Cesnak síce nazahání upírmi, ale celkom iste ničí choroboplodné zárodky .
Že okrem namazanie na hrianku neviete čo v kuchyni s ním? Nevešajte hlavu, ako posilniť s cesnakom imunitu zistíte s týmito 5 ľahkými recepty !
Cesnaková nátierka
INGREDIENCIE
- 1 tvaroh
- 1 vajce
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 paprika
- soľ, korenie
- hrsť pažítky na ozdobu
POSTUP
- Všetko okrem pažítky zmixujeme do hladkej nátierky.
- Podávame s pečivom a pažítkou na ozdobu.
Najlepšie chutí nátierka na doma pečených bagetkách.
Objavte podobné tipy
cesnaková polievka
INGREDIENCIE
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ, korenie
- 1 lyžica masla
- kari
- 1 // 2 l vývaru
- téglik smotany
- hrsť ligurčeka
POSTUP
- Na masle orestujeme cesnak, prilejeme vývar a povaríme 3 minúty.
- Polievku rozmixujeme a vrátime späť do hrnca.
- Prilejeme smotanu, dochutíme soľou, korením a kari korením.
- Podávame s pečivom a vetvičkou ligurčeka.
Hovädzie na cesnaku
INGREDIENCIE
- 500 g hovädzieho pliecka
- soľ, korenie
- 8 strúčikov cesnaku
- pór
- 2 papriky
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 1 lyžica hladkej múky
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
- Mäso nakrájame na rezance, osolíme a okoreníme.
- Na panvici orestujeme cibuľu, cesnak a papriku.
- Vložíme mäso a tri minúty sprudka restujeme.
- Zmes s mäsom presypeme do pekáča a prelejeme hrnčekom vody s rozšľahanou hladkou múkou.
- Počas pečenia prelievame vypečenou šťavou.
- Podávame so zemiakovým knedľou.
Králik na cesnaku
INGREDIENCIE
- 1 králik
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ, korenie
- drvenú rascu
- 1 lyžica hladkej múky
- bazalka na ozdobu
POSTUP
- Rúru predhrejte na 180º C.
- Mäso osolíme a okoreníme, potrieme maslom.
- Strúčiky cesnaku olúpeme a vložíme do pekáča s mäsom.
- Pečieme pod vekom 30 minút, potom prelejeme výpekom alebo vodou.
- V hrnčeku vody rozmiešame múku, horčicu a smotanu.
- Po ďalších 30 minútach pečenia prelejeme mäso zmesou s horčicou.
- Podávame s hrsťou bazalky a zemiakmi alebo knedľou.
pečený cesnak
Cesnak je najlepšou prirodzenou prevenciou chorôb. Skúste si ho dať napríklad pečený.
INGREDIENCIE
- 3 paličky cesnaku
- 3 lyžičky masla
- alobal
POSTUP
- Paličky cesnaku zrežeme skoro pri vŕšku, aby bola vidieť štruktúra.
- Potrieme ich maslom a pečieme v predhriatej rúre zabalené v alobale pri 200 ° C asi hodinu.
- Pred dopečením rozbalíme a skontrolujeme farbu, mala by byť zlatohnedá.
- Podávame s pečivom.
Liečivé účinky cesnaku
Cesnak obsahuje ešte viac fytoncídov a vitamínov ako cibuľa, preto je jeho účinok ešte intenzívnejší . Je bohatý predovšetkým na vitamín A, B a C . Obsahuje aj veľmi významné množstvo jódu, vápnika a selénu . Ďalšie látky priaznivo pôsobia na obranyschopnosť organizmu.
Z týchto dôvodov sa ako ľudový liečebný prostriedok používa:
- pri plnom zdraví preventívne
- pri infekčných ochoreniach ako antiseptikum
- pri chrípkach a nachladnutí ničí choroboplodné zárodky
- pri vysokom krvnom tlaku (rozširuje cievy)
- pri vysokej hladine cholesterolu (proti kôrnateniu tepien)
- pri tráviacich ťažkostiach (obmedzuje nadúvanie)
- pri prítomnosti parazitov (vypudzuje)
Cesnak skladujeme v suchu, aby nepodľahol plesni. Ak máme nakúpené väčšie množstvo do zásoby, potom si ho môžeme zviazať do ozdobných vrkočov, ktoré vedľa svojej praktickej stránky pôsobí v kuchyni i dekoratívne.
Pri nachladnutí odporúčame nefalšovanú cesnačku, o ktorej píšeme v ďalších receptoch.