Poznáte recepty na bosákov? A čo kĺzaky? Sú to predsa tradičné chlpaté knedle!

Máte chuť na niečo dobré, čo vás spoľahlivo zasýti?

Nechcete experimentovať s chuťami?

Potom práve pre vás sme si pripravili recepty na chlpaté knedle ako od babičky!

Ochutnajte varianty plnené, s hubami alebo z cukiet.

Dobrú chuť!

Chlpaté knedle zo surových zemiakov

Pripravte si tento základný recept na šmykľavky, ktorý potom môžete kombinovať so surovinami podľa vašej ľubovôle.

Ingrediencie

  • 1 kg surových zemiakov
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ

Postup

  1. Zemiaky olúpeme, nastrúhame na jemno a vytlačíme z nich tekutinu.
  2. Pridáme vajcia a múku a vymiešame cesto.
  3. Cesto by malo byť hustejšia konzistencia, tak aby sa z neho dali tvarovať halušky alebo knedličky.
  4. Knedle dáme variť do osolenej vriacej vody, vykrajujeme vopred namočenou lyžicou.
  5. Necháme prejsť varom a drevenou vareškou zľahka zamiešame, aby sa všetky knedle odlepili od dna
  6. V nezakrytom hrnci varíme asi dvanásť minút.
  7. Uvarené knedle opatrne vyberáme sitkom.
  8. Knedle môžeme podávať s duseným špenátom a bravčovým mäsom na rasci či s opečenou slaninou a vyprážanou cibuľkou.
Šmýkačky s cibuľkou a slaninou v pekáči.
www.dobruchut.aktuality.sk

Máme pre vás aj recepty na domáce knedle a to kysnuté aj nekysnuté. Ochutnajte ich všetky!

Chlpaté hubové knedle

Veľmi chutné a výdatné jedlo, ktoré môžete podávať buď samostatne alebo ako prílohu k akémukoľvek mäsu so šťavou.

Ingrediencie

  • 4 – 5 ks zemiaky strednej veľkosti
  • huby podľa chuti (hríb, kĺzok…)
  • polohrubá múka podľa potreby
  • 1 vajce
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • rasca drvená
  • bravčová masť
  • vňať petržlenová

Na omastenie:

  • maslo
  • olej

Postup

  1. Najskôr si udusíme očistené a nakrájané huby.
  2. Pražíme na bravčovej masti, kým sa nevydusí všetka voda.
  3. Trochu osolíme, okoreníme a poprášime drveným knižom.
  4. Necháme vychladnúť, zlejeme prebytočnú masť a posekáme nadrobno.
  5. Medzitým si môžeme chystať zemiaky.
  6. Očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemno.
  7. Pridáme posekané huby, 1 vajíčko, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
  8. Podľa potreby tiež pridáme polohrubú múku, aby nám vzniklo hustejšie cesto, z ktorého sa budú dať tvarovať knedle.
  9. A už len tvarujeme vlhkými rukami guličky a vkladáme do vriacej osolenej vody.
  10. Opatrne odlepíme od dna a necháme variť 10 – 12 minút.
  11. Keď vyplávajú, vyberieme a hneď omastíme maslom alebo olejom.
  12. Podávame ako samostatné jedlo napríklad so smotanovo-cibuľovým dipom, prípadne slaninkou, kyslou kapustou a podobne.
Šmýkačky s hubami servírované na tanieri so smotanovo-cibuľovým dipom a petržlenovou vňaťou.
www.varecha.pravda.sk

Kĺzaky plnené údeným mäsom s kapustou

Vyskúšajte toto sýte, ľudové a chutné jedlo! Skvele zahreje a uspokojí aj ten najmaškrtnejší jazýček.

Ingrediencie

Na kĺzaky:

  • 400 g zemiakov, surových
  • 400 g zemiakov, varených
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 200 g mletých škvarkov
  • 200 g bravčového údeného mäsa, vareného a mletého
  • mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
  • 2 vajcia
  • 400 g polohrubej múky

Na kapustu:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 150 g slaniny
  • 2 väčšie cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • voda (na rozriedenie)
  • 1 lyžica cukru

Postup

  1. Škvarky a údené uvarené mäso pomelieme.
  2. Pridáme vajcia a korenie.
  3. Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich roztlačíme na kašu.
  4. Do misy k mäsu a škvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách.
  5. Ďalej pridáme soľ a múku.
  6. Všetko premiešame.
  7. Dáme do chladu na hodinu.
  8. Medzitým dáme do hrnca slaninu pokrájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiaca.
  9. Necháme poriadne škvariť, až začnú zostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme lisovaný cesnak a cukor.
  10. Chvíľu povaríme.
  11. Pridáme kyslú kapustu aj s vodou z nej.
  12. Dusíme a miešame, kým sa voda nevyparí.
  13. Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme zmesou kapusty.
  14. Varíme aspoň 20 minút.
  15. Zo zmesi, ktorú sme odložili do chladu, tvaruje guľa o veľkosti tenisovej loptičky.
  16. Potrieme pekáč olejom a do neho gule piecť na pol hodiny pri 200 °C.
  17. Potom prilejeme kapustu a pečieme ešte ďalšiu pol hodiny.
  18. Užite si to!
Kĺzaky s kapustou serírované na tanieri.
www.varecha.pravda.sk

Omrknite aj naše recepty na halušky a pripravte pre seba i svojich blízkych tento populárny slovenský pokrm pre akúkoľvek príležitosť.

Chlpaté knedle z cukety

Vyskúšajte zdravší variant ,,kĺzakov“ a to pripravovaný z cukety. Je to vynikajúce! Servírujte najlepšie s kapustou a pečeným bravčovým mäsom.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 1 cuketa
  • 1 lyžica krupice
  • 2 rožky
  • 200 g hrubej múky
  • soľ podľa chuti
  • cesnak, cibuľa a masť na ozdobu

Postup

  1. Cuketu olúpeme, vydlabeme a nastrúhame na jemno.
  2. Vytlačíme z nej prebytočnú vodu, pridáme krupicu, vajcia a rožky nakrájané na kocky, osolíme a všetko premiešame.
  3. Z cesta tvoríme malé guličky, ktoré varíme v osolenej vode 15 – 20 minút.
  4. Hotové chlpáče servírujeme s na masti osmaženou cibuľkou a cesnakom, prípadne prirobte ešte kapustu a pečené bravčové mäso.
Cuketové kĺzaky s údeným mäsom a kapustou servírované na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.coolinari.sk

Vegánske bosáky

Chlpaté knedle si môžu dopriať aj vegáni a rozhodne nimi nepohrnú ani tí najväčší mäsožravce, pretože sú úplne luxusné!

Ingrediencie

  • 2 kg zemiakov typu C
  • hladká múka podľa potreby
  • kyslá kapusta na servírovanie
  • údené tofu na servírovanie
  • cibuľa na servírovanie
  • korenie a soľ podľa chuti
  • paprika podľa chuti

Postup

  1. Polovicu zemiakov ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť.
  2. Druhú polovicu tiež olúpeme a nastrúhame na jemno.
  3. Vytlačíme z nich všetku vodu a dáme bokom, kým sa nám uvarí zvyšok zemiakov.
  4. Uvarené zemiaky scedíme, roztlačíme a necháme vychladnúť.
  5. Pridáme múku, soľ a zapracujeme.
  6. Pridáme nastrúhané zemiaky a spracujeme na tuhé cesto.
  7. Pokiaľ by bolo cesto riedke, pridáme viac múky.
  8. Pravdepodobne do cesta spotrebujete cca 250 g múky, možno viac.
  9. Z cesta tvoríme guličky, ktoré postupne vkladáme do vriacej osolenej vody.
  10. Občas vodu premiešame, aby sa knedle neprichytili ku dnu.
  11. Varíme zhruba 5 minút.
  12. Že je knedľa hotová spoznáme tak, že vypláva na povrch.
  13. Údené tofu si nakrájame na malé kocky, vodu z kapusty zlejeme a cibuľu nasekáme na jemno.
  14. Vo wok panvici či v hrnci si rozpálime olej a osmažíme tofu.
  15. K nemu pridáme soľ, korenie a mletú papriku (najlepšie údenú).
  16. Keď je tofu krásne chrumkavé, pridáme cibuľu a restujeme, kým nezosklovatí.
  17. Potom pridáme kyslú kapustu, premiešame a necháme pod pokrievkou zmäknúť.
  18. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
  19. Nakoniec chlpaté knedle premiešame s kapustou a môžeme servírovať.
Šmýkačky s vyprážanou cibuľkou.
www.varecha.pravda.sk

Ku chlpatým knedliam je najlepšia už spomínaná kapusta. Uvaríme si ich podľa vlastnej chuti, pretože príprava kapusty sa krajovo dosť líši.

Niekto je zvyknutý na kapustu len dochutenú, niekto pridáva osmaženú cibuľu, niekto si potrpí na kapustu zahustenú zápražkou.

Vyskúšajte tiež naše recepty na dusenú kapustu v 5 rôznych variantoch. Akú si vyberiete vy?

Aký je rozdiel medzi kĺzakmi a haluškami?

Chlpaté knedle sú niekde na pomedzí medzi zemiakovými knedľami a haluškami.

  • Cesto na zemiakové knedle sa pripravuje z uvarených zemiakov.
  • Na halušky pripravujeme cesto zo surových zemiakov.
  • Chlpaté knedle robíme z cesta zo zemiakov varených v kombinácii so surovými, ale existujú aj verzie, kde sa používajú len surové zemiaky.

A ako vám naše recepty na chlpaté knedle chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.