Na rozdiel od anglosaských krajín sa u nás ovsené vločky netešili prílišnej popularite a v kuchyni sa využívali v nepriaznivých obdobiach ako náhrada za oriešky.
V nadväznosti na snahu o zdraviu prospešnú výživu alebo bezmäsitú stravu už ich využitie stúpa, pretože obsahujú množstvo cenných živín.
Nielen z toho dôvodu sme pre vás pripravili päť receptov na receptov z ovsených vločiek.
Chia lievance z ovsených vločiek a banánu
Máte radi sladké raňajky? Skúste túto sladkú alternatívu v zdravej forme, na ktoré si iste pochutnáte.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček rozmixovaných ovsených vločiek
- 1 vajce
- 1 hrnček mlieka
- 1 banán
- 3 polievkové lyžice šalvie semienok
- štipku soli
- škorica
- 1 kypriaci prášok
- olej
- ovocie, oriešky, javorový sirup – na dozdobenie
POSTUP
- Zmiešame ovsené vločky, vajcia, roztlačený banán, mlieko a šalvie semienka.
- Ľahko posolíme a podľa chuti pridáme škoricu.
- Na panvici rozohrejeme olej.
- Cesto naložíme na panvicu a vyprážame do zlatista.
- Hotové lievance naukladáme na seba, posypeme ovocím, orieškami, alebo a polejeme javorovým sirupom.

O ovsených vločkách je známe, že kladne pôsobí na nervovú sústavu. Ovsené vločky sa preto hodí ako k bežnej strave dospelých osôb, tak pre stravovanie detí i starších ľudí a určite vždy nájdeme vhodný recept na prípravu vhodného pokrmu.
Palacinky z ovsených vločiek na slano
Už vás nudí klasika palaciniek na sladko s marmeládou, chcete zmenu v podobe slanej chuti? Určite vyskúšajte tento recept, hodí sa ako chutí raňajky, ale napríklad aj ako zdravá desiata pre deti do školy.
INGREDIENCIE
na cesto
- 150 g ovsených vločiek, rozmixovaných
- 270 ml mlieka
- 2 vajcia
- soľ
- olej
na náplň
- 4 vajcia
- 1/3 šálky jemne nakrájané červenej papriky
- 1/3 šálky jemne nakrájané zelené papriky
- 1 paradajka nakrájané na jemno
- 2 lyžice nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/3 šálky nakrájaného čerstvého syra mozzarelly
- soľ a korenie
POSTUP
- Zmiešame ovsené vločky s mliekom, vajcom a soľou.
- Dobre vyšľaháme a necháme chvíľu odležať.
- Pripravíme náplň.
- Na panvicu pridáme lyžicu oleja, vložíme papriku, paradajky a restujeme do zmäknutia.
- Potom pridáme rozšľahané vajcia a syr, miešame do zrazenie.
- Pridáme petržlenovú vňať, soľ a korenie.
- Potom na rozpálenej panvici s trochou oleja opekáme palacinky z oboch strán, každú palacinku naplníme zmesou.

Objavte podobné tipy
Cukrovinky z ovsených vločiek
Môžeme pripraviť nielen o vianočných sviatkoch, určite si na ňom pochutíme aj kedykoľvek inokedy.
INGREDIENCIE
- 150 g cukor múčka
- 160 g ovsené vločky
- 2 ks vajcia
- 1/2 balíčka prášok do pečiva
- 200 g polohrubá múka
- 160 g rastlinný tuk
- čokoláda, oriešky, kokos, hrozienka – podľa chuti
POSTUP
- Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme cesto.
- Do cesta môžeme pridať tiež rôzne oriešky, kokos, sušené ovocie, hrozienka alebo čokoládu.
- Cesto rozvaľkáme a vykrojíme kolieska alebo iné tvary. Vykrojené tvary skladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Ovsené sušienky pečieme pri 180 ° C dozlatista.

Ovsená kaša s banánmi a orechy
INGREDIENCIE
- 200 ml mlieka
- 100 g ovsených vločiek
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžica medu
- banán
- orechy
- štipka škorice
POSTUP
- V kastróliku privedieme k varu mlieko zmiešané s ovsenými vločkami a trstinovým cukrom.
- Za stáleho miešania povaríme 5 minút.
- Hotovú kašu ozdobíme nakrájaným banánom, posekanými orechmi, medom a škoricou. Ihneď podávame.

Guličky z ovsených vločiek
INGREDIENCIE
- 160 g jemný ovsených vločiek
- 100 g cukru múčka
- 110 g masla
- 2 lyžice kakaa
- strúhaná mliečna čokoláda na obalenie
POSTUP
- Ovsené vločky opražíme na suchej panvici a vychladnuté rozmixujeme na múku.
- Pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor, kakao a vytvoríme guľky, ktoré obaľujeme v strúhanej mliečnej čokoláde.

Ovsené vločky nemusíte ich jesť iba zaliate mliekom alebo vo forme kaše. Môžete ich pridať do zdravých fašírok, slaných tyčiniek, zahustiť s nimi polievku, prisypať ich do smoothie alebo z nich vytvoriť lievance. Máte celiakii? Poobzerajte sa po bezlepkových vločkách, ktoré si môžete bez obáv dopriať.
Z ovsené, kukuričné či pokankové múky môžete pripravovať napríklad koláče.