Hľadáte recepty na cesnakovú omáčku k mäsu, na cestoviny, do hamburgera alebo napríklad na kebab?
Inšpiráciu môžete čerpať v našom článku, ktorý ponúka naozaj luxusné pochúťky.
Pripravte pohostenie na narodeninový večierok, oslavu výročia, priateľský večierok či na poriadnu grilovačku.
Klasická cesnaková omáčka
Pripravte si tento jednoduchý recept, po ktorom sa budete olizovať ešte za hodinu. Vďaka jogurtu bude zmes jemná a krémovitá. Prezrite si napríklad recepty na trhané mäso , ku ktorému bude táto omáčka skvelá.
Ingrediencie:
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 150 g gréckeho jogurtu
- Šťava z 1 citróna
- 2 polievkové lyžice pasty Tahini
- Hrsť nakrájanej mäty
Postup:
- Cesnak olúpeme a rozdrvíme na doske.
- Dáme do misky, pridáme grécky jogurt, citrónovú šťavu, nakrájanú mätu a pastu tahini.
- Všetko dôkladne premiešame, ideálne pomocou ručného mixéra.
- Omáčka je super do kebabu alebo na hamburger.
Krémový sos na pizzu
Táto cesnaková omáčka je ideálna nielen pre typický taliansky pokrm, môže sa totiž pokojne použiť na cestoviny, ku kuraciemu mäsu ako dip, ale aj ako preliv na klobásy.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 lyžičky provensálskeho korenia
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- 1 – 2 lyžice strúhaného parmezánu
Postup:
- V malom hrnci zahrejeme olivový olej a pridáme olúpaný prelisovaný cesnak.
- Necháme 2 minúty smažiť za stáleho miešania.
- Akonáhle cesnak zhnedne, pridáme talianske korenie, soľ, korenie a premiešame.
- Posypeme múkou a rýchle miešame, až vznikne hustá pasta.
- Necháme povariť ďalšie 2 minúty.
- Vmiešame kyslú smotanu a šľaháme.
- Prisypeme parmezán, premiešame, znížime teplotu a varíme 5 – 10 minút, kým omáčka nezhustne.
- Túto omáčku je možné servírovať teplú, ale aj za studena.
- Pokiaľ ju uložíme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky, vydrží nám omáčka pokojne 5 – 7 dní.
Objavte podobné tipy
Univerzálna citrónová zálievka
Táto cesnaková omáčka je osviežujúca a veľmi lahodná. Stačí nám na nej len 5 surovín a mixér, pričom nám vznikne skutočná pochúťka. Môže to byť jednoduchá zálievka na šalát, ale aj ochucovadlo na cestoviny či grilované mäso.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky vločiek červeného korenia
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja
Postup:
- Cesnak olúpeme, nasekáme a vhodíme do nádoby mixéra.
- Pridáme soľ, korenie, olivový olej, citrónovú šťavu a rozmixujeme pri najvyššej rýchlosti po dobu 1 minúty.
- Dôležité je, aby bolo všetko úplne hladké av omáčke nezostal ani kúsok cesnaku nerozmixovaný.
- Hladká konzistencia a svetlo žltá farba značí, že máme hotovo.
- Môžeme ihneď konzumovať.
- V chladničke vydrží omáčka maximálne 7 dní.
Smotanová omáčka z pečeného cesnaku
Pre každého milovníka cestovín je táto receptúra úplne skvelou voľbou. Ostatne pečené ingrediencie dokážu ochutiť aj tú najnudnejšiu zmes a urobiť z nej niečo luxusné. Nie je nijako náročná a napriek tomu chutí skvele.
Ingrediencie:
- 1 palica pečeného cesnaku
- 6 lyžíc čerstvého masla
- 1 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
- 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia
Na zahustenie:
- 2 lyžičky múky
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
Postup:
- Strúčiky cesnaku vyberieme zo šupky, dáme do misky a vidličkou roztlačíme.
- V hrnci na strednom ohni rozpustíme maslo, pridáme roztlačený cesnak, smotanu a varíme asi 5 minút.
- Prisypeme strúhaný syr, korenie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
- Kyslú smotanu zmiešame s múkou a prilejeme do hrnca.
- Dôkladne šľaháme, aby zmizli všetky hrudky.
- Pokračujeme v šľahaní tak dlho, až bude omáčka pekne hustá a krémovitá.
- Podávame s mäsom alebo cestovinami, ale pokojne sa dá použiť aj ako omáčka/dip na namáčanie grilovaných krídielok a podobne.
Jogurtová zmes na sendvič
Pokiaľ ide o jogurt, to je taká univerzálna surovina, ktorá sa hodí prakticky do čohokoľvek. No av spojitosti s cesnakom je neprekonateľnou pochúťkou.
Perfektne sa tak hodí nielen na pečivo, ale aj ako šalátový dresing či k pečenému/grilovanému mäsu.
Ingrediencie:
- 1 hrnček gréckeho jogurtu
- 4 polievkové lyžice majonézy
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 3 strúčiky strúhaného cesnaku
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Jogurt, majonézu, citrónovú šťavu aj cesnak dáme do nádoby mixéra a rozmixujeme po dobu 30 sekúnd.
- Osolíme, okoreníme, prilejeme olivový olej a mixujeme 1 minútu.
- Preložíme do nádoby a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.
- Pred servírovaním dobre premiešame a môžeme podávať.
Čo je pasta tahini?
Vyrába sa z rozmixovaných sezamových semienok. Je bežnou súčasťou gastronómie na Blízkom a Strednom Východe.
U nás ju poznáme hlavne v spojitosti s nátierkou z cíceru hummus. K najväčším prednostiam patria nutričné vlastnosti.
Obsahuje napríklad vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, fosfor, železo, zinok a taktiež draslík. V obchode môžeme naraziť na tahini z pražených aj nepražených semienok.
Kam sa dá tahini použiť?
- Hummus
- Nátierky
- Alternatíva masla na chlieb
- Dresing do zeleninových šalátov
- Ochucovadlo k pečenej zelenine
- Poleva na ovocný šalát, palacinky, do dezertov atď.
Mrknite na video, ako sa tahini vyrába v rámci továrenskej výroby.
Pozrite sa tiež, ako sa vyrába jogurt, ktorý taktiež patrí k obľúbeným surovinám.