Pripravte si tieto recepty na koláče z cibule pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Chystáte pochúťky na rodinnú stretnutie? Vyskúšajte recepty na cibuľový koláč.

Táto klasika poteší dospelých aj deti a všetci sa budú olizovať až za ušami.

Môže to byť malá desiata, ale aj ľahká večera, po ktorej sa len zapráši!

U nás nájdete výber niekoľkých zaujímavých pochúťok a je len na vás, ktorá bude tá pravá.

Jednoduchý cibuľový koláč

Tajomstvom dobrého cibuľového koláča je jeho úplná jednoduchosť. Čím menej surovín, tým prirodzenejšia chuť. Nesmie jej však kaziť žiadne zbytočné korenie ani zelenina. Pokiaľ si veľmi nepotrpíte na sladké, určite omrknite aj recepty na slané torty.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 5–6 polievkových lyžíc studenej vody
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 3 veľké vajcia
  • 3 polievkové lyžice vody
  • 2 veľké cibule nakrájané nadrobno
  • 500 g kvalitného strúhaného čedaru
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  • Začneme tým, že do nádoby kuchynského robota preosejeme múku, pridáme maslo, štipku soli a pomocou pulzného tlačidla mixujeme, kým zmes nevyzerá ako strúhanka.
  • Pridáme studenú vodu a znova rozmixujeme, tentoraz až do tej doby, než sa utvoria z cesta gule.
  • Dáme do menšej misky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30-60 minút do chladničky.
  • Zatiaľ čo cesto odpočíva, dáme do panvice vodu, prihodíme nakrájanú cibuľu a necháme variť 10 až 15 minút, aby cibuľa zmäkla.
  • Potom necháme vychladnúť a zlejeme prebytočnú vodu.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pripravíme si koláčovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie.
  • V miske zmiešame vychladnutú cibuľu, nastrúhaný čedar a pridáme 2 rozšľahané vajcia. Dôkladne premiešame a ochutíme soľou s korením.
  • Vyberieme cesto z chladničky, odkrojíme z neho 1 tretinu a tú dáme späť, aby sa chladila.
  • Zostávajúce 2 tretiny cesta vyvaľkáme na pomúčenej ploche a potom s ním vyložíme pripravenú koláčovú formu. Pritlačíme po okrajoch tak, aby cesto nikde nečúhalo.
  • Na cesto vyklopíme náplň a rovnomerne uhladíme. Zvyšok cesta rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
  • Rozšľaháme zvyšné vajcia, trochu potrieme okraj koláčovej formy po celom obvode a zaklopíme tenkou plackou.
  • Opäť zatlačíme všade tak, aby bolo dobre utesnené a náplň nikde nevykukovala von.
  • Povrch potrieme zvyškom vajíčka a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou, aby mohla odchádzať para.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 35–40 minút dozlatista.
  • Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme aspoň 10 minút odpočinúť, kým ho naporciujeme.
Vynikajúci koláč so syrom a cibuľou.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Tip: Čo tak vyskúšať pikantný cibuľový koláč zo sušienok?
Na korpus rozdrobíme 2 a 1/2 hrnčeka slaných sušienok, pridáme 1/3 hrnčeka rozpusteného masla, premiešame a natlačíme na dno koláčovej formy.

Na panvici zohrejeme 2 polievkové lyžice masla, pridáme 2 a 1/2 hrnčeka na tenké plátky nakrájanej sladkej cibule Vidalia a necháme restovať cca 10 minút do zmäknutia.
Medzitým v miske rozšľaháme 3/4 hrnčeka mlieka, 2 vajcia, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia a trochu pálivej omáčky podľa chuti.

Predhrejeme si rúru na 180 ° C, zmäknutú cibuľu rozprestrieme na sušienkový korpus, zalejeme vaječnou zmesou, posypeme 1 hrnčekom strúhaného čedaru a posypeme trochou nasekanej petržlenovej vňate.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 40 minút. Potom necháme 5 minút odpočinúť na linke a môžeme podávať.

Francúzsky cibuľový koláč

Jednoduchá príprava a lahodná chuť sú pri tomto slanom pokrme prvoradé. Môže to byť pokojne aj hlavné jedlo, alebo len popoludňajšia desiata. Recept je inšpirovaný Stredozemným morom.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 kocky studeného nesoleného masla
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice studenej vody

Na náplň:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 4 veľké cibule nakrájané na tenké plátky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 2 rozšľahané vajcia
  • 1 vrchovatá lyžica dijonskej horčice
  • Na ozdobu:
  • 5–6 vetvička tymiánu
  • 6–8 olív

Postup:

  • Maslo nakrájame na malé kúsky, dáme do nádoby kuchynského robota, prisypeme múku so soľou a zhruba desaťkrát rozmixujeme stlačením pulzného tlačidla.
  • Pridáme vodu a znova 10x zapulzujeme, aby sa vytvorila textúra podobná kukuričnej múke.
  • Zmes preložíme na čistú pracovnú plochu a začneme postupne spracovávať rukami, kým sa všetko nespojí v cesto, z ktorého utvoríme guľu, zakryjeme voskovým papierom a dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.
  • Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie a vyberieme cesto z chladničky.
  • Cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť formy, vložíme dovnútra a prsty vytvarujeme okolo okrajov. Na niekoľkých miestach cesto prepichneme vidličkou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
  • Po dvoch hodinách si predhrejeme rúru na 200 stupňov a prikryjeme cesto vo forme papierom na pečenie, nasypeme do nej sušené fazule a dáme piecť do strednej časti rúry na 10 minút.
  • Potom odstránime fazuľu aj s papierom a necháme ešte ďalších 5 – 10 minút piecť. Medzitým si pripravíme náplň.
  • Na panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, soľ a vodu. Restujeme za občasného miešania na miernom ohni zhruba 30 minút.
  • Cibuľu preložíme do misy a odložíme zatiaľ bokom, aby vychladla. Potom cibuľu precedíme, aby sa zbavila prebytočnej tekutiny a zmiešame s rozšľahanými vajcami.
  • Predpečené cesto vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom ho potrieme dijonskou horčicou. Rozprestrieme naň rovnomerne cibuľovú zmes a ozdobíme tymianom s olivami.
  • Vložíme do rúry a pečieme cca 30-40 minút na 180 stupňov, až kým nebude okraj koláča zlatisto hnedý.
  • Hotové vyberieme z rúry, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme nakrájať na kúsky a podávať.
Recept na lahodný provensálsky francúzsky koláč z cibule.
Zdroj: https://www.panningtheglobe.com

Kvalitné suroviny sú základom úspechu

Pokiaľ sa vám má podariť ten najlepší cibuľový koláč, musíte staviť na kvalitu surovín. To je totiž základný kameň celého pokrmu. Cibuľa by mala byť pekne pevná, šťavnatá, zdravá a hlavne čerstvá. V opačnom prípade sa jej radšej zbavte a kúpte novú.

Mrknite sa na veľmi zaujímavé video, ako sa vlastne cibuľa žne a ako to vyzerá, než sa dostane do továrne, kde je ďalej spracovaná na rôzne účely.

Onion Farming Technology: Harvesting and Processing in Factory

Ako zabrániť tomu, aby nám pri krájaní cibule tiekli slzy

Uplakané oči sú pri krájaní cibule samozrejmosťou, ale dá sa tomu predchádzať, ak necháme olúpanú cibuľu na 15 minút ponorenú v studenej až ľadovej vode.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.