Chutné skoré zemiaky v lacných úpravách

Tak ako každú jar, objavujú sa postupne na trhu nové zemiaky z tohtoročnej úrody.

Dobre a nápadito pripravené nové zemiaky môžu byť naozajstnou pochúťkou. A práve z toho dôvodu tu pre vás máme prichystané 3 skvelé recepty!

Zemiakový šalát z nových zemiakov

Sa skvele hodí na letné oslavu, doplní tiež grilované mäso, ale najskôr ho budete zobať aj samotný.

INGREDIENCIE

  • 8 menších nových zemiakov
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 200 g zelených fazuliek
  • 1 balenie poľnej

na zálievku

  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice vlažnej vody
  • 2 lyžičky vínneho octu
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 2 lyžičky hrubozrnnej horčice
  • nasekaná pažítka
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Najprv si umyjeme zemiaky a uvaríme ich aj so šupkou.
  2. Ku koncu varu zemiakov si dáme variť aj fazuľky, tým stačí zhruba 5 minút.
  3. Medzitým si umyjeme valeriánku a reďkovky a tie potom nakrájame na plátky.
  4. Preložíme do misy a pripravíme si zálievku tak, že zmiešame všetky na nej potrebné ingrediencie.
  5. Zemiakový šalát môžete podávať buď teplý, alebo počkať, až zemiaky a fazuľky vychladnú.
  6. Potom už len stačí premiešať všetko dohromady a preliať zálievkou.

Zemiakový šalát z nových zemiakov noredpepper.blogspot.com

Plnené pečené nové zemiaky

Možno podávať ako chuťovku alebo aj samostatne k večeri.

INGREDIENCIE

  • 2 nové zemiaky
  • 2 vajcia
  • 50 g slaniny alebo šunky
  • 50 g tvrdého strúhaného syra
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • pažítka
  • maslo

POSTUP

  1. Odrežeme hornú tretinu zemiakov.
  2. Vydlabeme vnútro zemiakov.
  3. Zemiaky osolíme a okoreníme.
  4. Vložíme šunku alebo slaninu na kocky.
  5. Dovnútra umiestnime vajíčko a opäť posypeme troškou slaniny alebo šunky.
  6. Nakoniec posypeme strúhaným syrom.
  7. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 25 – 30 minút pri 180 ° C.
  8. Pečené zemiaky zdobíme pažítkou.

Plnené pečené nové zemiaky keils.com

Pečené nové zemiaky s cesnakom a bylinkami

INGREDIENCIE

  • 1 kg malých nových zemiakov
  • soľ a korenie
  • 1 citrón
  • 3 strúčiky rozotreného cesnaku
  • bylinky
  • 4 lyžice olivového oleja

POSTUP

  1. Zemiaky dobre umyjeme.
  2. Narežeme po celej dĺžke na prúžky.
  3. Pokvapkáme citrónom.
  4. Do oleja pridáme bylinky, soľ, čierne korenie, cesnak.
  5. Zemiaky dáme do misky, k nim pridáme zmes z oleja a dobre premiešame.
  6. Naskladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry.
  7. Pečieme 25 – 30 minút pri 180 ° C.
  8. Pečené zemiaky zdobíme bylinkami.

Pečené nové zemiaky s cesnakom a bylinkami rasamalaysia.com

Nové zemiaky majú vyšší obsah vody, preto sa nehodí na vyprážanie hranolčekov, placiek a iných zemiakových príloh. Pre nižší obsah škrobu sa nehodí ani na zemiakovej kaše, ktoré sa pri ich použití nedarí dobre vyšľahať.

To isté platí pre zemiaková cesta, ktorá z nových zemiakov rednú, vyžadujú viac múky a sú potom tuhšie, než by sme si priali. Preto na rôzne upravované zemiakové prílohy alebo na samostatné jedlá zo zemiakov zatiaľ ešte využívame skladovaných zemiakov.

Nemusíte sa však báť aj z nových zemiakov robiť treba vynikajúce zemiakové šaláty.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.