Chlpaté knedle sú predstaviteľom knedlí zo surových zemiakov. Majú ešte ďalšie názvy, ako Bosák alebo Kĺzaky a iné miestne alebo krajové názvy.
Môžu to byť aj chlpaté knedle zo surových zemiakov uvarené tak, ako ich varili naše mamičky a babičky.
A aby ste nemuseli zložito recepty vymýšľať, inšpirujte sa našim článkom.
Chlpaté knedle zo surových zemiakov
INGREDIENCIE
- 1 kg surových zemiakov
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
POSTUP
- Zemiaky olúpeme, nastrúhame na jemno a vytlačíme z nich tekutinu.
- Pridáme vajce a múku a vymiešame cesto.
- Cesto by malo byť hustejšie konzistencie, tak aby sa z neho dali tvarovať halušky alebo knedličky.
- Knedle dáme variť do osolenej vriacej vody, vykrajujeme vopred namočenú lyžicou.
- Necháme prejsť varom a drevenou vareškou zľahka zamiešame, aby sa všetky knedle odlepili od dna
- V nezakrytom hrnci varíme asi dvanásť minút.
- Uvarené knedle opatrne vyberáme cedidlom.
- Knedle môžeme podávať s duseným špenátom a bravčovým mäsom na rasce.

Chlpaté knedle s kapustou, slaninou a cibuľkou
INGREDIENCIE
- chlpaté knedle podľa receptu vyššie
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľký zemiak
- 2 lyžice oleja
- 2 veľké cibule
- 150 g slaniny
- soľ
POSTUP
- Chlpaté knedle uvaríme podľa návodu v predchádzajúcom recepte.
- Kyslá kapusta nakrájame na menšie časti, zalejeme trochou vody a dusíme do mäkka.
- K mäkkému kapustu pridáme nastrúhanú zemiak na jemno a zamiešame.
- Osolíme a prevaríme dobre nastrúhanú surovú zemiaka.
- Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu na kocky, orestujeme do svetlo hneda a vmiešame do provařeného kapusty.
- Slaninu si nakrájame na kocky, dáme na panvicu a necháme vypéct.
- Kocky slaniny vyberieme a na výpeku opražíme cibuľu nakrájanú na kocky do svetlo hneda.
- Slaninu pridáme späť k cibuli.
- Chlpaté knedle podávame s kapustou, slaninou a opraženou cibuľkou.

Objavte podobné tipy
Chlpaté knedle s hubami
INGREDIENCIE
- chlpaté knedle podľa receptu vyššie
- 250 g húb
- 2 lyžice oleja
- 1 veľké cibule
- 150 g slaniny
- soľ
- petržlenová vňať
POSTUP
- Chlpaté knedle uvaríme podľa návodu v predchádzajúcom recepte.
- Slaninu si nakrájame na kocky, dáme na panvicu a necháme vypéct.
- Kocky slaniny vyberieme a na výpeku opražíme do cibuľu do zlatista, pridáme huby a opražíme.
- Slaninu pridáme späť k cibuľu s hubami.
- Chlpaté knedle podávame s hubami, slaninou. opraženou cibuľkou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Chlpaté knedle s údeným mäsom
INGREDIENCIE
- chlpaté knedle podľa receptu vyššie
- 2 lyžice oleja
- 1 veľká cibuľa
- 600 g údeného bravčového mäsa (krkovička, rolované pliecko)
- 4 guľôčky nového korenia a celého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- soľ
- kyslá kapusta podľa receptu vyššie
POSTUP
- Chlpaté knedle uvaríme podľa návodu v predchádzajúcom recepte.
- Údené mäso vložíme do hrnca s vodou, pridáme bobkový list, nové korenie a celé korenie.
- Mäso uvaríme do mäkka a vyberieme.
- Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kocky do svetlo hneda.
- Chlpaté knedle podávame s kapustou, údeným mäsom nakrájaným na plátky a opraženou cibuľkou.

Chlpaté knedle z cukety
INGREDIENCIE
- 1 veľká cuketa, olúpané, vydlabaná
- 100 – 150g hrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžica detskej krupice
- 3 cibule na plátky
- soľ
- maslo
- plátky vareného údeného mäsa
POSTUP
- Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle, veľa osolíme a necháme štvrť hodiny vypotiť.
- Vytlačíme všetku vodu a potom cuketu premiešame s hrubou múkou, vajcom a detskú krupičkou.
- Podľa chuti osolíme.
- Vo veľkom hrnci privedieme vodu do varu.
- Pomocou dvoch lyžíc vytvoríme z Cuketové hmoty vytvarujte knedle a uvaríme ich domäkka.
- Medzitým si na masle dozlatista osmažíme cibuľku.
- Knedle podávame zasypané cibuľkou a s plátkami údeného mäsa.

Ke chlupatým knedlíkům je nejlepší již zmiňované zelí. Uvaříme si je podle vlastní chuti, protože příprava zelí se krajově dost liší.
Někdo je zvyklý na zelí jen dochucené, někdo přidává osmaženou cibuli, někdo si potrpí na zelí zahuštěné jíškou.
Vyzkoušet můžete třeba dušené zelí, chutná skvěle.