Chutné recepty na karfiolový mozoček 4x inak. Výborná česká klasika

Máte v pláne pripraviť si karfiol? Robíte dobre!

Tento druh zeleniny je naozaj zdraviu prospešný vďaka tomu, že posilňuje imunitu a navyše podporuje chudnutie.

Inšpirujte sa našimi receptami na karfiolový mozoček a pripravte si ho ako českú klasiku.

Karfiol na mozoček so slaninou

Pripravte si karfiolový mozoček s lahodnou slaninkou. Nič tým nepokazíte, ba naopak, posuniete tento pokrm o level vyššie.

Ingrediencie

  • 800g karfiolu
  • 200g slaniny
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 50g masla
  • 4-5ks vajec
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate alebo ligurčeka
  • Rasca, soľ, korenie (podľa chuti)

Postup

  • Do hrnca dajte parák, pridajte vodu a priveďte do varu.
  • Karfiol rozdeľte na ružičky, očistite, dajte na parák, prikryte pokrievkou a varte asi 5 minút.
  • Potom karfiol nakrájajte na ešte drobnejšie kúsky.
  • Jarnú cibuľku očistite. Bielu časť nakrájajte nadrobno a zelenú na hrubé kúsky.
  • Slaninu nakrájajte na tenké prúžky, dajte do panvice s rozohriatym maslom a smažte do ružova.
  • Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľku aj časť zelenej vňate, drvenú rascu a chvíľku restujte.
  • Potom pridajte karfiol, rozklepnuté vajcia, soľ a korenie. Za stáleho miešania uvarte vajcia.
  • Nakoniec pridajte zvyšok nakrájanej cibuľovej vňate, ligurček či petržlenovú vňať a prípadne dochuťte.
  • Premiešajte a podávajte s čerstvým pečivom alebo so zemiakmi.
Karfiol s vajcami, slaninou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zdroj: paleogrubs.com

Vyskúšajte naše recepty na obaľovaný karfiol ! Ďalšia klasika českej kuchyne, ktorú pripravíte na panvici aj v rúre.

Zapečený karfiol ako mozoček

Karfiolový mozoček môžete pripraviť aj zapečený. Zapiecť môžete s karfiolom čokoľvek, fantázii sa medze nekladú. Pridajte podľa chuti akúkoľvek ďalšiu zeleninu alebo napríklad syr.

Ingrediencie

  • 800g karfiolu
  • 50g údené slaniny
  • 1 lyžica masti alebo oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 3ks vajec
  • 2 lyžice strúhanky
  • Soľ, korenie

Postup

  • Očistite karfiol, rozoberte na ružičky a dajte do osolenej vriacej vody. Chvíľku povarte ale nie veľmi do mäkka. Stačí 5 minút.
  • Karfiol potom vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Slaninu nakrájajte na plátky alebo kocky. Na panvici ju orestujte s lyžicou sadla a nadrobno nakrájanou cibuľou. Potom odstavte.
  • Uvarený karfiol ešte nasekajte nadrobno. Pridajte k nemu soľ, korenie, orestovanú slaninu s cibuľou, celé vajíčka, strúhanku a všetko zmiešajte.
  • Pekáčik alebo zapekaciu misu vymažte maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Dovnútra rozložte karfiolovú zmes. Pečte pri 180 ° C cca 30 minút – strážte.
  • Podávajte s varenými zemiakmi.
Zapekaný karfiol s vajcami, cibuľkou a slaninou.
Zdroj: casserolecrissy.com

Mozoček z karfiolu so syrom

Tradičné jedlo, ktoré sa dá ešte vylepšiť syrom. Vyskúšajte tento vynikajúci a veľmi rýchly pokrm!

Ingrediencie

  • 800g (1ks) karfiolu
  • 4ks vajcia
  • 50g strúhaného syra (parmezánu, goudy, eidamu,…)
  • 1ks jarnej cibuľky
  • 50g masla
  • Soľ, korenie, rasca (podľa chuti)
  • Pažítka na posypanie

Postup

  • Karfiol očistite, rozoberte na ružičky a dajte variť do osolenej vody s rascou.
  • Potom preceďte a karfiol nasekajte najemno.
  • Na panvici rozohrejte maslo, speňte cibuľu (aj s vňaťou), pridajte nasekaný karfiol a chvíľku restujte.
  • Primiešajte vajcia a nechajte zraziť. Potom zamiešajte.
  • Nakoniec prisypte nastrúhaný syr, premiešajte a vypnite oheň.
  • Podávajte ozdobené pažítkou so zemiakmi a zeleninou.
Syrový karfiol na mozoček s kukuricou.
Zdroj: brooklynfarmgirl.com

Zostal vám karfiol? Kúpili ste ho veľa? Nevadí. Uvarte si jednu z našich skvelých karfiolových polievok . Zdravá a výdatná večera.

Karfiol na mozoček s vajcami

Klasický recept na karfiolový mozoček s vajcami. Je to naozaj rýchlovka, ktorá zasýti.

Ingrediencie

  • 1ks karfiolu
  • 4ks vajec
  • 3ks cibuľa
  • Soľ, korenie, rasca (podľa chuti)
  • Olej na vyprážanie

Postup

  • Očistený a na ružičky rozobraný karfiol dajte variť do osolenej vody. Varte maximálne 10 minút.
  • Potom zlejte vodu a karfiol nechajte vychladnúť.
  • Cibuľu si nakrájajte nadrobno.
  • Vychladnutý karfiol roztlačte alebo nasekajte na drobné kúsky.
  • Na panvici orestujte cibuľu, potom prisypte roztlačený karfiol.
  • Nakoniec rozklepnite vajíčka, osoľte, okoreňte a nechajte spojiť za občasného miešania.
  • Karfiolový mozoček podávajte so zemiakmi, posypaný pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Roztlačený a osmažený karfiol s vajíčkom a petržlenovou vňaťou.
Zdroj: allrecipes.com

Pokiaľ si chcete recept vylepšiť, môžete navrch pridať orestovanú slaninu.

5 dôvodov, prečo jesť karfiol

Tento druh hlúbovej zeleniny je bohatý na antioxidanty a prispieva k prevencii či liečbe niektorých chorôb. Okrem antioxidantov je bohatý na minerály, esenciálne vitamíny, fenolické zlúčeniny, vlákninu, karotenoidy a rozpustné cukry.

Karfiol pomáha proti zápalom . Keďže je bohatý na antioxidanty a protizápalové látky – betakarotén, kyselina škoricová, kyselina kávová, nerulová, kaempferol a kvercetín – pomáha tak proti oxidačnému stresu a znižuje v ľudskom tele prítomnosť voľných radikálov.

Karfiol ako prevencia a zníženie rizika rakoviny. Niektoré štúdie preukázali, že karfiol je prínosom pri prevencii proti rakovine prsia, hrubého čreva, močového mechúra, pľúc, vaječníkov či prostaty. Zistilo sa, že karfiol dokáže zastaviť vývoj karcinogénu, ktorý pôsobí ako antimutagén a ten rodí rakovinové bunky.

Karfiol znižuje riziko srdcového ochorenia a poruchy mozgu. Prítomnosť protizápalových a antioxidačných látok pomáha pred cukrovkou, mŕtvicou či neurodegeneratívnymi poruchami. Protizápalové schopnosti karfiolu sa vyznačujú najmä obsahom vitamínu C, vitamínu K, omega-3 mastných kyselín a ďalších antioxidantov. Pomáha tak udržať tepny a krvné cievy, chrániť ich od tvorby plakov a znižovať riziko vysokého cholesterolu a krvného tlaku.

Karfiol zlepšuje trávenie. Okrem trávenia napomáha detoxikácii tela a to práve vďaka glukozinolátom a tiokyanátom. Karfiol podporuje funkciu pečene a neutralizuje toxíny, ktoré môžu krajne viesť až k rakovine.

Z karfiolu si môžete tiež pripraviť výborné karfiolové placky . Rýchly obed či večera.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.