Polievky z cíceru v 5 najlahodnejších variantách. Inšpirujte sa!

Tiež nedáte dopustiť na túto strukovinu orieškovej chuti?

V tom prípade vyskúšajte naše skvelé recepty na cícerové polievky, ktoré si zamilujete.

Či už si vyberiete variant s mrkvou, paradajkami, citrónmi alebo pečeným cesnakom, nemôžete siahnuť vedľa.

Dobrú chuť!

Polievka z cíceru a mrkvy

Táto lahodná cícerová polievka s kokosovým mliekom a mrkvou vás nadchne! Navyše je podávaná s dokonalou chrumkavou korenenou cícerom, smotanou a tekvicovými semienkami. Delikatesa!

Ingrediencie

Na polievku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 1 lyžička chilli vločiek
  • 500 g mrkvy, nakrájané na plátky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • zeleninový vývar
  • 1 x 400g plechovka cíceru, scedená
  • soľ a korenie

Na chrumkavý cícer:

  • 1 x 400g plechovka cíceru, scedená
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • mleté ​​korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžička garam masaly
  • ½ lyžičky kajenského korenia

Na servírovanie:

  • 150 ml smotany
  • 2 lyžice opečených tekvicových semienok

Postup

  1. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozpáľte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a čili vločky.
  2. Pridajte mrkva a varte niekoľko minút.
  3. Prilejte kokosové mlieko a zeleninový vývar.
  4. Dobre premiešajte a varte desať minút.
  5. Pridajte scedený cícer.
  6. Miešajte ešte niekoľko minút.
  7. Odoberte panvicu zo sporáka a polievku rozmixujte v pyré pomocou kuchynského robota alebo mixéra.
  8. Podávajte v miskách, s trochou smotany a ozdobené tekvicovými semienkami a chrumkavou cícerom.
  9. Na prípravu chrumkavého cíceru predhrejte rúru na 200 °C.
  10. Plech vyložte papierom na pečenie.
  11. Cícer dajte do misky a natrite olivovým olejom, soľou, korením a korením.
  12. Cícer rozložte na vyložený plech na pečenie.
  13. Pečte po dobu 15-17 minút alebo kým cícer nevyzerá chrumkavo.
Polievka s cícerom a mrkvou servírovaná v miskách s vedľa položeným chlebom a mrkvou.
www.mondomulia.com

Cícerová polievka s paradajkami

Táto polievka z cícera a paradajok je ľahká a výdatná. Strúhaný parmezán jej dodá ešte lepšiu chuť. Užite si ju!

Ingrediencie

  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky mrkvy nakrájané na kocky
  • 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 plechovky cíceru (po 420 ml), opláchnuté a scedené
  • 1 plechovka drvených paradajok (800 ml)
  • 3 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 čerstvá vetvička rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžice nakrájané čerstvé bazalky
  • podľa chuti čerstvé čierne korenie
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu plus navyše na ozdobu

Postup

  1. Zahrejte olej vo veľkom hrnci na strednú teplotu.
  2. Pridajte mrkvu, stopkový zeler, cibuľu, cesnak a restujte asi 6 až 8 minút.
  3. Pridajte vývar, paradajky, cícer, parmezán a korenie.
  4. Primiešajte rozmarín, bazalku a bobkové listy, prikryte a varte na minime 30 minút.
  5. Pridajte špenát, prikryte a varte, kým nezvädne, asi 2 minúty.
  6. Odstráňte bobkový list, rozmarínovú ratolesť a dochuťte soľou a čiernym korením.
  7. Preložte polievku do misiek a posypte parmezánom.
Polievka z cícera a paradajok posypaná parmezánom, servírovaná na tanieri.
www.skinnytaste.com

Z cíceru si nemusíte pripravovať iba polievky. Možností je množstvo. Inšpirujte sa našimi 9 receptami s cícerom , kde nájdete napríklad tipy, ako pripraviť skvelý hummus či falafel.

Citrónová grécka polievka s cícerom

Táto lahodná grécka polievka s čerstvou zeleninou a cestovinami Risoni vo voňavom vývare je nabitá bielkovinami a hotová za niečo málo cez 30 minút.

Ingrediencie

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 a 1/2 šálky jemne nasekanej cibule
  • 3/4 šálky jemne nasekanej mrkvy
  • 1/2 šálky jemne nasekaného rapíkatého zeleru
  • 2 prúžky (5 cm) citrónovej kôry plus 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 (440 g) plechovky cíceru, opláchnuté a scedené
  • 3/4 šálky cestovín Risoni
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 2 veľké celé vajcia plus 2 žĺtky
  • 3 hŕstky nahrubo nasekaného kelu
  • 2 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru a ďalšie na ozdobu

Postup

  1. Na strednom ohni zahrejte olej vo veľkom hrnci.
  2. Akonáhle je horúci, pridajte cibuľu, mrkvu, stopkatý zeler a citrónovú kôru.
  3. Varte za občasného miešania 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu, kým nebude krásne aromatický.
  5. Pridajte vývar a zvýšte teplotu, aby sa zmes priviedla do varu.
  6. Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte cícer, cestoviny, soľ, korenie a oregano.
  7. Varte polievku na stredne vysokom ohni, odkrytú, po dobu 10 minút, alebo pokiaľ nie sú cestoviny al dente.
  8. Znížte teplotu na nízku teplotu az polievky odstráňte 3/4 šálky horúceho vývaru.
  9. Dajte bokom.
  10. Do veľkej misy vložte celé vajcia, žĺtky a citrónovú šťavu a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  11. Za stáleho šľahania VEĽMI pomaly vlievajte horúci vývar do vaječnej zmesi.
  12. Keď sa vajcia zahrejú, okamžite začnú tuhnúť.
  13. Aby ste tomu zabránili, musíte vajcia temperovať.
  14. To dosiahnete tak, že do vajec za stáleho šľahania POMALY nalievate horúci vývar, čím sa vajcia zahrejú bez toho, aby sa z nich stali miešané vajíčka.
  15. Za jemného miešania polievky vareškou nalejte zmes vaječného vývaru do hrnca s polievkou.
  16. Pridajte kel a pokračujte vo varení na miernom ohni po dobu 5 minút, alebo pokiaľ nie je vývar mierne zahustený a zelenina nezvädne.
  17. Odstráňte citrónovú kôru.
  18. Primiešajte čerstvý kôpor a podľa potreby dochuťte.
  19. Naaranžujte polievku do misiek a ozdobte extra čerstvým kôprom, čiernym korením a prípadne kvapkami olivového oleja.
Polievka z cíceru, citrónu a zeleniny, ozdobená kôprom a servírovaná v hlbokom tanieri.
www.dishingouthealth.com

Cícerová polievka s karí a kokosovým mliekom

Tento recept vám zaberie iba 20 minút a za tú dobu vykúzlite lahodnú vegánsku polievku. Je plná zeleniny a bielkovín a veríme, že sa stane súčasťou vášho jedálnička.

Ingrediencie

  • 3 šálky pokrájaných húb (použil som portobello a shitake)
  • 1 a ¾ šálok nakrájaných namixovaných chilli papričiek
  • 1 šálka nakrájanej sladkej cibule
  • 2 lyžičky nasekaného cesnaku, asi 3 strúčiky
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • 1 a ¼ šálok cíceru, opláchnuté a scedené
  • ¼ šálky nasekaného koriandra
  • 2-3 lyžice červené karí pasty
  • 2 a ¼ šálky kokosového mlieka light
  • 2 a ¼ šálky zeleninového vývaru
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • 4 šálky ázijskej zeleninovej zmesi

Postup

  1. Huby, papričky, cibuľu, cesnak a soľ opražte v polievkovom hrnci s kvapkou oleja, kým nezmäknú (asi 7-8 minút).
  2. Pridajte cícer, koriander a karí pastu.
  3. Varte 2-3 minúty, kým nie je všetko dobre premiešané.
  4. Pridajte kokosové mlieko, vývar a limetku.
  5. Priveďte do varu.
  6. Pridajte zeleninu a premiešajte, aby zmäkla.
  7. Servírujte!
Polievka z cíceru s karí a kokosovým mliekom, ozdobená limetkou a bylinkami, servírovaná v hlbokom tanieri.
www.veggiesdontbite.com

Ak vám táto polievka zachutila, určite sa nezabudnite pozrieť na naše skvelé recepty na karí s cícerom . Je to úplne lahodná kombinácia chutí!

Polievka z pečeného cesnaku a cíceru

Tento pokrm je neuveriteľne jednoduchý. Pečenie cesnaku je na tom ten časovo najnáročnejší krok. Potom iba zarestujete cícer a cibuľu, pridáte vývar a soľ a na stole máte chuťovo vyvážené a výživné jedlo.

Ingrediencie

  • 2 hlavy cesnaku, s odkrojenými vrškami, aby boli vidieť strúčiky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja a trochu navyše
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 plechovky cíceru, scedené a opláchnuté
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli a ďalšie podľa chuti
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • podľa potreby 1-2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 4-5 šálok nasekaného špenátu, mangoldu, kelu, brokolice alebo inej listovej zeleniny

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Hlavy cesnaku zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
  3. Každú hlavu zabaľte do alobalu a pečte cca 45 minút.
  4. Olivový olej zohrejte vo veľkom hrnci na strednom ohni.
  5. Pridajte cibuľu.
  6. Varte 5-7 minút za častého miešania alebo pokiaľ nie je cibuľa mäkká.
  7. Pridajte cícer, vývar, soľ a korenie.
  8. Cícer a vývar preneste do výkonného mixéra.
  9. Opečené strúčiky cesnaku vytlačte z oboch hláv aj do mixéra.
  10. Mixujte, kým nebude zmes hladká.
  11. Polievku preložte späť do hrnca a varte.
  12. Pridajte zeleninu a varte ďalších 7-10 minút, alebo pokiaľ nebude zelenina krásne jemná.
  13. Primiešajte citrónovú šťavu.
  14. Ochutnajte, dochuťte podľa chuti a podávajte!
Polievka s cícerom, pečeným cesnakom a listovou zeleninou servírovaná v miske s pečivom.
www.thefullhelping.com

Ako správne uvariť cícer

Varený cícer má orechovú chuť s ľahkou sladkosťou . Je dôležité si zaobstarať čo najčerstvejší sušený cícer. Čím je cícer čerstvejší, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa varí.

  • Najlepšie je si cícer pred varením namočiť a to minimálne na 8 hodín , nie však na viac ako 20 hodín.
  • Ideálne je nechať cícer namočený cez noc , varí sa potom rovnomernejšie a má krémovejšiu chuť.
  • Pred samotným namočením cícer dobre prepláchnite .
  • Potom ju pridajte do hrnca s trojnásobným množstvom vody .
  • Po cca 8 hodinách sceďte, pridajte čerstvú vodu a nechajte ďalších 8 hodín.
  • Potom sceďte a prilejte novú vodu, v ktorej budete variť.
  • Keď voda s cícerom začne vrieť, z cícera sa uvoľní pena .
  • Tú odstránite tak, že ju naberiete sitkom a zlikvidujete.
  • Tento krok bude potrebné opakovať dvakrát alebo trikrát.

Jednou z výhod varenia sušenej cíceru od nuly, je okrem skvelej chuti a všestrannosti varenia , aj vzniknutý vývar.

Na rozdiel od zeleninového vývaru je cícerový vývar ľahko želatínový , takže sa hodí do omáčok, ktoré chcete nechať zhustnúť.

A ako sa podarili polievky vám? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.