Paprikové plody patria medzi obľúbené zeleniny.
Ich využitie v kuchyni je pomerne široké a prednosť by sme samozrejme mali dávať paprike surové.
Tepelnú úpravu vyberať takú, ktorá paprike neuberie príliš na vzhľade a chuti.
Práve takéto úpravy vám ponúkame v našich receptoch. Tak poďme do toho!
Plnené papriky za studena
INGREDIENCIE:
- 4 – 5 paprík zbavených semienok
- 1/8 masla
- 100 g taveného syra
- 2 uvarené vajcia
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
- polka papriky
- 100 – 150 g šunky
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica kečupu
- korenie a soľ
POSTUP:
- Maslo vyšľaháme so syrom.
- Na malé kúsky nakrájame 2 uvarené vajcia, cibuľu a polku papriky.
- Pridáme na kocky nakrájaný salám, prisypeme strúhaný syr a pridáme lyžicu kečupu a horčice.
- Všetky kúsky zamiešame do našľahaného masla so syrom a dochutíme korením a soľou.
- Zmesou naplníme papriky, dáme stuhnúť do chladničky a krájame na kolieska. Podávame s pečivom
- Ak chceme variantu bez šunky a tvrdého syra, možno tieto suroviny vynechať.
zdroj : peceni.info
Objavte podobné tipy
Čerstvý paprikový šalát
Zdravý a chutný šalát, ktorý sa skvele bude hodiť ku grilovanému mäsu.
INGREDIENCIE:
- 3 sladkej viacfarebné papriky
- 1/2 fialovej cibule, na tenké plátky
- 2 lyžice čerstvého kôpru, nasekaný
- 2 1/2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžičky extra panenského olivového oleja
- 1/2 strúčika pretlačeného cesnaku
- soľ a korenie
POSTUP:
- Papriky zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky.
- Papriku premiešame s nakrájanou cibuľou a kôprom.
- Urobíme zálievku z citrónovej šťavy, olivového oleja, cesnaku, soli a korenia.
- Zálievku pridáme k paprike a dobre premiešame.
- Dáme vychladiť do chladničky.
zdroj : natashaskitchen.com
Pečené papriky s feta syrom
Tieto delikátna pečené papriky si určite obľúbite a zaradíte ich do vášho kuchárskeho repertoáru.
INGREDIENCIE:
- 2 papriky
- 12 cherry paradajok
- 50 g feta syru
- 8 čiernych olív
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička oregana
POSTUP:
- Predhrejeme rúru na 200 ° C.
- Na plech dám papier na pečenie naň kladieme polovice očistených, jadrovníkov zbavených paprík.
- Dovnútra kladieme cherry paradajky, feta syr, olivy.
- Pokvapkáme olivovým olejom.
- Posypeme oreganom.
- Dáme piecť do rúry asi na 30 minút.
zdroj : diabetes.org.uk
Grilovaná paprika ako obloha
INGREDIENCIE:
- 4 veľké červené (prípadne žltej) papriky
- pár lyžíc olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
POSTUP:
- Papriky dôkladne umyjeme a umiestnime priamo na gril.
- Poriadne je ugrilujeme.
- Budú sa na nich tvoriť pľuzgiere a budú černieť, ale to je v poriadku.
- Papriky zložíme z grilu a necháme krátko vychladnúť.
- Potom ich ošúpeme, zbavíme semienok, nakrájame a narovnáme do (alobalovej) misky.
- Pokvapkáme olejom a poukladáme plátky cesnaku. Môžeme pridať obľúbené korenie.
- Teplé papriky skvele doplní grilované syry alebo mäso.
zdroj : womanonly.cz
Okrem samostatných jedál sa papriky veľmi dobre hodí k rôznym pokrmom pečeným, zapekaným alebo duseným, kde dopĺňajú hlavnú surovinu.
Teda predovšetkým mäso všetkých druhov, ďalej potom ďalšie druhy zeleniny, zemiaky, ryžu alebo cestoviny.
Pre ďalšie príbuzné pokrmy mrknite treba na letnú desiaty z paprík.