte cibuľu, mrkvu, stopkatý zeler a citrónovú kôru.
- Varte za občasného miešania 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu, kým nebude krásne aromatický.
- Pridajte vývar a zvýšte teplotu, aby sa zmes priviedla do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte cícer, cestoviny, soľ, korenie a oregano.
- Varte polievku na stredne vysokom ohni, odkrytú, po dobu 10 minút, alebo pokiaľ nie sú cestoviny al dente.
- Znížte teplotu na nízku teplotu az polievky odstráňte 3/4 šálky horúceho vývaru.
- Dajte bokom.
- Do veľkej misy vložte celé vajcia, žĺtky a citrónovú šťavu a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Za stáleho šľahania VEĽMI pomaly vlievajte horúci vývar do vaječnej zmesi.
- Keď sa vajcia zahrejú, okamžite začnú tuhnúť.
- Aby ste tomu zabránili, musíte vajcia temperovať.
- To dosiahnete tak, že do vajec za stáleho šľahania POMALY nalievate horúci vývar, čím sa vajcia zahrejú bez toho, aby sa z nich stali miešané vajíčka.
- Za jemného miešania polievky vareškou nalejte zmes vaječného vývaru do hrnca s polievkou.
- Pridajte kel a pokračujte vo varení na miernom ohni po dobu 5 minút, alebo pokiaľ nie je vývar mierne zahustený a zelenina nezvädne.
- Odstráňte citrónovú kôru.
- Primiešajte čerstvý kôpor a podľa potreby dochuťte.
- Naaranžujte polievku do misiek a ozdobte extra čerstvým kôprom, čiernym korením a prípadne kvapkami olivového oleja.
Objavte podobné tipy
Cícerová polievka s karí a kokosovým mliekom
Tento recept vám zaberie iba 20 minút a za tú dobu vykúzlite lahodnú vegánsku polievku. Je plná zeleniny a bielkovín a veríme, že sa stane súčasťou vášho jedálnička.
Ingrediencie
- 3 šálky pokrájaných húb (použil som portobello a shitake)
- 1 a ¾ šálok nakrájaných namixovaných chilli papričiek
- 1 šálka nakrájanej sladkej cibule
- 2 lyžičky nasekaného cesnaku, asi 3 strúčiky
- ½ čajovej lyžičky morskej soli
- 1 a ¼ šálok cíceru, opláchnuté a scedené
- ¼ šálky nasekaného koriandra
- 2-3 lyžice červené karí pasty
- 2 a ¼ šálky kokosového mlieka light
- 2 a ¼ šálky zeleninového vývaru
- 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
- 4 šálky ázijskej zeleninovej zmesi
Postup
- Huby, papričky, cibuľu, cesnak a soľ opražte v polievkovom hrnci s kvapkou oleja, kým nezmäknú (asi 7-8 minút).
- Pridajte cícer, koriander a karí pastu.
- Varte 2-3 minúty, kým nie je všetko dobre premiešané.
- Pridajte kokosové mlieko, vývar a limetku.
- Priveďte do varu.
- Pridajte zeleninu a premiešajte, aby zmäkla.
- Servírujte!
Ak vám táto polievka zachutila, určite sa nezabudnite pozrieť na naše skvelé recepty na karí s cícerom . Je to úplne lahodná kombinácia chutí!
Polievka z pečeného cesnaku a cíceru
Tento pokrm je neuveriteľne jednoduchý. Pečenie cesnaku je na tom ten časovo najnáročnejší krok. Potom iba zarestujete cícer a cibuľu, pridáte vývar a soľ a na stole máte chuťovo vyvážené a výživné jedlo.
Ingrediencie
- 2 hlavy cesnaku, s odkrojenými vrškami, aby boli vidieť strúčiky
- 1 polievková lyžica olivového oleja a trochu navyše
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 plechovky cíceru, scedené a opláchnuté
- 5 šálok zeleninového vývaru
- 1/2 čajovej lyžičky soli a ďalšie podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- podľa potreby 1-2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 4-5 šálok nasekaného špenátu, mangoldu, kelu, brokolice alebo inej listovej zeleniny
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Hlavy cesnaku zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
- Každú hlavu zabaľte do alobalu a pečte cca 45 minút.
- Olivový olej zohrejte vo veľkom hrnci na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu.
- Varte 5-7 minút za častého miešania alebo pokiaľ nie je cibuľa mäkká.
- Pridajte cícer, vývar, soľ a korenie.
- Cícer a vývar preneste do výkonného mixéra.
- Opečené strúčiky cesnaku vytlačte z oboch hláv aj do mixéra.
- Mixujte, kým nebude zmes hladká.
- Polievku preložte späť do hrnca a varte.
- Pridajte zeleninu a varte ďalších 7-10 minút, alebo pokiaľ nebude zelenina krásne jemná.
- Primiešajte citrónovú šťavu.
- Ochutnajte, dochuťte podľa chuti a podávajte!
Ako správne uvariť cícer
Varený cícer má orechovú chuť s ľahkou sladkosťou . Je dôležité si zaobstarať čo najčerstvejší sušený cícer. Čím je cícer čerstvejší, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa varí.
- Najlepšie je si cícer pred varením namočiť a to minimálne na 8 hodín , nie však na viac ako 20 hodín.
- Ideálne je nechať cícer namočený cez noc , varí sa potom rovnomernejšie a má krémovejšiu chuť.
- Pred samotným namočením cícer dobre prepláchnite .
- Potom ju pridajte do hrnca s trojnásobným množstvom vody .
- Po cca 8 hodinách sceďte, pridajte čerstvú vodu a nechajte ďalších 8 hodín.
- Potom sceďte a prilejte novú vodu, v ktorej budete variť.
- Keď voda s cícerom začne vrieť, z cícera sa uvoľní pena .
- Tú odstránite tak, že ju naberiete sitkom a zlikvidujete.
- Tento krok bude potrebné opakovať dvakrát alebo trikrát.
Jednou z výhod varenia sušenej cíceru od nuly, je okrem skvelej chuti a všestrannosti varenia , aj vzniknutý vývar.
Na rozdiel od zeleninového vývaru je cícerový vývar ľahko želatínový , takže sa hodí do omáčok, ktoré chcete nechať zhustnúť.
A ako sa podarili polievky vám? Pochváľte sa nám do komentárov!