Cibuľová polievka: netradičné recepty, ktoré možno nepoznáte

Tiež ste milovníkom polievok? A chutí Vám cibulačka? Dnes si ukážeme ako pestrej môžu recepty na cibuľačku byť.

Základom tejto vynikajúcej polievky je samozrejme cibule a mäsový vývar. Ostatné ingrediencie už môžeme voliť podľa chuti a cibuľová polievka potom môže mať mnoho variantov.

Z jedného základu tak môžeme uvariť niekoľko typov cibuľové polievky, ktoré sa líšia chuťovo i vzhľadom. Poďte sa pozrieť a rozhodnúť sa, ktorá cibuľačka zvíťazí u vás.

Francúzska cibuľová polievka

Francúzska cibuľačka sa najprv uvaria a potom sa dáva s vrstvou syra zapiecť do rúry. Vznikne tak syrová krusta, ktorá je pre túto polievku typická

INGREDIENCIE

  • 4 lyžice masla
  • 1 lyžička soli
  • 2 veľké červené cibule, na tenké plátky
  • 2 veľké žlté cibule, na tenké plátky
  • 1,4 l kuracieho vývaru
  • 0,4 l hovädzieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka červeného vína
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 2 štipky čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 4 tenké plátky francúzskeho chleba
  • 8 plátkov syra typu ementál
  • 1/2 hrnčeka strúhanej mozzarelly
  • 4 štipky červenej papriky

POSTUP

  1. Nechajte v hrnci rozpustiť maslo, primiešajte soľ a všetky cibule. Varte 35 minút za častého miešania. Cibuľa by mali zľahka skaramelizovať a celkovo by sme mali dosiahnuť takmer sirupovej konzistencie.
  2. Potom do hrnca prilejeme obaja vývary, červené víno a worchester. Petržlenovú vňať, tymián a bobkový list zviažte povrázkom a vložte do polievky. Nechajte mierne variť asi 20 minút, občas premiešajte.
  3. Vyberte z polievky bylinky, zmiernite plameň a pridajte vínny ocot, osoľte a okoreňte. Zakryte pokrievkou a nechajte na malom plameni zahrievať.
  4. Medzitým si rozohrejte rúru, ideálne ak máte rúru s grilom. Plátky chleba (môžete použiť i toastový) dajte na papier na pečenie a opečte z každej strany asi 3 minúty do chrumkava. Rúru nevypínajte.
  5. Nachystajte si štyri misky, ktoré sú vhodné do rúry. Naplňte ich do 2/3 polievkou. Na ňu položte opečený plátok chleba, naň dva plátky ementálu a navrch ešte strúhanou mozzarellu. Posypte štipkou papriky.
  6. Misky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do rúry. Pečte (grilujte) asi 5 minút, kým sa na polievke neurobí zlatohnedá krusta. Polievka môže pretiecť z misky a urobí na okrajoch chrumkavú kaskádu. Francúzska cibuľová polievka je hotová a servírujeme ju ihneď po vybratí z rúry.

Hotová francúzska cibulačka allrecipes.com

krémová cibulačka

Ak použijeme smotanu a polievku rozmixujeme vznikne nám krémová cibuľová polievka , ktorú podávame so strúhaným syrom a opečenými kúskami chleba

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky cibule na tenké plátky
  • 6 lyžíc masla
  • 1/2 l kuracieho vývaru
  • 1 kurací bujón
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 100 g tavený syr
  • strúhaný čedar
  • čerstvo sekaná petržlenová vňať

POSTUP

  1. Vo veľkej panvici osmažte cibuľku do zmäknutia na troch lyžiciach masla. Pridajte vývar, bujón a korenie. Priveďte do varu a odstavte z ohňa.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejte zvyšok masla, pridajte múku a svižne miešajte. Za stáleho miešania prilievajte mlieko. Varte asi 2 minúty. Znížte teplotu a pridajte tavený syr. Prilejte cibuľku s vývarom. Dôkladne premiešajte a chvíľu varte, kým sa syr úplne nerozpustí.
  3. Krémová cibuľačka je hotová, posypte ju strúhaným čedarom, čerstvou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.

Hotová krémová cibulačka www.tasteofhome.com

Krkonošská cibulačka

Krkonošská cibuľačka je hutnejšie variantom cibuľové polievky, kedy k základu pridávame koreňovú zeleninu a sušené huby. Je to ideálny polievka na zimné zahriatie

INGREDIENCIE

  • 200 g hovädzie predné
  • 2,3 l hovädzí vývar
  • 200 g zemiakov
  • 200 g koreňovej zeleniny
  • 10 g sušených húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 350 g cibule
  • 3 vajcia
  • 1 krajec chleba
  • soľ, mletú rascu, polievkové korenie, čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na kocky a dajte variť s hovädzím vývarom. Akonáhle je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Tiež pridajte predtým krátko namočené sušené huby a prelisovaný cesnak. Uvarte do mäkka.
  2. Zatiaľ si očistite a nakrájajte cibuľu na kolieska. Vložte spolu s mletou rascou do polievky a varte 10 minút.
  3. Potom do polievky zašľahajte vajcia, pridajte polievkové korenie, prípadne dosoľte.
  4. Chleba nakrájaný na kocky opečiete na panvici.
  5. Na záver do polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  6. Krkonošská polievka sa servíruje s kockami opečeného chleba.

Hot receptypolevky.cz

Cibulačka s hubami

Pre milovníkov húb je prichystaná cibulačka s tenkými plátkami húb, spoločne varenými s ďalšími ingredienciami.

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky čerstvých šampiňónov
  • 3 lyžice masla
  • 2 stredné cibule nasekanej na drobno
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 5 hrnčekov kuracieho vývaru
  • 1/2 lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia
  • 1/3 hrnčeka nevarené ryža
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Očistíme huby, nôžky nakrájame na jemno a klobúčiky na tenké plátky.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo, pridáme huby a cibuľu. Varíme a často miešame asi 5 minút. Zaprášime múkou, premiešame a prilejeme vývar. Okoreníme a osolíme, ak je potreba.
  3. Privedieme k varu, stlmíme oheň. Pridáme ryžu a bobkový list. Zakryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút, kým ryža nezmäkne. Vyberieme bobkový list.
  4. Cibulačka s hubami je hotová a my ju servírujeme posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

Hotová cibulačka s hubami tasteofhome.com

Cibulačka s vajcami

Vynikajúci je tiež cibulačka s vajcami , kam podobne ako do cesnačka, vlievame rozšľahané vajíčka. Je to rýchlo pripravená polievka z ingrediencií, ktoré máme väčšinou vždy po ruke

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 malé cibule na tenké plátky
  • 3 lyžičky mletého zázvoru
  • 3 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 rozšľahané vajcia
  • 3 lyžice čerstvého posekaného špenátu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • soľ
  • strúhaný parmezán na posypanie

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejte oheň. Pridajte cibuľu a dôkladne premiešajte. Prikryte pokrievkou a za častého miešania nechajte cibuľku zozlatnúť.
  2. Pridajte vývar a zázvor. Zvýšte teplotu a priveďte do varu.
  3. Stlmte teplotu, jednou rukou vlejte rozšľahané vajcia a druhou rukou je vmiešavajte do polievky. Stále miešajte, kým sa vajcia neuvaria.
  4. Pridajte kôru z citróna a nasekaný špenát, miešajte kým špenát nebude mať svetlo zelenú farbu. Pridajte citrónovú šťavu a soľ, podľa chuti.
  5. Cibulačka s vajcami bude vynikajúci, pokiaľ ju pred servírovaním posypete strúhaným parmezánom.

Hotová cibulačka s vajcami

Cibuľovou polievkou s hubami sa môže pripravovať zo sušených alebo čerstvých húb. Ak nemáme sezónne huby, vždy nám dobre poslúži kupované biele šampiňóny, hliva ustricová alebo šampiňóny portobello.

Základom cibuľačka je mäsový vývar. S prižmúrením oka ho môžete nahradiť aj kockovým bujónom.

Ako vidíte, polievky sa dajú kombinovať s množstvom ingrediencií. Znesú dokonca aj nie vždy obľúbenou brokolicu. Pre takéto recepty navštívte náš ďalší článok a pochutnajte si na krémové brokolicové polievke .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.