Aj o vianočných sviatkoch môže prísť chvíľa, kedy už je všetkého sladkého akosi dosť a príde na chuť napríklad nejaké slané pečivo.
Pri posedenie pri poháriku vína tiež nie je príliš chuť na sladké, ale po slanej sušienke každý rád siahne.
A čo teraz s tým? Máme pre vás tip. Presnejšie 4 tipy na slané pečivo v tomto článku!
Slané tyčinky z lístkového cesta
Výborné, rýchle a jednoduché tyčinky z lístkového cesta.
INGREDIENCIE
- 500 g lístkového cesta
- 1 veľké vajce
- 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
- 1 hrnček strúhaného gruyere syra
- 1 lyžička tymianu
- 1 lyžička soli
- čierne mleté korenie
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 190 ° C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkáme na veľkosť približne 25 x 30 cm.
- Rozšľaháme vajcia s lyžičkou vody a zmesou potrieme povrch cesta.
- Potom posypte cesto strúhaným syrom.
- Pridáme lyžičku tymiánu, soli a trochu korenia.
- Cesto nakrájame na približne 20 tenkých prúžkov
- PECM približne 10 až 15 minút alebo dozlatista.
carujeme.cz
Objavte podobné tipy
Slané kysnuté mini rožteky
INGREDIENCIE
na cesto
- 600 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 150 ml oleja
- 1 instantné droždie
- 1 lyžička cukru kryštál,
- soľ
- 1 lyžička sušeného oregana
na náplň
- 1 veľký paradajkový pretlak
- 200 g šunky
- 200 g tvrdého syra na plátky
- 1 lyžica olivového oleja
- bylinky
POSTUP
- Múku zmiešame s cukrom, soľou a droždím.
- Prilejeme olej a vlažné mlieko.
- Cesto zarobíme ručným šľahačom.
- Necháme nakysnúť a potom si rozdelíme na 4 bochníky.
- Z každého bochníku vyvaľkáme placku cca 3-5 mm hrubú, rozkrájame radielkom na 8 trojuholníčkov a naplníme ich.
- Placku potrieme zmesou paradajkového pretlaku, oleja a byliniek.
- Na to kladieme kúsky šunky a syra.
- Zatočíme, dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať hrubozrnnou soľou alebo sezamom.
- Pečieme na 180 ° C asi 25 minút.
pidak.cz
Slané pečivo z nivy
Vlastnoručne upečené slané pečivo sa stane hitom vašej oslavy alebo vami organizované párty.
INGREDIENCIE
- 200 g masla
- 240 g hladkej múky
- 240 g syra nivy
- 1/2 malé lyžičky mletej papriky
- 1 vajce na potretie
POSTUP
- Syr aj maslo nastrúhame.
- Pridáme hladkú múku, papriku a vypracujeme hladké cesto.
- Necháme ho odležať optimálne cez noc.
- Vyvaľkáme plát asi 3 mm hrubý, z ktorého vykrajujeme kolieska alebo tyčinky.
- Tvary kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potrieme ich rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na 180 ˚C približne 10 minút.
smuckers.com
Krehké slané pečivo zo zemiakov
INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- 250 g varených zemiakov
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce na potretie
- na posyp hrubá soľ, rascu, mak, sezamové semienko
POSTUP
- Zemiaky nastrúhame.
- Všetky suroviny spracujeme na cesto.
- Príliš ho neprepracuje, pretože by bolo mazľavé.
- Zemiakové cesto vyvaľkáme na placku o sile 5 mm.
- Z cesta vykrojíme ľubovoľné tvary.
- Zemiakové tvary potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubou soľou, rascou alebo sezamom.
- Tvary prenesieme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 – 190 ° C asi 20 minút do ružova.
megvkuchyni.cz
Slané pečivo možno upiecť aj z jogurtového cesta, kyslej smotany, syra, tvarohu alebo tiež z ciest, ktoré sa používajú na sladké pečivo.
Iba vynecháme cukor a nahradíme ho potrebnou dávkou soli. Aj táto cesta si môžeme dochutiť korením podľa vlastnej chuti.
Pokiaľ chcete piecť štandardné rožky a žemle, ako poznáte z obchodov, skúste našimi ďalšími článkami.