Výborné recepty na koláče s čerešňami! Pochutnajte si s nami

Prečo sú recepty na čerešňové koláče také obľúbené? Sú totiž neskutočne hravé.

Kombinujú v sebe sladkosť, kyslosť, chrumkavosť, ale aj nadýchanosť, a to nás jednoducho baví!

Vyskúšajte ich všetky a nájdite si svojho favorita!

Čerešňový koláč s posýpkou

Koláč s čerešňami a posýpkou je kyslý, sladký a je dokonalou kombináciou krehkého cesta a jemnej náplne. Drobenka mu dodáva lahodnú, maslovú chrumkavosť.

Čo budeme potrebovať

Na koláč

  • 1 kg vykôstkovaných čerešní
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 lístkové cesto

Na posýpku

  • 6 lyžíc masla
  • 60 g hnedého cukru
  • 90 g hrubej múky
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Ak sú vaše čerešne zamrznuté, uistite sa, že ich úplne rozmrazíte a zbavíte väčšiny tekutiny.
  • Pridajte čerešne, cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu do stredného hrnca.
  • Varte na miernu teplotu za občasného miešania, kým sa kukuričný škrob a cukor nerozpustia a zmes nezhustne.
  • Zložte z platne, vmiešajte vanilkový a mandľový extrakt a odstavte.
  • Vyvaľkajte lístkové cesto.
  • Vložte cesto do koláčovej formy a zatlačte ho do formy.
  • Pripravte si posýpku. Rozpustite maslo. Do rozpusteného masla vmiešame hnedý cukor, múku, vanilkový extrakt a škoricu. Miešajte, kým sa nevytvoria mäkké omrvinky.
  • Nalejte čerešňovú náplň do pripravenej krusty.
  • Navrch nasypte posýpku.
  • Pečte, kým omrvinka nezhnedne a náplň nebude bublať, 50 až 60 minút.
  • Počas pečenia koláč kontrolujte, a pokiaľ povrch príliš zhnedne, prikryte ho alobalom na zostávajúcu dobu pečenia.
  • Čerešňový koláč necháme 15 minút vychladnúť.
  • Podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Koláčová forma plná lahodného koláča z čerešní, dozlatista upečený.
Zdroj: kristineskitchenblog.com

Čerešňový koláč s tvarohom a čokoládou

Domáci tvaroh navrchu sladké čokoládové krusty. Len pri pomyslení na to, sa vám musia zbiehať sliny!

Čo budeme potrebovať

Na koláč

  • 24 čokoládových sušienok, ako sú Oreo
  • ¼ lyžičky soli
  • 6 lyžíc rozpusteného masla

Na tvaroh

  • 400 g čerešní
  • 120 g cukru
  • 4 veľké žĺtky
  • ¼ šálky kukuričného škrobu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice mäkkého masla
  • 100 g tvarohu

Na ozdobu

  • 400 g čerešní
  • Šľahačka
  • Rozpustená horká čokoláda

Postup

  • Zahrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vymažte tortovú formu maslom.
  • Sušienky vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú strúhanku.
  • Počas mixovania pridávajte 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla, kým sa nespoja.
  • Nasypte rozmixované sušienky do koláčovej formy. Pomocou prstov rozprestrite omrvinky do jednej vrstvy a zatlačte, aby bola pevná.
  • Krustu pečte 8 až 10 minút, alebo pokiaľ nebude stred lesklý. Dajte bokom, aby úplne vychladla.
  • V kuchynskom robote rozmixujte čerešne a vysypte ich do hrnca.
  • Pridajte cukor, žĺtky, kukuričný škrob, vanilkový extrakt a soľ a miešajte, aby sa všetko spojil.
  • Zmes priveďte do varu na strednú teplotu a neustále miešajte.
  • Keď sa zmes dostane do varu, zhustne, stiahnite hrniec z platne.
  • Čerešňovú zmes preceďte do veľkej misy a zašľahajte 2 lyžice mäkkého masla a tvaroh.
  • Teplú náplň opatrne nalejeme do krusty a uhladíme.
  • Koláč presuňte do chladničky a nechajte stuhnúť, aspoň na 3 hodiny.
  • Koláč ozdobte scedenými tmavými čerešňami, šľahačkou a rozpustenou čokoládou podľa chuti.

Upiekli ste snáď všetko možné a napriek tomu vám zostala hromada čerešní?
Inšpirujte sa našimi receptami a zavarte ich !

Päť malých čokoládovo čerešňových tartaletiek.
Zdroj: wistfullycountry.tumblr.com

Črepníkový koláč s čerešňami

Jednoduchá varianta receptu na čerešňový koláč, ktorý vďaka bezej vyzerá naozaj rozprávkovo.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukor krupica
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 125 g masla
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vajce

Bezé

  • čerešňová marmeláda na povrch koláča
  • 200 g cukor krupice
  • 4 bielky
  • 2–3 lyžice zemiakového škrobu
  • 1 lyžica octu

Postup

  1. Zmiešame sypké ingrediencie, teda múku, cukor, kakao a prášok do pečiva.
  2. Pridáme mlieko, maslo a vajcia a vytvoríme cesto.
  3. Hmotu nalejeme do vopred vymastenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút.
  4. Ďalej si pripravíme bazé. Vyšľaháme do pevnej peny bielky s cukrom a zemiakovým škrobom.
  5. Vrátime sa späť k cestu. Potrieme čerešňovou marmeládou (nešetrite s ňou, môžete namazať poriadnu vrstvu).
  6. Hore nanesieme bazé, ideálne pomocou cukrárskych pomôcok na zdobenie vytvoríme pusinky, ružičky alebo iné obľúbené tvary.
  7. Opäť vložíme do rúry, tentoraz s nižšou teplotou (150 ° C). Pečieme opäť asi 20 minút, kým povrch nezružovie.
  8. Necháme pomaly vychladnúť – pri rýchlom ochladení by mohla krusta popraskať.

Výborným variantom je aj mriežkový koláč. Voľba náplne záleží len na vás.

Viete čo je béza? Kde sa používa a ako najlepšie ho pripraviť? Prečítate si všetko podstatné o tomto kréme v našom článku !

Nadýchaný koláč s jemnou čerešňovou náplňou a šľahačku.
Zdroj: southernbite.com

Koláč z čerešní, mandlí a kokosu

Vychutnajte si tento lahodný recept na čerešňový koláč s chrumkavými mandľami a vôňou kokosu.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 400 g lístkového cesta

Na náplň

  • 600 g čerešní
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • Štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Na polevu

  • 120 g kokosu
  • 60 g nakrájaných mandlí
  • 30 g cukru
  • štipka soli
  • 40 ml mlieka
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 vajce, rozšľahané

Postup

  • Zahrejte rúru na 200 stupňov.
  • Vložte lístkové cesto do koláčovej formy.
  • Vo veľkej mise zmiešajte všetky prísady na náplň.
  • Zmes potom navrstvite na cesto.
  • Zakryte okraje alobalom, aby ste zabránili nadmernému zhnednutiu alebo spáleniu.
  • Koláč pečieme 20 minút.
  • Medzitým v strednej miske zmiešame všetky ingrediencie na polevu.
  • Polevu rovnomerne rozotrieme na koláč a pokrčujeme v pečení ďalších 15 až 30 minút dlhšie, alebo pokiaľ krusta a poleva nezezlátnu, počas posledných 10 až 15 minút pečenia odstráňte alobal.

Skvele chutí aj k popoludňajšej káve ako z kaviarne. K tomu vám môžu pomôcť profesionálne kávovary Jura

Nakrojený lahodný koláč s mandľami a kokosom.
Zdroj: pauladeenmagazine.com

Sú čerešne zdravé?

Všetky odrody čerešní sú vysoko výživné a plné vlákniny, vitamínov a minerálov.

Vitamín C je nevyhnutný na udržanie vášho imunitného systému a zdravia pokožky, zatiaľ čo draslík je potrebný na svalovú kontrakciu, nervovú funkciu, reguláciu krvného tlaku a mnoho ďalších telesných procesov.

Čerešne sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržovať váš tráviaci systém zdravý tým, že podporuje prospešné črevné baktérie a podporuje pravidelnosť čriev.

Vysoký obsah antioxidantov môže pomôcť v boji proti oxidatívnemu stresu, čo je stav, ktorý je spojený s mnohými chronickými ochoreniami a predčasným starnutím.

Bolo zistené, že čerešňová šťava a jej koncentrát urýchľuje regeneráciu svalov, znižuje bolesť svalov spôsobenú cvičením a zabraňujú strate sily u elitných športovcov, ako sú cyklisti a maratónski bežci.

Zvýšenie príjmu ovocia bohatého na živiny, ako sú čerešne, je chutný spôsob, ako chrániť svoje srdce.

Čerešne sú v tomto ohľade obzvlášť prospešné, pretože sú bohaté na živiny a zlúčeniny, o ktorých je známe, že podporujú zdravie srdca, vrátane draslíka a polyfenolových antioxidantov.

Konzumácia čerešní alebo pitie čerešňového džúsu môže pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.