Najlepšie recepty z nových zemiakov v 7 delikátnych úpravách. Vyskúšajte ich všetky!

So zemiakmi ako prílohou nikdy nemôžete siahnuť vedľa.

Pripraviť ich môžete na rôzne spôsoby.

My sme si pre vás nachystali 7 vynikajúcich receptov na nové zemiaky tak, ako ich nepoznáte.

Chceli by ste pečené s bylinkami, varené v gréckom štýle alebo radšej so špenátom a kaparmi?

Tak či onak s nimi narobíte veľkú parádu!

Zemiaky s cesnakom a parmezánom v smotanovej omáčke

Užite si túto jednoduchú a pritom úplne luxusnú prílohu, ktorá sa skvele hodí napríklad k pečenému mäsu akéhokoľvek druhu.

Ingrediencie

  • 700 g nových zemiakov, očistených
  • 2 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 šálky masla
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky 12% smotany
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať
  • soľ a čerstvé čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Pridajte zemiaky do hrnca a zalejte 2 litre studenej vody.
  2. Vmiešajte soľ.
  3. Priveďte do varu na vysokom plameni.
  4. Akonáhle sa voda začne variť, znížte plameň a zemiaky varte odkryté 13–15 minút alebo kým nezmäknú.
  5. Neprevarujte, alebo sa rozpadnú.
  6. Ihneď sceďte a dajte bokom.
  7. Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si smotanovú omáčku.
  8. Vo veľkej panvici rozpustite na strednom plameni maslo.
  9. Pridajte cesnak a restujte za častého miešania, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
  10. Vmiešajte múku a varte do svetlo zlatistej farby, asi minútu.
  11. Postupne zašľahajte kurací vývar a za stáleho šľahania varte do mierneho zhustnutia.
  12. Vmiešajte smotanu, kajenské korenie a parmezán.
  13. Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
  14. Zmes nechajte zhustnúť.
  15. Pokiaľ je príliš hustá, pridajte podľa potreby viac mlieka.
  16. Premiešajte varené zemiaky so smotanovou omáčkou.
  17. Pred podávaním ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Cesnakovo-syrová smotanová omáčka so zemiakmi a čerstvými bylinkami v panvici.
www.littlebroken.com

Jarný šalát z nových zemiakov

Svieži a zdravý šalát zo špargle, nových zemiakov, cukrového hrášku, reďkoviek, nakladanej jarnej cibuľky, preliaty domácou horčičnou zálievkou, sa skvele hodí ako vynikajúca príloha napríklad k mäsu alebo ho môžete servírovať len tak ako zdravú večeru.

Ingrediencie

  • 900 g nových zemiakov
  • 450 g špargle
  • 110 g zelených fazuliek alebo cukrového hrášku
  • 4 malé až stredné reďkovky, nakrájané na tenké plátky

Na nakladanú jarnú cibuľku:

  • 3 jarné cibuľky (asi 170 g)
  • 1/4 šálky bieleho vínneho octu
  • 1/4 šálky vody
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 a 1/2 lyžičky cukru

Na horčičnú zálievku:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
  • 2 lyžičky hladké dijonskej horčice
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Vložte zemiaky do hrnca a zalejte ich vodou.
  2. Priveďte do varu a varte asi 15 minút, alebo kým špička noža ľahko neprepichne zemiaka.
  3. Zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť, kým nebudú mať takmer izbovú teplotu.
  4. Medzitým si naložte jarnú cibuľku.
  5. Na dne malé nádoby s vekom šľahajte ocot, vodu, soľ a cukor, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
  6. Nakrájajte cibuľku a svetlejšie zelené časti nadrobno a ponorte ich do octovej zmesi.
  7. Zakryte a vložte do chladničky, kým ich nebudete pripravení použiť (ideálne minimálne na hodinu, najlepšie cez noc).
  8. Odložte si nevyužité zelené časti cibuľky.
  9. Naplňte kastról osolenou vodou a priveďte ju do varu.
  10. Pripravte si veľkú misu s ľadom a vodou.
  11. Zo špargle odrežte tuhé konce.
  12. Akonáhle sa voda varí, pridajte špargľu.
  13. O minútu neskôr pridajte cukrový hrášok alebo zelené fazuľky.
  14. O dve minúty neskôr zlejte oboje dohromady a potom ich vložte do ľadového kúpeľa, kým nevychladnú.
  15. Zeleninu sceďte a rozložte na utierku, aby absorbovala prebytočnú vodu.
  16. Nakrájajte špargľu a cukrový hrášok na cca 1,3 cm kúsky a vložte ich do veľkej misy.
  17. Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kúsky a pridajte ich do misy.
  18. Reďkovky nakrájajte na čo najtenšie plátky.
  19. Pokiaľ sú obzvlášť veľké, môžete ich najprv pozdĺžne rozštvrtiť.
  20. Časť odloženej zelenej časti jarných cibuliek nakrájajte na tenké plátky (nie je nutné použiť všetky, pretože by cibuľová chuť mohla prebiť ostatné chute) a pridajte ich do misy.
  21. Keď ste pripravení šalát podávať, hodinu alebo dve vopred prešľahajte ingrediencie na dresing a pridajte ich k zelenine podľa chuti.
  22. Vmiešajte toľko nakladanej jarnej cibuľky, koľko chcete, zvyšok si nechajte na iné využitie.
  23. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  24. Užite si to!
Svieži a zdravý šalát zo špargle, zemiakov, cukrového hrášku, reďkoviek, nakladané jarné cibuľky, preliaty domácou horčičnou zálievkou, servírovaný v miske s vedľa položenou vareškou.
www.smittenkitchen.com

Rozdrvené pečené zemiaky s čedarom

Netradičný recept na nové zemiaky, ktoré sa pred pečením v rúre najprv uvaria a potom rozdrvia. Vznikne vám tak niečo ako zemiaková kaša s krásne chrumkavými okrajmi. Skvelá všestranná príloha, ktorá sa hodí takmer ku každému pokrmu!

Ingrediencie

  • 12 malých nových zemiakov
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie
  • čerstvý rozmarín
  • syr čedar

Postup

  1. Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou.
  2. Pridajte zemiaky a varte, kým nebudú mäkké.
  3. Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia a plech vyložte papierom na pečenie.
  4. Pečiaci papier bohato pokvapkajte olivovým olejom.
  5. Dajte varené zemiaky na plech a ponechajte medzi jednotlivými zemiakmi dostatok miesta.
  6. Šťuchadlom na zemiaky jemne pritlačte každý zemiak, kým sa mierne neroztlačí, otočte šťouchadlom o 90 stupňov a znovu roztlačte.
  7. Vrch každého drveného zemiaka potrite ďalším olivovým olejom.
  8. Zemiaky posypte soľou, čiernym korením a nasekaným čerstvým rozmarínom.
  9. Pečte 20-25 minút dozlatista.
  10. Vyberte a podľa potreby pridajte čedar.
Zemiaky z rúry pečenej so syrom na plechu vyloženom papierom na pečenie.
www.butterandbaggage.com

Nové zemiaky so špenátom a kaparmi

Táto škandinávska príloha kombinuje zemiaky s baby špenátom a kaparmi, čím vytvára skutočný chuťový orgazmus! Dokonale sa hodí napríklad k pečeným rybám.

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov, pozdĺžne rozpolených
  • 30 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 2 lyžice kapar, opláchnuté a odkvapkané
  • 300 g baby špenátu
  • ½ citróna, vytlačeného, plus ďalšie klinky na podávanie

Postup

  1. Zemiaky varte 10 minút alebo kým nezmäknú, potom zlejte.
  2. Medzitým rozohrejte maslo a olej na panvici, pridajte cibuľu a opekajte 5 minút alebo do zmäknutia.
  3. Pridajte cesnak a kapary a opekajte ďalšiu minútu.
  4. Ďalej pridajte zemiaky a chrbtom vidličky ich zľahka roztlačte.
  5. Pridajte špenát a miešajte, kým nezvädne.
  6. Prelejte citrónovou šťavou, okoreňte a potom podávajte.
Miska zemiakov, baby špenátu a kaparov.
www.realfood.tesco.com

Zemiakový šalát s šalotkovo-petržlenovou zálievkou

V jednoduchosti je krása a to presne potvrdzuje nasledujúci recept. Zemiaky premiešané so zálievkou z octu, horčice, šalotky a petržlenovej vňate sú ľahké a pritom tak dobré! Podávajte ich ako nevšednú prilohu alebo ako ľahkú večeru.

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov, olúpaných
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 3 malé šalotky, veľmi jemne nasekané
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané nahrubo

Postup

  1. Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka.
  2. Sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
  3. Vyšľahajte horčicu s octom a pomaly prilievajte olivový olej.
  4. Pridajte nakrájanú šalotku a petržlenovú vňať a dobre ochuťte morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Uvarené zemiaky rozkrojte napoly a ozdobte šalotkovo-petržlenovou zálievkou.
Zemiaky premiešané so zálievkou z octu, horčice, šalotky a petržlenovej vňate servírované na tanieri.
www.jamieoliver.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na jednoduché a zdravé zálievky , ktoré privedú vaše šaláty k dokonalosti!

Varené zemiaky v gréckom štýle

Vychutnajte si zemiaky s úžasnou stredomorskou chuťou, ktoré sú perfektnou prílohou pre rodinnú večeru. Feta, cesnak, citrón a čerstvé bylinky posúvajú nové zemiaky na úplne novú úroveň!

Ingrediencie

  • 900 g nových zemiakov, rozkrojených napoly
  • 2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
  • 1-2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 citrón, kôra a šťava
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup

  1. Vložte zemiaky do veľkého hrnca a pridajte studenú vodu tak, aby zemiaky prekrývali zhruba o centimeter.
  2. Priveďte do varu na stredne vysokom plameni, pridajte 2 lyžičky soli, znížte teplotu a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 až 8 minút v závislosti od ich veľkosti.
  3. Medzitým zmiešajte fetu, cesnak, petržlenovú vňať, citrónovú kôru, 2 lyžice citrónovej šťavy a olivový olej vo veľkej miske.
  4. Zemiaky sceďte a pridajte do misy.
  5. Premiešajte, dochuťte a podávajte.
Zemiaky s fetou, cesnakom, citrónom a čerstvými bylinkami na tanieri.
www.platedcravings.com

Pečené zemiaky s parmezánom a čerstvými bylinkami

Jednoduchá príloha, ktorá poteší úplne každého. Nové zemiaky sú v tomto recepte zlaté a chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri. Tak poďme si ich spoločne pripraviť!

Ingrediencie

  • 700 g nových zemiakov, umytých, osušených a nakrájaných na polovice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 malé strúčiky nasekaného cesnaku
  • korenie a soľ podľa chuti
  • 1 až 2 lyžice čerstvých byliniek, jemne nasekaných (napr. petržlenová vňať a tymián)
  • 1 až 2 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  2. Nové zemiaky umyte, osušte a nakrájajte na polovice.
  3. Zemiaky premiešajte s 2 lyžicami olivového oleja, cesnakom, mletým čiernym korením a soľou.
  4. Do veľkého pekáča pridajte zemiaky.
  5. Zemiaky pečte v rúre 35 až 40 minút.
  6. Zatiaľ čo sa zemiaky opekajú, nasekajte bylinky a nastrúhajte parmezán.
  7. Keď sú zemiaky hotové, premiešajte ich s jemne nasekanými bylinkami a parmezánom.
  8. Ihneď podávajte.
Zemiaky z rúry so syrom a bylinkami na oválnom tanieri.
www.greenvalleykitchen.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov!

Nové zemiaky majú vyšší obsah vody , preto sa nehodia na vyprážanie hranolčekov, zemiakových placiek a iných zemiakových príloh. Pre nižší obsah škrobu sa nehodí ani na zemiakové kaše, ktoré sa pri ich použití nedarí dobre vyšľahať.

To isté platí pre zemiakové cestá, ktoré z nových zemiakov rednú , vyžadujú viac múky a sú potom tuhšie, než by sme si priali. Preto na rôzne upravované zemiakové prílohy alebo na samostatné jedlá zo zemiakov zatiaľ ešte využívame skladované zemiaky.

Nemusíte sa však báť aj z nových zemiakov robiť napríklad vynikajúce zemiakové šaláty .

A ako vám naše recepty na nové zemiaky chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.