Chutné tipy na cibuľový slaný koláč

Slaný koláč s cibuľou je výdatná a chutná desiata i večere. Už ste ho skúsili?

Neobsahuje žiadny cukor a vďaka mnohým rôznym variantom zeleninové alebo syrové náplne je čoraz obľúbenejšie aj v Čechách.

Ako na slané koláče? Najlepšie s týmito 3 ľahkými recepty !

Cesto na slaný koláč s cibuľou

Ako základné cesto na slaný koláč s cibuľou môžeme využiť:

  • kysnuté cesto: Cesto s čerstvým alebo sušeným droždím, dobu prípravy predlžuje čas potrebný k vykysnutí. Hodí sa aj recepty na pizzu. Cesto si môžeme nechať spracovať aj v domácej pekárni.
  • krehké cesto: Po spracovaní surovín necháme cesto v chlade nejaký čas odležať, je potom krehkejšie.
  • tvarohové alebo jogurtové cesto: Jednoduché cesto do ktorého pridávame tvaroh, jogurt, prípadne i kyslú smotanu, kefír, apod. Ihneď po spracovaní ich môžeme piecť.
  • zemiakové cesto: Pripravujeme je z vopred uvarených zemiakov.
  • lístkové cesto: Buď si ich pripravíme doma, alebo si ich kúpime hotové a potom máme možnosť pripraviť koláč veľmi rýchlo a bez veľkej námahy.

Okrem bežného spôsobu, kedy spodok koláče tvorí cesto a vrch je pokrytý náplňou, môžeme robiť aj dva pláty , medzi ktoré dávame náplň alebo cesto prekryť mriežkou , vytvarovať ozdobný okraj, a pod.

Cibuľová náplň do slaného koláča

Cibuľou do slaného koláča nešetríme. Musíme ju však vopred podusiť na troche masla alebo iného tuku.

Cibuľu dusíme domäkka a okrem soli ju môžeme přikořenit mletým čiernym korením, sladkou mletou paprikou muškátovým orieškom, grilovacím korením alebo inú koreniacou zmesou.

Prípadne môžeme použiť aj dnes tak obľúbené čerstvé bylinky, pažítku, petržlen, bazalku, apod. Okrem korenia alebo byliniek môžeme cibuľovou náplň doplniť nadrobno nakrájaným údeným mäsom alebo údeninou, smotanou, vajcami či syrom. Ak chceme náplň bezmäsitú, tak dobrá kombinácia je cibuľa s jablkami.

Listový koláč s cibuľou

INGREDIENCIE

  • 400 g lístkového cesta
  • 2 cukety
  • 2 cibule
  • 1 balenie Balsýru
  • 100 g strúhaného eidamu
  • 1 lyžička kurkumy
  • soľ, korenie
  • mletá paprika
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 lyžice kyslej smotany

POSTUP

  1. Z oleja, smotany a citrónovej šťavy vyšľaháme marinádu, do ktorej vložíme obaja syry a cuketu, jemne osolíme.
  2. Necháme 2 hodiny odležať v chladničke.
  3. Cesto vyvaľkáme na veľmi tenký obdĺžnik a prerežeme na 2 menšie.
  4. Na masle na panvici osmažíme sprudka nadrobno nakrájanú cibuľu, osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou.
  5. Cukety zmiešame s cibuľou. Zmes rozdelíme na 3 diely.
  6. 1 obdĺžnik cesta vložíme do formy na pečenie tak, aby prebýval po stranách.
  7. Pokryjeme ho náplňou z cukiet a cibule. Zvyšok cesta prehneme dovnútra.
  8. Pokryjeme druhou vrstvou cibuľové zmesi.
  9. Opäť pokryjeme plátom cesta, zmesou a zvyšok cesta opäť ohneme dovnútra, tentoraz úhľadnejšie, aby tvoril peknú kôrku po okraji.
  10. Pečieme v predhriatej rúre pri 175 ºC dozlatista.
  11. Podávame teplé aj studené.

Recept na listový koláč s cibuľou

Zemiakový koláč s cibuľou

INGREDIENCIE

  • 3 vajcia
  • 500 g zemiakov
  • 100 g polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 lyžice masla
  • soľ, korenie
  • 3 cibule
  • 200 g tvrdého syra
  • petržlenová vňať alebo pažítka
  • gulášové alebo grilovacie korenie

POSTUP

  1. Vajcia, múku, olej a mlieko vyšľaháme na hladké cesto.
  2. Primiešame nastrúhané varené zemiaky.
  3. Osolíme a okoreníme.
  4. Na panvici osmažíme cibuľu, osolíme a okoreníme.
  5. Cesto vylejeme do pekáča, navrch nasypeme zmes z panvice a posypeme syrom.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
  7. Podávame s čerstvou zeleninou alebo s kyslou kapustou ako vegetariánsku večeru či výdatnú desiatu.

Recept na brambrový koláč s cibuľou

Kysnutý koláč s cibuľou

INGREDIENCIE

  • 100 g tvarohu
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 lyžička cukru
  • 1 vajce
  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 4 cibule
  • petržlenová vňať
  • hrsť sušených húb
  • 100 g feta syru

POSTUP

  1. Droždie s cukrom rozpustíme v mlieku.
  2. Pridáme vajce, maslo, vodu, múku a tvaroh.
  3. Jemne osolíme a dobre spracujeme. Potom dáme pod utierku na hodinu stáť.
  4. Medzitým si pripravíme cibuľovú náplň. Na panvici osmažíme cibuľku, osolíme, okoreníme a zmiešame so syrom a hubami.
  5. Náplň navŕšime na cesto vtlačené do pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 ºC dozlatista.
  6. Podávame posypané pažítkou.

Recept na kysnutý koláč s cibuľou

Tip na záver: Výbornou chuť cibuli dodá dušení na anglické nebo normální slanině. Oloupanou cibuli krájíme podle libosti nadrobno, nahrubo, ale nejčastější jsou kolečka nebo půlkolečka rozebrané na kroužky.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na slané koláče so zeleninou.

Ktorý cibuľový koláč ste upiekli? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.