Najlepšie recepty s cesnakom pre teplú aj studenú kuchyňu. Inšpirujte sa!

Zaujímate sa o recepty z cesnaku, pretože je to vaša obľúbená zelenina?

Radi by ste ochutnali niečo nové a prekvapili tak svoju rodinu aj priateľov?

Inšpirujte sa našimi pozbieranými receptami, ktoré pohladia všetky chuťové bunky.

Maslo z cesnaku

Cesnak je v kuchyni nepostrádateľný a dajú sa s ním vykúzliť úžasné pochúťky. Tento recept je jednoduchý, ľahko sa pripravuje a výsledok je úžasný. Dá sa použiť čerstvý cesnak, ale aj sušený, záleží na tom, čo máme práve doma v zásobe.

Výhodou je aj to, že keď zabudneme kúpiť chlieb, môžeme použiť aj mrazený, preto je dobrý mať vždy nejaký ako zálohu. No a prečo sa nepozerať na recepty na domáci chlieb z rúry . Inšpirujte sa a upečte si svoj vlastný.

Ingrediencie:

  • 1 kocka čerstvého neslaného masla
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku (1 polievková lyžica sušeného)
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica čerstvej bazalky (1 lyžička sušené)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička korenia
  • 1 taliansky či francúzsky chlieb (alebo aký je aktuálne po ruke)

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 225 °C.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme nabok.
  • Do nádoby robota dáme cesnak, oregano, bazalku a zapneme na najvyšší stupeň.
  • Chvíľu mixujeme, potom vypneme a preložíme do misy.
  • Pridáme zmäknuté maslo (musí mať izbovú teplotu), parmezán, soľ a korenie.
  • Všetko dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a zmes bola hladká.
  • Na doske nakrájame chlieb na rovnako široké plátky, cca 2 – 3 cm a rozložíme na papier na pečenie.
  • Hotové cesnakové maslo rozotrieme na jednotlivé plátky chleba a plech vložíme do rúry.
  • Pečieme zhruba 12 minút, až pokiaľ nemá povrch zlato-hnedý nádych.
  • Potom vyberieme z rúry a servírujeme.
  • Čo nezjeme, môžeme nechať pokojne v chladničke, kde vydržia až 4 dni.

Tip: Kto nefandí žiadnemu chlebu, ten môže túto nátierku pokojne použiť na francúzsku bagetu či veku.

Nátierka z cesnakového masla.
Zdroj: https://kitchenfunwithmy3sons.com/

Sušienky s cesnakom a cibuľou

Sladké sušienky sú síce skvelou chuťovkou, ale nie vždy máme chuť či náladu na takýto druh maškrtenia. Keď nás náhodou prepadne túžba po niečom sladkom, nemusíme do seba hneď ládovať hromadu soli prostredníctvom chipsov či solených orieškov.

Naopak môžeme skúsiť tieto slané sušienky, ktoré chutia po cesnaku, tymiane a cibuli. Perfektne sa hodí ako príloha k chilli con carne alebo napríklad k hovädzej polievke.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeky kupované zmesi na pečenie na sušienky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 3/4 hrnčeka mlieka

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 220 °C.
  • Cibuľu olúpeme a nakrájame na čo najjemnejšie kúsky.
  • Cesnak očistíme a prelisujeme lisom na cesnak, alebo vymiešame na doske.
  • Do panvice dáme olej, pridáme cibuľu a restujeme zhruba 3 – 4 minúty.
  • Vmiešame prelisovaný cesnak a varíme 1 minútu.
  • Potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  • Pripravíme si misu, nasypeme do nej zmes na pečenie, tymián a cibuľovú zmes.
  • Trochu premiešame a prilejeme mlieko.
  • Vypracujeme hladké cesto a pomocou lyžice tvoríme rovnako veľké kopčeky na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 8 – 10 minút. Sušienky by mali mať zlatistý odtieň, potom sú pečené.
  • Podávame teplé, ale aj po vychladnutí sú skvelé, navyše sa dajú ohriať v mikrovlnnej rúre.
Luxusné cibuľovo-cesnakové sušienky k popoludňajšiemu čaju.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Cesnakový ocot s chilli papričkou

Pokiaľ chce človek niekoho prekvapiť niečím chutným, čo ešte nepozná, potrebuje na to ideálne nejakú tajnú zbraň. Tou sa môže stať tento pikantný ocot, ktorý sa dá použiť napríklad pri príprave rýb.

Ingrediencie:

  • 7 červených alebo zelených chilli papričiek
  • 8 – 10 strúčikov cesnaku
  • 4 cm zázvoru
  • 2 hrnčeky destilovaného bieleho octu
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 1/2 lyžičky soli

Postup:

  • Cesnak aj zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  • Chilli papričky necháme vcelku a dáme na dno pohára, pridáme cesnak so zázvorom a zatiaľ odložíme nabok.
  • Do malého hrnca nalejeme ocot, prisypeme cukor so soľou a na strednom ohni privedieme do varu.
  • Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor so soľou nerozpustí.
  • Hotový nálev nalejeme do pohára a necháme vychladnúť.
  • Pokiaľ ho chceme používať hneď, musíme počkať približne 4 hodiny, aj keď najlepšie do druhého dňa.
  • Dokonca nie je na škodu si urobiť tento ochutený ocot aj do zásoby. V chlade totiž vydržia až 4 týždne.
Univerzálny ocot na ryby a ďalšie pokrmy s chuťou cesnaku a chilli.
Zdroj: https://www.epicurious.com/

Zázvorovo-cesnaková pasta

Zázvor s cesnakom sú vynikajúcou kombináciou dvoch obľúbených ingrediencií. Väčšinou v obchode narazíme na čerstvý zázvor a cesnakovú pastu, ale spojenie oboch by človek hľadal márne. Výhodou je, že sa táto pasta dá uchovať v chladničke aj mrazničke, nemusíme sa tak báť, že by sa pokazila.

Ingrediencie:

  • 120 g čerstvého cesnaku
  • 120 čerstvého zázvoru
  • 1 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Príprava je jednoduchá, pretože nám stačí kuchynský robot, do ktorého nádoby dáme cesnak aj zázvor.
  • Pomocou pulzného tlačidla postupne mixujeme, pričom po troškách pridávame olivový olej.
  • Keď máme v nádobe všetok olej, zapneme robota na najvyšší stupeň, ale len na chvíľku.
  • Dôležité je, aby sa utvorila hladká pasta.
  • Dáme ho do uzatvárateľného pohára a uložíme do chladničky, prípadne do mrazničky.
Zmes zázvoru a cesnaku ako ochucovadlo do pokrmov.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Rumunská polievka

Kto si rád vychutná dobrú polievku a zároveň s tým je fanúšikom cesnaku, ten uvíta tento skvelý a hlavne jednoduchý recept na rumunskú polievku, ktorá je cesnakom priam nadupaná. Zahreje, pohladí chuťové poháriky a ešte to môže byť účinná prevencia počas obdobia chrípok či prechladnutia.

Ingrediencie:

  • 5 palíc cesnaku
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 1 veľký zemiak
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 – 1 1/2 litra vody
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúry na 180 °C.
  • Potom vezmeme celé palice cesnaku, odrežeme im vrch, aby sa obnažili jednotlivé strúčiky.
  • Takto pripravený cesnak položíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry a pečieme po dobu 20 až 25 minút.
  • Medzitým očistíme všetku zostávajúcu zeleninu a dáme ju do hrnca.
  • Prelejeme vodou a necháme variť cca 30 minút.
  • Akonáhle je cesnak upečený, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
  • Rozdelíme ho na jednotlivé strúčiky a olúpeme.
  • Keď je zelenina uvarená, vložíme ju do mixéra, potom prihodíme olúpaný cesnak a zmäknuté maslo.
  • Zapneme na najvyšší stupeň a polievku dôkladne rozmixujeme, až bude hladká a jemná.
  • Keď bude polievka až príliš hustá, môžeme pridať trochu uvarenej vody.
  • Potom ju rozdelíme do misiek, pokvapkáme trochou olivového oleja a zasypeme petržlenovou vňaťou.
  • Podávame s čerstvo upečeným chlebom alebo napríklad opečenou bagetou.
Skvelá polievka s cesnakom, mrkvou a opečeným chlebom.
Zdroj: https://littlesunnykitchen.com/

Cesnak – na čo pomáha a kto by si naň mal dávať pozor?

O cesnaku sa hovorí, že je to účinné prírodné antibiotikum, ale aj česká superpotravina. Je charakteristický svojou chuťou, ale má aj špecifickú arómu. Je skvelý pre mnoho lahodných pokrmov aj ako prevencia proti prechladnutiu či kašľu. Dokonca môže pomôcť s čistením organizmu, znižovaním cholesterolu v krvi atď.

Cesnak je vynikajúcim pomocníkom na vysoký krvný tlak, zatiaľ čo u diabetikov môže prispieť k znižovaniu hladiny cukru v krvi. Niekto si ho nemôže vynachváliť pre antibakteriálne účinky, ďalší ho konzumuje kvôli posilneniu imunity. Skrátka má mnoho pozitívnych vlastností, pre ktoré je nepostrádateľný.

V cesnaku nájdeme mnoho užitočných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, jód, vápnik a mnoho ďalších. Zvonka sa dá používať aj na opary, bradavice či plesne.

Jednoducho ho roztlačíme, priložíme na ranu, obviažeme a necháme pôsobiť. Treba podotknúť, že roztlačený cesnak je veľmi silný au niektorých jedincov môže byť až príliš agresívny, takže musíme dať pozor a nepreháňať to.

Na cesnak si musia dávať pozor tí ľudia, čo majú nejaké problémy so žlčníkom alebo žalúdkom. Zároveň to platí aj pre jedincov, ktorí berú lieky na riedenie krvi, pretože cesnak môže zvýšiť ich účinok až nepríjemným spôsobom. No a potom samozrejme všetci s alergiou na cesnak.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.