Cestoviny sú bohaté na sacharidy a tvorí podstatnú časť potravinovej pyramídy. Obľúbené sú predovšetkým pre ich rýchlu prípravu.
Majú jedinečnú vlastnosť – dajú sa pripravovať na rôzne spôsoby a kombinovať podľa chuti s ďalšími surovinami. Jednou z najobľúbenejších variant je syrová omáčka.
Cestovín je ohromné množstvo a delia sa najmä podľa svojho tvaru. Pre recepty na cestoviny so syrovou omáčkou strong> môžete využiť ktorékoľvek z nich.
Americké makarónmi so syrom
Toto jedlo je typicky podávané s makarónmi, ale môžeme ho uvariť aj s cestovinami iných tvarov. Tieto cestoviny so syrom si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí.
INGREDIENCIE na dve porcie
- 140-160 g cestovín
- 100 g chedaru
- 200 ml mlieka
- 4-6 lyžíc múky
- 1 lyžička horčice
- biele korenie
- soľ
- sušený tymián
POSTUP
- Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a pokvapkáme olivovým olejom, aby sa nezlepili.
- Do rajnice nalejeme mlieko, pridáme horčicu, osolíme štipkou soli, pridáme tymián a korenie.
- Dôkladne vmiešame do mlieka múku, privedieme k varu a za stáleho miešania budeme variť do zhustnutia – cca 5 minút.
- Omáčku odstavíme zo sporáka a vmiešame do nej nastrúhaný chedaru. Ochutnáme, či je omáčka dosť dochutená, prípadne dosolíme či dopepříme.
- Cestoviny dáme do omáčky a premiešame.
- Podávame samotné, so šunkou alebo pažítkou.
freepik
Objavte podobné tipy
Cestoviny so syrovou omáčkou z taveného syra
Tento recept na cestoviny so syrom si iste zamilujete pre jeho rýchlu prípravu i skvelú chuť. Navyše na neho potrebujete len pár surovín.
INGREDIENCIE na dve porcie
- 140-160 g cestovín
- 100 g kvalitnej šunky (môžeme vynechať)
- 100 ml smotany na varenie
- 100 g taveného syra
- soľ
- bylinky podľa chuti – provensálske korenie, tymian alebo rozmarín
POSTUP
- Cestoviny si pripravíme podľa návodu a počas toho, čo sa varí môžeme začať chystať omáčku.
- Šunku nakrájame na rezance, dáme do panvice a zalejeme smotanou.
- Do smotany dôkladne rozmiešame tavený syr, privedieme k varu a varíme do zhustnutia (približne 10 minút).
- Omáčku dochutíme soľou a korením.
- Na tanieri posypeme čerstvými bylinkami.
Recept na zapečené syrové cestoviny
Skvelou alternatívou k syrovým omáčkam sú zapečené cestoviny so syrom. Behom pár minút všetko pripravíte, dáte do rúry a po pol hodine pečenia môžete podávať, recept vám teda zaberie len chvíľu.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 140 – 160 g cestovín
- 200 g syra – podľa chuti, môže byť eidam, gouda, parmezán, grana padano alebo napríklad chedaru
- 1 vajce
- 50 ml smotany
- soľ
- korenie
- trocha oleja a strúhanky na vymastenie a vysypanie zapekacej misy
- bylinky podľa chuti – vhodné je oregano, rozmarín, provensálske byliny, pažítka, čerstvá jarná cibuľka
POSTUP
- Dáme variť cestoviny a počas toho, čo sa varí nastrúhame syr nadrobno a zmiešame vajcia so smotanou. Túto zmes osolíme, okoreníme a pridáme bylinky.
- Cestoviny scedíme, vlejeme do nich pripravenú zmes a prisypeme väčšinu syra. Časť syra si necháme na posypanie. Cestoviny so zmesou dôkladne premiešame.
- Nachystáme si pekáčik vhodnej veľkosti, vymažeme ho olejom a vysypeme strúhankou.
- Do pekáča dáme pripravenej cestoviny, zasypeme zvyškom syra.
- Pečieme 30-40 minút na 180 °
freepik
Vyskúšajte niektorý z týchto troch najlepších receptov na syrové cestoviny a iste nebudete ľutovať. Chýba vám niektorá zo surovín?
Pozrite sa na ďalšie recepty na cestoviny a iste vyberiete taký, ktorý vám bude vyhovovať a budete naň mať dostatok ingrediencií.