Tiež ste milovníkom polievok? A chutí Vám cibulačka? Dnes si ukážeme ako pestrej môžu recepty na cibuľačku byť.
Základom tejto vynikajúcej polievky je samozrejme cibule a mäsový vývar. Ostatné ingrediencie už môžeme voliť podľa chuti a cibuľová polievka potom môže mať mnoho variantov.
Z jedného základu tak môžeme uvariť niekoľko typov cibuľové polievky, ktoré sa líšia chuťovo i vzhľadom. Poďte sa pozrieť a rozhodnúť sa, ktorá cibuľačka zvíťazí u vás.
Francúzska cibuľová polievka
Francúzska cibuľačka sa najprv uvaria a potom sa dáva s vrstvou syra zapiecť do rúry. Vznikne tak syrová krusta, ktorá je pre túto polievku typická
INGREDIENCIE
- 4 lyžice masla
- 1 lyžička soli
- 2 veľké červené cibule, na tenké plátky
- 2 veľké žlté cibule, na tenké plátky
- 1,4 l kuracieho vývaru
- 0,4 l hovädzieho vývaru
- 1/2 hrnčeka červeného vína
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 2 štipky čerstvej petržlenovej vňate
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lyžica balzamikového octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 4 tenké plátky francúzskeho chleba
- 8 plátkov syra typu ementál
- 1/2 hrnčeka strúhanej mozzarelly
- 4 štipky červenej papriky
POSTUP
- Nechajte v hrnci rozpustiť maslo, primiešajte soľ a všetky cibule. Varte 35 minút za častého miešania. Cibuľa by mali zľahka skaramelizovať a celkovo by sme mali dosiahnuť takmer sirupovej konzistencie.
- Potom do hrnca prilejeme obaja vývary, červené víno a worchester. Petržlenovú vňať, tymián a bobkový list zviažte povrázkom a vložte do polievky. Nechajte mierne variť asi 20 minút, občas premiešajte.
- Vyberte z polievky bylinky, zmiernite plameň a pridajte vínny ocot, osoľte a okoreňte. Zakryte pokrievkou a nechajte na malom plameni zahrievať.
- Medzitým si rozohrejte rúru, ideálne ak máte rúru s grilom. Plátky chleba (môžete použiť i toastový) dajte na papier na pečenie a opečte z každej strany asi 3 minúty do chrumkava. Rúru nevypínajte.
- Nachystajte si štyri misky, ktoré sú vhodné do rúry. Naplňte ich do 2/3 polievkou. Na ňu položte opečený plátok chleba, naň dva plátky ementálu a navrch ešte strúhanou mozzarellu. Posypte štipkou papriky.
- Misky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do rúry. Pečte (grilujte) asi 5 minút, kým sa na polievke neurobí zlatohnedá krusta. Polievka môže pretiecť z misky a urobí na okrajoch chrumkavú kaskádu. Francúzska cibuľová polievka je hotová a servírujeme ju ihneď po vybratí z rúry.

krémová cibulačka
Ak použijeme smotanu a polievku rozmixujeme vznikne nám krémová cibuľová polievka , ktorú podávame so strúhaným syrom a opečenými kúskami chleba
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky cibule na tenké plátky
- 6 lyžíc masla
- 1/2 l kuracieho vývaru
- 1 kurací bujón
- 1/4 lyžičky korenia
- 3 lyžice hladkej múky
- 1,5 hrnčeka mlieka
- 100 g tavený syr
- strúhaný čedar
- čerstvo sekaná petržlenová vňať
POSTUP
- Vo veľkej panvici osmažte cibuľku do zmäknutia na troch lyžiciach masla. Pridajte vývar, bujón a korenie. Priveďte do varu a odstavte z ohňa.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte zvyšok masla, pridajte múku a svižne miešajte. Za stáleho miešania prilievajte mlieko. Varte asi 2 minúty. Znížte teplotu a pridajte tavený syr. Prilejte cibuľku s vývarom. Dôkladne premiešajte a chvíľu varte, kým sa syr úplne nerozpustí.
- Krémová cibuľačka je hotová, posypte ju strúhaným čedarom, čerstvou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Objavte podobné tipy
Krkonošská cibulačka
Krkonošská cibuľačka je hutnejšie variantom cibuľové polievky, kedy k základu pridávame koreňovú zeleninu a sušené huby. Je to ideálny polievka na zimné zahriatie
INGREDIENCIE
- 200 g hovädzie predné
- 2,3 l hovädzí vývar
- 200 g zemiakov
- 200 g koreňovej zeleniny
- 10 g sušených húb
- 2 strúčiky cesnaku
- 350 g cibule
- 3 vajcia
- 1 krajec chleba
- soľ, mletú rascu, polievkové korenie, čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
- Hovädzie mäso nakrájajte na kocky a dajte variť s hovädzím vývarom. Akonáhle je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Tiež pridajte predtým krátko namočené sušené huby a prelisovaný cesnak. Uvarte do mäkka.
- Zatiaľ si očistite a nakrájajte cibuľu na kolieska. Vložte spolu s mletou rascou do polievky a varte 10 minút.
- Potom do polievky zašľahajte vajcia, pridajte polievkové korenie, prípadne dosoľte.
- Chleba nakrájaný na kocky opečiete na panvici.
- Na záver do polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Krkonošská polievka sa servíruje s kockami opečeného chleba.

Cibulačka s hubami
Pre milovníkov húb je prichystaná cibulačka s tenkými plátkami húb, spoločne varenými s ďalšími ingredienciami.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky čerstvých šampiňónov
- 3 lyžice masla
- 2 stredné cibule nasekanej na drobno
- 2 lyžice hladkej múky
- 5 hrnčekov kuracieho vývaru
- 1/2 lyžičky soli
- štipka čierneho korenia
- 1/3 hrnčeka nevarené ryža
- 1 bobkový list
- 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Očistíme huby, nôžky nakrájame na jemno a klobúčiky na tenké plátky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo, pridáme huby a cibuľu. Varíme a často miešame asi 5 minút. Zaprášime múkou, premiešame a prilejeme vývar. Okoreníme a osolíme, ak je potreba.
- Privedieme k varu, stlmíme oheň. Pridáme ryžu a bobkový list. Zakryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút, kým ryža nezmäkne. Vyberieme bobkový list.
- Cibulačka s hubami je hotová a my ju servírujeme posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

Cibulačka s vajcami
Vynikajúci je tiež cibulačka s vajcami , kam podobne ako do cesnačka, vlievame rozšľahané vajíčka. Je to rýchlo pripravená polievka z ingrediencií, ktoré máme väčšinou vždy po ruke
INGREDIENCIE
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 malé cibule na tenké plátky
- 3 lyžičky mletého zázvoru
- 3 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 3 rozšľahané vajcia
- 3 lyžice čerstvého posekaného špenátu
- šťava a kôra z jedného citróna
- soľ
- strúhaný parmezán na posypanie
POSTUP
- V hrnci rozohrejte oheň. Pridajte cibuľu a dôkladne premiešajte. Prikryte pokrievkou a za častého miešania nechajte cibuľku zozlatnúť.
- Pridajte vývar a zázvor. Zvýšte teplotu a priveďte do varu.
- Stlmte teplotu, jednou rukou vlejte rozšľahané vajcia a druhou rukou je vmiešavajte do polievky. Stále miešajte, kým sa vajcia neuvaria.
- Pridajte kôru z citróna a nasekaný špenát, miešajte kým špenát nebude mať svetlo zelenú farbu. Pridajte citrónovú šťavu a soľ, podľa chuti.
- Cibulačka s vajcami bude vynikajúci, pokiaľ ju pred servírovaním posypete strúhaným parmezánom.

Cibuľovou polievkou s hubami sa môže pripravovať zo sušených alebo čerstvých húb. Ak nemáme sezónne huby, vždy nám dobre poslúži kupované biele šampiňóny, hliva ustricová alebo šampiňóny portobello.
Základom cibuľačka je mäsový vývar. S prižmúrením oka ho môžete nahradiť aj kockovým bujónom.
Ako vidíte, polievky sa dajú kombinovať s množstvom ingrediencií. Znesú dokonca aj nie vždy obľúbenou brokolicu. Pre takéto recepty navštívte náš ďalší článok a pochutnajte si na krémové brokolicové polievke .