Tak ako každú jar, objavujú sa postupne na trhu nové zemiaky z tohtoročnej úrody.
Dobre a nápadito pripravené nové zemiaky môžu byť naozajstnou pochúťkou. A práve z toho dôvodu tu pre vás máme prichystané 3 skvelé recepty!
Zemiakový šalát z nových zemiakov
Sa skvele hodí na letné oslavu, doplní tiež grilované mäso, ale najskôr ho budete zobať aj samotný.
INGREDIENCIE
- 8 menších nových zemiakov
- 1 zväzok reďkoviek
- 200 g zelených fazuliek
- 1 balenie poľnej
na zálievku
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice vlažnej vody
- 2 lyžičky vínneho octu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 2 lyžičky hrubozrnnej horčice
- nasekaná pažítka
- soľ, korenie
POSTUP
- Najprv si umyjeme zemiaky a uvaríme ich aj so šupkou.
- Ku koncu varu zemiakov si dáme variť aj fazuľky, tým stačí zhruba 5 minút.
- Medzitým si umyjeme valeriánku a reďkovky a tie potom nakrájame na plátky.
- Preložíme do misy a pripravíme si zálievku tak, že zmiešame všetky na nej potrebné ingrediencie.
- Zemiakový šalát môžete podávať buď teplý, alebo počkať, až zemiaky a fazuľky vychladnú.
- Potom už len stačí premiešať všetko dohromady a preliať zálievkou.
noredpepper.blogspot.com
Objavte podobné tipy
Plnené pečené nové zemiaky
Možno podávať ako chuťovku alebo aj samostatne k večeri.
INGREDIENCIE
- 2 nové zemiaky
- 2 vajcia
- 50 g slaniny alebo šunky
- 50 g tvrdého strúhaného syra
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- pažítka
- maslo
POSTUP
- Odrežeme hornú tretinu zemiakov.
- Vydlabeme vnútro zemiakov.
- Zemiaky osolíme a okoreníme.
- Vložíme šunku alebo slaninu na kocky.
- Dovnútra umiestnime vajíčko a opäť posypeme troškou slaniny alebo šunky.
- Nakoniec posypeme strúhaným syrom.
- Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 25 – 30 minút pri 180 ° C.
- Pečené zemiaky zdobíme pažítkou.
keils.com
Pečené nové zemiaky s cesnakom a bylinkami
INGREDIENCIE
- 1 kg malých nových zemiakov
- soľ a korenie
- 1 citrón
- 3 strúčiky rozotreného cesnaku
- bylinky
- 4 lyžice olivového oleja
POSTUP
- Zemiaky dobre umyjeme.
- Narežeme po celej dĺžke na prúžky.
- Pokvapkáme citrónom.
- Do oleja pridáme bylinky, soľ, čierne korenie, cesnak.
- Zemiaky dáme do misky, k nim pridáme zmes z oleja a dobre premiešame.
- Naskladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry.
- Pečieme 25 – 30 minút pri 180 ° C.
- Pečené zemiaky zdobíme bylinkami.
rasamalaysia.com
Nové zemiaky majú vyšší obsah vody, preto sa nehodí na vyprážanie hranolčekov, placiek a iných zemiakových príloh. Pre nižší obsah škrobu sa nehodí ani na zemiakovej kaše, ktoré sa pri ich použití nedarí dobre vyšľahať.
To isté platí pre zemiaková cesta, ktorá z nových zemiakov rednú, vyžadujú viac múky a sú potom tuhšie, než by sme si priali. Preto na rôzne upravované zemiakové prílohy alebo na samostatné jedlá zo zemiakov zatiaľ ešte využívame skladovaných zemiakov.
Nemusíte sa však báť aj z nových zemiakov robiť treba vynikajúce zemiakové šaláty.