Chutná a zdravá zelenina ako príloha vhodná aj pre chudnutie

Zeleninová príloha rozhodne nie je v slovenskej kuchyni neznáma. Presvedčí nás o tom klasické vepřo-knedlo, ktoré by bez rôzne upraveného kapusta jednoducho nebolo ono.

Aj ďalšie jedlá potvrdzujú, že to s podávaním zeleniny nie je u nás až tak zlé. Bežný je dusený špenát, dusená kapusta, mrkva alebo hrášok. Možnosti a spôsob úpravy je však možné ešte rozšíriť o niektoré ďalšie zeleniny, ktoré doplnia bežné prílohy alebo je úplne nahradí.

V tomto článku sme pre vás pripravili 4 zeleninové prílohy, z ktorých vás niektoré môžu prekvapiť. S chuťou teda do toho, a nech sa zelenina povedie.

Baklažán ako zeleninová príloha – francúzskej ratatouille

Legendárny dusená zelenina z Provensálska, veľmi chutné francúzske zeleninové jedlo.

INGREDIENCIE

  • 6 farebných paprík
  • 2 cukety
  • 4 paradajky
  • 1 baklažán
  • 2 biele cibule
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • provensálske korenie
  • biele víno
  • rozmarín
  • tymián
  • olej extra virgin
  • soľ

POSTUP

  1. Zeleninu očistíme a nakrájame na rovnako veľké kusy.
  2. Potom každý druh zvlášť orestujeme na olivovom oleji s bohatou hrsťou provensálskeho korenia.
  3. Vo veľkom hrnci zeleninu premiešame dohromady a pokračujeme vo varení.
  4. Pridáme vetvičku rozmarínu a tymianu a zalejeme bielym vínom.
  5. Osolíme a necháme pod pokrievkou dusiť.
  6. Keď bude zelenina úplne mäkká, môžeme podávať.
  7. Podávame napríklad s vaječnou omeletu alebo s toasty.

Baklažán ako zeleninová príloha - francúzskej ratatouille geoscripts.meredith.services.html

Brokolica ako zeleninová príloha – zapečená s parmezánom

Jednoduchý recept na zdravú prílohu len z minimum surovín.

INGREDIENCIE

  • 1 menšia brokolica
  • 80 g parmezánu alebo Grana padano
  • 100 g smotany na varenie
  • 1 lyžica masla
  • 1 rozotrený cesnak so soľou
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Brokolicu umyjeme a rozoberieme na malé ružičky.
  2. Zapekaciu misku vymažeme maslom a dáme do nej osušené ružičky brokolice.
  3. V miske si rozšľaháme vajcia so smotanou, soľou, korením a roztlačeným cesnakom
  4. Pridáme nastrúhaný parmezán (cca 2/3).
  5. Touto zmesou zalejeme brokolicu v zapekacej miske.
  6. Nakoniec ešte posypeme brokolicu zvyškom parmezánu.
  7. Pečieme na 180 ° C asi 15-20 minút – dozlatista.
  8. Zapečenú brokolicu podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Brokolica ako zeleninová príloha - zapečená s parmezánom recipetineats.com

Karfiol ako zeleninová príloha – pečený v orientálnom štýle

Menej tradičné príloha, pritom ľahko stráviteľná a zdravá.

INGREDIENCIE

  • 1 hlávka karfiolu
  • 6 strúčika cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • 1/2 lyžičky mletého rímskej rasce
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • 1 kus limetky
  • hladkolistá petržlen

POSTUP

  1. Karfiol umyjeme a rozoberieme na väčšie ružičky.
  2. V miske zmiešame olivový olej, sójovú omáčku a všetko sypké korenie.
  3. Na plech vyložený papierom na pečenie dáme karfiolové ružičky, na klinky nakrájanú cibuľu a na hrubé plátky nakrájaného cesnaku.
  4. Pokvapkajte pripravenou marinádou.
  5. Predhrejeme rúru na 200-220 ˚C a vložíme do nej plech.
  6. Pečieme 15 minút, potom obsah na plechu opatrne premiešame a pečte ďalších 10 minút.
  7. Servírujeme horúce, pokvapkané limetovou šťavou a zasypané jarnou cibuľkou s plátkami limetky.
  8. Podávame s grilovanou bravčovým stehnom, mäsom, grilovanými špízy z bravčového alebo kuracieho mäsa, s hovädzie pečenie prírodné.

Karfiol ako zeleninová príloha v orientálnom štýle thepioneerwoman.com

Cuketa ako zeleninová príloha – fitness placky

Velmi snadné a hotové během chvilky. Výborně se hodí ke grilovanému masu, výhodou je, že se dají konzumovat studené a namáčet je třeba do dipu.

INGREDIENCIE

  • 700 g nastrúhaných cukiet
  • lyžičku soli
  • 1/4 hrnčeka celozrnnej hladkej múky
  • 1/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšie vajce
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  1. Olúpeme a nastrúhame cukety.
  2. Osolíme je lyžičkou soli, tak aby pustili vodu.
  3. Po 15 minútach cukety vytlačíme, aby pustili väčšinu vody a osušíme ich utierkou.
  4. Osušené nastrúhané cukety zmiešame so všetkými ostatnými surovinami.
  5. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  6. Na plech dáme papier na pečenie a ne neho kladieme menšie placky.
  7. Pečieme asi 20 minút do zlatista.
  8. Hotové placky podávame so zapečeným lososom, či inú rybou a jogurtovým dipom.

Cuketa ako zeleninová Príloha- fitness placky protein4you.sk

Okrem spestrenie jedálnička, prísunu vitamínov, vlákniny a hlavne minerálnych látok môžeme vhodne upravenú zeleninovú prílohu podávať buď už úplne bez zemiakov či iné prílohy alebo len s ich veľmi malým množstvom.

Tým sa samozrejme značne zníži kalorická hodnota jedla a ďalšieho zníženia dosiahneme tým, že ju pripravujeme bez tuku a súčasne sa vyhýbame aj zahusťovanie múkou.

Ak vám na prijatých kalóriách nezáleží, skúste si pripraviť zemiakové prílohy podľa našich ďalších receptov.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.