5 receptov na cesnakovú polievku ako skvelý liek nielen v zime

Cesnakačka je veľmi podceňovaným jedlom v našich kuchyniach, aj keď nejednému z nás určite už niekoľkokrát pomohla pri liečení po náročnej noci.

Je považovaná za pokrm, na ktorom nemožno nič meniť, a na ktorý si bežne ani nespomeniete.

Opak je ale pravdou, preto vám prinášame rovno 5 jednoduchých receptov na cesnačku , s ktorými už nebudete chcieť túto skvelú polievku pripravovať inak.

Cesnaková polievka so zemiakmi

Tak, ako ju milujeme. Aj vo vašej domácnosti ju takto podávali?

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 6 hrnčekov vývaru (kuracieho, hovädzieho alebo zeleninového)
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • korenie
  • krutóny z rožku, toastu alebo bagety

POSTUP

  • Cesnaky si vymiešame spolu so soľou.
  • Cibuľu si nakrájame na kocky.
  • Na rozohriatom masle si orestujeme cibuľu s cesnakmi.
  • Pridáme aj zemiaky, majorán, rascu, podlejeme vývarom a varíme asi pol hodiny.
  • Medzitým si usmažíme krutóny z nakrájaného bieleho pečiva.
  • Nakoniec dochutíme.
Recept na cesnaku so zemiakmi a krutónmi.
thespurceeats.com

Polievka z medvedieho cesnaku

Nazbierali ste si v záhradke alebo v lese medvedí cesnak a chceli by ste z neho niečo hodnotné pripraviť? Skúste tento recept na cesnačku so zemiakmi.

INGREDIENCIA

  • 150 g medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 zemiaka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 400 ml mlieka (môže byť aj kokosové)
  • 300 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  • Na masle si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridáme na kocky nakrájaný zemiak a nasekané lístky cesnaku.
  • Chvíľu restujeme, potom podlejeme vývarom a varíme do mäkka.
  • Následne podlejeme mliekom, prevaríme, rozmixujeme, dochutíme a môžeme podávať.
Cesnaková polievka s medvedím cesnakom a mliekom.
joskichenlarder.com

Krémová cesnačka so syrom

Hutná a krémová polievka s cesnakom je úplne ideálna do jesenných plieskaníc alebo chladných zimných dní.

INGREDIENCIA

  • 40 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • 4 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ½ hrnčeka najemno nastrúhaného syra (eidam, gouda, parmezán)
  • 1 veľký zemiak
  • krutóny z rožku alebo bagety

POSTUP

  • Ako prvý si upečieme cesnak (na pečenie budeme potrebovať 22 strúčikov).
  • Dve lyžice olivového oleja si zmiešame so soľou a korením a cesnak tým potrieme.
  • Dáme piecť na 45 minút do rúry nahriatej na 180 °C.
  • Po dopečení si na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme.
  • Následne pridáme tymián, upečený cesnak a zvyšok, teda 18 strúčikov, prelisovaného cesnaku.
  • Necháme všetko prevoňať, potom pridáme na kocky nakrájaný zemiak.
  • Všetko podlejeme vývarom a necháme variť do mäkka.
  • Potom si polievku rozmixujeme do jemnej štruktúry, zjemníme smotanou a dochutíme soľou, čiernym korením.
  • Podávame posypané syrom a ak chceme, potom aj s krutónmi.
Recept na krémovú cesnačku z pečeného cesnaku.
godiaryfree.com

Je krémová polievka po vašej chuti? Tak sa mrknite na ďalšie recepty na husté polievky z rôznych druhov zeleniny.

Rýchla cesnakačka s vajíčkom

Táto rýchla cesnaková polievka je iba z vody zo zemiakov, ale keďže v nej nie je cesnak prevarený, má šmrnc a je plná vitamínov. Poznáme ju aj pod názvom oukrop.

INGREDIENCIA

  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 a ½ litra vody zo zemiakov
  • soľ
  • korenie
  • rasca

Na podávanie:

  • vajcia, šunka, syr, vyprážaný rožok

POSTUP

  • Zemiaky si olúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode s rascou.
  • Po uvarení zemiaky odstavíme, pridáme prelisované cesnaky rozotrené so soľou.
  • Dochutíme čiernym korením.
  • Šunku si nakrájame na kocky, syr si nastrúhame.
  • Do každej porcie horúcej polievky vložíme žĺtok.
  • Na podávanie priložíme misku so syrom, šunkou a krutónmi.
Jednoduchá cesnaková polievka s vajíčkom a zemiakmi.
zenyvmeste.sk

Poradíme vám s voľbou vhodného sporáka do domácnosti. Hodnotili sme voľne stojace indukčné sporáky . Zaujíma vás, ako v teste obstáli?

Pravá cesnačka s krúpami

Klasická a výdatná cesnačka našich babičiek. Zahreje nielen v žalúdku, ale aj na srdci.

INGREDIENCIA

  • ½ hlavičky cesnaku
  • 2 ks vajec
  • 60 g veľkých krúp
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 a ½ lyžice oleja
  • 15 g masla
  • 1 lyžica múky
  • ¼ lyžičky rasce
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať na podávanie

POSTUP

  • Na oleji a masle si orestujeme najemno nakrájaný cesnak (2 strúčiky necháme k záveru).
  • Zasypeme ho múkou a pridáme rascu.
  • Opekáme jemne asi 7 minút, potom pridáme krúpy a ešte opekáme.
  • Potom podlejeme vývarom, pridáme najemno nakrájaný zemiak a varíme ešte 12 minút.
  • Pred záverom si rozmiešame vajcia a nalejeme do polievky.
  • Nakoniec pridáme zvyšné prelisované cesnaky, dochutíme, ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.
Recept na cesnaku s krúpami.
craftlog.com

Keďže je hlavnou surovinou v tejto polievke cesnak , je určite dobré vedieť , ako veľmi je táto ingrediencie prospešná pre naše zdravie .

Nie nadarmo sa nazýva superpotravinou. ktorá pomáha v boji nielen s chrípkou, ale aj rakovinou a ďalším závažným ochorením.

Môžete si ho dopriať v mnohých iných receptoch, ktoré sme na webe zverejnili. Potešiť môžu napríklad cesnakové pochúťky .

A ak ste naozajstnými milovníkmi a nebudete mať dosť ani po tejto náloži cesnakových receptov, vyskúšajte si recepty z cesnaku popísané v našom ďalšom článku.

Na záver tiež dúfame, že vás naše recepty na cesnačku dostatočne inšpirovali. Napíšte nám do komentárov, ako sa to podarilo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.