Cesnačka je veľmi podceňovaným jedlom v našich kuchyniach, aj keď nejednému z nás určite už niekoľkokrát pomohla pri liečení po náročnej noci.
Je považovaná za pokrm, na ktorom nemožno nič meniť, a na ktorý si bežne ani nespomeniete.
Opak je ale pravdou, preto vám prinášame rovno 5 jednoduchých receptov na cesnačku , s ktorými už nebudete chcieť túto skvelú polievku pripravovať inak.
krémová cesnačka
ingrediencie:
- 1 liter vývaru
- 1/2 litra plnotučného mlieka
- 2 lyžice masti alebo oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- kari korenie
- 6-8 strúčikov cesnaku
- pór
- jablko
- kúsok karfiolu
- zemiaky
postup:
- V hrnci rozohrejeme tuk, opražíme na ňom nadrobno nasekaný cesnak a lyžičku kari korenia.
- Zasypeme hladkou múkou, ľahko ju osmažíme, zalejeme studeným vývarom a rozmiešame.
- Osolíme, okoreníme a pridáme jemne nakrájané zemiaky a zeleninu.
- Doplníme zhruba 1/2 litra mlieka na primeranú hustotu a povaríme 15 minút.
K cesnačke podávame opečený chleba alebo bagetu. Ak chceme, môžeme rozmixovať pre jemnejšiu chuť.
Objavte podobné tipy
Cesnačka s mäsom
ingrediencie:
- 20 dkg bravčového pliecka bez kosti alebo údeniny
- 2 dkg masti
- 5 dkg hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 20 dkg zemiakov
- 1 dl kyslej smotany
- soľ
- ocot
- 1 liter vody
postup:
- Mäso pokrájame na rezance a za stáleho miešania ich prudko opečieme na rozohriatom masti.
- Mäso vyberieme, masť zasypeme múkou, usmažíme svetlú zápražku a pridáme k nej rozotretý cesnak, 1 liter vody, rozšľaháme a rozvaríme.
- Di vriacej polievky pridáme zemiaky, nakrájané na kocky, osolíme a varíme než zmäknú.
- Potom polievku zalejeme kyslou smotanou, privedieme k varu, pridáme mäso a na miernom ohni ešte niekoľko minút varíme.
- Dochutíme a podávame.
www.fresh.iprima.cz
Môžete posypať čerstvo nasekanou pažítkou, ktorá dodá celkovému výsledku skvelú chuť.
Ak máte radi mrkvu, nebojte sa ju nadrobno postrúhanú do cesnačka pridať.
Cesnačka so zeleninou
ingrediencie
- 1 liter vývaru
- 1 väčšia mrkva
- zelerová vňať
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ
postup:
- Do vývaru nastrúhame na jemno väčšiu mrkvu, pridáme zelené vňate, prelisovaný cesnak a povaríme.
- Dochutíme podľa potreby a podávame s opraženým chlebom.
Nielen opečený chlieb, ale aj upečená bageta je k cesnačke vhodnou prílohou.
Cesnačka so zemiakmi a vajcom
ingrediencie:
- 1,25 litra vody
- 4-5 zemiakov
- 5 strúčikov cesnaku
- majoránka
- soľ
- staršie chlieb
- olej
postup:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode.
- Potom je vo vode roztlačíme, pridáme prelisovaný cesnak, rozemnutou majoránku a dosolíme.
- Pred dovarením pridáme rozšľahané vajcia a premiešame.
Podávame s osmaženými kockami chleba alebo opečenou bagetou .
Cesnačka s hubami
ingrediencie:
- 15 dkg húb
- 1 lyžica masti
- 1 liter vody
- 1 bujónovú kocka
- 4 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ
- korenie
postup:
- Na plátky nakrájané huby osolíme a podusíme asi 15 minút na masti, kým nie sú mäkké.
- Vodu uvedieme do varu, pridáme bujón, podusené huby, pretlačený cesnak a necháme prejsť varom.
- Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a posekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávame s opraženým chlebom.
Keďže je hlavnou surovinou v tejto polievke cesnak , je určite dobré vedieť, ako veľmi je táto ingrediencie prospešná pre naše zdravie .
To samozrejme nie je všetko. Viac o tejto zázračnej surovine si môžete prečítať na špecializovanom webe.
A ak ste naozajstnými milovníkov a nebudete mať dosť ani po tejto náloži cesnakových receptov, vyskúšajte si recepty z cesnaku opísanej v našom ďalšom článku.